ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ηρθε κι έδεσε...

ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΑΝΟΔΟ η θερμοκρασία, λένε οι μετεωρολόγοι και, ο, τι χαρά για τους Αθηναίους και τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων. Εχουν γυρίσει οι περισσότεροι από τις θερινές διακοπές. Οσοι έχουν απομείνει στις παραθαλάσσιες περιοχές, γυρίζουν τις αμέσως επόμενες μέρες. Και παρά τα μονά - ζυγά, τα αυτοκίνητα κατεβαίνουν κατά χιλιάδες στο κέντρο, οπότε ήρθε κι έδεσε...

***

Σε αυτά να συνυπολογίσουμε και τα έργα για το φυσικό αέριο, που φυτρώνουν ξαφνικά και απροειδοποίητα από γειτονιά σε γειτονιά πάνω στους δρόμους, με κομπρεσέρ, μπουλντόζες κι άλλα τέτοια ήσυχα κι αθόρυβα μηχανήματα.

***

Α, να μην το ξεχάσουμε: Αν εκεί που περπατάτε ήσυχα - ήσυχα στο κέντρο της Αθήνας, ανοίξει ξαφνικά μπροστά σας μια χαράδρα 40 μέτρων βάθους (ή, ακόμα χειρότερα, κάτω από τα πόδια σας) μην θορυβείστε...

***

Δεν είναι ούτε σεισμός ούτε κανένα άλλο περίεργο γεωλογικό φαινόμενο. Για μια συνήθη παρενέργεια της υλοποίησης του έργου του μετρό πρόκειται. Ως γνωστόν, ο δρόμος προς την πρόοδο δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με λακκούβες. Και τι λακκούβες, σκέτα πηγάδια!

***

Πάντως, εάν τελειώσει το έργο με λίγες κατεδαφίσεις οικοδομικών τετραγώνων, ένα - δύο καταβυθίσεις περιπτέρων, άντε και το βούλιαγμα καμιάς εκατοστής αυτοκινήτων, να 'στε ευχαριστημένοι.

***

Βέβαια, ελλοχεύει πάντα το ενδεχόμενο να τα κονομήσουν καλά - καλά (με τις γνωστές υπερβασούλες) οι ανάδοχες εταιρίες του έργου, να την κοπανήσουν για κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη, οπότε σε μας - τα μεγάλα κορόιδα - να μας μείνουν ...οι τρύπες!

***

ΕΝΤΑΞΕΙ, τελείωσε κι αυτή η ιστορία των ιταλικών προκλήσεων για την Κύπρο, όπου κινδυνέψαμε να μην συγκρατηθεί ο Πάγκαλοςκαι να ανοίξει ένα νέο ελληνοϊταλικό πόλεμο. Τώρα όμως, τι θα λένε οι κυβερνώντες στα εθνικά θέματα;

***

Γρήγορα, να μας προκαλέσει κανένα άλλο κράτος, να του απαντήσουν, αλλιώς κινδυνεύουν να αναγκαστούν με μιλήσουν για την ουσία του προβλήματος.

********

ΠΡΟΣ Ανδρέα Λοβέρδο, πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης: Δεν ήταν ανάγκη, να γράψετε ολόκληρο άρθρο στα χτεσινά "Νέα", για να αποδείξετε ότι οι διαφωνίες της ΝΔ στο σχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας" είναι αόριστες, ανακριβείς και ανούσιες. Σε όλα τα θέματα, έτσι "πουλάει" τη συμπολιτευόμενη "αντιπολίτευσή" της η ΝΔ.

********

Αν, όμως, το γράψατε, για να υπονοήσετε - και πιστεύουμε ότι αυτό ακριβώς κάνετε - ότι αυτές είναι όλες κι όλες οι διαφωνίες για το συγκεκριμένο σχέδιο και να τις κατατροπώσετε, τότε είσαστε βαθιά νυχτωμένος...

Σε ετοιμότητα η "επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων"

Θυμάστε την "επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων", που είχε συγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ κατά τις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις αγροτών, καθηγητών, ναυτεργατών, με εξέχοντα μέλη της τους Θ. Τσουκάτο - Ρ. Σπυρόπουλο; Ε, λοιπόν, πληροφορούμαστε ότι την ξανάβγαλε από τη "ναφθαλίνη". Ενας λόγος είναι το αναμενόμενο "θερμό" Φθινόπωρο στο μέτωπο της παιδείας. Αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, τα κυβερνητικά επιτελεία τα περιμένουν και άλλους πονοκεφάλους... Προφανώς, επειδή ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τι είδους "ράμματα" ετοιμάζουν για τη "γούνα" των εργαζομένων και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων.

Με την ευκαιρία, να υπενθυμίσουμε ότι η εν λόγω επιτροπή έχει επιδείξειτρομερή επίδοση στον γκεμπελισμό και στη χρήση προβοκατόρικων και άλλων υπονομευτικών μορφών δράσης. Οπως για παράδειγμα, να ξεφουσκώνει άμα λάχει λάστιχα τρακτέρ, να κινητοποιεί τον "κοινωνικό αυτοματισμό" πλάι στον κρατικό αυταρχισμό, να επιδίδεται σε εντατικά "ιδιαίτερα" μαθήματα στο χώρο των κυβερνητικών συνδικαλιστών, καλλιεργώντας τον πεμπτοφαλαγγισμό... Γενικά η δράση της έχει αναδειχτεί στο πιο σκοτεινό και ίσως στο πιο επικίνδυνο φαινόμενο, που αναπτύχθηκε στους κόλπους της κυβέρνησης Σημίτη στη μέχρι τώρα αναμέτρησή της με το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Αντικομμουνιστικές ... καρδιοπάθειες και...

Η είδηση έρχεται, αυτή τη φορά, από τη Στοκχόλμη και την αναδημοσιεύουν οι ...σοβαρές και ...έγκυρες αντικομμουνίστριες "Απογευματινή" και "Ελεύθερος Τύπος". Ετσι λοιπόν, μαθαίνουμε κι εμείς οι κοινοί θνητοί ότι "από του τέλους του κομμουνισμού, ο τύπος των καρδιακών παθήσεων έχει διαφοροποιηθεί, κυρίως στην Πολωνία και την Τσεχία", όπως δήλωσε με κάθε ...σοβαρότητα ο Βρετανός ερευνητής Μάικλ Μάρμοτ, μιλώντας στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Ενωσης, ενώ - με περισπούδαστο, προφανώς, ύφος - πρόσθεσε ότι "στην Ουγγαρία και στην πρώην Σοβιετική Ενωση οι καρδιακές παθήσεις συνεχίζουν να έχουν αυξητικές τάσεις, αλλά τώρα μπορεί να αρχίσει μια πτώση...". Θέλετε να μάθετε πού οφείλονται όλα αυτά; Μα, σύμφωνα πάντα με τον κύριο καθηγητή, στο γεγονός ότι "ο κομμουνισμός προκαλούσε στρες, γιατί απαγόρευε στους πολίτες να παίρνουν αποφάσεις και να τις πραγματοποιούν ή να συμμετέχουν στα κοινά... " (!!!).

Τώρα τι τους λες... Οταν μάλιστα παρουσιάζονται και με τη βούλα του επιστήμονα... του ερευνητή... ακόμα και του πανεπιστημιακού, καραμπινάτοι αντικομμουνιστές, πληρωμένοι υπάλληλοι κάθε είδους μυστικών υπηρεσιών!

Αίσθηση πικρίας...

Με διάχυτη αίσθηση πικρίας και σαφείς υπαινιγμούς απέναντι στους... "μαθητευόμενους μάγους του εκσυγχρονισμού" αποχώρησε μετά από 36 χρόνια υπαλληλικής σταδιοδρομίας, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο μέχρι πρότινος Ειδικός Γραμματέας του Τομέα "Θησαυροφυλάκιο - Προϋπολογισμός", Δημήτρης Δρίτσας.

Να θυμίσουμε ότι σε όλους είχε προκαλέσει αίσθηση πριν λίγες μέρες, ο τρόπος με τον οποίο υπεβλήθη σε παραίτηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για δήθεν λόγους οργανωτικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του ΓΛΚ... Η αλήθεια βέβαια ήταν μάλλον η σχετικά ελεύθερη έκφραση εκτιμήσεων του παραιτηθέντος - λόγω και της συσσωρευμένης εμπειρίας του στο συγκεκριμένο τομέα - για τη δημοσιονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμήσεις, οι οποίες αποτύπωναν την πραγματικότητα και... ενοχλούσαν την καθύλην αρμόδια πολιτική ηγεσία, που επιδιώκει να παρουσιάζει μία πλαστή εικόνα για την πορεία της οικονομίας. Αποχωρώντας λοιπόν ο Δημήτρης Δρίτσας, στο σημείωμα που άφησε προς τους υπαλλήλους του ΓΛΚ και για χρόνια συναδέλφους του, τόνισε πως πρέπει "να έχουν υποχρέωση να παρεμποδίσουν αυτούς που χωρίς να προσφέρουν τίποτε ζητούν πολλά, αυτούς που ενώ δε γνωρίζουν να πιάσουν το μολύβι κατηγορούν αυτούς που ξοδεύουν ένα μολύβι την ημέρα"...

Το ποτήρι ξεχείλισε

Η υπομονή έχει τα όριά της. Και οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ έδειξαν αρκετή. Το ποτήρι ξεχείλισε και σήμερα οι ιδιοκτήτες του καταστήματος θα πάρουν την απάντηση που πρέπει στην τακτική τους, στις απειλές, στις ύβρεις και στις συκοφαντίες, στις χειροδικίες, στην καταπάτηση όχι μόνο εργασιακών, αλλά και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι εργοδότες τα έκαναν όλα, χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για να διαλύσουν το σωματείο, να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε υποχείριά τους και, από πάνω, να τους ρίξουν και την ευθύνη για την κακή πορεία της επιχείρησης, λες και τη διαχειρίζονταν από κοινού! Οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό και σήμερα οι εργαζόμενοι αντιδρούν με εξάωρη στάση εργασίας και απ' ό,τι φαίνεται, έπεται συνέχεια, αν οι εργοδότες δεν πάρουν το μήνυμα.

Οχι μόνο...

Πάντως και χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε στο παραμικρό την παρακαταθήκη του παραιτηθέντος προς τους συναδέλφους του, θέλουμε να σημειώσουμε και το εξής: Σημασία δεν έχει μόνο να ξοδεύεις ένα μολύβι την ημέρα. Εξίσου μεγάλη και ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει και τι γράφει αυτό το μολύβι και ιδιαίτερα όταν προχωρώντας πιο πέρα από τις εκτιμήσεις μιας κατάστασης, κάνει προτάσεις για την αντιμετώπισή της. Πολύ περισσότερο, όταν τα όσα γράφει παίζουν σοβαρό ρόλο στη διαμόρφωση της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Δηλαδή, στη διαμόρφωση της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Η σύσταση...

"... Τον συνέλαβαν με την κατηγορία: Για σύσταση και συμμορία". Οταν το πρωτακούσαμε νομίζαμε ότι είχαμε κάνει λάθος. Ομως, είχε λεχθεί έτσι ακριβώς: Για σύσταση και συμμορία!

Βέβαια, κάθε βράδυ στις ειδήσεις, σε όλα σχεδόν τα κανάλια κάποιος συλλαμβάνεται για σύσταση και συμμορία... Τώρα τι είδους παράπτωμα είναι η σύσταση κανείς δε γνωρίζει. Εξηγήστε μας, τέλος πάντων, τι κάνουν οι διευθυντές ειδήσεων, όταν ακούν τέτοιες ανοησίες; Διότι αν συνεχιστεί αυτό το κακό κι αν οι ρεπόρτερ συνεχίσουν να μας δίνουν την είδηση ότι ο τάδε συνελήφθη για σύσταση και συμμορία, τότε θα προτείνουμε κι εμείς ποινή, για τους υπεύθυνους. Μια ποινή βαριά: Ισόβια για μη... σύσταση και αδιαφορία. Η, και για αγραμματοσύνη.

... σχιζοφρενικός αντιπερισπασμός γοήτρου

Δεν είναι, όμως, δυνατόν - όση καλή διάθεση κι αν δείξεις κι όση δόση αφέλειας κι αν βάλεις στα παραπάνω - να μη σου περάσει από το μυαλό ασυναίσθητα ότι τα δημοσιεύματα αυτά και οι δηλώσεις του κ. καθηγητή πρέπει να έχουν σχέση με την αλγεινή εντύπωση που δημιουργήθηκε στην κοινή γνώμη για "επιφανείς" χώρες του ...δυτικού καπιταλιστικού κόσμου, αφού μόλις πριν λίγες μέρες βγήκε στο φως της δημοσιότητας, τόσο η ιστορία με τις στειρώσεις γυναικών παρά τη θέλησή τους στη Σουηδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσο και το εξωφρενικό, προερχόμενο από τη μητρόπολη του "υγιούς" καπιταλιστικού κόσμου, τις ΗΠΑ, για χιλιάδες Αμερικανούς - πειραματόζωα, που, εν αγνοία τους, είχαν εκτεθεί σε ραδιενεργό ακτινοβολία χάριν της ...επιστήμης και της ...εθνικής οικονομίας...

Αντιπερισπασμό διέταξαν οι μυστικές υπηρεσίες, γράψτε λοιπόν ό,τι - ό,τι, ακόμα κι όταν αυτό αγγίζει τα όρια της πλήρους γελοιότητας, ή, καλύτερα, της σχιζοφρένειας των εγκεφάλων ενός πρωτόγονου, πράγματι, αντικομμουνισμού...

Τα... νέα έργα, τα παλιά

Εντύπωση μας προκάλεσε το χτεσινό δελτίο Τύπου της ΔΕΗ, το οποίο παρουσιάζει ως "νέα έργα" της επιχείρησης, έργα που έχουν εξαγγελθεί και ανακοινωθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Αναφέρεται συγκεκριμένα στα έργα του Νέστου και την έναρξη λειτουργίας δυο μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή, που ανακοίνωσαν στις αρχές του μήνα, με την κατάλληλη σάλτσα περί ενεργειακού κέντρου στη ΒΑ Ελλάδα κλπ. Οι κακές, πάντως, γλώσσες συνδέουν τη χτεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ τόσο με τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, στην οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί η... μεγάλη και... σοβαρή κυβερνητική δραστηριότητα, όσο και με την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της μονάδας της Φλώρινας και τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη Διοίκηση της επιχείρησης, που νιώθει την καρέκλα που κάθεται να τρίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ