ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Κρίσιμη καμπή

Βόμβα εξερράγη στην Μπάνια Λούκα

ΠΑΛΕ.-

Βόμβα εξερράγη αργά χτες το απόγευμα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μπάνια Λούκα, έδρα της υποστηριζόμενης από τη Δύση, Προέδρου Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Η έκρηξη, εκτός από πανικό, προκάλεσε σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, θύματα και υλικές ζημιές!

Σύμφωνα με δηλώσεις αστυνομικού αξιωματούχου στο πρακτορείο "Ρόιτερ", η βόμβα εξερράγη περίπου γύρω στις 18.30 το απόγευμα. "Τραυματίστηκαν αρκετοί άνθρωποι και ενδέχεται να υπάρχουν ακόμα και νεκροί", πρόσθεσε ο αξιωματικός της αστυνομίας της Μπάνια Λούκα, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει άλλες πληροφορίες.

Στο μεταξύ, μετά τις προχτεσινές συμπλοκές πολυεθνικών στρατευμάτων και Σερβοβόσνιων, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις επιχείρησαν να ελέγξουν την κατάσταση με απανωτές περιπολίες Αμερικανών στρατιωτών και συνεχείς πτήσεις στρατιωτικών ελικοπτέρων πάνω από την περιοχή. Στο διπλωματικό πεδίο, η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε τα επεισόδια εκφράζοντας φόβους για την πορεία της λεγόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας, ενώ οι ΗΠΑ έστειλαν τον απεσταλμένο τους, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, σε μία προσπάθεια να πειστεί το Βελιγράδι ώστε να συμβάλει στην κατεύθυνση της εκτόνωσης της κλιμακούμενης πολιτικής κρίσης στη Σερβική Δημοκρατία.

Παράλληλα, τα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης στο Μπρτσκο και την Μπιγελίνα δημιουργούν προβληματισμούς στο ΝΑΤΟ. Στρατιωτικές πηγές στο στρατηγείο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες υποστήριζαν χτες ότι μεταξύ άλλων εξετάζεται η τροποποίηση της εντολής των δυνάμεών του στη Βοσνία (SFOR) προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιβολή ελέγχου στα... σερβοβοσνιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που αντιτίθεται στην πολιτική της - υποστηριζόμενης από τη Δύση - Προέδρου Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

Σε πολύωρη χτεσινή συνεδρίαση του ΝΑΤΟικού συμβουλίου διαφάνηκε η παραπάνω τάση και σε σχετική ανακοίνωση: "Η Σταθεροποιητική Δύναμη δε θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης βίας, εναντίον των τοπικών δικτύων μέσων ενημέρωσης ή των προγραμμάτων που υποκινούν επιθέσεις κατά της SFOR ή άλλων οργανισμών"! Νωρίτερα, ορισμένοι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι έκαναν σαφή τα σχέδιά τους λέγοντας για παράδειγμα ότι "οι στρατιώτες μπορεί να εισβάλουν για παράδειγμα σε έναν ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό, να κατάσχουν το υλικό ή να κόψουν το ηλεκτρικό ή να κάνουν παρεμβολές"!

Ολα αυτά ενώ την ίδια ώρα η προεδρία της ΕΕ εξέφραζε, σε σχετική ανακοίνωσή της, την ανησυχία της για τα γεγονότα στο Μπρτσκο, προσθέτοντας ότι "υπό τις παρούσες συνθήκες, μόνον η διοργάνωση ελεύθερων εκλογών προσφέρει δημοκρατική λύση, που θα επιτρέψει στη Σερβική Δημοκρατία να βγει από το αδιέξοδο".

Κρίσιμες συναντήσεις στο Βελιγράδι

Η ηγεσία του Πάλε που αντιτίθεται στην Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς, συναντήθηκε χτες το πρωί στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο πρακτορείο ΒΕΤΑ, στη συνάντηση πήραν μέρος ο Μομτσίλο Κράισνικ, μέλος της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας, ο Γκόικο Κλίκοβιτς, πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας, και ο Ντράγκαν Καλίνιτς, πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Εγινε γνωστό ότι δόθηκε πρόσκληση συμμετοχής και στην Πρόεδρο Πλάβσιτς, η οποία αρνήθηκε να πάρει μέρος, ενώ τηρήθηκε "σιγή ιχθύος" γύρω από το αποτέλεσμα της επαφής.

Νωρίς χτες βράδυ, ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς αναμενόταν να συναντηθεί με τον Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, απεσταλμένο της κυβέρνησης Κλίντον. Την ίδια ώρα, στο Σαράγεβο έφτανε για μονοήμερη επίσκεψη ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ. Ο Αμερικανός στρατηγός θα είχε συνάντηση με τον διοικητή της SFOR, στρατηγό Ερικ Σινσέκι, τον βοηθό του διεθνούς μεσολαβητή Γκερντ Βάγκνερ και τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ Ρόμπερτ Φρόουικ. Σκοπός των συναντήσεων αυτών θεωρείται πως είναι οι προετοιμασίες ενόψει των δημοτικών εκλογών της 13ης και 14ης Σεπτέμβρη στη Βοσνία.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Η χειρότερη σφαγή του εμφυλίου

ΑΛΓΕΡΙ.-

Τη χειρότερη σφαγή ανυποψίαστων χωρικών έζησε χτες η Αλγερία που βάφτηκε για άλλη μια φορά στο αίμα αθώων. Ανατριχιαστικές ήταν οι εικόνες που αντίκρισαν τα σωστικά συνεργεία και οι άνδρες των αρχών ασφαλείας, όταν έφθασαν στο χωριό Ράις, ορισμένα χιλιόμετρα νότια της αλγερινής πρωτεύουσας. Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν με βάναυσο και κτηνώδες τρόπο και κείτονταν μισοκαμένες είτε μπροστά από τα σπίτια τους, είτε στη μέση των δρόμων, ενώ αρκετά σπίτια είχαν ανατιναχτεί.

Νοσοκομειακές πηγές καθώς και επιζώντες της σφαγής, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους εξαιτίας του φόβου των αντιποίνων, υποστηρίζουν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 300, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία που σημειώθηκε από την έναρξη, το 1995, των συγκρούσεων ανάμεσα στους ενόπλους ισλαμιστές και το στρατό. Με ανακοινωθέν της στο αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS, η αλγερινή κυβέρνηση, που συνήθως αποφεύγει να σχολιάσει τις σφαγές, ενώ είθισται να μειώνει και τον αριθμό των νεκρών, μιλά για 98 νεκρούς και 120 τραυματίες.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μία ομάδα ενόπλων εισέβαλλε στο χωριό τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και μέσα σε λίγη ώρα είχε ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο. Δυνάμεις του αλγερινού στρατού "χτενίζουν" τη γύρω περιοχή καθώς το χωριό Ράις βρίσκεται στην περιοχή Σίντι Μπούσα, στους πρόποδες βουνών που χρησιμεύουν ως καταφύγιο στους ενόπλους. Η περιοχή Σίντι Μπούσα της επαρχίας Μπλίντα αποκαλείται, πλέον, τρίγωνο του θανάτου εξαιτίας των αλλεπάλληλων σφαγών που έχουν σημειωθεί εκεί και έχει εγκαταλειφθεί από την πλειοψηφία των κατοίκων της. Αν και, όπως συνήθως, δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης, οι αλγερινές αρχές ασφαλείας επιρρίπτουν την ευθύνη και αυτής της σφαγής στους μαχητές της Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας.

Με μήνυμά της προς τον αλγερινό λαό, η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα κατά της βίας, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Από τις αρχές Ιουνίου, οπότε και διεξήχθησαν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος του Ιανουαρίου 1992 που αναδείκνυε στην εξουσία το Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας, έχουν χάσει τη ζωή τους από σφαγές περισσότερα από 1.500 άτομα, ενώ ο κατάλογος των θυμάτων των εμφύλιων συγκρούσεων που μαίνονται στη χώρα τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεπεράσει, πλέον, τις 60.000. Πολιτικοί παρατηρητές επισήμαιναν χτες, ότι η χώρα περνά μία από τις αιματηρότερες περιόδους της, ιδιαίτερα μετά τις συγκεντρώσεις της 20ής Αυγούστου όπου χιλιάδες Αλγερινοί διαδήλωσαν κατά της βίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
"Οικονομική ανάσα" στον Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Μια "ανάσα" στην παραπαίουσα τουρκική οικονομία αποτελεί το πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας που υπέγραψαν χτες στην Αγκυρα οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Γερμανίας. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως τις μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο επικαλούμενο τη "Χουριέτ", προβλέπουν την παροχή πιστώσεων ύψους 365 εκατομμυρίων μάρκων και δωρεάν βοήθεια ύψους 50,5 εκατομμυρίων μάρκων.

Κατά την τουρκική εφημερίδα, αξιωματούχοι του υπουργείου οικονομικών της Τουρκίας δήλωσαν ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν σε διάφορα έργα στους τομείς των μεταφορών, της δημιουργίας εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Τουρκία και η Γερμανία συμφώνησαν επίσης στη χορήγηση έκτακτης βοήθειας ύψους 3 εκατομμυρίων μάρκων που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί από ανάλογο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο του 1996.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Βρετανική έγκριση στη συμμετοχή του Σιν Φέιν

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

"Ιστορική" χαρακτηρίζεται η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αποδεχτεί τη συμμετοχή του Σιν Φέιν στις επίσημες διαπραγματεύσεις των εμπλεκομένων μερών για την επίλυση του Βορειοϊρλανδικού, μία απόφαση που επισπεύδει τις εξελίξεις.

Η απόφαση ανακοινώθηκε χτες από τη Βρετανή υπουργό για θέματα Βορείου Ιρλανδίας, Μο Μόουλαμ, η οποία την αιτιολόγησε λέγοντας ότι "εξέτασα προσεκτικά όλα τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου για την αποκατάσταση της εκεχειρίας από την πλευρά του ΙΡΑ και για τη δέσμευση του Σιν Φέιν αποκλειστικά σε ειρηνικούς τρόπους και λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία τους να ακολουθήσουν τη δημοκρατική διαδικασία". Η Μόουλαμ πρόσθεσε ότι παρατηρείται "αξιοσημείωτη αποχή του ΙΡΑ από επιχειρήσεις στην περιοχή". Γι' αυτό "το Σιν Φέιν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις" για να πάρει μέρος στον πολυμερή διάλογο, που θα επαναληφθεί το Σεπτέμβρη.

Το Σιν Φέιν για να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αποδεχτεί και να υπογράψει την αποδοχή των 6 όρων της επίσημης αποκήρυξης της βίας, που έχει συνταχθεί από την αρχή των διαπραγματεύσεων τον Ιούνη του 1996.

Η εκεχειρία που κήρυξε ο ΙΡΑ στις 20 Ιούλη αποτέλεσε το σημείο καμπής για τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις, οπότε η θετική αντίδραση του αρμόδιου του Σιν Φέιν για τις διαπραγματεύσεις, Μάρτιν Μακ Γκίνες, αμέσως μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της Μόουλαμ, ήταν πολύ "φυσική". Ο Μακ Γκίνες δήλωσε ότι το κόμμα του δέχεται την πρόσκληση και είναι έτοιμο να συναινέσει στην αποδοχή της μη βίας.

Η μοναδική αντίδραση, που ήταν όμως αναμενόμενη, ήταν της πλειοψηφίας των φιλοβρετανικών προτεσταντικών κομμάτων, που ήταν απογοήτευση και "βδελυγμία".

Στρατιώτες περισυλλέγουν τους 300 νεκρούς


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ