ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Αυγούστου 1997
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ
"Τσουχτερό" το ποσό για έναν πλήρη εξοπλισμό

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα αναγκαστούν να βάλουν και φέτος οι γονείς, ενόψει της έναρξης της καινούριας σχολικής χρονιάς, για να στείλουν τα παιδιά τους πλήρως εξοπλισμένα στα θρανία, καθώς οι τιμές στα σχολικά είδη είναι και φέτος ιδιαίτερα τσουχτερές, σε σχέση με τους ισχνούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Οπως εξηγούν οι ίδιοι οι έμποροι, αυτό γίνεται, όχι γιατί οι καταστηματάρχες φουσκώνουν τις τιμές, αλλά γιατί τα προμηθεύονται και οι ίδιοι ακριβότερα σε σχέση με πέρσι, ελέω "απελευθέρωσης" των τιμών, που, κατά τα άλλα, η κυβέρνηση επιμένει να υποστηρίζει ότι είναι ...προς όφελος του καταναλωτή. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, τα εισαγόμενα είδη, στα οποία πολλοί εισαγωγείς, προφασιζόμενοι την τελευταία κατακόρυφη άνοδο του δολαρίου, "χτυπάνε" τις τιμές προς τους εμπόρους.

Σύμφωνα με μία "μίνι" έρευνα που έκανε ο "Ρ" σε βιβλιοχαρτοπωλεία της Αθήνας, οι αυξήσεις στα σχολικά είδη κυμαίνονται φέτος από 10% μέχρι 15%, ανάλογα με την κατηγορία τους. Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε για όσους πιστεύουν ότι στα πολυκαταστήματα θα βρουν "ευκαιρίες" ότι αυτό είναι πολύ σχετικό. Οπως υπογράμμισε στο "Ρ" η ιδιοκτήτρια συνοικιακού βιβλιοχαρτοπωλείου Ολ. Φτούλη,σε κοντινό πολυκατάστημα, όλα τα σχολικά είδη έχουν τις ίδιες τιμές με αυτά των μικρών εμπορικών, με εξαίρεση τα ευτελούς ποιότητας είδη. Επομένως, καλό θα ήταν πριν οι γονείς κάνουν τις αγορές των σχολικών ειδών για τα παιδιά τους, να γνωρίζουν ότι οι "προσφορές" των πολυκαταστημάτων ή των σούπερ μάρκετ δεν είναι πάντα πραγματικές, άρα γιατί να μην προτιμήσουμε τα μαγαζιά της γειτονιάς μας, που είναι προς το συμφέρον όλων μας να υπάρχουν και του χρόνου;

Πάντως, η κίνηση στα καταστήματα για σχολικά είδη δεν είναι ακόμη χαρακτηριστική παραμονών της έναρξης του σχολικού έτους, αναμένεται, όμως, να ξεκινήσει την ερχόμενη βδομάδα. Ετσι, για έναν πλήρη εξοπλισμό του μαθητή θα απαιτηθεί φέτος ένα ποσό της τάξης των 25.000 δρχ. πάνω - κάτω. Βέβαια, αν λόγος γίνει για τις μεγαλύτερες τάξεις και ειδικότερα για το Λύκειο, το κονδύλι αυτό αυξάνει αισθητά. Αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι μόνο για ένα "πολυθεματικό τετράδιο" πρέπει ο γονιός να "σκάσει" 3 με 4 χιλιάδες δραχμές, ενώ κάποιος μαθητής που πάει και φροντιστήριο θέλει τουλάχιστον 4 - 5 τέτοια τετράδια.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές στα διάφορα είδη, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη γκάμα. Συγκεκριμένα, οι τιμές στις σχολικές τσάντες κυμαίνονται φέτος από 5.000 μέχρι 15.000 δρχ., ανάλογα με την ποιότητα, τη χωρητικότητα και, βεβαίως, το "όνομά" τους. Τα τετράδια τα πενηντάφυλλα από 80 μέχρι 180 δρχ., ενώ τα σπιράλ και αυτά με τα διάφορα θέματα από 250 μέχρι 1.800 δρχ. Μεγάλη προτίμηση αναμένεται να δείξουν φέτος οι μαθητές στα οικολογικά είδη, που είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμο χαρτί, παρά τις "τσουχτερές" τιμές που τα συνοδεύουν.

Αρκετά "τσουχτερές" είναι και οι τιμές που συνοδεύουν τις κασετίνες, τις οποίες οι μικροί "μπόμπιρες" προτιμούν πολύπλοκες, με κρυφούς μηχανισμούς και φανταχτερές και ως εκ τούτου αρκετά ακριβές. Οι τιμές στις κασετίνες κυμαίνονται γύρω στις 700 δρχ. οι πιο απλές, που προτιμούν οι μαθητές των μεγάλων τάξεων, μέχρι 4.000 δρχ. Οι τιμές στα μολύβια κυμαίνονται μεταξύ 50 και 500 δρχ., ανάλογα με την ποιότητα και τα "μπιχλιμπίδια" που κουβαλάνε, στα στυλό 50 - 1.800 δρχ., ενώ μεγάλη ποικιλία τιμών επικρατεί στις γόμες και στις ξύστρες, που κοστίζουν από 100 μέχρι 500 δρχ.

Οσο για τα βιβλία του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), οι αυξήσεις φέτος κυμαίνονται στο 8% - 10%,ενώ στα ξενόγλωσσα, που οι αυξήσεις είναι σταθερές, θα κυμανθούν γύρω στο 14%.Εάν δε, προσθέσει κανείς τα δίδακτρα των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών ή μέσης εκπαίδευσης, όπου φοιτά η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών πάνω από 9 χρονών, ή των ιδιωτικών σχολείων, η εκπαίδευση των παιδιών θα κοστίσει φέτος στους γονείς κατά 10% περίπου ακριβότερα απ' ό,τι πέρσι, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ψηφίσει ακόμα την περιβόητη νομοθετική ρύθμιση για το πλαφόν στις αυξήσεις, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ