ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Για αποφασιστικούς αγώνες πιέζουν δάσκαλοι και καθηγητές

Κοινή σύσκεψη των ΔΣ των Διδασκαλικών Συλλόγων και των ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου πραγματοποιήθηκε χτες. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι ΓΣ των ΕΛΜΕ, όπου η ΟΛΜΕ εισηγείται 24ωρη απεργία και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη, στις 12.30 στην πλατεία Κάνιγγος

Αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που προωθεί αντιδραστικές και καταστροφικές για τη δημόσια δωρεών παιδεία αλλαγές. Ταυτόχρονα όμως αυξάνονται σταθερά οι αγωνιστικές διαθέσεις για αποτροπή αυτών των αλλαγών και όλα δείχνουν ότι η επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στα σχέδιά της θα έχει ως αποτέλεσμα η σχολική χρονιά, που άρχισε χτες, να είναι μία από τις θερμότερες των τελευταίων χρόνων.

Η ανάγκη να εκφραστεί αγωνιστικά και αποφασιστικά η αντίθεση και η διαμαρτυρία, ώστε να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, τονίστηκε από τους εκπροσώπους των ΔΣ των Διδασκαλικών Συλλόγων και των ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου, κατά τη χτεσινή κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Τιτάνια" μετά από πρόσκληση των ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

Οι εκπρόσωποι των Διδασκαλικών Συλλόγων, αλλά και των ΕΛΜΕ άσκησαν έντονη κριτική προς τα ΔΣ των δύο εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών,ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών των οργάνων τους, δηλαδή των ΓΣ των Συλλόγων, έτσι ώστε όταν θα ανοίξουν τα σχολεία να έχουν έτοιμο πρόγραμμα δράσης και να κινητοποιηθούν με σκοπό την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, αφού όπως τονίστηκε "τίποτε δεν έχει τελειώσει, αλλά όλα τώρα αρχίζουν",δίνοντας την υπόσχεση ότι "αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά αγώνων".Επίσης, στη σύσκεψη τονίστηκε τόσο από τους δασκάλους όσο και από τους καθηγητές ότι το όλο θέμα δεν πρέπει να επικεντρώνεται στη μη κατάργηση της επετηρίδας, αλλά στην ουσιαστική αναβάθμιση και ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Στο τέλος της σύσκεψης τα ΔΣ των Διδασκαλικών Συλλόγων και των ΕΛΜΕ εξέδωσαν ψήφισμα, στο οποίο εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στις μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης να προχωρήσει αιφνιδιαστικά σε σημαντικές ρυθμίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, όπου και παρέδωσαν το ψήφισμα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Σήμερα οι ΓΣ των ΕΛΜΕ

Στο μεταξύ σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι ΓΣ των ΕΛΜΕ, όπου και θα διαμορφωθεί το τελικό πρόγραμμα δράσης του κλάδου. Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ εισηγείται την πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Πέμπτη και την ίδια μέρα να πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος.

Επίσης, στην εισήγησή της η Ομοσπονδία προτείνει η Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη να κηρυχτεί μέρα πανελλαδικής δράσης του κλάδου για διάλογο και συντονισμό ενεργειών με γονείς και μαθητές. Μάλιστα, θα προταθεί να πραγματοποιηθούν νέες ΓΣ των ΕΛΜΕ το αμέσως επόμενο διάστημα (με επίσπευση των διαδικασιών της Οργανωτικής Ι) για να αποφασίσουν το διεκδικητικό πλαίσιο και τις νέες μορφές συνέχισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων του κλάδου, ενώ θα εισηγηθούν και τη συγκέντρωση υπογραφών σε κείμενο όπου και θα εκφράζεται η αντίθεση στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και η απαίτηση να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Τέλος, η Ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ θα συγκληθεί αύριο Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) είχε προτείνει (οι προτάσεις της θα στηριχτούν εκ νέου στις σημερινές ΓΣ των τοπικών ΕΛΜΕ) 24ωρη απεργία στις 4 Σεπτέμβρη με συλλαλητήρια και νέα 24ωρη στις 12 του μήνα.Επίσης, πρότεινε Γενικές Συνελεύσεις στις 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη και Ολομέλεια των προέδρων στις 20/9.

Φροντιστήρια γλωσσομάθειας και από... Ευρωπαίους

Οι καθηγητές ξένων γλωσσών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν να λειτουργούν φροντιστήρια στη χώρα μας, χωρίς κανένα περιορισμό και αίρονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις που υπήρχαν μέχρι τώρα. Για να ιδρύσει και να λειτουργήσει φροντιστήριο ξένων γλωσσών στην Ελλάδα πολίτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρκεί και μόνο η "απλή γνώση και δυνατότητα χρήσης της ελληνικής γλώσσας" και όχι "πλήρης ελληνομάθεια", όπως ίσχυε τα τελευταία τρία χρόνια. Για όλα αυτά γίνεται για άλλη μια φορά επίκληση των γενικών αρχών της ελεύθερης κυκλοφορίας και εγκατάστασης εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Παιδείας, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (αριθ. 440/1997), οι καθηγητές από χώρες της ΕΕ θα μπορούν να ιδρύουν φροντιστήρια ξένων γλωσσών στη χώρα μας, να εργάζονται ως καθηγητές ή διευθυντές και να κάνουν μαθήματα κατ' οίκον. Η αρχή είχε γίνει το 1994, όταν επιτράπηκε υπό ορισμένες προϋποθέσεις η ίδρυση φροντιστηρίων ξένων γλωσσών από υπηκόους της ΕΕ. Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ γίνεται μνεία των... αρχών για ελεύθερη εγκατάσταση και κυκλοφορία στις χώρες της ΕΕ.

Σε αποχή προχωρούν οι πανεπιστημιακοί

Σε αποχή από τα εξεταστικά και διδακτικά τους καθήκοντα προχωρούν οι πανεπιστημιακοί, υλοποιώντας την απόφαση της Ομοσπονδίας τους για κινητοποιήσεις αν δεν κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το νέο μισθολόγιο του κλάδου. Παράλληλα, οι πανεπιστημιακοί εκφράζουν επιφυλάξεις για το ύψος των αποδοχών που προβλέπει το νέο μισθολόγιο, το χρόνο έναρξης εφαρμογής του και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του.

Ηδη, απόφαση για αποχή έχουν πάρει οι σύλλογοι ΔΕΠ της Φιλοσοφικής που από αύριο απέχει από τις εξετάσεις και της Φυσικομαθηματικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθήνας, ο σύλλογος ΔΕΠ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ μέσα στη βδομάδα έχουν προγραμματίσει γενικές συνελεύσεις οι σύλλογοι ΔΕΠ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Παντείου Πανεπιστημίου και της Νομικής.

Τροπολογία για τις μετεγγραφές φοιτητών εξωτερικού

Τροπολογία για τις μετεγγραφές ασθενών και από πολύτεκνες οικογένειες σπουδαστών από το εξωτερικό κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Στο σκεπτικό της τροπολογίας τονίζεται ότι με βάση το νόμο 1865/1989, μετεγγράφονταν χωρίς εξετάσεις οι φοιτητές και σπουδαστές εξωτερικού για τους οποίους συντρέχανε λόγοι υγείας και αναπηρίας ή ήταν πολύτεκνοι. Με το νόμο 1966/1991 καταργήθηκε το δικαίωμα αυτό. Ετσι και οι φοιτητές και σπουδαστές που είχαν ήδη εγγραφεί για το έτος 1991 -'92 στα πανεπιστήμια του εξωτερικού στερήθηκαν το δικαίωμα της μετεγγραφής.

Η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ αναφέρει: Σπουδαστές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή αναπηρίας και που είχαν εγγραφεί μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 1991 -'92 και φοιτούσαν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, μετεγγράφονται το ακαδημαϊκό έτος 1997 -'98, κατ' εξαίρεση των διατάξεων του άρθρου 1 του ν. 196/1991, χωρίς εξετάσεις και ποσοτικό περιορισμό, σε ισότιμο και αντίστοιχο τμήμα του ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ, κατά περίπτωση, εφόσον έχουν περατώσει με επιτυχία όλα τα μαθήματα, τουλάχιστον, των δύο πρώτων εξάμηνων ή του πρώτου έτους σπουδών στη σχολή προέλευσης".Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία κατατίθεται για τέταρτη φορά από το ΚΚΕ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και στην τελευταία συζήτηση που έγινε στη Βουλή, πριν ενάμιση μήνα περίπου, για το ίδιο θέμα ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης, δεσμεύτηκε ότι θα αντιμετωπίσει θετικά το πρόβλημα, χωρίς όμως να το κάνει.

Συγκεντρώσεις σε Καρδίτσα και Ηράκλειο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, που προωθεί την "αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση", θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 8 μμ στην Καρδίτσα. Τη συγκέντρωση αποφάσισαν σε σύσκεψή τους εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νομού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, των Συλλόγων Γονέων, του Συλλόγου Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, του Δήμου Καρδίτσας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, του Συλλόγου Γυναικών, ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να λάβουν και εκπρόσωποι μαζικών φορέων των άλλων θεσσαλικών νομών. Στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα διατρανωθεί η αντίθεση του εκπαιδευτικού κόσμου στην "αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση" που προωθεί ο υπουργός Παιδείας και θα αναδειχτεί η αποφασιστικότητα όχι μόνο των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων των άλλων εργαζομένων, του λαού της περιοχής να παλέψουν για δημόσια δωρεάν παιδεία.

Στην Κρήτη

Παγκρήτιο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Ηράκλειο, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των αδιόριστων εκπαιδευτικών. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ