ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Κάλεσμα αγώνα στη νεολαία της μειονότητας

Αγγιγμα ψυχής ήταν οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ για τη νεολαία της μειονότητας που έγιναν το Σαββατοκύριακο στην Ξάνθη και την Κομοτηνή. Εκατοντάδες νέοι που μεγαλώνοντας γνώρισαν κι αυτοί, όπως οι γονείς τους και οι παππούδες τους, την αδιαφορία, την εγκατάλειψη, τις διακρίσεις και την απομόνωση, δέχτηκαν την πρωτοβουλία της ΚΝΕ με ιδιαίτερη θέρμη. Ακουσαν τις θέσεις του ΚΚΕ και της νεολαίας του και βρήκαν τον πραγματικό συμπαραστάτη τους για την έξοδο από τα δεινά που αντιμετωπίζουν μέσα στον ίδιο τον τόπο τους.

Το κάλεσμα για κοινό αγώνα, που απηύθυνε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός,υπερπήδησε τα όποια μικρά προβλήματα επικοινωνίας λόγω της γλώσσας και έγινε μόνη προοπτική για τη νεολαία του Κένταυρου. Οπως είπε ο Γραμματέας της νεοσύστατης ΟΒ Κένταυρου της ΚΝΕ Χουσεϊν Καραντεή: "Ο αγώνας δε σταματά εδώ. Από αύριο η νεολαία του Κένταυρου θα παλέψει πιο δυνατά μαζί με το ΚΚΕ και μέσα από την ΚΝΕ για όσα μας ανήκουν".

Και αυτά που τους ανήκουν όμως και ποτέ δεν απολαμβάνουν είναι πολλά και σημαντικά. Οπως το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά, στον πολιτισμό, στην υγεία. Αυτά τα αναφαίρετα δικαιώματα όλης της νεολαίας της χώρας που οι κυβερνήσεις με την πολιτική τους θέτουν καθημερινά σε αμφισβήτηση και δημιουργούν οξυμένα προβλήματα και αδιέξοδα. Μεγαλύτερης έντασης όμως είναι για τη μειονοτική νεολαία, που αναγκάζεται να μείνει αμόρφωτη, να φύγει σε άλλους τόπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να βρει δουλιά.

Εκεί στον Κένταυρο, στα ορεινά της Ξάνθης, που στις πρόσφατες εκλογές το ΚΚΕ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη με την ψήφο των μουσουλμάνων, η νεολαία έστειλε το δικό της μήνυμα αδελφοσύνης. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι χόρεψαν και τραγούδησαν μαζί. Από εκείνη τη γωνιά της Ελλάδας ακούστηκε δυνατά το σύνθημα για "ΚΝΕ γερή και μαζική και τώρα και πάντα στην πρώτη τη γραμμή".

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Μόνος δρόμος η πάλη και ο αγώνας

Ο ΓΓ του ΚΣ της ΚΝΕ κάλεσε τους νέους της μουσουλμανικής μειονότητας να δράσουν μέσα από συλλόγους και οργανώσεις, ώστε να παλέψουν και να διεκδικήσουν την ισότιμη σχέση τους στην ελληνική κοινωνία και την επίλυση των προβλημάτων, που ταλανίζουν όλους τους νέους και ιδιαίτερα αυτούς

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα της μόρφωσης και της ανεργίας, που αντιμετωπίζει συνολικά η νεολαία, κυρίως όμως οι νέοι της μουσουλμανικής μειονότητας.

"Οι νέοι καθημερινά ζουν την ανασφάλεια και την επαγγελματική αβεβαιότητα. Η ανεργία φουντώνει σ' όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα, όμως, εδώ στη μειονότητα, είναι πιο έντονη, γιατί έχουμε να κάνουμε και με τις διακρίσεις και με την περιπλάνηση που εσείς κάνετε σε όλη τη χώρα, για να βρείτε ένα μεροκάματο. Είναι ακόμα πιο ελάχιστες οι ευκαιρίες στη μόρφωση της νεολαίας, γιατί υπάρχουν τα άθλια κτίρια, λείπουν οι δάσκαλοι, γιατί αυτό που λέει το Ελληνικό Σύνταγμα για υποχρεωτική και Δωρεάν Παιδεία για όλους, εδώ δεν ισχύει. Πόσοι, αλήθεια, νέοι πάνε στο γυμνάσιο; Πόσοι έχουν τη δυνατότητα να συναγωνιστούν ισότιμα, για να μπουν στα ελληνικά πανεπιστήμια;", διερωτήθηκε ο γγ του ΚΣ της ΚΝΕ.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφέρει πως οι νέοι της επαρχίας έχουν ν' αντιμετωπίσουν και το χαμηλό επίπεδο ζωής, που σταματά λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό τους μαζί με την άσφαλτο, που σταματά μαζί με την απουσία περίθαλψης, ασφάλισης, παροχής υγείας για όλο το λαό. "Ζείτε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, που σας θέλει πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η πολιτική της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης είναι η πολιτική που ανοίγει διακρίσεις σ' εσάς, αλλά και στην υπόλοιπη ελληνική νεολαία, προσφέροντας ανεργία, αβεβαιότητα, καινούριους φραγμούς στη μόρφωση. Είναι η πολιτική, που το μόνο που ξέρει είναι να χαρίζει προνόμια και κέρδη στους βιομήχανους, τους επιχειρηματίες, ενώ στο λαό δίνει λιτότητα, ανεργία, ξεπουλάει την παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση. Ολα στο όνομα του κέρδους", είπε χαρακτηριστικά.

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα

Ο Ν. Σοφιανός από την Ξάνθη δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Μίλησε για τις κόντρες και τους ανταγωνισμούς των κυβερνήσεων των δύο χωρών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων, αλλά και για τις συμφωνίες που κλείνονται με διαταγή των Αμερικανών, οι οποίοι παίζουν το ρόλο του "διαιτητή" στο Αιγαίο και την Κύπρο. Συμφωνίες, που όπως επισήμανε, δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών.

"Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Θέλουν να ζουν ειρηνικά και μπορούν, μέσα σε σύνορα διεθνή και απαραβίαστα, με σεβασμό της μιας χώρας στα δικαιώματα της άλλης, χωρίς εμπόδια στην επικοινωνία. Οι μειονότητες στην Ελλάδα και την Τουρκία, σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, μπορούν να παίξουν αυτό τον ξεχωριστό ρόλο. Να γίνουν γέφυρες επικοινωνίας, φιλίας και συνεννόησης των λαών μας, των λαών των Βαλκανίων", τόνισε ο Ν. Σοφιανός. Διευκρίνισε, πάντως, πως όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις θέλουν τη χώρα μας δεμένη, να υλοποιεί πιστά τις εντολές των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. "Τα άλλα κόμματα, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, παίζουν με τον εθνικισμό, καλλιεργούν το μίσος, τη μια με τα Σκόπια, την άλλη με το Αιγαίο και τώρα με την Κύπρο", κατέληξε.

Να δημιουργηθεί λαϊκό μέτωπο

Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΚΣ την ΚΝΕ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει το Κόμμα, για να βρίσκεται πάντα κοντά στα προβλήματα του λαού. Υπενθύμισε πως το ΚΚΕ ήταν μπροστά στις αγροτικές εξεγέρσεις, στους αγώνες στις πόλεις και τα χωριά, όπως μπροστά θα είναι και στους αγώνες που πρέπει να γίνουν και να δυναμώσουν στη μειονότητα. "Το Κόμμα μας ήταν η μόνη δύναμη που αντιτάχθηκε στον εθνικισμό, στις διακρίσεις και στο μίσος που καλλιεργείται. Είναι το Κόμμα που παλεύει για την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη, για τη φιλία με όλους τους γειτονικούς λαούς. Το Κόμμα που υπερασπίστηκε όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα και με δράση, τα δικά σας δικαιώματα, όπως υπερασπιζόμαστε και τα δικαιώματα του υπόλοιπου ελληνικού λαού", τόνισε.

Ο Ν. Σοφιανός επισήμανε, ωστόσο, πως, παρά τις περιοδείες βουλευτών του ΚΚΕ - ανάμεσά τους και η ΓΓ του ΚΚΕ - στο χωριό τους αλλά και σε άλλα μειονοτικά χωριά, παρά τις συχνές επισκέψεις κομματικών στελεχών απ' την Ξάνθη και παρά τις επανειλημμένες Ερωτήσεις του Κόμματος στη Βουλή, τα προβλήματά τους θα επιλυθούν μόνο με αγώνα ενωμένο.

"Πρέπει να οργανωθείτε, να παλέψετε, να διεκδικήσετε από κοινού, ιδιαίτερα η νεολαία, τα δικαιώματά της στη δουλιά, στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία, στην ειρήνη", τόνισε. "Το ΚΚΕ θα σταθεί δίπλα σας, κοντά σας. Θα το κάνουμε αυτό γιατί αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για όλο το λαό, ενάντια σε μια κατάσταση που κάθε μέρα χειροτερεύει και θα συνεχίσει και στο μέλλον. Γι' αυτό και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, όλη μας τη δουλιά, το πάθος, όλες μας τις προσπάθειες, να φτιαχτεί ένα μεγάλο δυνατό μέτωπο του λαού μας, που θα συγκρούεται με την εξουσία του κεφαλαίου και των ξένων στη χώρα μας. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε το λαϊκό μέτωπο που θα συγκρουστεί και θα νικήσει τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Αυτό το μέτωπο που παλεύουμε χτίζεται στους καθημερινούς αγώνες που γίνονται, στους αγώνες για να υπερασπιστούμε το εισόδημά μας, την προοπτική μας, τη μόρφωσή μας, τη δουλιά μας.

Ομως δε φτάνουν μόνο οι αγώνες. Χρειάζεται ο λαός μας να καταλαβαίνει ότι δε φτάνει να σιχτιρίζει μια κατάσταση. Πρέπει να καταδικάζει την πολιτική που τον οδηγεί στην αθλιότητα και τη μιζέρια. Χρειάζεται να εμποδίζουμε από τη μια αυτή την καταστροφική πολιτική και να παλεύουμε για τη συνολική ανατροπή της από την άλλη. Σ' αυτό το μέτωπο που παλεύουμε να φτιάξουμε πιστεύουμε, και είμαστε σίγουροι, ότι η μειονότητα έχει έναν ξεχωριστό ρόλο και μια θέση που στο χέρι σας είναι να τα πάρετε", είπε ο Ν. Σοφιανός.

Η μειονότητα να έχει τα ίδια δικαιώματα

Ειδικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα ο ΓΓ του ΚΣ της ΚΝΕ, υπογράμμισε πως το ΚΚΕ για την ισότιμη συμμετοχή της στην ελληνική κοινωνία, χωρίς διακρίσεις. "Δεν πρέπει να ανεχτούμε κανέναν αποκλεισμό των νέων της μειονότητας από τους χώρους δουλιάς. Πρέπει να παλέψουμε για ασφάλιση και περίθαλψη για όλους, για ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, για διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια. Για να υπάρχουν δάσκαλοι ικανοί σε όλα τα χωριά που θα διδάσκουν σε κτίρια ασφαλή και όχι σε κτίρια έτοιμα να πέσουν στα κεφάλια των μαθητών. Πρέπει να παλέψουμε για να διατηρηθεί αυτό που κατακτήθηκε, η πρόσβαση δηλαδή ενός τμήματος των νέων της μειονότητας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Για να αναγνωριστεί το δικαίωμα που έχει ο κάθε Ελληνας πολίτης να δηλώνει ελεύθερα την εθνική, πολιτιστική του ταυτότητα χωρίς να έχει κανέναν κίνδυνο για διακρίσεις", ήταν τα λόγια του Ν. Σοφιανού.

Πάλη μέσα από οργανώσεις και σωματεία

Ενα πρώτο βήμα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της μειονότητας, επισήμανε ο ομιλητής, είναι η δημιουργία Οργάνωσης της ΚΝΕ στον Κένταυρο που θα συμβάλει στους αγώνες και στην ανάπτυξη της πάλης της νεολαίας.

"Χρειάζεται, όμως, να παλέψετε μέσα από τα Σωματεία, χριστιανοί και μουσουλμάνοι μαζί, για δικαιώματα που αφαιρεί η εργοδοσία. Μέσα από συλλόγους για να υπερασπιστείτε την αγροτική παραγωγή. Μέσα από συλλόγους για να καλλιεργηθεί η πολιτιστική σας ταυτότητα, για να δοθούν δυνατότητες ψυχαγωγίας στη νεολαία που βρίσκεται αντιμέτωπη με την υποκουλτούρα που παρέχει η ελληνική αλλά και η τουρκική τηλεόραση.

Χρειάζεται να τιμωρήσετε ξανά και ξανά με τη δράση σας, με τον αγώνα σας, με την ψήφο σας, τα κόμματα και τους πολιτικούς που σας κοροϊδεύουν, που σας εμπαίζουν, τα κόμματα που ευθύνονται γι' αυτή την άσχημη κατάσταση. Χρειάζεται να στηρίξετε ξανά, ακόμη πιο δυνατά το ΚΚΕ που βρέθηκε, βρίσκεται και να είστε σίγουροι ότι θα βρεθεί δίπλα σας, μαζί σας και στο μέλλον", κατέληξε την ομιλία του ο Ν. Σοφιανός.

"Δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί"

Για τις δυσκολίες και τα προβλήματά τους μιλούν στο "Ρ" νέοι της μουσουλμανικής μειονότητας

Την Κυριακή στο συνοικισμό Μάστανλι της Κομοτηνής, ο Τζενγκίζ και η Γωγώ ανέγνωσαν στα τούρκικα και στα ελληνικά ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ. "Πιο εκπληκτικό και πιο επιβλητικό και πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο είναι ένας άνθρωπος που τον 'μποδίζουν να βαδίσει, είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε". Λόγια του ποιητή, που σημάδεψαν τις καρδιές και καρφώθηκαν στο νου.

Τα προβλήματα που ζουν περιέγραψαν οι ίδιοι οι νέοι της μειονότητας μιλώντας στο "Ρ". Ενώ έκαναν και τις δικές τους επισημάνσεις και προτάσεις. "Αν θέλουμε η νεολαία της μειονότητας να είναι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, πρέπει να της δώσουμε τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της και αυτό πρέπει να ξεκινήσει μέσα από την εκπαίδευση", είπε ο 27χρονος Αχμέτ,που εξαιτίας των φραγμών που υψώνει η πολιτεία στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αναγκάστηκε να πάει για σπουδές στην Τουρκία, όπως και πολλοί άλλοι νέοι.

Ο 23χρονος Χαμντί δουλεύει από τα 16 του χρόνια. Αυτή την περίοδο εργάζεται στη Γερμανία και βρέθηκε στον Κένταυρο για λίγες μέρες, προκειμένου να δει την οικογένειά του.

"Οι θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μας βρίσκουν σύμφωνους. Λένε τα πράγματα όπως είναι, δύσκολα. Δουλεύω ως οδηγός, 10-12 ώρες την ημέρα, όμως δεν παίρνω καλά λεφτά, μόνο 4.000 δρχ. την ημέρα. Και ποιος όμως παίρνει καλά χρήματα; Δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί", λέει ένας φίλος που δεν ήθελε να γίνει γνωστό το όνομά του.

Τα άλλα παιδιά της παρέας, εκεί στον συνοικισμό Μάστανλι, δηλώνουν έστω το μικρό τους όνομα. "Παλεύουμε, όμως δύσκολα αλλάζουν τα πράγματα. Δουλεύω σε οικοδομές τώρα μέσα στην Κομοτηνή. Τα μεροκάματα είναι χαμηλά. Εγώ είμαι ανασφάλιστος και φυσικά για γιατρό πρέπει να πληρώσω", είπε ο 22χρονος Σαλί. Εκεί κοντά ήταν και ο 18χρονος Σεντάτ, που δουλεύει υπάλληλος σε κρεοπωλείο. Αυτός πήγε στο γυμνάσιο, όμως δεν κατάφερε να αποφοιτήσει, λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπιζε με τη γλώσσα, αλλά και εξαιτίας του ότι το επίπεδο γνώσεων που είχε από το Δημοτικό δεν του επέτρεπε να συναγωνιστεί και να φτάσει τους χριστιανούς συμμαθητές του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ