ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΑΝΘΗ - ΡΟΔΟΠΗ
Το χαλάζι κατέστρεψε τα πάντα

Περιοδεία κλιμακίων του ΚΚΕ στα χωριά της Ξάνθης και της Ροδόπης. Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του Κόμματος, καλώντας τον υπουργό Γεωργίας να πάρει άμεσα μέτρα για την αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών και την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες δεκάδων χωριών στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε στις καλλιέργειες η σφοδρή χαλαζόπτωση της περασμένης Δευτέρας.

Το χαλάζι κατέστρεψε περισσότερα από 20.000 στρέμματα στους δύο νομούς, με βαμβάκια, καπνά, βιομηχανική ντομάτα, ηλίανθο, αμπέλια, οπωροκηπευτικά και άλλες καλλιέργειες. Στις πληγείσες περιοχές περιόδευσαν, αντίστοιχα, αμέσως μετά τη χαλαζόπτωση, κλιμάκια των ΝΕ Ξάνθης και Ροδόπης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Σταύρο Παναγιώτου.Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι χρειάζεται άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών και ότι είναι αναγκαίο όλοι οι πληγέντες να αποζημιωθούν αμέσως. Ηδη στην κατεύθυνση αυτή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου κατέθεσαν χτες Ερώτηση στη Βουλή.

Στην Ξάνθη

Στο Νομό Ξάνθης τα χωριά που επλήγησαν από την πρόσφατη χαλαζόπτωση είναι τα: Κιμέρια, Λευκόπετρο, Σέλερο, Σούνιο, Σημαντήρα, Φιλέα, Πηγάδια, Βαθέικα κλπ.Ο Σαμπρί Μπουντούρ,κάτοικος του χωριού Κιμέρια,μας τόνισε: "Το χαλάζι ήρθε να ολοκληρώσει την καταστροφή μου. Και αυτό γιατί το Μάη καταστράφηκαν τα σιτηρά μου από ένα δυνατό αέρα. Από 60 στρέμματα, δεν πήρα ούτε 1.000 κιλά σιτάρι. Τώρα με το χαλάζι η καταστροφή, στα 10 στρέμματα μποστάνι που έχω, είναι ολική, 100%".

"Το χαλάζι κάλυψε τη γη μας, τέσσερα δάχτυλα", μας είπε ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Πηγάδια, Γιάννης Σεβαστόπουλος."Το χαλάζι εδώ, συνέχισε, χτύπησε κυρίως τη βιομηχανική ντομάτα και το βαμβάκι. Κάθε ντομάτα έχει οκτώ με δέκα χτυπήματα. Η καλλιέργεια στο χωριό είναι όψιμη και δεν είχαμε μαζέψει ούτε κιλό. Ολη η παραγωγή μας "καθάρισε"".

Επόμενο χωριό, τα Βαφέικα."Πέρυσι την ίδια εποχή στις 23 Αυγούστου μας είχε χτυπήσει ξανά το χαλάζι", τόνισε ο Χρήστος Γαρουφάς."Από τότε - συνέχισε - έχει περάσει ένας χρόνος και ακόμη δεν έχουμε αποζημιωθεί. Τα καρύδια του βαμβακιού που είναι γεμάτα χτυπήματα θα σαπίσουν και δε θα πάρουμε καθόλου σοδειά". Στο ίδιο πνεύμα και ο Ιωάννης Καρυώτης θα μας πει: "Δεν έχουμε ελπίδα από πουθενά. Τα έξοδα είναι πολλά και δεν τα βγάζουμε πέρα με κανονικές συνθήκες, πόσο μάλιστα όταν δεχόμαστε διαδοχικά χτυπήματα κάθε χρόνο".

Στη Ροδόπη

Στο Νομό Ροδόπης το χαλάζι έπληξε τα χωριά: Αίγειρος, Παγούρια, Νέο Σιδηροχώρι, Ιασμος, Αϊ Σώστης, Νέα Καλλίστη, Πόρπη, Ασώματος, Μέση, Φανάρι. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αιγείρου Γιώργος Ραχμανίδης,τόνισε: "Το χαλάζι που έπεφτε ακατάπαυστα επί 45 λεπτά έπληξε πάνω από 15.000 στρέμματα. Το επίκεντρο ήταν η Κοινότητά μας και η γύρω περιοχή. Πάνω από 3.000 στρέμματα, κυρίως βαμβάκια, έχουν υποστεί ολική καταστροφή. Αλλά και τα υπόλοιπα 12.000 στρέμματα με βαμβάκια και άλλες καλλιέργειες, όπως βιομηχανική ντομάτα, ηλίανθος, αμπέλια, καλαμπόκια κλπ, δεν έχουν υποστεί μικρότερη ζημιά".

Την ίδια εικόνα συναντά κανείς και στο επόμενο χωριό, τη Νέα Καλλίστη. "Τα καρύδια που χτυπήθηκαν θα χαλάσουν", επισημαίνει ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης."Και χτυπήθηκαν σχεδόν όλα. Κι αν ορισμένα από αυτά ανοίξουν δε θα μπορέσει να τα μαζέψει η μηχανή", συνεχίζει. Δίπλα του ο Στέφανος Χρηστίδης συμπληρώνει: "Τα τελευταία χρόνια η ζημιά επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο. Δε φτάνει μόνο αυτό, είναι και η μείωση της τιμής στο βαμβάκι. Κι ύστερα σου λένε γιατί ερημώνει η ύπαιθρος"...

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας στα χωριά της Ροδόπης, τα Παγούρια."Μαζεύαμε το χαλάζι με τα φτυάρια", θα πει ο Μεμέτ Σαλί."Από 35 στρέμματα με βαμβάκι δεν έμεινε τίποτα. Το χαλάζι τα ισοπέδωσε όλα". Ο Θεόφιλος Τσακμάκης με τη σειρά του τονίζει: "Το χαλάζι, που ήταν μεγάλης διάρκειας, κατέστρεψε τα φυτά, αλλά και τους κορμούς και τα κλαδιά τους. Μ' άλλα λόγια δεν άφησε τίποτα όρθιο".

Α. Α.

ΕΒΡΟΣ
Αφανίζεται η κτηνοτροφία

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού Εβρου, των οποίων τα κοπάδια επλήγησαν από την ευλογιά, συζήτησε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου "Η Ενότητα", σε περιοδεία που πραγματοποίησε σε χωριά του νομού.

Ομόθυμη ήταν η άποψη των κτηνοτρόφων ότι έτσι που χειρίζονται οι αρχές την υπόθεση θυμίζει προσπάθεια εξόντωσης της κτηνοτροφίας στο νομό και όχι μέτρα για την προστασία της από τις ζωονόσους.

Οι κτηνοτρόφοι επισήμαναν ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας δεν έχει παρθεί από πέρσι που χτύπησε ο αφθώδης πυρετός τα κοπάδια τους. Επίσης οι κτηνοτρόφοι του νομού αναφέρθηκαν στην απαράδεκτη τακτική που ακολουθήθηκε με τη θανάτωση των ζώων, γιατί τόνισαν ότι έτσι όπως γίνεται - θανατώνεται ένα ολόκληρο κοπάδι επειδή βρέθηκαν δυο ή τρία ζώα άρρωστα - θυμίζει επιχείρηση εξόντωσης της κτηνοτροφίας. Εκαναν όμως λόγο και για τις αποζημιώσεις τις οποίες χαρακτήρισαν απαράδεκτες, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καλύπτουν ούτε τα 2/3 της αξίας των ζώων και δεν υπολογίζεται καθόλου η απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ακτήμονες και ζουν αποκλειστικά από την κτηνοτροφία. Τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας επισήμαναν στις συζητήσεις με τους κτηνοτρόφους τη σημασία που έχει ο τομέας της κτηνοτροφίας για το συγκεκριμένο νομό και αναφέρθηκαν στις σοβαρές συνέπειες που έχει επιφέρει στην κτηνοτροφία η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις κάτω από τις εντολές τις Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιλογές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την κτηνοτροφία στην καταστροφή. Παράλληλα τα μέλη της διοίκησης τόνισαν ότι η προστασία της κτηνοτροφίας και η ανάπτυξή της δεν είναι υπόθεση μόνο των κτηνοτρόφων που πλήττονται κατά καιρούς από ζωονόσους. Είναι υπόθεση όλου του κτηνοτροφικού κόσμου, όλων των αγροτών και των υπόλοιπων κλάδων που σχετίζονται με την κτηνοτροφία. Μπροστάρηδες σ' αυτή την προσπάθεια πρέπει να σταθούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί. Κλείνοντας υπογράμμισαν την ανάγκη για οργανωμένο αγώνα προκειμένου να μη μείνουν στα λόγια οι υποσχέσεις των κυβερνώντων.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση;

Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για τους πληγέντες από το χαλάζι αγρότες της Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας και της περιοχής Ραψάνης στη Λάρισα

Μια σειρά ακόμα ερωτήσεις κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου,Αχιλλέας Κανταρτζής,Νίκος Γκατζής,Αποστόλης Τασούλας και Βαγγέλης Μπούτας,με αφορμή τις καταστροφές που υπέστησαν αγροτικές καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας από τις τελευταίες χαλαζοπτώσεις, αλλά και την τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι πληγέντες αγρότες. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς και να παγώσουν τα χρέη των τραπεζών.

Η πρώτη Ερώτηση αφορά το νομό Αιτωλοακαρνανίας,όπου μέγαλη καταστροφή υπέστησαν από το χαλάζι τα καπνά στα χωριά Γουριώτισσα, Ρίγανη και Καλύβια.Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, οι πρώτες εκτιμήσεις των ίδιων των αγροτών αναφέρουν ότι η καταστροφή μόνο στην Κοινότητα Γουριώτισσα ξεπερνά τα 800 στρέμματα. Η δεύτερη Ερώτηση αναφέρεται στην τεράστια καταστροφή από το χαλάζι των αμπελώνων στην ορεινή κοινότητα Ραψάνης Λάρισας.Για το πρόβλημα αυτό ερωτάται ο υπουργός Γεωργίας για το ποια είναι τα μέτρα, που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να γίνει γρήγορη και δίκαιη καταγραφή των ζημιών, καθώς και για την άμεση καταβολή πλήρους αποζημίωσης και πάγωμα των χρεών των πληγέντων παραγωγών στις τράπεζες, με πάραλληλη μείωση των επιτοκίων δανεισμού των πληγέντων.

Η τρίτη Ερώτηση αφορά το νομό Ημαθίας.Οπως αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης, το χαλάζι στο πέρασμά του κατέστρεψε αγροτικές καλλιέργειες από τα Πολλά Νερά (Νάουσας) μέχρι το Λαζοχώρι και την Πατρίδα (περιοχή Βέροιας). Οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν στις περιοχές Γιαννακοχωρίου, Λευκαδίων, Κοπανού, Χαριέσσας, Μαρίνας, Αγ. Γεωργίου. Στην Ερώτηση των βουλευτών, καλείται ο υπουργός Γεωργίας να απαντήσει, γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιχαλαζιακή προστασία, τι μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών, να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους αγρότες που επλήγησαν και να παγώσουν τα χρέη των πληγέντων αγροτών στις τράπεζες.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σε τροχιά αγροτικών συλλαλητηρίων

Παντρικαλινό αγροτικό συλλαλητήριο στις 15 του Σεπτέμβρη στα Τρίκαλα. Ανάλογα συλλαλητήρια σε Λάρισα και Καρδίτσα. Στις 16 Σεπτέμβρη, ημέρα που ξαναδικάζεται η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, πραγματοποιείται πανθεσσαλικό αγροτικό συλλαλητήριο στη Λάρισα

Παντρικαλινό αγροτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 15 του Σεπτέμβρη στα Τρίκαλα, μετά από ομόφωνη απόφαση που πήραν χτες οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του νομού "Ανοιξη" και "Αλληλεγγύη" και οι Συντονιστικές Επιτροπές των μπλόκων. Επίσης αποφασίστηκε η συμμετοχή των αγροτών των Τρικάλων στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 16 του μήνα στη Λάρισα, ημέρα που δικάζεται η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή. Το συλλαλητήριο που θα γίνει στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων στις 10 το πρωί έχει στόχο την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων των αγροτών. Στη χτεσινή συνεδρίαση των δύο Ομοσπονδιών και των Συντονιστικών Επιτροπών των μπλόκων, κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προβλήματα παραμένουν άλυτα και οξύνονται ακόμα παραπέρα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής, που αφορά τις τιμές για το 1997 και μια σειρά άλλα προβλήματα (υποχρεωτική ασφάλιση αγροτών στον νέο ΟΓΑ, ζημιές από τις καιρικές συνθήκες κλπ.). Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε επίσης να γίνουν ευρείες περιφερειακές συσκέψεις: Στις 4/9 στα Καλύβια (8.30 μμ). 5/9 στην πλατεία Δημαρχείου της Καλαμπάκας (10 πμ). 6/9 στην κεντρική πλατεία της Φαρκαδώνας (10 πμ). 8/9 στο Μεγαλοχώρι (8.30 μμ). 9/9 στο Μικρό Κεφαλόβρυσο (8.30 μμ).

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες αγωνιστικές αποφάσεις πήραν την περασμένη βδομάδα και οι Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές των Νομών Λάρισας και Καρδίτσας. Η πρώτη αγωνιστική συγκέντρωση θα γίνει στις 9 Σεπτέμβρη στα Φάρσαλα και ακολουθούν στις 10 Σεπτέμβρη Ελασσόνα και στις 13 Σεπτέμβρη ο Τύρναβος. Ανάλογες κινητοποιήσεις έχει αποφασίσει η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Καρδίτσας σε επαρχίες του νομού, καθώς και το παγκαρδιτσιώτικο αγροτικό συλλαλητήριο στις 10 Σεπτέμβρη στην πλατεία Δικαστηρίων στην Καρδίτσα.

Παράλληλα με όλα αυτά η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή απευθύνει κάλεσμα προς τους μαζικούς φορείς και οργανώσεις της χώρας να εκφράσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη πολιτική διώξεων και τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων αγροτών και να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα τους.

Περισσότερα από 20.000 στρέμματα με αγροτικές καλλιέργειες κατέστρεψε το χαλάζι στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ