ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικά και εκπαίδευση

Μία κριτική προσέγγιση του εκπαιδευτικού συστήματος θα επιχειρήσει το προσυνέδριο με θέμα "Η ελληνική πραγματικότητα και η θέση των εικαστικών στην εκπαίδευση",που θα πραγματοποιηθεί 3 με 10 Σεπτεμβρίου στο "Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθήνας" (Ευελπίδων). Διοργανωτές είναι το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και η Ενωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων.Για την καλύτερη επεξεργασία των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Β Συνέδριο Καλλιτεχνικής Παιδείας (Απρίλης 1998), με θέμα "Δημιουργικός - ενεργητικός - κοινωνικός άνθρωπος",το προσυνέδριο θα επιχειρήσει μια κριτική προσέγγιση του εκπαιδευτικού συστήματος μέσα από τους άξονες: υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, εκτίμηση για το πρόγραμμα, ελλείψεις - προβλήματα, προτάσεις - λύσεις.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες του προσυνεδρίου θα πραγματοποιηθούν από τις 2.30 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. Την πρώτη μέρα εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι: Αικατερίνη Σάλα - Δοκουμετζίδη ("Δημοτικό σχολείο και εικαστική αγωγή"), Μαρία Χάντε ("Η σημερινή πραγματικότητα του μαθήματος της αισθητικής αγωγής στο Δημοτικό σχολείο"), Χρήστος Λάμπρου ("Σχολική εκπαίδευση"), Χαρίκλεια Μυταρά ("Πρόγραμμα Μελίνα"), Χαράλαμπος Δαραδήμος ("Οι εικαστικές τέχνες και τα άλλα γνωστικά αντικείμενα").

Στις 4 του Σεπτέμβρη θα μιλήσουν οι: Μάχη Δημοπούλου ("Οι εικαστικές τέχνες στο Γυμνάσιο"), Ζωή Χατζή ("Η κατάσταση στο Γενικό Λύκειο"), Νίκη Ρουμπάνη ("Θεσμικό πλαίσιο και αναλυτικά προγράμματα"), Πέτρος Καρυστινός, Μαρία Παπαχρήστου ("Επαγγελματικά Πολυκλαδικά Λύκεια"), Θανάσης Βιδάκης, Βασιλική Θωμοπούλου, Αργυρώ Μπρισκόλα ("Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια"), Σωτηρία Λαζάρου, Βασίλης Παντελάκης ("Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές - Ο. Α. Ε. Δ."), Αγγελική Βερτσώνη ("Μουσικό Γυμνάσιο"), Χρήστος Αλαβέρας, Βασιλική Δαβράδου ("Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο"). Στη συνεδρίαση της Παρασκευής θα μιλήσουν οι: Χαράλαμπος Πρέσσας, Γιώργος Καλακαλάς, Κώστας Δόμπουλας, Λουίζα Κακίση, Μιχάλης Οικονομίδης, Ελλη Τρίμη, Μαρία Φαρμακίδου.

Στις 8 του Σεπτέμβρη εισηγήσεις για την Ανώτατη Εικαστική Παιδεία θα παρουσιάσουν οι: Γιάννης Βαλαβανίδης, Βαγγέλης Δημητρέας, Νίκος Στέφος, Βασίλης Διονυσόπουλος και εκπρόσωποι σπουδαστικών συλλόγων και συλλόγων καθηγητών. Στις 9 Σεπτεμβρίου θα μιλήσουν οι: Ελένη Πολυχρονάτου, Ευτυχία Ροδοπούλου, Καλλιόπη Κουτήφαρη, Δημήτρης Χατζής, Μαριάννα Στεφάνου, Σόνια Βασιλάκη, Δήμητρα Κουμαντάκη.

Στις 10 του Σεπτέμβρη εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι: Φαέθων Γρυπάρης, Ελένη Κουσίδου, Νιζέτα Αναγνωστοπούλου, Χριστίνα Ντεπιάν, Αλκμήνη Νικολαϊδου, Σπύρος Παπασπύρου, Πάνυ Σταθοπούλου.

Στον ίδιο χώρο και χρονικό διάστημα που διεξάγεται στο προσυνέδριο, η Ενωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων πραγματοποιεί σεμινάριο με θέμα "Σχέδιο - χρώμα - θεμελιώδεις βάσεις, σύγχρονες μέθοδοι εικαστικών εφαρμογών".Οι εισηγητές θα αναφερθούν στις ενότητες: αναγκαιότητα του ελεύθερου σχεδίου, προσεγγίσεις διδασκαλίας του χρώματος, η καλλιτεχνική δημιουργία και οι συνεργασίες εκπαιδευτικών, η συμβολή της εικαστικής παιδείας στη διαπολιτισμική εκπαίδευση και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι εργασίες του σεμιναρίου ξεκινούν στις 9.30πμ και θα διαρκούν μέχρι 1.30μμ. Εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι: Νίκος Γιαννάκης, Στέλλα Δήμου, Δήμητρα Πετροπούλου, Νίκος Βλαχάκης, Αγγελος Σκούρτης, Ρένα Ανούση, Μαριάννα Παυλίδου, Πέτρος Ρουκουτάκης κ. ά.

"Μαγική" θιβετιανή βραδιά

Μελωδίες και χρώματα απόλαυσε το κοινό στο "Βεάκειο" το Σαββατόβραδο και χτες στα πλαίσια των "Ταυρείων" του δήμου Ταύρου, με την πρώτη παράσταση του Θιβετιανού μουσικοχορευτικού συγκροτήματος από τη ΛΔ της Κίνας.Πρόκειται για ένα εξαίρετο καλλιτεχνικό σχήμα, με περισσότερους από 30 καλλιτέχνες, το οποίο παρουσιάζει τη θιβετιανή τέχνη σε ένα θέαμα που συνδυάζει τη μουσική, το χορό, την όπερα, αλλά και μικρά θεατρικά δρώμενα. Το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μια διαφορετική εικόνα της μακραίωνης κινέζικης παράδοσης, ενώ το θαυμασμό του "κλέβουν" η χάρη, η ακροβατική δεξιοτεχνία και το κέφι των χορευτών, καθώς και τα φαντασμαγορικά κοστούμια.

Η "γλώσσα του σώματος" υπερισχύει του λόγου και δημιουργεί ένα ζεστό κλίμα, μια μαγευτική ατμόσφαιρα και ανοίγει ένα δρόμο πρωτόγνωρης επικοινωνίας μεταξύ θεατών και καλλιτεχνών. Η μεγάλη έκπληξη, όμως, για το κοινό στο "Βεάκειο" ήρθε με "Τα παιδιά του Πειραιά", σε μια εκτέλεση από κινέζικο παραδοσιακό όργανο. Το ευχάριστο ξάφνιασμα επιβραβεύτηκε με θερμό χειροκρότημα για τον Κινέζο μουσικό. Με τους χορούς και τα τραγούδια τους, οι καλλιτέχνες παρουσίασαν διάφορα ήθη και έθιμα της πατρίδας τους, μεταφέροντας τα ανάλογα συναισθήματα του λαού τους. Τα μέλη του συγκροτήματος καληνύχτισαν τους θεατές, με το δικό τους τρόπο. Με την ευγένεια και το χαρακτηριστικό χαμόγελο, κατάφεραν να "ανεβάσουν" στη σκηνή όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και να χορέψουν μαζί έναν κινέζικο παραδοσιακό χορό.

Σημειώνουμε ότι το συγκρότημα δίνει σήμερα παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Κορωπίου και αύριο στο αμφιθέατρο του Αμερικάνικου Κολεγίου (Αγ. Παρασκευή).

Φ. Σ.

"Ερωτόκριτος" στην Πάτρα

Το μουσικοποιητικό δρώμενο "Ερωτόκριτος",βασισμένο στο ομότιτλο αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου,θα παρουσιαστεί, αύριο, στις 9.30 το βράδυ, στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας,σε μουσική σύνθεση και διεύθυνση Γιώργου Τσαγκάρη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Εύα Κοταμανίδου, Ολγα Παπά, Κώστας Γυαλίνης, Νίκος Νικολάου.Συμμετέχει ο Κρητικός λυράρης Δημήτρης Πασπαράκης,καθώς και 35μελές Ορχηστρικό Σύνολο. Ο "Ερωτόκριτος" είναι συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και της ΕΡΤ.

"30χρονη" Αρλέτα

Τραγούδια για λύκους, ναυάγια, εμπόριο ονείρων, τραγούδια παλιά και καινούρια, χάρηκαν όσοι ήταν πιστοί στο ραντεβού με την Αρλέτα,για να γιορτάσουν τα "30 Πρώτα Χρόνια" παρουσίας της στο ελληνικό τραγούδι. Την περασμένη Παρασκευή, η σκηνή του Λυκαβηττού φιλοξένησε μια διαφορετική Αρλέτα. Αποκαλύπτοντας πτυχές του εαυτού της, άγνωστες στο ευρύ κοινό, δημιούργησε από τα πρώτα κιόλας λεπτά μια ευχάριστη και φιλική ατμόσφαιρα. Με το σύνθημα "Τα κεφάλια έξω από το καβούκι" ξεκίνησε η δίωρη μουσική διαδρομή και όχι μόνο... Το πειραχτήρι - Αρλέτα έκανε αρκετά συχνά την εμφάνισή του και τα εύστοχα λογοπαίγνια με το κοινό έδιναν την εντύπωση μιας πολύ καλής επιθεώρησης. Μαζί της ήταν ο Σταμάτης Κραουνάκης και "Οι Συνήθεις Υποπτοι". Στις 5 Σεπτέμβρη,στο θέατρο του Δάσους,η Αρλέτα θα γιορτάσει μαζί με τους φίλους της από τη Θεσσαλονίκη.

  • Την ιδιαίτερη σχέση μουσικής και λόγου θα ανιχνεύσουν αύριο (8.30μμ) η σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη,ο πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος και οι ηθοποιοί Μάνια Παπαδημητρίου, Μανώλης Μαυροματάκης,στο Μέγαρο Πλακεντίας,στα πλαίσια του 20ού Φεστιβάλ Πεντέλης,σε ένα γαϊτανάκι από τραγούδια, ποιήματα, μουσικές, λογοτεχνικά κείμενα, άριες, αποσπάσματα θεατρικών έργων. Θα ακουστούν μουσικά έργα και τραγούδια των Σοπέν, Μπελίνι, Χατζιδάκι, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Ξαρχάκου κ. ά. και κείμενα (ποιητικά, πεζά, θεατρικά) των Σολωμού, Εμπειρίκου, Εγγονόπουλου, Παπαδιαμάντη, Μολιέρου, Μποστ, Λόρκα, Τσιφόρου κ. ά.
Μουσική και θέατρο στους "Βράχους"

"Ενα παράξενο τραγούδι" στο "βράχο" θα πουν τα "Ξύλινα Σπαθιά",σήμερα (9μ.μ.), στο Θέατρο "Μελίνα Μερκούρη",στο πλαίσια του κύκλου "Νεολαίας" του "10ου Φεστιβάλ Βύρωνα".(Τιμή εισιτηρίου 3.500 δρχ. ).

Αύριο στο ίδιο θέατρο, την ίδια ώρα, θα παρουσιαστεί ο "Προμηθέας Δεσμώτης" του Αισχύλου από το θίασο "Επιλογή",σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη,σκηνοθεσία Νικήτα Τσακίρογλου,σκηνικά Γιώργου Ζιάκα,κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ,μουσική Γιώργου Κουρουπού,χορογραφία Ερσης Πήττα.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Μάκης Ρευματάς, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Κώστας Κλεφτόγιαννης, Αλέξης Σταυράκης, Νόνη Ιωαννίδου, Αλμπέρτο Εσκενάζη.Στο χορό συμμετέχουν: Βάνα Πεφάνη, Ζιώγα Σεβαστιανή, Ζέτα Πασπαράκη, Ζωή Ναλμπάντη, Ντέπη Πάγκα κ. ά. Τιμή εισιτηρίου: 4.000 δρχ. και νεανικό 3.000 δρχ.

Γαλλικός κινηματογράφος στα Χανιά

"Εβδομάδα Γαλλικού Κινηματογράφου" άρχισε χτες (Δευτέρα) και θα διαρκέσει μέχρι 7/9 στον δημοτικό κινηματογράφο "Κήπος" του Δήμου Χανίων, που διοργανώνει και την εκδήλωση. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει προβολή των ταινιών "Μαντάμ Μπατερφλάι" του Φρεντερίκ Μιτεράν, "Ιρμα Βεπ" του Ολιβιέ Ασάγιας, "Bye bye" του Καρίμ Ντριντί, "Καλοκαιρινά παραμύθια" του Ερίκ Ρομέρ, "Πονέτ" του Ζακ Ντοαγιόν, "Το μοναχικό κορίτσι" του Μπενουά Ζακό, "Οι μαθητευόμενοι" του Πιερ Σαλβαντορί. Θα πραγματοποιηθούν επίσης στρογγυλά τραπέζια με θέμα "Ο γαλλικός κινηματογράφος σήμερα - το μέλλον των εθνικών κινηματογράφων στην ενωμένη Ευρώπη", με συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων κριτικών, σκηνοθετών και δημοσιογράφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ