ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΡΟ
Μετά τις σπηλιές και τα πηγάδια χάλασε κι ο "μετροπόντικας"!

Δεν αποκλείεται η οδός Πανεπιστημίου να παραδοθεί στην κυκλοφορία μέχρι την Τετάρτη

Τα προβλήματα της κατασκευής του μετρό της Αθήνας φαίνεται ότι δεν έχουν τελειωμό. Ο "μετροπόντικας" Ιάσονας, που μετά πολλών κόπων και βασάνων (καθυστερήσεις άνω των δύο ετών) κατόρθωσε να φτάσει στην πλατεία Ομόνοιας, συνεχίζοντας, αφού συνάντησε πρώτα υπόγεια σπηλιά και ένα πηγάδι, έπαθε βλάβη και πλέον είναι άγνωστο πότε θα συνεχίσει τη διάνοιξη της σήραγγας!

Στο μεταξύ, εξαιτίας των εμπλοκών του "μετροπόντικα", η οδός Πανεπιστημίου παρέμεινε και χτες για πέμπτη συνεχόμενη μέρα αποκλεισμένη δημιουργώντας έντονο κυκλοφοριακό χάος, που επιτείνεται καθώς και οι τελευταίοι Αθηναίοι επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Κι όλα αυτά παρότι οι αρμόδιοι, όταν σημειώθηκε η πρώτη εμπλοκή την περασμένη Πέμπτη, είχαν υποσχεθεί ότι ο κρίσιμος αυτός οδικός άξονας για το κέντρο της πρωτεύουσας θα απελευθερωνόταν μέχρι το προηγούμενο Σάββατο ή τουλάχιστον θα άνοιγαν κάποιες λωρίδες για την κυκλοφορία των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Προχτές το πρωί όμως ο "μετροπόντικας" συνάντησε νέο πρόβλημα, όταν έπεσε πάνω σε ένα πηγάδι και έτσι η Πανεπιστημίου εξακολουθεί να παραμένει κλειστή.

Παράγοντες της κρατικής εταιρίας "Αττικό Μετρό ΑΕ", που διαχειρίζεται το έργο για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, επισήμαιναν χτες ότι δίνεται προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών και γι' αυτό το λόγο επέμεναν ότι η λεωφόρος δε θα ανοίξει πριν γίνει εξονυχιστικός έλεγχος για την κατάσταση του υπεδάφους και την αντοχή των γύρω κτιρίων. Μάλιστα ένα από τα σενάρια που εξεταζόταν όλη τη μέρα χτες σε συσκέψεις στα γραφεία της εταιρίας, προέβλεπε το κλείσιμο της Πανεπιστημίου για 15 ακόμη μέρες.

Τα σενάρια όμως αυτά φαίνεται πως πρόλαβε η εμπλοκή της "κεφαλής" του "μετροπόντικα" και τώρα εξετάζεται η απελευθέρωση της οδού το αργότερο μέχρι αύριο Τετάρτη. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες της "Αττικό Μετρό", η βλάβη οφείλεται στη σαθρότητα του εδάφους και στα προβλήματα που συνάντησε το τεράστιο μηχάνημα τις τελευταίες μέρες, βρίσκοντας μπροστά του πότε σπηλαιόματα και πότε πηγάδια. Ωστόσο, μέχρι αργά χτες το βράδυ παρέμεινε άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη του "μετροπόντικα" ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία του προς το Σύνταγμα.

Ακόμη και τότε όμως δε σημαίνει ότι τα προβλήματα θα εκλείψουν, καθώς το μηχάνημα προβλέπεται να συναντήσει ένα ακόμη αρχαίο πηγάδι που βρίσκεται στη διασταύρωση της Πανεπιστημίου με τη Σανταρόζα. Δεν αποκλείεται λοιπόν όταν ο "μετροπόντικας" φτάσει στο σημείο αυτό να χρειαστεί να γίνει και νέος αποκλεισμός της Πανεπιστημίου.

Πάντως, προς το παρόν θα συνεχιστούν οι προσπάθειες ενίσχυσης του υπεδάφους, από όπου πρόκειται να περάσει ο "μετροπόντικας", με τσιμεντενέσεις και υποστυλώματα.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η αδράνεια τόσο του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και της "Αττικό Μετρό", οι αρμόδιοι των οποίων ενώ ήξεραν πως το έδαφος στο κέντρο της Αθήνας είναι σαθρό (τους το έδειχνε η αντίστοιχη εμπειρία των οδών Δεληγιάννη και Αγίου Κωνσταντίνου) δεν απαίτησαν από τους εργολάβους εδώ και τόσους μήνες να εκτελέσουν πρόσθετες γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες, ώστε να προετοιμαστεί πληρέστερα η διέλευση του "μετροπόντικα". Επίσης, πολλοί καταλογίζουν ανευθυνότητα στους δύο φορείς, επειδή δεν ήταν σε θέση μόλις παρουσιάστηκαν τα προβλήματα στην Πανεπιστημίου να εφαρμόσουν κάποιο σχέδιο κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ώστε να αποφευχθεί το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί τις μέρες αυτές στο κέντρο της πρωτεύουσας.

  • Τέλος, να σημειώσουμε ότι προβλήματα υπάρχουν και κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, όπου από την περασμένη βδομάδα ξεκίνησε η κατασκευή πιλοτικής σήραγγας. Τα προβλήματα αυτή τη φορά έχουν να κάνουν με ανεύρεση αρχαίων αγγείων και ενός αγάλματος. Αμέσως, πάντως, εκεί παρενέβησαν αρχαιολόγοι οι οποίοι απομάκρυναν τα ευρήματα και οι εργασίες αναμένεται να προχωρήσουν προς το παρόν κανονικά.

Ν. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ