ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ
Επίδειξη πυγμής και "γόρδιας" διαπλοκής

O πρώτος - μετά την παραίτηση Ροζάκη - σημαντικός κραδασμός στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που προήλθε από την παραίτηση Καστανίδη από τη θέση του υπουργού Μεταφορών, επιδιώχτηκε να μετατραπεί από το Μέγαρο Μαξίμου, σε αφορμή για την επίδειξη πυγμής εκ μέρους του πρωθυπουργού. Ο Κ. Σημίτης με μια καθόλου κολακευτική επιστολή για τον "εκσυγχρονιστή" πρώην υπουργό, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, κάνει αποδεκτή την παραίτηση Καστανίδη, χρησιμοποιώντας ύφος και αναφορές που ουσιαστικά ισοδυναμούν με αποπομπή του υφισταμένου του. Οσο για τον αντικαταστάτη του ορίστηκε ότι θα είναι ο Τ. Μαντέλης,τη θέση του οποίου στο υφυπουργείο Εσωτερικών καταλαμβάνει ο Στ. Μπένος,η ορκωμοσία των οποίων γίνεται σήμερα.

Την ίδια ώρα, πάντως, η ουσία των όσων αναδύονται από την απομάκρυνση Καστανίδη από την κυβέρνηση παραμένουν στο ακέραιο: Πρώτον, για μια ακόμα φορά έρχονται στο προσκήνιο ζητήματα που αφορούν διαπλοκές και πιέσεις που ασκούν τα μεγάλα συμφέροντα, ώστε να κερδίσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των ιδιωτικοποιήσεων, των προμηθειών του δημοσίου κλπ. Πίτα που σε ό,τι αφορά το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών κάθε άλλο παρά μικρή είναι. Δεύτερον, η περίπτωση Καστανίδη επιβεβαιώνει το κάθε άλλο παρά αρραγές του "εκσυγχρονιστικού" μπλοκ στο ΠΑΣΟΚ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός"πιστός" του πρωθυπουργού, ωστόσο γνωστές ήταν και οι "κόντρες" του με άλλους στενούς συνεργάτες του Κ. Σημίτη, τους οποίους και κατηγορεί για"υπόσκαψη" του έργου του.

Σε ό,τι αφορά την επιστολή αποδοχής της παραίτησης Καστανίδη, πρόκειται για εμφανή επιχείρηση επίδειξης "αποφασιστικότητας" από τον Κ. Σημίτη, αλλά και κάλυψης όσων κυβερνητικών παραγόντων δέχτηκαν τις αιτιάσεις του πρώην υπουργού περί υπόσκαψης του έργου του.

Από την πρώτη κιόλας γραμμή ο Κ. Σημίτης, απευθυνόμενος στο υπουργό του κάνει λόγο για τις αστικές συγκοινωνίες που "πάσχουν" (!), συνεχίζοντας ότι "ένας υπουργός δεν επιτρέπεται να ενοχλείται όταν στο Υπουργικό Συμβούλιο γίνεται αναφορά σε αυτά τα θέματα". Συνεχίζοντας σε ανάλογο ύφος αναφέρει ότι "όσον αφορά τις μεθοδευμένες πληροφορίες σε βάρος σου από τη συζήτησή μας δεν προέκυψαν συγκεκριμένα στοιχεία. Σχόλια τρίτων ασχέτων με την κυβέρνηση και μάλιστα εφημερίδων δεν τεκμηριώνουν μεθοδεύσεις. Ο υπουργός... με υπερβολές παρεμποδίζει το έργο του", συνεχίζει ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει με τις φράσεις "σε ευχαριστώ για το έργο σου" και "δέχομαι την παραίτησή σου"...

Στενοί συνεργάτες του Κ. Σημίτη, έλεγαν χτες ότι με αυτή την κίνηση ο Κ. Σημίτης... "έλυσε τον γόρδιο δεσμό" και έστειλε "αποφασιστικό μήνυμα" προς τους υπουργούς για τη συμπεριφορά τους... Τόνιζαν δε ότι η απομάκρυνση Καστανίδη επήλθε "νομοτελειακά" από τη στιγμή που ο τελευταίος δεν προέβη σε ανασκευή της επιστολής παραίτησής του, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ υποστήριζαν ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και ο ίδιος αναγνώρισε ότι η κίνησή του "ήταν μια υπερβολή".

Χτες στη δημοσιότητα δόθηκε και η επιστολή παραίτησης του Χ. Καστανίδη, την οποία απέστειλε την επομένη του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής, μετά από μπαράζ δημοσιευμάτων για την κριτική που είχε εκεί ασκήσει ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων υπουργών και στον ίδιο. Στην επιστολή Καστανίδη γίνεται λόγος για "συγκεκριμένα κέντρα (που) με μεθοδευμένο τρόπο" επιδιώκουν να τον εμφανίσουν υπαίτιο ολιγωριών της κυβέρνησης. Παράλληλα, φωτογραφίζοντας τους Τσουκάτο, Β. Παπανδρέου, και δικαιολογώντας την υποβολή της παραίτησης, αναφέρεται σε "διαρροές πληροφοριών... πάντοτε από τους ίδιους κύκλους τους οποίους γνωρίζω καλά" και σημειώνει "αισθάνομαι ότι ορισμένοι εκλαμβάνουν την παρουσία μου στο ΥΜΕ ως εμπόδιο στην ελεύθερη άσκηση των παιγνίων τους".

"Ασπονδοι φίλοι" του Χ. Καστανίδη, σχολιάζοντας τους λόγους που επικαλείται για την παραίτησή του, έλεγαν ότι "πρόκειται για αστεία πράγματα" και πως "το έφαγε το κεφάλι του"...

Ικανοποίηση στη ΝΔ!

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η ηγεσία της ΝΔ από την αποδοχή της παραίτησης του Χ. Καστανίδη από τον πρωθυπουργό, γιατί ήταν ανεπαρκής και προκαλούσε ζημιά στην εθνική οικονομία!

Στη σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου του κόμματος τονίζεται ότι η ΝΔ είχε ζητήσει κατ' επανάληψη την παραίτηση του Χ. Καστανίδη "προκειμένου να περιοριστεί όσο ήταν δυνατόν η ζημιά που υφίστατο η εθνική οικονομία από την οφθαλμοφανή ανεπάρκειά του" (!). Είναι φανερό πως η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά και προσδοκά ότι μετά την απομάκρυνση του Χ. Καστανίδη από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων επιλογών στο νευραλγικό τομέα του συγκεκριμένου υπουργείου.

Κατά τα λοιπά, εμφανίζοντας την επιθυμία της ως πραγματικότητα, η ΝΔ εκτιμά ότι "άρχισε να φυλλορροεί η κυβέρνηση", ενώ ζητά διευκρινίσεις στη βάση των επιστολών που αντάλλαξαν οι Σημίτης - Καστανίδης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Ο "χορός" των τρισεκατομμυρίων

Στα 4 μόλις τελευταία χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών (ΥΜΕ), έχουν περάσει κατά σειρά πέντε υπουργοί... (Χαραλάμπους, Πάγκαλος, Τσούρας, Βενιζέλος, Καστανίδης). Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού το ΥΜΕ έχει στην εποπτεία του πλήθος εταιριών με προμήθειες ύψους αρκετών τρισεκατομμυρίων δραχμών και οι ανταγωνισμοί που αναπτύσσονται γύρω από το "πλούσιο τραπέζι" του είναι ανελέητοι.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αυτές, αναπτύσσουν δραστηριότητες αιχμής, όπως ΟΤΕ, ΟΑ, ΟΣΕ, αστικές συγκοινωνίες. Οσο όμως και αν αλλάζουν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, οι συγκεκριμένες ΔΕΚΟ δε λένε να ξεκολλήσουν από το τέλμα της αναποτελεσματικότητας, του κομματικού ελέγχου και των οικονομικών "πάρε - δώσε" με τους μεγαλόσχημους προμηθευτές. Την ίδια στιγμή η "διέξοδος" από την κρίση, αναζητείται στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, που με συνέπεια και επιμονή προωθεί η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών.

Ας σημειωθεί ότι βρισκόμαστε ενόψει διευθέτησης πολλών προμηθειών που αφορούν επιχειρήσεις όπως ΟΑ, ΟΣΕ, ΟΤΕ, ενώ στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται το ζήτημα των προγραμματικών συμφωνιών, που πρόσφατα προκάλεσε το επεισόδιο Κόκκαλη - Β. Παπανδρέου και πρόκειται για θέμα που αρμόδιες πηγές θεωρούσαν αυξημένης βαρύτητας, όσον αφορά τις εξελίξεις στην υπόθεση της παραίτησης.

Επίσης αξίζει να μνημονευτεί ότι σχέδιο νόμου, που είχε ετοιμάσει, ο Καστανίδης για τον "έλεγχο" των συμβάσεων στις ΔΕΚΟ που εποπτεύει, "θάφτηκε" από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ο ίδιος διέρρεε πως τυχόν απόρριψή του θα ήταν λόγος παραίτησής του. Κάτι που δεν το έκανε, όμως, όταν η περίφημη Ανεξάρτητη Αρχή μπήκε στο συρτάρι μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως υπενθύμιζαν με νόημα συνεργάτες του πρωθυπουργού... Οι ίδιοι σημείωναν πως το θέμα... θα εξεταστεί όταν κατατεθεί το σχετικόπόρισμα της Βουλής. Αποκαλυπτική πάντως σε ό,τι αφορά τη στάση του συνόλου της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα της διαπλοκής συμφερόντων είναι η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στο ερώτημα αν ο πρώην υπουργός ενημέρωσε ποτέ το Υπουργικό Συμβούλιο ή τον πρωθυπουργό για πιέσεις που δεχόταν από οικονομικά συμφέροντα. Ο Δ. Ρέππας περιορίστηκε να πει ότι "στο πλαίσιο των κυβερνητικών οργάνων δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση"...

Κι αυτό όταν για τον τρόπο ελέγχου των προμηθειών του δημοσίου είχε εκδηλωθεί πρόσφατα κόντρα με την Βάσω Παπανδρέου, που επιδίωκε για λογαριασμό του υπουργείου της τον έλεγχο των προμηθειών (κορυφαίοι παράγοντες διαβεβαίωναν χτες ότι το θέμα των προγραμματικών συμφωνιών θα έχει λήξει μέχρι τέλη Νοέμβρη). Διένεξη εκδηλώθηκε και με το ζήτημα της ΟΑ όταν η Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της σύστασης εταιρίας τσάρτερ σε συνεργασία με τους μεγαλοξενοδόχους. Να θυμίσουμε και την πρωτοβουλία της υπουργού Ανάπτυξης για τη δημιουργία του "δεύτερου ΟΤΕ", σε συνεργασία με τα εναλλακτικά δίκτυα της ΔΕΗ, ΔΕΠΑ κλπ, που θα δρα ανταγωνιστικά του ΟΤΕ. Θέματα που η επέμβασή της δημιούργησαν επιπλέον "κόντρες" στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι τα οικονομικά συμφέροντα που φέρεται να επικαλείται ανεπισήμως ο Καστανίδης είναι δεδομένα, αλλά, όμως, ούτε στην επιστολή του φρόντισε να κάνει κάποια σχετική μνεία, ούτε πολύ περισσότερο να αναφερθεί ποτέ επισήμως σε αυτά... Σε ό,τι δε αφορά τις φημολογίες, ότι στο θέμα της παραίτησης υπάρχει και η διάσταση μιας κίνησης για πρόωρη ηρωική έξοδο, αφού ακουγόταν πως στον ανασχηματισμό ο Σημίτης θα τον αντικαθιστούσε ή ακόμα και ότι ο πρώην υπουργός παραμένει "αξιοποιήσιμος" (δημοτικές κλπ), μένει να ελεγχθούν στο μέλλον.

Ενάντια στις πολυεθνικές

Καθιερώθηκε σαν επέτειος των εργατικών συνδικάτων για την ειρήνη. Την 1η Σεπτέμβρη 1939 η χιτλερική Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία. Θεωρείται τυπικά ημερομηνία έναρξης του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αφού η προετοιμασία του είχε ξεκινήσει μερικά χρόνια πριν, αλλά και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μερικούς μήνες πριν. Το Μάρτη του 1939 η ναζιστική Γερμανία κατέλαβε την Τσεχοσλοβακία και τον Απρίλη η φασιστική Ιταλία την Αλβανία. Ο πόλεμος εξαπολύθηκε ως αποτέλεσμα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για το ξαναμοίρασμα σφαιρών επιρροής και της παγκόσμιας αγοράς, στην αλληλεπίδρασή τους με την αντίθεση ανάμεσα στον ιμπεριαλισμό και το σοσιαλισμό που οικοδομούνταν στην ΕΣΣΔ. Ηταν ο πιο οδυνηρός πόλεμος που γνώρισε η ιστορία της ανθρωπότητας, αποδεικνύοντας ότι ο καπιταλισμός στο ανώτερο στάδιό του, το μονοπωλιακό, και στη γενική του κρίση, αναπαράγει τις αιτίες του πολέμου, η οριστική εξάλειψη των οποίων είναι συνυφασμένη με την ανατροπή του και την οικοδόμηση και επικράτηση του σοσιαλισμού.

Κάθε ιστορική επέτειος έχει τη δική της σημασία για τους λαούς. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η μεταφορά της από γενιά σε γενιά αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην πάλη για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Και επειδή η ιστορία των κοινωνιών είναι η ιστορία της ταξικής πάλης, η εργατική τάξη, την παγκόσμια μέρα των συνδικάτων για την ειρήνη, δεν μπορεί να την αντιμετωπίζει μόνο με το σύνθημα "Ποτέ πόλεμος πια" ή με τυπικές αναφορές στην πάλη για την ειρήνη. Δεν μπορεί να συμβιβάζεται με την ύπαρξη των αιτιών του πολέμου, δηλαδή του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης όσο κι αν ορκίζεται στην ειρήνη και εξορκίζει τον πόλεμο. Δεν πρέπει να υποκύπτει στην ειρήνη, που επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστές με τα όπλα, για να ενισχύουν την εξουσία τους και να διαμοιράζουν τη λεία τους με την υποταγή των λαών. Διαφορετικά το "ναι στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο", είναι κενό γράμμα.

Στις μέρες μας, που το κεφάλαιο έχει εξαπολύσει καθολική επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, που η στρατηγική της "νέας τάξης πραγμάτων", σε συνδυασμό με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων φανερώνουν ότι οι κίνδυνοι του πολέμου δεν έχουν εξαλειφθεί, στις συνθήκες που οι ιμπεριαλιστές ξαναμοιράζουν τον κόσμο με την τακτική των τοπικών και περιφερειακών πολέμων, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να επαναπαύεται. Οταν στα Βαλκάνια η πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" άνοιξε το δρόμο στον πόλεμο, στις επεμβάσεις και σε ΝΑΤΟικούς στρατούς κατοχής, όταν η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, με τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης και τη δράση του μέσα και έξω από τα όρια των χωρών - μελών του γίνεται πράξη, όταν η χώρα μας έχει ήδη εμπλακεί σε αμερικανο-ΝΑΤΟικές τυχοδιωκτικές ενέργειες, τότε η λαϊκή επαγρύπνηση πρέπει να δυναμώνει. Η φιλειρηνική λαϊκή πάλη θα γίνεται αποτελεσματική, όταν οι στόχοι ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις, ενάντια στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, τους μισθοφορικούς στρατούς, τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης και την εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, συνδέονται με την πάλη για την ανατροπή της πολιτικής των πολυεθνικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ