ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με προϋπόθεση την Ευρωπαϊκή Ενωση

Τριήμερο Συνέδριο: "Συνάντηση των Αθηνών '97"

Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο Παρασκευή - Κυριακή η "Συνάντηση των Αθηνών '97", διεθνές συνέδριο που οργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και τη συνεργασία της εφημερίδας "Γιουροπίαν". Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα όπως η σχέση δημοκρατίας και ανάπτυξης, ο ρόλος της Ευρώπης στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι επιπτώσεις της ανάπτυξης στον πολιτισμό και το περιβάλλον, οι εξελίξεις στον τομέα των επικοινωνιών κ. ά. Στις συζητήσεις πήραν μέρος δεκάδες ομιλητές Ελληνες και ξένοι. Τόσο το προσδιορισμένο από τους οργανωτές πλαίσιο, όσο και η σύνθεση των ομιλητών είχαν ως αποτέλεσμα οι συζητήσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, να διεξάγονται με δεδομένη τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και επομένως "μονόδρομο" την πορεία της. Ολες σχεδόν οι συζητήσεις διεξάγονταν με την αυθαίρετη παραδοχή ότι Ευρώπη είναι μόνον η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μιλώντας για το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δε θα δεχτεί καμιά αλλαγή στις προτεραιότητες και ότι θα εμποδιστεί η οποιαδήποτε συμμετοχή, αν η Κύπρος δε συμπεριληφθεί στην πρώτη ομάδα χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ. Επιμένοντας στη διαπλοκή του Κυπριακού με τη διεύρυνση, ο υφυπουργός Εξωτερικών προέβλεψε ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου θα έχει καταλυτική δράση και για την επίλυση του ίδιου του Κυπριακού.

Στη θεσμική πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Αμστερνταμ αναφέρθηκε σε ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Παρά τις αποφάσεις που δρομολόγησαν τη διαίρεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον "σκληρό πυρήνα" και το περιθώριο, όπως και την καθιέρωση των δικαιωμάτων "δύο ταχυτήτων", ο υφυπουργός Εξωτερικών θέλησε να εξωραϊσει την εικόνα της ΕΕ, κάνοντας λόγο για προστασία και ανάπτυξη της δημοκρατίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών. Φυσικά το μέτρο της αξιοπιστίας αυτής της τοποθέτησης δίνεται από την επιμονή της κυβέρνησης στην απόρριψη της πρότασης του ΚΚΕ για τη διενέργεια Δημοψηφίσματος όπου ο ελληνικός λαός θα αποφανθεί για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις αλλαγές που αποφασίστηκαν στο Αμστερνταμ.

Σε άλλη συζήτηση, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας προανήγγειλε το τέλος του "κοινωνικού διαλόγου" για τον ερχόμενο Οκτώβρη. Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι στον ψευδώνυμο διάλογο συμμετέχουν μόνο οι συμφωνούντες (με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις θέσεις της κυβέρνησης), ο υφυπουργός Εργασίας ομολόγησε, εμμέσως, την αποτυχία του εγχειρήματος, αφού σημείωσε ότι στην κατάληξη θα υπάρξουν επιμέρους συμφωνίες και όχι γενική όπως υπολόγιζε και διατυμπάνιζε το κυβερνητικό επιτελείο. Εκανε λόγο, ακόμη, για αλλαγή του χαρακτήρα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (με την ένταξη σ' αυτήν θεμάτων - ενοτήτων της "Λευκής Βίβλου"), γεγονός που σηματοδοτεί, πιθανότατα, την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και της τακτικής που θα ακολουθήσει η κυβερνητική παράταξη στη ΓΣΕΕ για την επόμενη Εθνική Σύμβαση.

Εντυπωσιακά στοιχεία περιείχε η ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ Σιζ Χάμελιγκ, ο οποίος αμφισβήτησε τις απόψεις για τη δημιουργία της κοινωνίας των πληροφοριών. "Οταν "η κοινωνία των πληροφοριών", τόνισε, υπόσχεται πρόσβαση σ' όλους τους πολίτες, ενώ μόλις 50 εκατομμύρια στη Γη έχουν πρόσβαση στο Ιντερνέτ έναντι των 5,7 δισεκατομμυρίων, δεν μπορούμε να μιλάμε για μια τέτοια κοινωνία. Οταν οι συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων των ΜΜΕ γίνονται με τεράστιες διαφημιστικές εταιρίες, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα".

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
"Σύννεφα" στις ευρωτουρκικές σχέσεις

"Παζάρι" από την τουρκική κυβέρνηση για τη διαμόρφωση των όρων των σχέσεων της Αγκυρας με την Κοινότητα

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε σήμερα στην Αγκυρα ότι η συμφωνία για την Τελωνειακή Ενωση, που η χώρα του έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), θα αντιμετωπίσει δυσχέρειες, επειδή, όπως πρόσθεσε, η ΕΕ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.

"Επειδή η ΕΕ δεν εκπληρώνει τις δικές της ευθύνες, η μεταξύ μας συμφωνία για την Τελωνειακή Ενωση θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, πριν συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν επεκτάθηκε όμως σε λεπτομέρειες στο θέμα της συμφωνίας, που χρονολογείται πριν από 20 μήνες.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ φέρεται να δήλωσε νωρίτερα ότι η Τουρκία θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση αυτής της Συμφωνίας, επειδή η εφαρμογή της είχε αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της, όπως πρόσθεσε, για το εμπορικό ισοζύγιο ΕΕ - Τουρκίας.

Ο κ. Πόος - η χώρα του έχει την Προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο - συναντήθηκε επίσης στην Αγκυρα με τον ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ και αργότερα σήμερα θα αναχωρήσει από την Τουρκία.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Σήμερα η επέτειος του ολοκαυτώματος

Τα παραρτήματα και η ΝΕ Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ καλούν τους αγωνιστές και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που οργανώνει η Κοινότητα Χορτιάτη σήμερα στις 10.30 πμ, επέτειο του ολοκαυτώματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ