ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
Το γενικό φόντο

2ο ΜΕΡΟΣ

Στα τέλη του Σεπτέμβρη του 1917 με επισκέφθηκε στην Πετρούπολη ένας ξένος καθηγητής της κοινωνιολογίας, που βρισκόταν στη Ρωσία. Από κύκλους επιχειρηματιών και διανοουμένων άκουσε πως η επανάσταση τραβάει στο χαμό. Ο καθηγητής έγραφε γι' αυτό το ζήτημα ένα άρθρο κι έφυγε για περιοδεία στη χώρα, επισκέφτηκε βιομηχανικές πόλεις και χωριά, όπου είδε μ' έκπληξη ότι η επανάσταση ολοφάνερα ανέβαινε. Στις συζητήσεις που άκουγε τυχαία, οι εργάτες κι οι αγρότες μιλούσαν διαρκώς για ένα μόνο πράγμα: "η γη στους αγρότες, τα εργοστάσια στους εργάτες". Αν ο καθηγητής πήγαινε στο μέτωπο, θ' άκουγε όλο το στρατό να μιλάει για ειρήνη.

Αν και δεν υπήρχε καμιά αιτία, ο καθηγητής βρέθηκε σε αμηχανία: και τα δύο φαινόμενα ήταν πέρα για πέρα σωστά. Οι εύπορες τάξεις γίνονταν όλο και πιο συντηρητικές κι οι μάζες όλο και πιο ριζοσπαστικές. Κατά την άποψη των κύκλων των επιχειρηματιών και της ρωσικής διανόησης, η επανάσταση πήγε αρκετά μακριά και παρατράβηξε. Ηταν καιρός πια να μπει τάξη. Αυτή η τάση επικρατούσε και στις κύριες ομάδες των "μετριοπαθών" - σοσιαλιστών, των μενσεβίκων - αμυνιτών 1(*) και των σοσιαλιστών - επαναστατών, που υποστήριζαν την προσωρινή κυβέρνηση του Κερένσκι.

Στις 27 (14) του Οχτώβρη το επίσημο όργανο των "μετριοπαθών" - σοσιαλιστών (**) έγραφε:

"... Η επανάσταση αποτελείται από δύο πράξεις: την καταστροφή του παλιού και τη δημιουργία καινούριου συστήματος ζωής. Η πρώτη πράξη τράβηξε πάρα πολύ. Τώρα είναι καιρός να καταπιαστούμε με τη δεύτερη και πρέπει να την περατώσουμε το συντομότερο, γιατί ένας μεγάλος επαναστάτης έλεγε: "Ας βιαστούμε, φίλοι μου, να τελειώσουμε την επανάσταση: όποιος τραβάει την επανάσταση αρκετά μακριά, δεν απολαμβάνει τους καρπούς της..."".

Ωστόσο, οι μάζες των εργατών, των στρατιωτών και των αγροτών, πίστευαν αδίσταχτα πως η πρώτη πράξη ακόμα δεν τέλειωσε. Στο μέτωπο οι στρατιωτικές επιτροπές συγκρούονταν συνεχώς με τους αξιωματικούς που δεν μπορούσαν να συνηθίσουν, με κανέναν τρόπο, να φέρονται προς τους στρατιώτες σαν σε ανθρώπινα όντα. Στα μετόπισθεν οι εκλεγμένες αγροτικές επιτροπές πιάνονταν επειδή επιχειρούσαν να πραγματοποιήσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη γη. Στα εργοστάσια οι εργάτες 2(*) πάλευαν ενάντια στις απολύσεις και τα λοκάουτ. Κάτι περισσότερο. Στους πολιτικούς πρόσφυγες, που επέστρεφαν, δεν επέτρεπαν να μπουν στη χώρα και τους θεωρούσαν σαν "ανεπιθύμητους" πολίτες. Υπήρχαν μάλιστα περιπτώσεις που έπιαναν και έκλειναν στη φυλακή ανθρώπους που ήρθαν από το εξωτερικό, για την επαναστατική τους δράση στα 1905.

Στις πολυάριθμες και πολύμορφες εκδηλώσεις δυσαρέσκειας του λαού οι "μετριοπαθείς" σοσιαλιστές έδιναν την ίδια απάντηση: "Περιμένετε τη Συντακτική Συνέλευση, που θα συνέλθει το Δεκέμβρη". Οι μάζες όμως δεν ικανοποιούνταν μ' αυτό. Η Συντακτική Συνέλευση ήταν, φυσικά, καλό πράγμα. Υπήρχε όμως κάποιο άλλο συγκεκριμένο, στο όνομα του οποίου έγινε η ρούσικη επανάσταση, στο όνομα του οποίου κείτονταν σε κοινούς τάφους στο πεδίο του Αρεως οι μάρτυρες της επανάστασης και που έπρεπε να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε, ανεξάρτητα από το αν συνερχόταν ή όχι η Συντακτική Συνέλευση: ειρήνη, γη στους αγρότες, εργατικός έλεγχος στην παραγωγή. Η Συντακτική Συνέλευση όλο αναβαλλόταν και ασφαλώς θα αναβαλλόταν πολλές φορές ακόμα, ώσπου να ησυχάσει ο λαός σε τέτοιο βαθμό, που να υπάρχει η δυνατότητα να μειώσει τις απαιτήσεις του. Οπως και να 'ναι, η επανάσταση κρατούσε οχτώ μήνες τώρα και αποτελέσματα δε φαίνονταν...

Στο διάστημα αυτό οι στρατιώτες άρχισαν να λύνουν μόνοι τους το ζήτημα της ειρήνης με τη λιποταξία, οι αγρότες έκαιγαν τις επαύλεις των κυρίων κι άρπαζαν τα μεγάλα τσιφλίκια, οι εργάτες απειθαρχούσαν και παρατούσαν τη δουλιά... Ηταν ολότελα φυσικό, οι επιχειρηματίες, οι τσιφλικάδες και αξιωματικοί να προσπαθούν, μ' όλα τα μέσα, να ματαιώσουν κάθε δημοκρατική παραχώρηση στις μάζες.

Η πολιτική της προσωρινής κυβέρνησης ταλαντευόταν ανάμεσα στις μικρές μεταρρυθμίσεις και τα σκληρά κατασταλτικά μέτρα. Με διάταγμα του σοσιαλιστή υπουργού Εργασίας(***) προς τις εργατικές επιτροπές απαγορευόταν να γίνονται πια συγκεντρώσεις την ώρα της δουλιάς. Στο μέτωπο, οι "διαφωτιστές" των αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων πιάνονταν, οι ριζοσπαστικές εφημερίδες κλείνονταν και ενάντια στους προπαγανδιστές της επανάστασης άρχισε να εφαρμόζεται η ποινή του θανάτου.

Εγιναν απόπειρες ν' αφοπλιστεί η Κόκκινη Φρουρά. Στις επαρχίες στάλθηκαν κοζάκοι για την επιβολή της τάξης.

Τα μέτρα αυτά υποστηρίζονται από τους "μετριοπαθείς" σοσιαλιστές και τους καθοδηγητές - υπουργούς τους, που θεωρούσαν απαραίτητη τη συνεργασία με τις εύπορες τάξεις. Οι λαϊκές μάζες τους εγκατέλειπαν και περνούσαν με το μέρος των μπολσεβίκων, που πάλευαν σταθερά για ειρήνη, για διανομή της γης στους αγρότες, για εισαγωγή του εργατικού ελέγχου στην παραγωγή και για σχηματισμό εργατικής κυβέρνησης. Το Σεπτέμβρη του 1917 ξέσπασε κρίση. Ο Κερένσκι και οι "μετριοπαθείς" σοσιαλιστές, παρά και ενάντια στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού, σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία μπήκαν και εκπρόσωποι των εύπορων τάξεων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν για πάντα την εμπιστοσύνη του λαού οι μενσεβίκοι και οι σοσιαλιστές - επαναστάτες.

Η στάση των λαϊκών μαζών προς τους "μετριοπαθείς" σοσιαλιστές φάνηκε ξεκάθαρα σε ένα άρθρο, που δημοσιεύτηκε στα μέσα του Οκτώβρη (τέλη του Σεπτέμβρη), στην εφημερίδα Εργατικός Δρόμος και που τιτλοφορούνταν: "Οι σοσιαλιστές υπουργοί" 3(*).

"... Να ο κατάλογος των υπηρεσιών τους:

Τσερετέλι, αφόπλισε τους εργάτες, μαζί με το στρατηγό Πολόβτσεφ, καθησύχασε τους εξεγερμένους στρατιώτες και ενέκρινε την επιβολή της ποινής του θανάτου στο μέτωπο.

Σκόμπελεφ, άρχισε με την υπόσχεση ότι θα έκοβε από τους καπιταλιστές τα 100% των κερδών και τέλειωσε... με την απόπειρα να διαλύσει τις εργοστασιακές επιτροπές των εργατών.

Αυξέντιεφ, έκλεισε στη φυλακή μερικές εκατοντάδες αγρότες, μέλη των αγροτικών επιτροπών, έκλεισε μερικές δεκάδες εργατικές και στρατιωτικές εφημερίδες.

Τσερνόφ, υπέγραψε το τσαρικό μανιφέστο για τη διάλυση της φινλανδικής Βουλής.

Σάβινκοφ, συμμάχησε άμεσα με τον Κορνίλοφ και δεν παρέδωσε την Πετρούπολη σ' αυτόν το "σωτήρα" της πατρίδας εξαιτίας περιστατικών που δεν εξαρτιόνταν από τον Σάβινκοφ.

Ζαρούντνι, μαζί με τον Αλεξίνσκι και τον Κερένσκι έκλεισε στη φυλακή χιλιάδες επαναστάτες εργάτες, ναύτες και στρατιώτες, βοήθησε στην κατασκευή της συκοφαντικής υπόθεσης ενάντια στους μπολσεβίκους, που στιγματίζει τη ρωσική Δικαιοσύνη με το ίδιο ακριβώς αίσχος, όπως και η υπόθεση Μπέιλις.

Νικίτιν, έπαιξε το ρόλο κοινού χωροφύλακα ενάντια στους σιδηροδρομικούς.

Κερένσκι. Γι' αυτόν όμως, δε θα μιλήσουμε. Ο κατάλογος των υπηρεσιών του είναι αρκετά μακρύς...".

Το συνέδριο των αντιπροσώπων του στόλου της Βαλτικής στο Ελσίνκι πήρε απόφαση που άρχιζε έτσι:

"... Να ζητηθεί από τις Πανρωσικές επιτροπές του Σοβιέτ των Εργατών, των Στρατιωτών και των Αγροτών Βουλευτών και από την Κεντρική Επιτροπή του στόλου η άμεση απομάκρυνση από τις γραμμές της προσωρινής κυβέρνησης του σοσιαλιστή σε εισαγωγικά και χωρίς εισαγωγικά, πολιτικού τυχοδιώκτη Κερένσκι, σαν προσώπου, που με τους ξεδιάντροπους πολιτικούς εκβιασμούς του προς όφελος της αστικής τάξης, ατιμάζει και οδηγεί στην καταστροφή τη μεγάλη επανάσταση και μαζί μ' αυτή όλο το επαναστατικό λαό...".

Το άμεσο αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να μεγαλώσει η δημοφιλία των μπολσεβίκων...

(*) Οι αριθμοί στο κείμενο του βιβλίου παραπέμπουν τον αναγνώστη στις προσθήκες του Τζον Ριντ. Για τις προσθήκες του κάθε κεφαλαίου του βιβλίου ο συγγραφέας έκανε ιδιαίτερη σειρά αρίθμησης. Σύντ.

(**) Ο Τζον Ριντ είχε υπόψη του την εφημερίδα "Ισβέστια" της ΚΕΕ που βρισκόταν στα χέρια των μενσεβίκων και εσέρων. Σύντ.

(***) Μια από τις "περιοριστικές" εγκύκλιες του Σκόμπελεφ στις 28 Αυγούστου 1917. Σύντ.

ΑΥΡΙΟ

Το 3ο ΜΕΡΟΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μια πατρίδα

Ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις σε χτεσινή κοινή τους εκδήλωση υπογράμμισαν την ανάγκη για την εξεύρεση δίκαιης λύσης και τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Οι ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις πραγματοποίησαν χτες εκδήλωση, σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Λήδρα Πάλας", με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Ειρήνης. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος περίπου 150 άτομα, εκπρόσωποι συντεχνιών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Από ελληνοκυπριακής πλευράς έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΕΤΥΚ και ΠΟΑΣ και - από τουρκοκυπριακής - εκπρόσωποι των συντεχνιών ΤΟΥΡΞΕΝ, ΝΤΕΒΙΣ, ΚΤΑΜΣ, ΚΟΥΠΣΕΝ, ΚΤΟΣ, ΚΤΟΕΟΣ και ΜΠΕΣ.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκανκαι παρέστησαν εκπρόσωποι του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Σε κοινή διακήρυξη, που υπέγραψαν, τόνισαν την αναγκαιότητα της ειρήνης στο σημερινό κόσμο και πως έχουν στόχο τη δημιουργία μιας ομόσπονδης, κοινής πατρίδας, ειρηνικής και δημοκρατικής, όπου θα εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις τόνισαν - επίσης - ότι θεωρούν υποχρέωση ν' αντιταχθούν σ' εκείνες τις δυνάμεις, που εμποδίζουν την ειρηνική διαδικασία και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να εξασφαλίσουν διαρκή ειρήνη στην Κύπρο.

Εθνικό Συμβούλιο ζητά ο Κυπριανού

Αμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, για να εξετάσει την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί μετά το ναυάγιο των απευθείας συνομιλιών στο Μοντρέ, ζήτησε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

Το αίτημα του κ. Κυπριανού περιέχεται σε επιστολή, που έστειλεχτες στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρει ότι, στην επιστολή, ο κ. Κυπριανού παραθέτει τους λόγους, για τους οποίους κρίνει ότι επιβάλλεται η άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΚΩΝΩΝ ΚΚΕ
Εκδρομή - Προσκύνημα

Η Επιτροπή Λακώνων Στήριξης του ΚΚΕ,διοργανώνουμε εκδρομή - προσκύνημα στο Μοναστήρι - Μονή Τσίγκου - Πετρουλιάνικα Λακωνίας,την Κυριακή 7 και Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 1997, για να τιμήσουμε τη μνήμη και να συντροφέψουμε για λίγες ώρες τους Σωτήρη και Μαριγούλα Πέτρουλα,τα παιδιά τους και τους συγγενείς τους, που σφαγιάστηκαν εκείνο το παγωμένο Πρωινό του Γενάρη του 1946 από τους Χίτες. Καθώς και όλους τους πατριώτες που χάθηκαν στη λαίλαπα του μεταβαρκιζιανού καθεστώτος.

Το πούλμαν θ' αναχωρήσει την Κυριακή 7-9 από την πλατεία Κάνιγγος (Αθήνα) στις 8. π.μ. και από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 9. π.μ..Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στα τηλέφωνα: 82.22.952 - 82.43.296 38.44.853 και Πειραιά 45.13.490 (σε έκτακτη περίπτωση: 094/57.45.78).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πανεξόρμηση της ΕΔΥΕΘ

Πανεξόρμηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για το μοίρασμα υλικού πραγματοποίησε χτες η ΕΔΥΕΘ, με την ευκαιρία της 1ης Σεπτέμβρη, ημέρας πάλης των εργαζομένων για την Ειρήνη.

"Ο αγώνας για την Ειρήνη είναι αγώνας για τη ζωή", τονίζεται στην κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και η ΕΔΥΕΘ και με την οποία καλούν τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης να εντείνουν τον αγώνα τους για τη διασφάλιση του ύψιστου αυτού αγαθού.

"Το ΕΚΘ και η ΕΔΥΕΘ στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τη θέση ότι η Ειρήνη είναι το πρώτο αγαθό και καθήκον για την Εργατική Τάξη και καλούν τα συνδικάτα της πόλης να τιμήσουν με κάθε τρόπο την 1η Σεπτέμβρη και να απαιτήσουν:

Την επικράτηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου για τους λαούς, τα έθνη και τα κράτη, μακριά από τη λογική της επιβολής του δικαίου του ισχυρότερου.

Να αποκρουστούν οι μεθοδεύσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας για διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ και των διεθνών οργανισμών.

Την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, την ανάπτυξη φιλίας και συνεργασίας που οδηγούν στην ευημερία και την πρόοδο, μακριά από επεκτατικές βλέψεις και εθνικισμούς", αναφέρει η διακήρυξη.

ΛΕΣΒΟΣ
Τίμησαν τους αγωνιστές του ΔΣΕ

Στα πλαίσια των 79 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ η ΚΟ Πηγής - Κώμης Λέσβου πραγματοποίησε εκδήλωση το Σάββατο, 30 Αυγούστου, για να τιμήσει τους:Παπαδέλλη ή Χάρο Βασίλη, Καζάκο Σταύρο, Θεοδώρου ή Καραμάνο Παναγιώτη, Αγριτέλλη Νίκο, Στεφάνου Θανάση, Στυλιανέλλη Στέλιο και τους αδελφούς Αποστόλη και Κώστα Διαμαντή,αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που κατάγονται από την Πηγή και την Κώμη και που έπεσαν στον αγώνα για τη λευτεριά και την προκοπή.

Στην εκδήλωση, που έγινε στην πλατεία της Πηγής, μίλησε από μέρους της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ ο Σταύρος Σκοπελίτης,μέλος του Γραφείου της ΝΕ, ενώ ο Μιχάλης Λιαρούτσος διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του "Των εν ερημίαις και όρεσι" και ο Γ. Σκούφος τον όρκο του αγωνιστή του ΔΣΕ. Την εκδήλωση άνοιξε η γραμματέας της ΑΕ Πόλης Ευτυχία Σουσαμλή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,πολυμελής αντιπροσωπεία της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα τηςΠαρασκευά Γεωργούλα,ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θωμάς Τσαγκαρέλλης,συγγενείς των αγωνιστών και πολύς κόσμος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ