ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε καραντίνα επειδή δε συναίνεσαν στο σκάνδαλο

Η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ καταγγέλλει την κυβέρνηση, για τη μετάθεση σε θέσεις "ψυγείο" δυο διευθυντικών στελεχών της ΔΕΗ, τα οποία αρνήθηκαν να προσυπογράψουν τις σκανδαλώδεις μελέτες για τη μονάδα στη Φλώρινα

Σε καραντίνα έχει βάλει η Διοίκηση της ΔΕΗ δύο στελέχη της επιχείρησης, τα οποία αρνήθηκαν να υπογράψουν μελέτες που σχετίζονταν με το έργο της Φλώρινας και το σκανδαλώδες τίμημα που ξεπερνάει τα 230 δισ. δρχ. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ - ΔΕΗ), αλλά και από χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", το οποίο η κυβέρνηση απέφυγε να διαψεύσει.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Χ. Ποσειδώνα, βοηθό διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Προγραμματισμού και τον μηχανικό Ηλ. Καρυδιγιάννη. Ο πρώτος μετατίθεται σε θέση "ψυγείο" στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικών και ο δεύτερος στη Διεύθυνση Διανομής. Η αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια της Διοίκησης της ΔΕΗ, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το μέγεθος της αδιαφάνειας και του παρασκηνίου, γύρω από μια επένδυση εκατοντάδων δισ. δρχ. που συνδέεται με τον στρατηγικής σημασίας για τη χώρα τομέα της ενέργειας. Επιπλέον επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για το κατά πόσο θα είναι έγκυρη η απόφαση του ανεξάρτητου εκτιμητή του τιμήματος, αφού ο εκτιμητής αναγκαστικά θα κάνει χρήση στοιχείων της ΔΕΗ, η διοίκηση της οποίας, όπως προκύπτει τα εξασφαλίζει με μεθόδους που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Από τη μεριά της η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η ηγεσία του εποπτεύοντος υπουργείου δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση, πράγμα πολύ ανησυχητικό, τη στιγμή μάλιστα που όλα αυτά συμβαίνουν, όταν, έστω και για λόγους ελιγμού, το "εύλογο" του τιμήματος που η διοίκηση της ΔΕΗ βιάστηκε να υπογράψει με τον Κοπελούζο έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση με την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, για την επανεκτίμησή του από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα που ανέκυψε η ΕΤΕ - ΔΕΗ, με χτεσινή ανακοίνωσή της καταδικάζει την ενέργεια της Διοίκησης της ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, αλλά και φασιστική μέθοδο, ενώ εμμέσως πλην σαφώς καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αντικατάστασή των μελών της Διοίκησης. Χαρακτηριστικά αναφέρει: "Διερωτάται κανείς, πως η Διοίκηση της Επιχείρησης μετά την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής παραμένει ακόμη στη θέση της και μάλιστα, εκθέτοντας τόσο την κυβέρνηση όσο και τον πρωθυπουργό της χώρας προσωπικά" και σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: "Αυτοί που πραγματικά έπρεπε να έχουν ήδη μετατεθεί, είναι αυτοί που έδιναν λαθεμένα στοιχεία και στα όργανα της Επιχείρησης, αλλά και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο".

ΔΡΑΧΜΗ
Κυριάρχησε και τον Αύγουστο η άνοδος του δολαρίου

Η σημαντική άνοδος του δολαρίου ΗΠΑ ήταν και τον περασμένο μήνα, Αύγουστο, το κυριότερο χαρακτηριστικό που σημειώθηκε στις συναλλαγματικές ισοτιμίες της δραχμής. Τον ίδιο μήνα, όλα τα ευρωπαϊκά νομίσματα - πλην της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Ελβετίας - υποχώρησαν απέναντι στη δραχμή.Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τις διακυμάνσεις της δραχμής απέναντι στα ξένα νομίσματα.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Ιονικής Τράπεζας:

  • το δολάριο ΗΠΑ και το γιεν Ιαπωνίας συνέχισαν και τον Αύγουστο την ανοδική τους πορεία απέναντι στη δραχμή. Το δολάριο ΗΠΑ, ανατιμήθηκε κατά 2,82% το μήνα Αύγουστο (σε σχέση με τον Ιούλη του 1997) και σε 17,76% στο οκτάμηνο (Γενάρης - Αύγουστος 1997).
  • το γιεν Ιαπωνίας ανατιμήθηκε απέναντι στη δραχμή κατά 0,33% το μήνα Αύγουστο και κατά 13,59% στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 1997.
  • η Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (ECU), υποχώρησε απέναντι στη δραχμή κατά 0,34% τον Αύγουστο 1997, αλλά στο οκτάμηνο (Γενάρης - Αύγουστος) ανατιμήθηκε κατά 1,13%.
  • το μάρκο Γερμανίας έγινε φτηνότερο για τη δραχμή κατά 0,11% τον Αύγουστο και 0,88% για ολόκληρο το οκτάμηνο του 1997.
  • η Λίρα Αγγλίας έγινε φτηνότερη για τη δραχμή κατά 1,40% τον Αύγουστο, αλλά για ολόκληρο το οκτάμηνο του 1997 έγινε ακριβότερη κατά 13,33%.

Τέλος, από τις σημαντικότερες μεταβολές που σημείωσε η συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής στο οκτάμηνο του 1997 απέναντι στα άλλα ξένα νομίσματα, είναι η ανατίμηση των δολαρίων Καναδά και Αυστραλίας 15,38% και 9,36% αντίστοιχα, ενώ μικρότερες ήταν οι διακυμάνσεις (άνοδος ή πτώση) στα άλλα νομίσματα.

Περισσότεροι τουρίστες - λιγότερο συνάλλαγμα

Αυξημένη σε σχέση με πέρσι εμφανίστηκε η τουριστική κίνηση στο τετράμηνο Απρίλη - Ιούλη 1997, αλλά στο ίδιο διάσημα παρουσιάστηκε μείωση του τουριστικού συναλλάγματος που μπήκε στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία στο τετράμηνο Απρίλη - Ιούλη 1997:

  • Πραγματοποιήθηκαν 7.352.678 διανυκτερεύσεις, έναντι 6.711.551 του αντίστοιχου περσινού τετραμήνου, δηλαδή παρουσιάστηκε αύξηση κατά 641.127 ή 9,55%.Το μέσο ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχειακών μονάδων ήταν 70,95% έναντι 64,77% του αντίστοιχου τετραμήνου του 1996.
  • Οι αφίξεις με πτήσεις CHARTERS έφτασαν τα 2.208.720 άτομα, έναντι 2.076.656 του αντίστοιχου τετραμήνου του 1996 δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά6,36%.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά το παραπάνω τετράμηνο το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα παρουσίασε μείωση κατά 5,7% αφού έφτασε τα 669 εκατ. δολάρια έναντι 709,5 της αντίστοιχης περιόδου του 1996.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ουσιαστικά στάσιμη στο πρώτο εξάμηνο

Οριακή αύξηση κατά 0,1% παρουσίασε η παραγωγή στη μεταποιητική βιομηχανία στο εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη 1997 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ στο πρώτο εξάμηνο του 1997, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1996:

  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής ορυχείων, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως, παρουσίασε αύξηση 1,1%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσίασε αύξηση κατά 10,8%.
  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας παρουσίασε αύξηση κατά 0,1%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως παρουσίασε αύξηση κατά 2,1%.

Εξάλλου, τα στοιχεία της ΕΣΥΕ που αφορούν την εξέλιξη των παραπάνω δεικτών μόνο κατά τον περασμένο Ιούνη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 1996, δείχνουν τα εξής:

  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής ορυχείων, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως παρουσίασε αύξηση κατά 1%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσίασε αύξηση κατά 7,2%.
  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας παρουσίασε αύξηση επίσης κατά 0,1%.Η πορεία του δείκτη αυτού επηρεάστηκε κυρίως από την αύξηση των δεικτών των παρακάτω επιμέρους κλάδων: Βασικών μεταλλουργικών προϊόντων, κατασκευής τελικών προϊόντων εκ μετάλλου και ηλεκτρικών μηχανών, συσκευών κλπ.
  • Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως παρουσίασε αύξηση κατά 3,6%.

Τέλος, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο όγκος της παραγωγής στους 10 από τους 20 συνολικά κλάδους της βιομηχανίας βρισκόταν στο πρώτο εξάμηνο του 1997 σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 1980.

Πουλήθηκαν έντοκα αξίας 300 δισ.

Ποσό ύψους περίπου 300 δισ. δραχμών εισέπραξε χτες το υπουργείο Οικονομικών από την πώληση κρατικών τίτλων. Για τις επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος του μήνα, θα ακολουθήσουν και νέες πωλήσεις έντοκων και ομολόγων του δημοσίου, καθώς οι δανειακές ανάγκες του κράτους για το Σεπτέμβρη ξεπερνούν τα 2 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Οπως ανακοίνωσε χτες το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, κατά την έκδοση έντοκων γραμματίων της 2ας Σεπτεμβρίου, με βάση προσωρινά στοιχεία, διατέθηκαν στο επενδυτικό κοινό με δημόσια εγγραφή έντοκα γραμμάτια ποσού ύψους περίπου 300 δισ. δραχμών, με επιτόκιο 9,5%.

Θεσμοθέτηση ανθρώπινου ωραρίου ζητούν οι ΕΒΕ

Την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων σύμφωνα με τα αιτήματα των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων για 52 ώρες τη βδομάδα, κλείσιμο το Σάββατο στις 16.00 και κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής εκτός από τις αμιγώς τουριστικές περιοχές, υπογραμμίζει με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Η Συνομοσπονδία καταγγέλλει τις προσπάθειες των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων να επαναφέρουν το πλήρως απελευθερωμένο ωράριο, καταστρατηγώντας ακόμα και αυτή την τελευταία συμφωνία που οι ίδιοι υπέγραψαν, η οποία και πάλι δε διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων.

Από την άλλη, ας σημειωθεί, ότι οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ ενώ σπεύδουν να διαμαρτυρηθούν εναντίον αποφάσεων νομαρχών που περιορίζουν κατά κάποιο τρόπο το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων - σύμφωνα με σχετική εξουσιοδότηση που τους παρέχει η υπουργική απόφαση - αποσιωπούν το γεγονός ότι σε άλλες περιπτώσεις, μετά από αξιώσεις ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων, οι νομάρχες υπογράφουν αποφάσεις με τις οποίες επιχειρείται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου.

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει τη θεσμοθέτηση του ωραρίου που ζητούν οι ΕΒΕ και καλεί τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τους εμπόρους να προβάλλουν τη θέση τους ως την οριστική διέξοδο από τις αντιπαραθέσεις του ωραρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ