ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Βόμβα με το ταχυδρομείο κατά δικαστικού!

Πρωτοφανής βομβιστική ενέργεια, με στόχο δικαστικό λειτουργό, έγινε χτες στην Ορεστιάδα. Αγνωστος ταχυδρόμησε χτες το πρωί ένα δέμα - βόμβα με παραλήπτη τον πρόεδρο Πρωτοδικών Φώτη Κιμισκίδη, ο οποίος όμως απουσίαζε από το γραφείο του. Το δέμα παραλήφθηκε από τη γραμματέα του Πρωτοδικείου της πόλης Χρύσα Παραπαγγίδου, η οποία αφού ενημέρωσε τον πρωτοδίκη, το άνοιξε χωρίς να υποψιαστεί τι την περίμενε. Μια ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το πρωτοδικείο, ενώ τα θραύσματα της βόμβας την τραυμάτισαν σοβαρά στα χέρια.Σύμφωνα με την Αστυνομία χτες το μεσημέρι ένας υπάλληλος των ΕΛΤΑ ειδοποίησε τη γραμματέα ότι υπήρχε ένα δέμα για τον πρωτοδίκη. Υπάλληλος των δικαστηρίων παρέλαβε δέμα από τα ΕΛΤΑ και το μετέφερε στο γραφείο του παραλήπτη Φώτη Κιμισκίδη. Στις 2.15 η 45χρονη γραμματέας του δικαστηρίου επικοινώνησε με τον προϊστάμενό της στη Θεσσαλονίκη και άνοιξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα. Από την έκρηξη έχασε τα δάχτυλα του αριστερού της χεριού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Από την έρευνα της Ασφάλειας προέκυψε ότι ο άγνωστος αποστολέας είχε κατασκευάσει τη βόμβα με μεταλλικό σωλήνα, πυροκροτητή και εκρηκτική ύλη. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για πράξη αντεκδίκησης ή για προειδοποιητική ενέργεια.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Οταν δε θέλει ο πρόεδρος!

Πρωτοφανής επίδειξη αυταρχισμού απέναντι στους εκπροσώπους των εργαζομένων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Επίδειξη του "εκσυγχρονιστικού" αυταρχισμού έγινε χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΔΣ. Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έδειξαν να θίγονται απ' την επισήμανση της εκπροσώπου των εργαζομένων Ελ. Ηλιοπούλου για την εκτέλεση κάποιων έργων από ιδιώτες με υπέρογκο κόστος. Τότε επιτέθηκαν με απειλές προς την εκπρόσωπο, ενώ το ίδιο αυταρχικά συμπεριφέρθηκαν και στην εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρώην δήμαρχο Νίκαιας Β. Νικολαϊδου.Τόσο η Β. Νικολαϊδου, όσο και η Ελ. Ηλιοπούλου, αποχώρησαν απ' τη συνεδρίαση του ΔΣ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ έγινε ενημέρωση για την ανακαίνιση μιας κλινικής. Η εκπρόσωπος των εργαζομένων επισήμανε ότι τα περισσότερα έργα υποδομής στο Νοσοκομείο δημοπρατούνται ή ανατίθενται σε ιδιωτικά γραφεία - όπου το κόστος είναι υπέρογκο - αντί να εκτελούνται από την Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου. Πριν τελειώσει την επισήμανσή της, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ την απείλησε να "την κρεμάσει στην κεντρική πόρτα". Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Β. Νικολαϊδου, η οποία ζήτησε από το διευθυντή του Νοσοκομείου πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας για επισκευές που χρειάζεται να γίνουν ώστε να προγραμματιστούν, ενημέρωση για την πορεία των έργων και τη χρηματοδότησή τους, καθώς και για τα οικονομικά του Νοσοκομείου.

Το λόγο τότε πήρε ο πρόεδρος του ΔΣ Στ. Μιχαλάτος και απαγόρευσε στο διευθυντή του Νοσοκομείου - ήταν παρών στη συνεδρίαση - να ενημερώσει τη Β. Νικολαϊδου. Επίσης, απευθυνόμενος στη Β. Νικολαϊδου της είπε: "Κανείς δεν πρόκειται να σας ενημερώσει. Θα συζητούμε όταν θέλω εγώ".

ΜΕΤΑΞΑ - ΛΟΙΜΩΔΩΝ
Απεργούν σήμερα οι γιατροί

Απεργούν σήμερα οι γιατροί του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου "Μεταξά" - το οποίο εφημερεύει - διαφωνώντας με την απόφαση ένταξής του στο σύστημα γενικής εφημερίας. Για το ίδιο θέμα ξεκίνησαν απεργία διαρκείας και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (Λοιμωδών).

Οι γιατροί του "Μεταξά" υποστηρίζουν ότι με την ένταξη του Νοσοκομείου στο σύστημα γενικής εφημερίας αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του, μετατρέπεται, δηλαδή, σε γενικό νοσοκομείο και μειώνονται τα δημόσια ογκολογικά κρεβάτια. Αυτό σημαίνει, οι καρκινοπαθείς δε θα βρίσκουν κρεβάτι σε κρατικό αντικαρκινικό νοσοκομείο και θα αντιμετωπίζονται πλημμελώς στα γενικά νοσοκομεία. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τους υπόλοιπους ασθενείς, καθώς το "Μεταξά" έχει υποδομή αντικαρκινικού και όχι γενικού νοσοκομείου. Τέλος, προτείνουν να λειτουργεί το "Μεταξά" ως Κέντρο Αναφοράς του Καρκίνου για τα νοσοκομεία του συγκροτήματος Πειραιά και τις υγειονομικές περιφέρειες που υποστηρίζει.

Στο "Λοιμωδών" οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι το Νοσοκομείο δεν μπορεί να εφημερεύει γιατί δεν έχει την κατάλληλη υποδομή. Δε διαθέτει βασικές κλινικές (π.χ. Ορθοπεδική Κλινική), ενώ τα υπάρχοντα τμήματα δεν είναι επαρκώς στελεχωμένα. Ακόμη, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς ο Οργανισμός του Νοσοκομείου είναι περίπου κατά 35% καλυμμένος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Μηνύθηκε και ο αττικάρχης

Νέα αναστάτωση προκαλεί στην Αστυνομία η δικαστική περιπέτεια του αττικάρχη Ιωάννη Γεωργακόπουλου, ο οποίος ενδέχεται να αντιμετωπίσει βαριές κατηγορίες μετά από μήνυση που υπέβαλε εναντίον του ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Δημήτρης Καμουτσής. Λίγο πριν κοπάσει ο θόρυβος για τις διώξεις εις βάρος άλλων ανώτατων αξιωματικών έγινε χτες γνωστό ότι η εισαγγελία Ρόδου ερευνά αν αληθεύουν τα όσα αναφέρει σε οκτασέλιδη αναφορά του ο Δ. Καμουτσής. Ειδικότερα, καταγγέλλει ότι όταν ήταν διοικητής ασφαλείας Ρόδου, ο Ι. Γεωργακόπουλος, ως αστυνομικός διευθυντής του νησιού τον έβλαψε υπηρεσιακά, με αποτέλεσμα τελικά να οδηγηθεί στην αποστρατεία. Επίσης, καταγγέλλει ότι το 1989 ο Ι. Γεωργακόπουλος γράφτηκε στα μητρώα του δικηγορικού συλλόγου Ρόδου, ενώ υπήρχε ασυμβίβαστο, λόγω της αστυνομικής του ιδιότητας.

Από την πλευρά του ο αττικάρχης υποστηρίζει ότι οι καταγγελίες είναι ψευδέστατες και θα ζητήσει τη δίωξη των συκοφαντών του. Σε ό,τι αφορά την απόκτηση άδειας δικηγόρου, υποστηρίζει ότι ως πτυχιούχος νομικής είχε αυτό το δικαίωμα, με βάση και τις ρυθμίσεις που είχαν γίνει επί υπουργίας Κουβελάκη. Ο αττικάρχης ζήτησε χτες από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Α. Βασιλόπουλο να γίνει ΕΔΕ, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια, αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό, καθώς κρίθηκε ικανοποιητική η απάντηση που έδωσε για όσα του καταλογίζουν.

Αστυνομικοί κύκλοι σημείωναν χτες ότι η νέα διαμάχη συντηρεί το άρρωστο κλίμα, που έχει διαμορφωθεί από τις αρχές του χρόνου στην Αστυνομία, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια διέξοδος από αυτήν την κρίση. Τα χρόνια προβλήματα της Αστυνομίας και η έλλειψη θεσμών που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια, τη δημοκρατική λειτουργία της αστυνομίας και την αξιοκρατική επιλογή των στελεχών της δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις. Οσο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν παίρνει μέτρα για τον αναπροσανατολισμό της δράσης της Αστυνομίας, αλλά εξακολουθεί να τη χρησιμοποιεί ως φέουδο του κυβερνώντος κόμματος, οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και οι κόντρες των στρατηγών για την καρέκλα θα εξακολουθούν να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού

ΒΑΣΙΛΗ ΗΛ. ΓΙΑΝΝΕΛΗ

αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλος της ΚΟΒ Ν. Ηρακλείου του ΚΚΕ, που πέθανε χτες, κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 3.9.97 στο χωριό Ροβολιάρο Φθιώτιδας.

Η σύζυγος: Κωνσταντίνα.

Η κόρη του: Λουκία Χατζή.

Τα εγγόνια του.

***

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΙΩΑΝΝΟΥ ΦΟΥΡΤΟΥΛΑΚΗ

Μηχανικός - συνταξιούχος ΝΑΤ

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 3.9.97 και ώρα 5 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μεγάρων.

Η σύζυγος: Ελεονόρα.

Τα τέκνα: Ευθυμία και Ιωάννης.

Τα εγγόνια: Θεανώ, Ανδρόνικος, Αλέξανδρος.

Οι αδελφοί: Πηνελόπη και Παναγιώτης.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

***

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΝΙΚΟΛΑΟ ΕΜΜ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΝΑΚΗ

ετών 83

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 3.9.97 και ώρα 5 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Καισαριανής.

Η σύζυγος: Ρίτσα.

Τα τέκνα: Εμμανουήλ και Εμμυ.

Οι εγγονές: Ερρικα, Τζωρτζίνα.

Τα αδέλφια: Κώστας, Κατίνα.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Διακοπή νερού στην Αν. Αττική

Διακοπή νερού θα σημειωθεί αύριο Πέμπτη σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Αττικής, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης των ανατολικών παραλίων, όπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα:

  • Από τις 6 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα σημειωθεί πλήρης διακοπή της παροχής νερού στο δίκτυο ύδρευσης των περιοχών Μαραθώνα, Κάτω Σουλίου και Ναυτικής Βάσης Νοτίου Ευβοϊκού (ΝΒΝΕ).
  • Από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα σημειωθεί πτώση της πίεσης ως και πλήρης διακοπή της παροχής νερού στις περιοχές Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Λούτσα, Βραυρώνα, Πόρτο Ράφτη, Μαρκόπουλο, Ανάβυσσος, Καλύβια, Αγία Μαρίνα και Κίτσι.
Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Ο Δήμος ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση την Κυριακή 7-9-97 στις 10.30 πμ,για να τιμηθεί ο ήρωας και μάρτυρας Νίκος Πλουμπίδης,στο σημείο που "έπεσε" (δασική έκταση πίσω από τη Μονή Δαφνίου) στις 14 Αυγούστου 1954, από τα βόλια του εκτελεστικού αποσπάσματος.

- Πούλμαν θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 8.30 πμ.Δηλώσεις συμμετοχής για τα πούλμαν στα τηλ: 8222.952 και 8831.368.

- Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ καλεί όλους τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης, τους αγωνιστές και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Αττικής να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

  • Το Παράρτημα ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 7-9-97, στις 11 πμ, στο χώρο του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, εκδήλωση για να τιμηθεί η επέτειος των 54 χρόνων της μάχης που έδωσαν οι εφεδροΕΛΑΣίτες του Συντάγματος Βελεστίνου μαζί με άλλες δυνάμεις του ΕΛΑΣ, εναντίον των Γερμανοϊταλών κατακτητών.
  • Οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΠΕΑΕΑ - ΠΟΑΕΑ του Νομού Πέλλας διοργανώνουν την Κυριακή 7-9-97 στις 11 πμ,στα Στενά του Μουχαρέμ - Χάνι Εδεσσας, παλλαϊκή εκδήλωση προς τιμήν των νικηφόρων μαχών του ΕΛΑΣ και των ηρωικών του νεκρών εναντίον των φασιστικών δυνάμεων κατοχής. Καλούνται να παραβρεθούν οι επιζώντες μαχητές και συγγενείς των ηρωικών νεκρών, οργανώσεις κ.ά.
Θύμα της ηρωίνης

Στις τουαλέτες του Α' Νεκροταφείου της Αθήνας βρέθηκε νεκρός χτες το απόγευμα ο 30χρονος Σταύρος Δ. Γιακουμόγλου, κάτοικος Βύρωνα. Σύμφωνα με την Αστυνομία ο νεαρός ήταν χρήστης ηρωίνης, γεγονός που πιστοποιείται και από τα σύνεργα που βρέθηκαν δίπλα του.

Εγγραφές για το πανεπιστήμιο Κύπρου

Μέχρι την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο Κύπρου οι Ελληνες φοιτητές, που εισήχθησαν στα τμήματα του Πανεπιστημίου με τις Γενικές Εξετάσεις.

Για την εγγραφή τους οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους, εκτός από το διαβατήριο, το πρωτότυπο απολυτήριο Λυκείου και τέσσερις μικρές φωτογραφίες. Για περισσότερες πληροφορίες οι φοιτητές μπορούν να επικοινωνήσουν με τον προϊστάμενο σπουδών και φοιτητικής μέριμνας του πανεπιστημίου της Κύπρου στη Λευκωσία στο τηλέφωνο 003.572 756.243.

ΠΕΝΘΟΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, και παππού

ΒΥΡΩΝ - ΜΑΥΡΙΚΟ ΚΑΝΑΚΑΡΗ

ετών 75

κηδεύσαμε την Πέμπτη 28.8.1997 από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Νέας Φιλαδέλφειας (Κόκκινος Μύλος).

Η σύζυγος: Βαρβάρα.

Τα παιδιά: Τερέζα και Νίκος Δαγρές.

Τα εγγόνια: Τάσος, Αλια, Βαρβάρα.

Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ