ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στον απόηχο της παραίτησης Καστανίδη

Η παραίτηση (που μοιάζει περισσότερο με εκπαραθύρωση) Καστανίδη από το υπουργείο Μεταφορών συνέχισε και χτες να αποτελεί αφορμή για επίδειξη πυγμής εκ μέρους του πρωθυπουργού, αν και οι τόνοι επιχειρήθηκε εμφανώς να κρατηθούν χαμηλότερα από εκείνους που χρησιμοποίησε ο Κ. Σημίτης στην επιστολή αποδοχής της παραίτησης του πρώην υπουργού. Παράλληλα, αποτελεί ένα ακόμα γεγονός που διευκολύνει τους μετέχοντες στο "εκσυγχρονιστικό μπλοκ" της κυβέρνησης να διατρανώνουν το είδος της "συντροφικότητας" που ευδοκιμεί στις τάξεις τους.

Εκείνο, όμως, που ουσιαστικά προκύπτει και από την τελευταία κυβερνητική κρίση είναι η εμμονή του ΠΑΣΟΚ να "σφυρίζει αδιάφορα" στις περιπτώσεις που η διαπλοκή των οικονομικών συμφερόντων με την πολιτική εξουσία έρχονται στο προσκήνιο ακόμα και διά παραιτήσεων υπουργών. Είναι και αυτή μια στάση που υποδηλώνει τους κυβερνητικούς προσανατολισμούς, όσον αφορά τη διαχείριση υποθέσεων (προμήθειες δημοσίου, ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων, προγραμματικές συμφωνίες κλπ) που αποδίδονται με τη φράση: "χορός τρισεκατομμυρίων".

Στο επίσημο μέρος των χτεσινών δηλώσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Δ. Ρέππας εμφανίστηκε να απορεί για το πώς θα μπορούσε κανείς να ερμηνεύσει ότι η φράση του Χ. Καστανίδη στην επιστολή παραίτησής του περί "παιγνίων... συγκεκριμένων κέντρων" αφορά οικονομικά συμφέροντα... Προχωρώντας ακόμα παραπέρα επανέλαβε τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι από τη συνάντηση πρωθυπουργού - πρώην υπουργού "δεν προκύπτει να έχουν διεξαχθεί τέτοια παιχνίδια", είτε πολιτικού είτε οικονομικού χαρακτήρα στο υπουργείο Μεταφορών. Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθιστώντας υπεύθυνο τον Χ. Καστανίδη για την εξέλιξη που σημειώθηκε, είπε ότι "δε ζήτησε την παραίτησή του ο πρωθυπουργός" και πως ο καθένας κάνει τις επιλογές του...

Σε ό,τι αφορά τα μέλη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, τα οποία ο πρώην υπουργός "φωτογράφισε" ως υπονομευτές του, δεν έκρυβαν χτες την... εκτίμηση που τρέφουν προς το "σύντροφό" τους. "Μήπως έκανε και τίποτα τόσους μήνες υπουργός;", ήταν μια από τις πλέον ...φιλικές αναφορές τους στον Χ. Καστανίδη. Ελεγαν, μάλιστα, πως "ό,τι θετικό σημειώθηκε στο υπουργείο ήταν στον ΟΤΕ (σ.σ: η ιδιωτικοποίηση δηλαδή) όπου ο Καστανίδης δεν είχε καμία ενασχόληση"... Οσο για τις αιτιάσεις του πρώην υπουργού εναντίον τους διατείνονταν ότι οφείλονται στην επιθυμία του "να είναι ο μόνος που θα μιλάει με τον Σημίτη"...

Οι συνεργάτες, δε, της Β. Παπανδρέου, που ανήκει στους "φωτογραφισθέντες" από τον Καστανίδη, έλεγαν ότι είναι αστείο να εμπλέκεται η υπουργός Ανάπτυξης στην απομάκρυνση Καστανίδη. Τόνιζαν μάλιστα την πρωτοβουλία της Β. Παπανδρέου να επικοινωνήσει με τον Καστανίδη τηλεφωνικά, όταν έγινε γνωστή η αποστολή της επιστολής παραίτησης, ώστε να τον μεταπείσει... Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης στο "εκσυγχρονιστικό" στρατόπεδο είναι ότι μέλη του ενέπλεκαν και άλλους στο όλο θέμα. Οπως υποστήριζαν, το πρόβλημα Καστανίδη, αντίθετα με ό,τι υποστηρίζεται, δεν είναι με τους Τσουκάτο, Παπανδρέου, αλλά με τους Πασχαλίδη, Πανταγιά...

Απαντήσεις "περιμένει" ο Κ. Καραμανλής

Απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει περιμένει ακόμα από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, προκειμένου να τοποθετηθεί απέναντι στην παραίτηση του Χ. Καστανίδη. Μιλώντας χτες σε κομματικά στελέχη στην Αρτα ο Κ. Καραμανλής παρέθεσε τα εύλογα ερωτήματα που έχει, όπως "ήταν ανεπαρκής ο Χ. Καστανίδης, ενώ θεωρούνταν από τα καλύτερα στελέχη του κυβερνητικού χώρου ή δεν ήταν αρεστός στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, ή μήπως κρύβεται κάτι σοβαρότερο γιατί το υπουργείο αυτό εποπτεύει οργανισμών και επιχειρήσεων με μεγάλα σε οικονομικό αντίκρισμα επιχειρήματα;". Πάντως ο ίδιος δε θέλησε να γίνει, όπως είπε, δικαστής, αλλά ούτε του αρέσουν οι... "πονηρές σκέψεις". Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι η παραίτηση αποτελεί δείγμα έναρξης αποσυνθετικής διαδικασίας της κυβέρνησης, η οποία αρχίζει "να εκτρέπεται περισσότερο στον αυταρχισμό και στην αναλγησία".

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κόμματος σχολιάζοντας "τα συνθηματικά μισόλογα" του Χ. Καστανίδη και την "ένοχη σιωπή" του Κ. Σημίτη κάνει λόγο για "μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα".

  • Σε χτεσινές του δηλώσεις, με αφορμή την παραίτηση Καστανίδη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, αφού έκανε λόγο για "πικρόχολες πολιτικές αιχμές και χοντροκομμένους υπαινιγμούς" εκ μέρους του πρώην υπουργού, δεν παρέλειψε να ζητήσει τη θέσπιση θεσμών... διαφάνειας από την κυβέρνηση.

Αλλαγή φρουράς

Μια πορεία απανωτών "επιτυχιών" ήταν σύμφωνα με τον χτεσινό απολογισμό του απερχόμενου υπουργού, κατά την παράδοση του θώκου στον Τ. Μαντέλη, η δεκαεννιάμηνη θητεία του στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. "Επιτυχίες" που ούτε αυτές, ούτε η "προνομιακή του σχέση" με τον Κ. Σημίτη, όπως την παρουσίασε, αποδείχτηκαν αρκετές για να σωθεί ο "λοχαγός" από την εκπαραθύρωση... Οσο για τον νέο υπουργό, διαβεβαίωσε ότι "θα συνεχίσει το έργο" του προκατόχου του, στο πλαίσιο πάντα των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών επιλογών.

Ο Χ. Καστανίδης, προσβλέποντας στου "καιρού τα γυρίσματα", φρόντισε να μην ενοχλήσει τον Κ. Σημίτη, ξεκαθαρίζοντας πως "οι λόγοι παραίτησής του δε σχετίζονται με το πρόσωπο του πρωθυπουργού". Την ίδια στιγμή, προβάλλοντας μία προνομιακή σχέση μαζί του, υποστήριξε πως αυτός τον γνώρισε "πριν τον ανακαλύψουν στις συντροφιές των "τεσσάρων"", αφήνοντας έτσι αιχμές κατά συγκεκριμένων στελεχών στην κυβέρνηση. Τέλος, με μία θεαματική κίνηση, και κάνοντας και ολίγον "χαρακίρι", είπε... αυτοκριτικά ότι με όσα αναγράφονται στην επιστολή παραίτησής του "δεν είχε άλλα περιθώρια για να ενεργήσει διαφορετικά" ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα ο Χ. Καστανίδης είπε για την ΟΑ ότι έχει μέλλον, αρκεί να συνεχιστεί η πολιτική του, παραβλέποντας να αναφερθεί στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εθνικός αερομεταφορέας και στο ότι οι λύσεις αναζητούνται στις συνταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσο για τη μελέτη της "Μακένζι", που βάλλει ευθέως κατά των εργατικών δικαιωμάτων, αρκέστηκε να πει ότι "θα τη χτυπήσουν τα συντεχνιακά συμφέροντα", θέλοντας έτσι να προκαταλάβει και τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα συναντήσει αντιστάσεις, γεγονός που ήδη έχει εκδηλωθεί με την αντίθεση των εργαζομένων στο σπάσιμο της υπηρεσίας σε τρεις ανώνυμες εταιρίες και στην προοπτική της ιδιωτικοποίησης.

Για τη μετεγκατάσταση της ΟΑ στα Σπάτα, κάλεσε την κυβέρνηση να επιμείνει στην προκήρυξη των διεθνών μειοδοτικών διαγωνισμών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απαίτηση της "Χόχτιφ" για τη συνεκμετάλλευση των εγκαταστάσεων της ΟΑ στο νέο αεροδρόμιο βρίσκει αποδέκτες.

Υπεραμύνθηκε του έργου του στον ΟΣΕ και στη δημιουργία της θυγατρικής "ΕΡΓΟΣΕ", που στην ουσία παραδίδει τον κατασκευαστικό τομέα των σιδηροδρόμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Για τις αστικές συγκοινωνίες "διασκέδασε" την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών του Λεκανοπεδίου, με την εγκατάσταση... αιρκοντίσιον σε 300 λεωφορεία της ΕΘΕΛ, την ώρα που τα ελλείμματα φουντώνουν, ο στόλος γερνά και η λύση του συγκοινωνιακού αναζητείται στην ιδιωτικοποίηση και την αύξηση των εισιτηρίων.

Οσο για τον ΟΤΕ, που κατά τον Χ. Καστανίδη "είναι το καμάρι του ΥΜΕ",... αυτός ιδιωτικοποιείται.

Σε ό,τι δε αφορά το νομοσχέδιο για τις προμήθειες, κάλεσε την κυβέρνηση να το κάνει πραγματικότητα. Οπως όλοι θυμούνται, είναι το νομοσχέδιο που απορρίφθηκε "μετ' επαίνων" από το Υπουργικό Συμβούλιο, κάτι που φυσικά δεν οδήγησε τότε τον Χ. Καστανίδη σε παραίτηση...

"Νέα εποχή"

Την πεποίθησή του ότι με την τοποθέτηση του Τ. Μαντέλη "ανοίγει μια νέα εποχή στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών" εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Α. Παπαδόπουλος κατά την τελετή εγκατάστασης του Στ. Μπένου στη θέση του Τ. Μαντέλη στο υπουργείο. Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε τη σημασία του υπουργείου Μεταφορών "όχι μόνο για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και στη βελτίωση των υπηρεσιών του πολίτη".

Από την πλευρά του ο Τ. Μαντέλης υπογράμμισε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εργάστηκε σαν μια "σφικτή ομάδα" και υποσχέθηκε ότι θα υλοποιήσει τα σχέδια που επεξεργάζονταν για τη δημόσια διοίκηση στο υπουργείο Μεταφορών. Ο Στ. Μπένος, ο οποίος θα αναλάβει αρμοδιότητες στη δημόσια διοίκηση, δήλωσε ότι "αισθάνεται σαν στο σπίτι του" και δεσμεύτηκε ότι "θα είμαστε μια καλή ομάδα στο υπουργείο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ