ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων με λουκέτο στον ΟΑΕ

Σήμερα αναμένεται από την ΕΤΕΒΑ η δημοσίευση διακήρυξης διαγωνισμού για την επιλογή συμβούλου, που θα αναλάβει τη μελέτη διάλυσης του Οργανισμού, μέσω του οποίου ελέγχονται η ΛΑΡΚΟ, η ΣΟΦΤΕΞ, η ΚΕΡΑΦΙΝΑ, ΜΕΛ και Βωξίτες Ελευσίνας

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την κατάργηση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), η οποία δρομολογείται παράλληλα με την εν εξελίξει αναζήτηση αγοραστών για τις επιχειρήσεις που ακόμη βρίσκονται υπό τον έλεγχό του, ΣΟΦΤΕΞ, Βωξίτες Ελευσίνας, ΚΕΡΑΦΙΝΑ και ΜΕΛ, καθώς και με την αναζήτηση των κατάλληλων επιλογών που θα επιτρέψουν και την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Στα πλαίσια αυτά αναμένεται σήμερα από την ΕΤΕΒΑ η δημοσίευση της διακήρυξης διαγωνισμού για την επιλογή συμβούλου που θα αναλάβει τη μελέτη για τη διάλυση του Οργανισμού, σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της διακήρυξης, θα αναζητηθούν ουσιαστικά 3 διαφορετικής αρμοδιότητας σύμβουλοι και συγκεκριμένα ένα δικηγορικό γραφείο, ένας ελεγκτής και ένας εκτιμητής, έναντι βεβαίως αδράς αμοιβής. Οι επιλεγέντες σύμβουλοι θα πρέπει σε διάστημα 3 - 4 μηνών να ολοκληρώσουν τη μελέτη για τη διάλυση του οργανισμού, η οποία και θα ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Για την επίτευξη, μάλιστα, του στόχου αυτού και βάσει ειδικής ρύθμισης που είχε προηγηθεί από το αρμόδιο υπουργείο, έχουν περάσει ήδη στα χέρια του ΟΑΕ οι εκκαθαρίσεις 20 επιχειρήσεων που εκκρεμούσαν εδώ και πολλά χρόνια, προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο.

Αυτό που βέβαια δεν απασχολεί την κυβέρνηση, όπως δεν απασχόλησε και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, είναι τι θα γίνει με τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται αυτή τη στιγμή στις υπό πώληση επιχειρήσεις αλλά κυρίως το μέλλον αυτών των επιχειρήσεων. Αυτό που κυρίως έχει αγχώσει τους κυβερνώντες που χειρίζονται το θέμα είναι να μην ξεφύγουν από το χρονοδιάγραμμα του ξεπουλήματος των επιχειρήσεων του ΟΑΕ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αυτό:

  • Μέσα στο Σεπτέμβριο θα κριθεί και η τύχη της ΣΟΦΤΕΞ και των Βωξιτών Ελευσίνας.
  • Η τύχη των εταιριών ΜΕΛ και ΚΕΡΑΦΙΝΑ θα κριθεί στις 10 Οκτωβρίου και στις 25 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι σχετικοί με την εκποίησή τους διαγωνισμοί.

Με την κατάργηση του ΟΑΕ - οργανισμός ο οποίος, όπως αποδείχτηκε στη μία δεκαετία περίπου λειτουργίας του, χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για την κοινωνικοποίηση χρεών δισ. δρχ. επιχειρηματιών που βούλιαξαν τις επιχειρήσεις τους ,ενώ η ίδιοι παρέμειναν πλουσιότεροι, για να ακολουθήσει ένας νέος γύρος παράδοσης των επιχειρήσεων αυτών σε ιδιώτες αφού βέβαια εξυγιάνθηκαν και έγιναν κερδοφόρες - κλείνει και ένα μεγάλο κεφάλαιο όχι όμως το μοναδικό αποβιομηχάνισης της χώρας.

Χρύσα ΛΙΑΓΚΟΥ

Αντιδραστικές αλλαγές στη δομή του κράτους

Με στόχο την κατάργηση, συρρίκνωση, συγχώνευση και ιδιωτικοποίηση των 7.000 περίπου εποπτευόμενων φορέων του δημοσίου, συνεδριάζει σήμερα η διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα καταθέσει τις προτάσεις της στον πρωθυπουργό. Στόχος: το ευέλικτο και "ισχυρό" κράτος στην υπηρεσία των διεθνοποιημένων τμημάτων του κεφαλαίου

Με στόχο την προώθηση ριζικών αλλαγών σε αντιδραστική κατεύθυνση στη δομή του κράτους, ολοκληρώνει σήμερα το έργο της η διυπουργική Επιτροπή για τις συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου, σε συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Στη συνέχεια η Επιτροπή θα παραδώσει το φάκελο του ογκώδους έργου της στην πολιτική ηγεσία των εμπλεκομένων υπουργείων (Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης), καθώς και στον πρωθυπουργό και θα ακολουθήσει η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.

Κεντρική φιλοσοφία της Επιτροπής, η οποία, στη διάρκεια των εργασιών της, συγκέντρωσε στοιχεία από τα περίπου 7.000 ΝΠΔΔ και τους άλλους εποπτευόμενους φορείς του δημοσίου, ήταν η προώθηση αλλαγών στη δομή του κράτους, τέτοιων, ώστε το τελευταίο να προσαρμοστεί στις σημερινές απαιτήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας! Και τέτοιες αλλαγές, κατά την αντίληψη των κρατούντων, είναι η συρρίκνωση όλων των κρατικών δραστηριοτήτων που αφορούν τους τομείς της υγείας, της πρόνοιας, της εκπαίδευσης, της ασφάλισης, της έρευνας μέσω της συγχώνευσης των φορέων τους ή της αλλαγής της νομικής τους μορφής, με στόχο οι φορείς αυτοί να λειτουργούν πλέον με ιδιωτικά - οικονομικά κριτήρια, να συνεργάζονται δηλαδή ευχερέστερα με το ιδιωτικό κεφάλαιο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έναντι αμοιβής. Σε παράλληλους δρόμους, με τις προωθούμενες αλλαγές στους εποπτευόμενους φορείς του δημοσίου, κινούνται και οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω των αναγκαστικών συγχωνεύσεων Δήμων και Κοινοτήτων με το σχέδιο "Καποδίστριας".

Στα πλαίσια του "ξεφορτώματος" του κράτους από το "βάρος" των κοινωνικών του δραστηριοτήτων, εντάσσεται και η μεταφορά των 1.300 περίπου κρατικών παιδικών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένη και η συνέχιση της χρηματοδότησής τους, γεγονός που οδηγεί πολλούς φιλοκυβερνητικούς δημοτικούς άρχοντες στην επιβολή διδάκτρων. Οσον αφορά το ΚΕΠΕ και το ΕΛΚΕΠΑ, προτείνεται η αλλαγή της νομικής μορφής για το πρώτο και η συγχώνευση με άλλο εκπαιδευτικό φορέα του δεύτερου. Είναι τέτοιο το μέγεθος των προτεινόμενων αλλαγών από την Επιτροπή, ώστε μέλος της, αφού προεξοφλούσε ότι κατά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων θα υπάρξουν αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης, στη συνέχεια επισήμανε ότι και το 20% των προτάσεων να υιοθετηθούν θα είμαστε ευχαριστημένοι...

Η κυβέρνηση Σημίτη, επιδιώκει στο τέλος του δρόμου να διαμορφώσει ένα ευέλικτο και "ισχυρό" κράτος, το οποίο θα διατηρεί στο ακέραιο τους κατασταλτικούς του μηχανισμούς, αλλά θα έχει απαλλαγεί, με τον ένα ή άλλο τρόπο, από όλα τα εναπομείναντα κοινωνικά του χαρακτηριστικά (εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια, περίθαλψη). Με τον τρόπο αυτό προσδοκά ότι θα μειώσει δραστικά και τις κοινωνικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, κάτι που απαιτούν με ιδιαίτερη επιμονή οι εμποροβιομήχανοι.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΔΕΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ενοχη σιωπή Β. Παπανδρέου και διοίκησης της ΔΕΗ

Ενώ η κυβέρνηση προωθεί την ολοκλήρωση του σκανδάλου, η διοίκηση της Επιχείρησης συνάπτει νέο δάνειο 100,5 δισ. δραχμών για επενδύσεις

Στα πλαίσια της απόφασης της Κυβερνητικής Επιτροπής για επανεξέταση του τιμήματος της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί σκανδαλώδες και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ακόμη και μέσα στο κυβερνών κόμμα, η ΕΤΕΒΑ δημοσιεύει σήμερα στον Τύπο τη σχετική προκήρυξη για την πρόσκληση ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν κατ' αρχήν και μέχρι τις 22 του Σεπτέμβρη πρόσκληση ενδιαφέροντος, βάσει των οποίων και θα γίνει προεπιλογή από την ΕΤΕΒΑ. Δικαίωμα υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα έχουν μόνο όσοι προεπιλεγούν, στους οποίους μάλιστα θα δίνονται και επιπλέον στοιχεία για τη διευκόλυνση του έργου τους. Αυτό που σύμφωνα με την προκήρυξη καλείται να πράξει ο επιλεγείς σύμβουλος είναι "η μελέτη και γνωμάτευση περί της ανταγωνιστικότητας των όρων" για την κατάρτιση σύμβασης για την κατασκευή του λιγνιτικού σταθμού 330 μεγαβάτ. Δε γίνεται σαφές αυτό το περί ανταγωνιστικότητας των όρων, πράγμα που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη διαφάνεια και τον πραγματικό σκοπό αυτής της κυβερνητικής απόφασης.

Ερωτηματικά τα οποία ενισχύονται μετά και την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε μεταθέσεις στελεχών της Επιχείρησης, επειδή εξέφρασαν διαφορετική άποψη για το ύψος του τιμήματος της μονάδας, αλλά και από την ύποπτη σιγή τόσο από πλευράς διοίκησης της ΔΕΗ όσο και από πλευράς της εποπτεύουσας υπουργού Β. Παπανδρέου, παρά τα σχετικά δημοσιεύματα, αλλά και τις αντιδράσεις των 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που κατέθεσαν μάλιστα σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Και δάνειο 100,5 δισ. για επενδύσεις

Σε νέο δανεισμό ύψους 100,5 δισ. δρχ. κατέφυγε η ΔΕΗ, προκειμένου όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Επιχείρησης να χρηματοδοτηθούν οι προγραμματισμένες επενδύσεις για το 1997, που φτάνουν τα 270 δισ. δρχ. Αν και το νέο δάνειο δίνεται με πολύ ευνοϊκούς όρους, ανησυχίες προκαλεί η τακτική της Επιχείρησης να καταφεύγει με ευκολία στο δανεισμό τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αλλοιώνει τη χρηματοοικονομική της κατάσταση και δυσχεραίνει τη θέση της ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιχείρησης, η σύναψη του δανείου έγινε με τραπεζικό όμιλο, επικεφαλής του οποίου είναι η MORGAN STANLEY. Η χρηματοδότηση είναι σε δραχμές, με επταετής διάρκεια εξόφλησης και κυμαινόμενο επιτόκιο ATHIBOR συν 5 εκατοστά της μονάδας για τα τρία πρώτα χρόνια, συν 10 εκατοστά της μονάδας για τον τέταρτο και πέμπτο χρόνο και συν 15 εκατοστά της μονάδας για τα δύο τελευταία χρόνια.

Μειώνονται οι τιμές στα υγρά καύσιμα

Μειωμένες κατά 3,90 δρχ./λίτρο και 1,80 δρχ./λίτρο αντίστοιχα θα είναι από σήμερα οι τιμές πώλησης των βενζινών και του ντίζελ, ενώ από σήμερα παύει επίσης να ισχύει το μέτρο καθορισμού ανωτάτων τιμών καταναλωτή στην πώληση βενζινών, που είχε επιβληθεί στην περιφέρεια για την αποφυγή κερδοσκοπικών φαινομένων τους καλοκαιρινούς μήνες που παρατηρείται αυξημένη ζήτηση. Στο μεταξύ στο τέλος Σεπτεμβρίου καταργείται η μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων κατά 4 δρχ./λίτρο που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εφαρμόσει για τη συγκράτηση του πληθωρισμού λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης. οι νέες ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης των βενζινών για ολόκληρη τη χώρα προσδιορίζονται ως εξής:

  • Λεκανοπέδιο Αττικής και Θεσσαλονίκης, 222,20 δρχ./λίτρο η σούπερ και 206,20 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.
  • Α' Ζώνη, 227,10 δρχ./λίτρο και 214,10 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.
  • Γ' Ζώνη με ΦΠΑ 18%, 232,10 δρχ./λίτρο η σούπερ και 216,10 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη, ενώ με ΦΠΑ 13%, 222,10 δρχ./λίτρο η σούπερ και 207,10 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ