ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής

Χιλιάδες εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι και νεολαίοι της Θεσσαλονίκης, έστειλαν χτες το απόγευμα ισχυρό μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Χάλασαν τη σούπα της φιέστας των εγκαινίων της 62ης ΔΕΘ απ' όπου το κυβερνητικό κλιμάκιο εξήγγειλε τη νέα περίοδο λιτότητας και ζήτησε από το λαό της πόλης και όλης της χώρας, να σηκώσει και άλλα βάρη στις πλάτες του για να πιαστούν οι στόχοι της σύγκλισης και να παραχωρηθούν και νέα προνόμια στους μεγαλοβιομήχανους και τα μονοπώλια. Ο αγωνιζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας προειδοποίησε πως δε θα επιτρέψει την εφαρμογή της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης που υψώνει εντονότερους φραγμούς στη μόρφωση της νεολαίας και διαλύει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Οψη πολιορκούμενης πόλης παρουσίαζε χθες το απόγευμα η περιοχή γύρω από το Βελλίδειο όπου επρόκειτο να γίνουν τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Εκατοντάδες αστυνομικοί ήταν συγκεντρωμένοι στις γωνίες των δρόμων, κλούβες της Αστυνομίας, πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα ακόμη και ακροβολισμένοι στις στέγες του Αρχαιολογικού Μουσείου που βρίσκεται απέναντι ακριβώς στο Βελλίδειο και στον Πύργο του ΟΤΕ στο χώρο της Εκθεσης. Αξιωματικοί της Αστυνομίας περιόδευαν στους δρόμους, κρατώντας σχεδιαγράμματα και μελετώντας τους τρόπους που θα εμπόδιζαν να διεισδύσει στις τάξεις των κυβερνητικών ο "εχθρός λαός".

Ηδη από τις 5 το απόγευμα στο Λευκό Πύργο άρχισαν να συγκεντρώνονται πολλοί αδιόριστοι και καθηγητές της Θεσσαλονίκης, αλλά και συνάδελφοί τους που είχαν έρθει από τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, των Τρικάλων και των Φαρσάλων. Γύρω στις 6 άρχισε η μεγάλη πορεία τους στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης με κυρίαρχα συνθήματα κατά της πολιτικής στην παιδεία. "ΑΡΣΕΝΗ, ΑΡΣΕΝΗ ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΛΑ - ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ", φώναζαν οι διαδηλωτές που υπολογίζονται ότι ξεπερνούσαν τις 2.000. Στην Καμάρα την ίδια ώρα εκατοντάδες εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνονταν μετά από το κάλεσμα της Συντονιστικής των Σωματείων της Πόλης και άρχιζαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους με κυρίαρχο το σύνθημα "ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΜΗΝ ΣΚΥΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ - Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ". Στην πορεία συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ Δ. Γόντικα, καθώς και πολυμελές κλιμάκιο της ΚΟΘ με επικεφαλής τον γραμματέα της ΚΟΘ Θ. Κωνσταντινίδη.

Από νωρίς το απόγευμα στην είσοδο του Βελλίδειου είχε αρχίσει να στήνεται το σκηνικό που θα εξασφάλιζε την αδιατάρακτη έλευση του πρωθυπουργού και της συνοδείας του. Διακόσια μέτρα από το Συνεδριακό Κέντρο ισχυρότατες δυνάμεις των ΜΑΤ και οχήματα της Αστυνομίας απέκοπταν την πρόσβαση σ' αυτό. Μπροστά στην κύρια είσοδο παρατάχθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις για την απόδοση των τιμών. Μεγαφωνικές εγκαταστάσεις σ' όλο τον χώρο με τα μικρόφωνα που ήταν τοποθετημένα μπροστά στην μπάντα θα παιάνιζε όταν θα έφταναν τα κυβερνητικά στελέχη, και πίστευαν ότι με τον τρόπο αυτό θα εξουδετέρωναν τα συνθήματα των διαδηλωτών. Η προετοιμασία για την αναχαίτιση είχε γίνει, έμενε μόνο να βρεθούν και μερικοί χειροκροτητές. Οπως φάνηκε στη συνέχεια ελάχιστοι βρέθηκαν.

Στις 7 και μισή περίπου στην οδό Τσιμισκή φάνηκε η πορεία των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης που είχαν διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους και πλησίαζαν στο Βελλίδειο. Αστυνομικές δυνάμεις που συνεχώς ενισχύονταν, προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, απωθώντας τους με άγριο τρόπο χωρίς όμως να το κατορθώσουν. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα, όπως "ΕΡΓΑΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ - ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ", δήλωναν την αποφασιστικότητά τους να μην καμφθούν από την αστυνομική πίεση και να προχωρήσουν. Την ώρα που οι διαδηλωτές έσπαζαν την αστυνομική αλυσίδα από την οδό Αγγελάκη κατέβαινε η μεγάλη διαδήλωση των αδιόριστων και των καθηγητών, σαρώνοντας στο πέρασμα της κάθε αστυνομικό εμπόδιο. Αστυνομικοί, ΜΑΤ, μοτοσικλετιστές άρχισαν να υποχωρούν άτακτα προς το Βελλίδειο ενώ πανικός επικράτησε προς στιγμή ανάμεσα στους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας. Τότε στο κύριο μπλοκ της Αστυνομίας άρχισε να ενισχύεται με πολλούς άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι με τις ασπίδες τους προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τους επικεφαλής της πορείας. Κι ενώ συνέβαιναν αυτά, λίγα βήματα πιο πέρα την ίδια ακριβώς ώρα έφθανε ο πρωθυπουργός, η μπάντα παιάνιζε το "Περνάει ο στρατός" και τα μεγάφωνα στη διαπασών προσπαθούσαν να σκεπάσουν τις οργισμένες φωνές των διαδηλωτών. "ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ - ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ", "ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ - ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ", "ΑΡΣΕΝΗ ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΛΑ - ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ".

Οσο ο πρωθυπουργός εκφωνούσε την κεντρική ομιλία μέσα στο Βελλίδειο, οι διαδηλωτές απ' έξω καταδίκαζαν τις μεθοδεύσεις και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές παρέμειναν μέχρι το τέλος και αποχαιρέτησαν τον Κ. Σημίτη και το κυβερνητικό κλιμάκιο φωνάζοντας "αίσχος", σφυρίζοντας κοροϊδευτικά και προειδοποιώντας πως το νομοσχέδιο για τη διάλυση της παιδείας θα μείνει στα χαρτιά. Πως η απάντηση των εργαζομένων και της νεολαίας απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της άρχουσας τάξης, της ΕΕ και της κυβέρνησης θα είναι ο αγώνας ο μαζικός, ο αγώνας διαρκείας.

Η Αλέκα Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη την Τρίτη και Τετάρτη 9 - 10 Σεπτεμβρίου.

Την Τρίτη 9.9.97 στις 6.30 το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ θα συναντηθεί με το ΔΣ της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και, στη συνέχεια, θα περιοδεύσει στον εκθεσιακό χώρο.

Την Τετάρτη 10.9.97 στις 8.45 το πρωί θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ", όπου θα συναντηθεί με τη διοίκηση και θα μιλήσει στους εργαζόμενους. Στις 11.30 π.μ. η Αλέκα Παπαρήγα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα ΣΤΑΪΝ (Βενιζέλου και Καλαποθάκη 2). Στις 12.30 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή αγώνα του νομού Θεσσαλονίκης κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας".

Η τεράστια αστυνομική δύναμη δεν πτόησε τους εργαζόμενους που διαδήλωσ

Η τεράστια αστυνομική δύναμη δεν πτόησε τους εργαζόμενους που διαδήλωσαν ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ