ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απέτυχε ισραηλινή απόβαση στο Λίβανο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε βαρύ πένθος έχει βυθιστεί το Ισραήλ, καθώς πριν καν συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο από την αιματηρή βομβιστική επίθεση στον εμπορικό πεζόδρομο Μπεν Γιεχούντα της Δυτικής Ιερουσαλήμ στο Νότιο Λίβανο γράφτηκε μία από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία του ισραηλινού στρατού.

Ο θρήνος εντείνεται στο Ισραήλ, καθώς στα 7 θύματα της τριπλής βομβιστικής επίθεσης της Πέμπτης, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και οι 3 κομάντος αυτοκτονίας, προστέθηκαν 11 Ισραηλινοί καταδρομείς των επίλεκτων δυνάμεων του ισραηλινού στρατού, ενώ ένας καταδρομέας αγνοείται.

Η αποτυχία της δεκαετίας

Τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, μια ομάδα 16 Ισραηλινών καταδρομέων αποβιβάστηκε σε παραλιακή περιοχή ανάμεσα στη Σιδώνα και στην Τύρο, 20 περίπου χιλιόμετρα μέσα στο λιβανικό έδαφος. Αντίθετα στις προβλέψεις της ισραηλινής στρατιωτικής ηγεσίας, οι Ισραηλινοί καταδρομείς βρέθηκαν περικυκλωμένοι από μαχητές της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ", από μαχητές της φιλοσυριακής οργάνωσης "Αμάλ", αλλά και από άνδρες του λιβανικού στρατού. Ακολούθησαν τετράωρες σφοδρές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των οποίων ο ισραηλινός στρατός επιστράτευσε πολεμικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη και με βροχή από ριπές και ρουκέτες προσπάθησε να απεγκλωβίσει την ομάδα των καταδρομέων. Από τη σκληρή μάχη έχασαν τη ζωή τους 2 άμαχοι ενώ τραυματίστηκαν 4 μαχητές της "Αμάλ" και 3 της "Χεζμπολάχ". Ηταν η πρώτη φορά, τα τελευταία 12 χρόνια, που οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν τόσο μεγάλες απώλειες από μία μάχη στο Νότιο Λίβανο, γεγονός που αμαύρωσε ανεπανόρθωτα την αλώβητη εικόνα του ισραηλινού στρατεύματος.Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε την "τραγωδία", όπως χαρακτηρίστηκε από τα ισραηλινά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, του ισραηλινού στρατού, ο οποίος μέτρησε 11 νεκρούς καταδρομείς, 4 τραυματίες και έναν αγνοούμενο, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι νεκρός. Μετά από μερικές ώρες, η ηγεσία των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε την είδηση και τον αριθμό των νεκρών αλλά απέφυγε να αποκαλύψει το στόχο της απόβασης ενώ τόνισε ότι δεν έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι της "αποτυχίας" της. Από την πλευρά του, ο ηγέτης της"Χεζμπολάχ" Σέικ Χασάν Νασραλάχ δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την έκβαση της μάχης και απέδωσε τη "συντριβή" των Ισραηλινών καταδρομέων στην επιτυχία της ενέδρας της οργάνωσής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποβάσεις καταδρομέων στο λιβανικό έδαφος είναι συχνό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, που συνεχίστηκε και από το 1982 και μετά, οπότε και καταλήφθηκε από το Ισραήλ το νότιο τμήμα του Λιβάνου. Μάλιστα, ορισμένες από αυτές τις αποβάσεις ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές και στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, όπως η ανατίναξη 13 επιβατικών αεροπλάνων μέσα στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού το 1968 - στην οποία είχε συμμετάσχει και ο σημερινός ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εχουντ Μπάρακ - ως αντίποινα για την αεροπειρατεία που έγινε από Παλαιστινίους σε ισραηλινό αεροπλάνο.

Οργή και θρήνος στο Ισραήλ

Την οδύνη του για το χαμό επίλεκτων ανδρών του ισραηλινού στρατού εξέφρασε, φανερά καταβεβλημένος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε ότι θα γίνουν επισταμένες έρευνες και ανακρίσεις για να διαπιστωθούν τα αίτια της τραγωδίας. Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τη χτεσινή ημέρα "ημέρα βαθιάς αγωνίας και πολλαπλής θλίψης" αναφερόμενος τόσο στη βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ όσο και στην αποτυχημένη απόβαση στο Νότιο Λίβανο.

Μετά από την έκτακτη σύγκληση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, στην οποία τα πνεύματα εντάθηκαν ακόμη περισσότερο από την είδηση της αποτυχημένης απόβασης στο Νότιο Λίβανο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προχώρησε στις σκληρότερες δηλώσεις, που έχει κάνει ποτέ, κατά των Παλαιστινίων. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι δε νιώθει διόλου δεσμευμένος από την ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους, εφόσον η Παλαιστινιακή Αρχή δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και δεν πατάσσει τους εξτρεμιστές ισλαμιστές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε κατηγορηματικά ότι ο ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας,"τα εδάφη στα οποία κατοικούν οι δολοφόνοι του ισραηλινού λαού", όπως είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, ο γραμματέας της ισραηλινής κυβέρνησης Ντάνι Ναβέχ άφηνε να εννοηθεί ότι ο ισραηλινός στρατός θα εισβάλει στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, προκειμένου να συλλάβει τους τρομοκράτες, αν αυτό κριθεί αναγκαίο και ανεξάρτητα από τη συνεργασία που θα τους παρέχει η παλαιστινιακή αστυνομία.

Το μεγάλο "δίλημμα" του Αραφάτ

Ενώ οι ισραηλινές αρχές προχωρούσαν στη σύλληψη 69 υπόπτων, η παλαιστινιακή αστυνομία ανακοίνωνε ότι έχουν συλληφθεί 2 ηγετικά στελέχη της"Χαμάς" και 8 μέλη της και παράλληλα απαγορεύτηκε η έκδοση μιας εφημερίδας που ανήκει στην οργάνωση. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ δήλωνε από την Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα καταβάλει 100% των προσπαθειών της για να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές εξτρεμιστές. Εντούτοις, Παλαιστίνιοι πολιτικοί αναλυτές επισήμαιναν ότι ο Γιάσερ Αραφάτ βρίσκεται σε δεινή θέση και είναι σχεδόν απίθανο να διατάξει επιχειρήσεις - "σκούπα" κατά των ισλαμιστών.

Σύμφωνα, πάντα, με τους αναλυτές, ο Αραφάτ είναι αποδέκτης της απογοήτευσης του παλαιστινιακού λαού και γνωρίζει ότι ένα βίαιο χτύπημα κατά των ισλαμιστών μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλια σύρραξη, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει και ότι η ανεκτικότητά του προκαλεί την αγανάκτηση του Ισραήλ και της Ουάσιγκτον και απειλεί την πορεία της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Δημοσίων Εργων Αζάμ αλ Αχμάντ"ο Αραφάτ θα κάνει αποφασιστικά βήματα κατά των ισλαμιστών μόνο όταν νιώσει, μέσα από μια πραγματική στάση του Ισραήλ, ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσει τη θέση του στα μάτια του παλαιστινιακού λαού". Αλλωστε, όπως υποστηρίζουν πολλοί Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ο Γιάσερ Αραφάτ πιστεύει ότι οι κομάντος αυτοκτονίας προέρχονται από το εξωτερικό και όχι από τα αυτόνομα εδάφη.

Αγανακτισμένο το Κογκρέσο

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες της περιοδείας της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ στην περιοχή, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Την αισιοδοξία της Ολμπράιτ και του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον ότι υπάρχουν, ήδη, δείγματα βελτίωσης της ισραηλινό - παλαιστινιακής συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας δε φαίνεται να συμμερίζεται το Κογκρέσο. Πολλοί Αμερικανοί βουλευτές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας προς τον Κλίντον, ζητώντας να αποσυρθεί η αμερικανική διπλωματική εμπιστοσύνη "από τον εγκληματία Αραφάτ" ενώ απείλησαν ότι θα ψηφίσουν τη διακοπή της παροχής χρηματικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους. Με ιδιαίτερα έντονο ύφος ο Πρόεδρος της αμερικανικής βουλής Νιούτ Γκίνγκριτς δήλωνε ότι "όποιος αποδέχεται στο έδαφός του τρομοκράτες θα πρέπει επιτέλους να υποστεί και τις συνέπειες των απεχθώνπράξεών τους".

Πέθανε η μητέρα Τερέζα

ΡΩΜΗ.-

Σε ηλικία 87 ετών απεβίωσε η μητέρα Τερέζα, η μοναχή που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τη βοήθειά της στους φτωχούς της Ινδίας.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από μοναχή του τάγματός της στην έδρα τους στη Ρώμη, η οποία μετέφερε στους εκπροσώπους του Τύπου την είδηση από την μητέρα Κοστάντζια. Η μητέρα Τερέζα που βραβεύτηκε το 1979 με το Νόμπελ Ειρήνης για τη δράση της υπέρ των φτωχών, ίδρυσε το τάγμα των μοναχών που σκοπός τους ήταν η παροχή βοήθειας σε όλους τους φτωχούς και κατατρεγμένους και διεύθυναν ορφανοτροφεία, στέγες περίθαλψης απόρων, ασθενών του AIDS και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα σε όλο τον πλανήτη και κυρίως στον Τρίτο Κόσμο.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Απομακρύνθηκε κίνδυνος διατάραξης των σχέσεων με την Κίνα

ΤΟΚΙΟ.-

Βουλευτής της ακροδεξιάς πτέρυγας των "Φιλελεύθερων Δημοκρατών" (του ισχυρότερου ιαπωνικού κόμματος) και 14 υποστηριχτές του επιχείρησαν χτες να διαταράξουν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Ριουτάρο Χασιμότο για βελτίωση των σινο-ιαπωνικών σχέσεων, αποφασίζοντας να πλεύσουν σε αμφισβητούμενης κυριότητας βραχονησίδες.

Οι προσπάθειες του θεωρούμενου ως εθνικιστή βουλευτή, Σίνγκο Νισιμούρα, ματαιώθηκαν, εξαιτίας της άμεσης επέμβασης των ιαπωνικών λιμενικών αρχών που εμπόδισαν την προσάραξη του σκάφους στην αμφισβητούμενη ατόλη, που βρίσκεται 190 χλμ βορειοανατολικά της Ταϊβάν. Η επέμβαση των λιμενικών αρχών ήταν άμεση ενόψει της τετραήμερης επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Ριουτάρο Χασιμότο στην Κίνα. Οι εμπλοκές από ένα τέτοιο ενδεχόμενο περιστατικό θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, που ήδη βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα καμπή, εξαιτίας της πρόσφατης αμερικανο-ιαπωνικής αμυντικής συμμαχίας.

Στο μεταξύ, νέος άνεμος πνέει από το περασμένο 24ωρο στο κόμμα των "Φιλελεύθερων Δημοκρατών", καθώς ανέκτησε χτες - για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια - τον έλεγχο της κάτω Βουλής εξαιτίας της επιστροφής του βουλευτή Λαότο Κιταμούρα στα κυβερνητικά έδρανα του Κοινοβουλίου.

Ετσι, η επιστροφή του βουλευτή Κιταμούρα στους "Φιλελεύθερους Δημοκράτες" αύξησε τις έδρες της παράταξης σε 251, με αποτέλεσμα την κυριαρχία του κόμματος στην 500μελή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Λαότο Κιταμούρα είχε προσχωρήσει το 1993 στο κόμμα του ισχυρού πολιτικού άνδρα Ιχίρο Οζάουα και αποχώρησε τον περασμένο Μάη. Ομως, μόλις χτες επισημοποίησε την επιστροφή του στους "Φιλελεύθερους Δημοκράτες".

ΡΩΣΙΑ
Αποκαλύψεις... και διαψεύσεις

ΜΟΣΧΑ.-

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Ρωσίας Βλαντίμιρ Ουβατένκο διέψευσε ισχυρισμό του πρώην γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάντρ Λέμπεντ ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας είχαν χάσει αριθμό πυρηνικών όπλων. "Σαν εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας δηλώνω ότι δεν υπάρχουν πυρηνικές βόμβες στη Ρωσία εκτός του ελέγχου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων", δήλωσε ο Ουβατένκο, τονίζοντας ότι ο ισχυρισμός του στρατηγού ε. α. Λέμπεντ "δεν μπορεί παρά να προκαλέσει μειδίαμα, διότι δεν είχε ποτέ να κάνει με ζητήματα ασφαλείας πυρηνικών και δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την κατάσταση". Ο Λέμπεντ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, στην εκπομπή "60 λεπτά", που θα μεταδοθεί την Κυριακή, δηλώνει ότι η Ρωσία έχει χάσει 100 και πλέον πυρηνικά όπλα μεγέθους βαλίτσας, ισχυρισμός στον οποίο προέβη για πρώτη φορά πέρσι, το Μάη, σε ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών. Σύμφωνα με τον Λέμπεντ, οι βόμβες είναι σχεδιασμένες, ώστε να μπορούν να ενεργοποιηθούν από ένα μόνο χειριστή μέσα σε μισή ώρα και κάθε μια από αυτές, αν εκραγεί, είναι σε θέση να προκαλέσει απώλειες μέχρι και 100.000.000 ανθρώπων. Ο ίδιος τόνισε πως δε γνωρίζει τι απέγιναν οι βόμβες αυτές, υπογράμμισε όμως πως είναι βέβαιος ότι δε βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατιωτικών αρχών. Θεωρεί, όμως, ότι τα χαμένα όπλα ενδεχομένως βρίσκονται "κάπου στη Γεωργία, την Ουκρανία, τις Βαλτικές Χώρες, μπορεί και εκτός των χωρών αυτών".

Ο Μ. Νετανάχιου την ώρα της χτεσινής συνέντευξης τύπου

Ο Μπ. Νετανιάχου την ώρα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ