ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αποκατάσταση της αδικίας

Η ΔΟΕ απέφυγε τα πυρά του διεθνή Τύπου

Με θετικά συναισθήματα υποδέχτηκε ο διεθνής Τύπος την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Αλλοι επειδή οι "Αθάνατοι" διόρθωσαν την αδικία του 1996 και αρκετοί επειδή η χώρα τους πέτυχε ν' αποφύγει το τεράστιο οικονομικό βάρος. Εκείνοι που έκλαψαν και γέλασαν ταυτόχρονα, ήταν οι Ιταλοί. "Ας όψεται ο Σάμαρανκ που έδωσε τους Αγώνες στην Αθήνα, η οποία όμως, για να πούμε την αλήθεια τούς δικαιούτο από το 1996" έγραψε η "Στάμπα". Πάντως ο αρχηγός των πρασίνων Κάρλο Ρίπα Ντι Μεάνα, σίγουρα θα έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον πρόεδρο της ΔΟΕ. "Είμαι κατενθουσιασμένος. Να κλαίτε την Αθήνα", δήλωσε. Στο ίδιο μήκος κύματος κι η "Λέγκα του Βορρά" η εφημερίδα της οποίας κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο γνωστή σεξουαλική χειρονομία και τον ειρωνικό τίτλο "Αντίο Ρώμη". Η "Ρεπούμπλικα" τα έβαλε με τον Μαντέλα και τη... συμμαχία που έκανε με τους Ελληνες, ενώ στο σύνολό του ο ιταλικός Τύπος δεν εκφράζεται με κολακευτικά λόγια για τον πρόεδρο τής ΙΑΑF Πρ. Νεμπιόλο.

Η αγγλική "Γκάρντιαν" είδε από μια άλλη πλευρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. "Ας μην ανησυχούν οι Ελληνες για το οικονομικό μέρος. Η ΔΟΕ έχει γίνει ξεφτέρι στο μάρκετινγκ" έγραψε. Οντως η επιτροπή μάρκετινγκ της ΔΟΕ είναι έτη φωτός μπροστά από κορυφαίες πολυεθνικές στον τομέα της διαφήμισης, όμως μέχρι τον Οκτώβριο του 2000 που θα φτάσουν τα πρώτα χρήματα στη χώρα μας, οι Ελληνες θα κληθούν να περάσουν από το ταμείο του κ. Παπαντωνίου.

Απογοήτευση για τη χαμένη ευκαιρία, κυριάρχησε στη Ν. Αφρική, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Κάποιοι μιλούν για διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, ενώ ο Τύπος στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία αθλητικών εγκαταστάσεων και την όχι καλή συνεργασία της κυβέρνησης με την Επιτροπή Διεκδίκησης.

"Συγχαίρουμε την Αθήνα χωρίς πικρία" έγραψε η σουηδική "Svenska Dagbladet", όμως στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε το Σάββατο ο Χ. Α. Σάμαρανκ, δέχτηκε ουκ ολίγες ερωτήσεις από Σουηδούς συναδέλφους για τα πολιτικά κίνητρα με τα οποία ψηφίζουν οι "Αθάνατοι".

Ούτε κρύο ούτε ζέστη για τους Αργεντίνους, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να βλέπουν το Μπουένος Αϊρες στην πλευρά των ηττημένων. "Οι "Αθάνατοι" σκέφτηκαν ότι έπρεπε να αποκατασταθεί η αδικία του 1996" έγραψε η "Νάσιον".

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Παιχνίδια εξουσίας

Σε ανώνυμη εταιρία ετοιμάζεται η κυβέρνηση να αναθέσει τη διαχείριση δισεκατομμυρίων

Παιχνίδι εντυπώσεων και εξουσίας, επιφύλασσε η επόμενη μέρα από την υπογραφή των συμβολαίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις κυβέρνησης και Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη άρχισαν να σκιάζουν από το Σάββατο τον ουρανό της Λοζάνης, υποχρεώνοντας γνωστό Ελληνα Ολυμπιονίκη να σχολιάσει: "Αυτοί δεν πρόλαβαν να πάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και άρχισαν να τσακώνονται δημοσίως". Τα όσα ακολούθησαν το βράδυ της Κυριακής στο Ζάππειο ήταν για τα μάτια των Αθηναίων. Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ματαίωσε κοινή συνέντευξη με την πρόεδρο της Επιτροπής Διεκδίκησης, ενώ δεν παρευρέθηκε στο αεροδρόμιο κατά την υποδοχή, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά από την αντίθετη πλευρά. Αποστάσεις από την οικογένεια Αγγελοπούλου πήρε και ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρ. Φούρας, ο οποίος απαντώντας στο ερώτημα για τη στελέχωση της Οργανωτικής Επιτροπής, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση υποχρεώνεται από τη ΔΟΕ να συζητήσει μόνο με το Δήμο Αθηναίων και την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. "Φυσικά υπάρχει και η Επιτροπή Διεκδίκησης η οποία έχει στη σύνθεσή της σημαντικές προσωπικότητες" συμπλήρωσε. Στο παιχνίδι παρενέβη χτες και ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος, ζητώντας την τοποθέτηση της Γιάννας Αγγελοπούλου στη θέση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης, η θητεία της οποίας έληξε με την υπογραφή του συμβολαίου ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, πιέζει την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει πάνω της όλες τις εξουσίες με τη δημιουργία υφυπουργείου Ολυμπιακών Αγώνων, ή σε οποιαδήποτε περίπτωση, να έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν την επιτροπή.

Σαν να μην έφτανε η αντιπαράθεση για τις καρέκλες, ένα εικοσιτετράωρο μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού στο Ζάππειο, ότι "οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρόκειται να γίνουν ευκαιρία για την Ελλάδα της αρπαχτής, της αδιαφάνειας, της τσαπατσουλιάς και της μετριοκρατίας", ο υφυπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία φορέα με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας", ο οποίος προφανώς θα διαχειριστεί ανεξέλεγκτα κι εκτός Κοινοβουλίου, κονδύλια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δρχ.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο που η ελληνική πλευρά υπέγραψε με τη ΔΟΕ, στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, συμμετέχουν υποχρεωτικά τα δύο μέλη της, ο Λ. Νικολάου και ο Ν. Φιλάρετος, ο γγ της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Δ. Διαθεσόπουλος, και ο δήμαρχος Αθηναίων ή κάποιος εκπρόσωπός του.

20Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ
Αντίο... οκτάδα

Η Εθνική μας ηττήθηκε χτες από τη Γιουγκοσλαβία με 3-1 και οι ελπίδες για πρόκριση στα προημιτελικά μειώθηκαν στο ελάχιστο

ΝΤΕ ΜΠΟΣ (του απεσταλμένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΟΥΣΤΑ).-

Στο ελάχιστο μειώθηκαν πλέον οι ελπίδες της Εθνικής ομάδας για πρόκριση στην οκτάδα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μετά και τη νέα ήττα (τρίτη συνεχόμενη) που υπέστη χθες από τη Γιουγκοσλαβία με 3-1 (5-15 σε 23, 16-14 σε 38, 6-15 σε 26, 6-15 σε 26.

Ετσι τώρα το εθνικό μας συγκρότημα θέλει οπωσδήποτε δυο νίκες στα ισάριθμα παιχνίδια που απομένουν με Ρωσία και Σλοβακία, ώστε να ελπίζει σε ισοβαθμία στην τέταρτη προνομιούχο θέση του ομίλου και στην καλύτερη διαφορά των σετ.

Στο χτεσινό παιχνίδι οι διεθνείς, παρά την ήττα, για πρώτη φορά πάλεψαν το παιχνίδι και έδειξαν στοιχεία βελτίωσης. Ιδιαίτερα μάλιστα στο δεύτερο σετ που βρέθηκαν να χάνουν με 14-8 αλλά βελτιώνοντας το μπλοκ ανέκαμψαν και κατάφεραν να κερδίσουν.

Στα δυο επόμενα δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό και έτσι υπέκυψαν στην ανωτερότητα των Γιουγκοσλάβων.

ΕΛΛΑΔΑ: Κουρνέτας 2+0, Σαμαράς 7+15, Θεοδωρίδης 2+1, Χατζηαντωνίου 1+2, Γκιούρδας 9+20, Ντράγκοβιτς 4+8, Χριστοφιδέλης 0+2, Μποζίδης, Τσακιρόπουλος 2+4, Μητρούδης 2+4, Αθανασιάδης 2+1.

Σήμερα η Εθνική μας έχει ρεπό, ενώ αύριο αντιμετωπίζει τη Ρωσία.

* Στο άλλο χθεσινό παιχνίδι του ομίλου μας η Γερμανία πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση επικράτησε της Ρωσίας με 3-2 (15-9, 15-10, 6-15, 4-15, 16-14) που απογοήτευσε για μια ακόμη φορά.

Τα παιχνίδια του Σαββατοκύριακου

Από το κακό στο χειρότερο βάδισε το Σαββατοκύριακο η Εθνική ομάδα όπου στις δυο πρώτες αγωνιστικές σημείωσε ισάριθμες ήττες, από Ιταλία και Γερμανία.

Συγκεκριμένα, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος κόντρα στην πανίσχυρη Ιταλία οι Ελληνες διεθνείς πάλεψαν όσο μπορούσαν μόνο στο πρώτο σετ, αλλά τελικά υπέκυψαν στην ανωτερότητα των αντιπάλων και έχασαν με 3-0 (16-14, 15-4, 15-3).

Μια από τα ίδια και ο αγώνας με τους Γερμανούς, που ηττηθήκαμε με 3-1 (17-15, 15-9, 7-15, 8-15), όπου οι παίκτες της Εθνικής μας αν και κατάφεραν να προηγηθούν στο πρώτο σετ με 14-12 τελικά το έχασαν.

Και στα δυο παιχνίδια το εθνικό μας συγκρότημα παρουσίασε μεγάλο πρόβλημα στο μπλοκ, με αποτέλεσμα να δέχεται πολύ εύκολα πόντους, ενώ επιθετικά ο μόνος που ξεχώρισε ήταν ο Σαμαράς.

Στους υπόλοιπους αγώνες του Σαββατοκύριακου ξεχώρισε η μεγάλη νίκη της Σλοβακίας επί της Γερμανίας με 3-1.

Επανόρθωση

Ο "δαίμων", του φωτογραφείου αυτή τη φορά, έβαλε το χεράκι του στον Κυριακάτικο "Ρ". Ο σωστός πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά είναι ο εικονιζόμενος Παναγιώτης Σαλπέας.

Σαλπάρει για το χρυσό

Πλώρη για το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορία ΦΙΝ έβαλε ο Ελληνας ιστιοπλόος Αιμίλιος Παπαθανασίου, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται επικεφαλής της κατάταξης.

Ο ιστιοπλόος του Ολυμπιακού, όπως τόνισε, βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Πάντως όλα θα κριθούν στο τελευταίο Γιουρολίμπ της σεζόν που θα διεξαχθεί στην Αυστρία, από αύριο μέχρι την Κυριακή. Ο αγώνας παρουσιάζει δυσκολίες, αφού θα διεξαχθεί σε λίμνη και όχι θάλασσα.

ΣΤΙΒΟΣ
Πρώτη και στο Τόκιο

Αλλη μια έξοχη εμφάνιση πραγματοποίησε η Νίκη Ξάνθου στο διεθνές μίτινγκ του Τόκιο, που χωρίς να δυσκολευτεί πρόσθεσε άλλη μια νίκη σε μεγάλους αγώνες.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια με άλμα στα 6.74 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Γερμανίδα Χάικε Ντρέσλερ με 6.71, και τρίτη την Νιγηριανή Αζινούα με 6.69.

Στο ίδιο μίτινγκ στα 100μ των ανδρών ο Φρανκ Φρέντρικς από τη Ναμίμπια πρώτευσε με 10.04, ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών την πρώτη θέση πήρε η Τζαμαϊκανή Μέρλιν Οτεϊ με 10.83

Στο ύψος ο Κουβανός Χαβιέ Σοτομαγιόρ δε δυσκολεύτηκε να νικήσει με 2.31, όπως και ο Ουκρανός Σεργκέι Μπούμπκα στο επί κοντώ με 5.80.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Η Βασιλική Τσαβδαρίδου και ο Δημοσθένης Ταμπάκος ήταν τα δυο πρόσωπα από ελληνικής πλευράς που ξεχώρισαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής που διεξήχθη στη Λοζάνη.

Η Τσαβδαρίδου στο, τελικό των ασκήσεων εδάφους κατέκτησε την πέμπτη θέση συγκεντρώνοντας 9,650 βαθμούς, ενώ το χρυσό στο ίδιο αγώνισμα κατέκτησε η Ρουμάνα Τζίνα Γκοτζέαν με 9,800 βαθμούς.

Στους άνδρες ο Ταμπάκος ήταν 6ος στο τελικό των κρίκων με 9,562 βαθμούς, ενώ το μεγάλο φαβορί Ιταλός Γιούρι Κέκι επιβεβαίωσε τον τίτλο του κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με 9,775.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ