ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙ "ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ"

Πριν δέκα χρόνια και μέχρι πρόσφατα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχε διαγράψει από το λεξιλόγιό της τη λέξη ιδιωτικοποίηση και μια σειρά άλλες λέξεις, το περιεχόμενο των οποίων υποδηλώνει αντιδραστικές, αντιλαϊκές και συντηρητικές πολιτικές. Από την ίδρυσή του (1974) και μέχρι πρόσφατα, το ΠΑΣΟΚ θεωρούσε αδιανόητο και εθνικό έγκλημα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Το πώς ένιωθε η κομματική βάση και οι απλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, όταν άκουγαν κάποιον να υπεραμύνεται της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων και άλλων συντηρητικών πολιτικών, μας το περιέγραψε πολύ καλά η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου. Μιλώντας την περασμένη βδομάδα (στις 3 Σεπτέμβρη, δύο μέρες μετά την 23η επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ), σε εκδήλωση συνάντησης ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), η υφυπουργός Ανάπτυξης ομολόγησε μεταξύ άλλων: "Την προηγούμενη δεκαετία στο χώρο του ΠΑΣΟΚ η λέξη ιδιωτικοποίηση ήταν κάτι σαν προδοσία των αγώνων του λαού. Δεν τη χρησιμοποιούσαμε και δεν τολμούσε κανείς να την προτείνει ως πολιτική".

Και είναι απόλυτα ειλικρινής η κ. υφυπουργός, καθώς όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ, απέφευγαν - τότε - να ταχθούν δημόσια υπέρ της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, διαχωρίζοντας έτσι τη θέση τους από την αντιδραστική και αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοζαν στην Αγγλία η "σιδηρά" κυρία Θάτσερ και στις ΗΠΑ ο Ρ. Ρίγκαν.

Ανεξάρτητα όμως, αν η ηγεσία της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν υποστήριζε δημόσια την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, στην πράξη έκανε ό,τι μπορούσε (στη ζούλα), για να προωθήσει αυτή την πολιτική, την οποία τα απλά μέλη και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θεωρούσαν "προδοσία των αγώνων του λαού". Και αυτό είναι κάτι, το οποίο επίσης παραδέχτηκε δημόσια η υφυπουργός Ανάπτυξης, η οποία μιλώντας στην ίδια συνάντηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του SPD, είπε ότι "10 χρόνια μετά από μεγάλες ιδεολογικές και κοινωνικές συγκρούσεις, αλλά με μια πειθώ που έχει γίνει κατανοητή σε κοινωνικό επίπεδο, έχουμε σημαντικά αποτελέσματα (... ). Σ' αυτό το διάστημα, οι ιδιωτικοποιήσεις έγιναν σε σχετικά ήρεμο οικονομικό και πολιτικό κλίμα..."!

Αυτό, πια, δε λέγεται ειλικρίνεια. Πρόκειται για καθαρό κυνισμό. Στην ουσία, με όσα μας αποκαλύπτει η κυρία Διαμαντοπούλου για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, δικαιώνεται ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος - αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων - είχε διατυπώσει την άποψη πως "σε 10 χρόνια κανείς δε θα θυμάται το όνομα Μακεδονία". Η κυρία Διαμαντοπούλου, δηλώνει περήφανη, που σήμερα το "εκσυγχρονισμένο" ΠΑΣΟΚ μπορεί, όχι απλά να τάσσεται στα λόγια υπέρ μέτρων και πολιτικών που μέχρι χτες θεωρούνταν "προδοσία των αγώνων του λαού", αλλά και να εφαρμόζει με ευλαβική συνέπεια τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλες συντηρητικές πολιτικές, εν γνώσει τού ότι αυτά τα μέτρα και αυτές οι πολιτικές αποτελούν και σήμερα εθνικό έγκλημα και προδοσία των αγώνων του ελληνικού λαού.

Ετσι, ενώ μέχρι χτες ο πρωθυπουργός και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης και του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, απέφευγαν, σαν ο διάβολος το λιβάνι, τη λέξη ιδιωτικοποίηση - γι' αυτό και χρησιμοποιούσαν για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας, του πρώτου και δεύτερου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ, των ορυχείων χρυσού Κασσάνδρας στην Καναδική TVX κλπ. τις λέξεις αποκρατικοποίηση, μετοχοποίηση κλπ. - τώρα λύθηκε η γλώσσα τους. Απόδειξη, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτη, χρησιμοποίησε δημόσια τη λέξη ιδιωτικοποίηση το περασμένο Σάββατο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, αναγνωρίζοντας έτσι την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων σαν συστατικό κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής.

Αλλάζουν οι καιροί. Και το σημερινό "νέο" ΠΑΣΟΚ, όπως δείχνει με τις πολιτικές που εφαρμόζει, δεν έχει καμιά σχέση με το "παλιό". Σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (εκσυγχρονιστές και μη) όχι μόνο διακηρύσσει, αλλά και εφαρμόζει στην πράξη, μέτρα και πολιτικές που κινούνται στην κατεύθυνση εκποίησης του ορυκτού πλούτου και γενικά της δημόσιας περιουσίας. Και όχι μόνο δε θεωρούν προδοσία των αγώνων του λαού, τη συγκεκριμένη πολιτική, αλλά δηλώνουν και περήφανοι για το έργο που επιτέλεσαν, στην τελευταία δεκαετία.

Ετσι, ενώ μέχρι πρόσφατα ο ορυκτός πλούτος θεωρούνταν "εθνική περιουσία" και εθνικό έγκλημα η παράδοση εκμετάλλευσής της στους ιδιώτες (Ελληνες και ξένους), τώρα θεωρείται... "εκσυγχρονισμός" και... "εθνικά ωφέλιμη" η παράδοση εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων "μαύρου" και "κίτρινου" χρυσού. Για του λόγου το αληθές, θα αναφέρουμε ενδεικτικά δύο στοιχεία. Πρώτον,το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, έκρινε σκόπιμο να απευθύνει από το βήμα της ΔΕΘ μομφή στους κατοίκους της Χαλκιδικής, επειδή αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση των ορυχείων χρυσού Κασσάνδρας, τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραχώρησε αντί πινακίου φακής στην πολυεθνική TVX. Δεύτερον,μόλις προχτές, η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει στις ξένες πολυεθνικές το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και σε νέες περιοχές της χώρας.

Ολα τα παραπάνω και πολλά άλλα, βεβαιώνουν πως όσο λιγότερο νοιάζεται ο λαός για την πολιτική, τόσο περισσότερο ανοίγει η όρεξη του κάθε είδους τυχοδιώκτη να του περάσει τις αλυσίδες. Και όσο πιο γρήγορα οι εργαζόμενοι οργανώσουν κοινό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης για την ανατροπή της συγκεκριμένης πολιτικής - εκφράζοντας πέρα από τη θεία υπομονή τους και τη θεία οργή τους - τόσο καλύτερα για τη χώρα και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Σήμερα το "εκσυγχρονισμένο" ΠΑΣΟΚ μπορεί όχι απλά να τάσσεται στα λόγια υπέρ μέτρων και πολιτικών που μέχρι χτες θεωρούνταν "προδοσία των αγώνων του λαού", αλλά και να εφαρμόζει με ευλαβική συνέπεια τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλες συντηρητικές πολιτικές, εν γνώσει του ότι αυτές οι πολιτικές αποτελούν και σήμερα εθνικό έγκλημα και προδοσία των αγώνων του ελληνικού λαού


ΤΗΣ ΝΕΝΑΣ ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΔΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καλούμε σε μαχητικό "παρών"

- Παρά την προκλητική ενέργεια του κλιμακίου του ΝΑΤΟ να κλείσει αυθαίρετα την παραλιακή είσοδο του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα, η Οργάνωση της ΚΝΕ φαίνεται αποφασισμένη να ανοίξει την πύλη και να ξεκινήσει το τριήμερο του 23ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη...

- Το σίγουρο είναι ότι σε κάποιους δεν αρέσει η πετυχημένη και ανοδική 23χρονη διαδρομή του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή". Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι μπορούν αυθαίρετα κάτω από την ανοχή και την κάλυψη του υπουργείου Αμυνας να εμποδίσουν την πραγματοποίησή του. Το ίδιο το Φεστιβάλ θα δώσει αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς που θέλουν την περιοχή μας ΝΑΤΟκρατούμενη, που σε λίγο καιρό θα κλείνουν αυθαίρετα ακόμα και σπίτια, δρόμους κλπ. Καλούμε τους νέους, τη νεολαία να δώσει το μαχητικό της "παρών" στις εκδηλώσεις του τριημέρου, συμβάλλοντας δυναμικά στο να δυναμώσει αυτός ο θεσμός και να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερο τους νέους.

- Ποιο είναι το κυρίαρχο ζήτημα που προσπαθείτε να αναδείξετε μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ;

- Το Φεστιβάλ αποτελεί την κατ' εξοχήν πολιτική πρωτοβουλία της ΚΝΕ, όπου ξεδιπλώνεται η πολιτιστική μας παρέμβαση, προβάλλονται οι θέσεις μας για την παιδεία, την εργαζόμενη νεολαία, τα ναρκωτικά, την ειρήνη και άλλα ζητήματα. Μέσα από το κεντρικό σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ "Εχουμε τα ίδια όνειρα, έχουμε τον ίδιο εχθρό, μαζί στην αντεπίθεση", θέλουμε να τονίσουμε στη νεολαία ότι όταν την καλούμε μαζί στην αντεπίθεση, εννοούμε πως δεν πρέπει να υπάρξει εθισμός, νομιμοποίηση της νεολαίας σε συτή την αντιλαϊκή πολιτική και τις δυνάμεις που την υλοποιούν. Πρέπει να κατανοείται μέσα από την ίδια την πείρα η ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, η ανάγκη της διεξόδου, μαζί με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου.

- Μέσα από το πρόγραμμα φαίνεται ότι δίνετε βαρύτητα στο πολιτιστικό μέρος του τριημέρου. Ποια είναι κατά την άποψή σας η θέση που πρέπει να κατέχει η ερασιτεχνική δημιουργία και πώς συμβάλλετε στην προβολή της;

- Μέσα από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, φαίνεται καθαρά η προσπάθειά μας να προβάλουμε τη δική μας αντίληψη για τον πολιτισμό, σε αντιπαράθεση με την κυρίαρχη αστική αντίληψη, που ταυτίζει τον πολιτισμό με την υποκουλτούρα. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η προβολή και στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας της πόλης μας και των ντόπιων καλλιτεχνών, που ξέχασε ή φρόντισε να ξεχάσει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη ότι ο πολιτισμός δε χρειάζεται χορηγούς. Ο λαός, όταν του δίνεται η ευκαιρία και οι κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να δημιουργήσει. Ετσι θέλουμε μέσα στο Φεστιβάλ να δημιουργήσουμε μαζί με τους νέους, να αναδείξουμε τη δύναμη της συλλογικότητας.

- Ποιος είναι ο κύριος στόχος της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και πώς αυτός προωθείται, ή οικοδομείται αν θέλετε, μέσα από το Φεστιβάλ;

- Η Οργάνωσή μας δυναμώνει. Το ίδιο και τα Φεστιβάλ της, που εκφράζουν μια πορεία επικοινωνίας της ΚΝΕ με μεγάλα τμήματα της νεολαίας. Εμείς και με τις φετινές εκδηλώσεις θέλουμε να ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μας με τη νεολαία και να εντάξουμε ακόμη περισσότερους νέους στην οργανωμένη πάλη, να τους κερδίσουμε με την ιδεολογική και πολιτική μας δράση. Κύριος στόχος, ο οποίος διαπερνάται από όλες τις πλευρές του Φεστιβάλ και ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, είναι η ανάπτυξη αντιστάσεων και αγώνων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, στην πολιτική της ΕΕ και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Καλούμε τους νέους να ενταχθούν στην πρωτοπόρα επαναστατική οργάνωση της νεολαίας, που μάχεται μαζί με το ΚΚΕ για να ανατρέψουμε τη συντήρηση και τον καπιταλισμό. Την καλούμε να συνταχθεί μαζί μας για την υλοποίηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, για έναν άλλο κόσμο, σοσιαλιστικό.

Α. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ