ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Απάντηση στον "πλαστικό" πολιτισμό

Αρχίζουν αύριο οι τριήμερες εκδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα: "Ο λαός δεν έχει ανάγκη από σπόνσορες, χορηγούς και μάνατζερ, μπορεί και μόνος του να δημιουργεί και να πρωταγωνιστεί". Την Κυριακή η ομιλία του Δημήτρη Γόντικα

Αύριο το βράδυ ανοίγει τις πύλες του το 23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, στο στρατόπεδο Κόδρα της Καλαμαριάς, για να υποδεχτεί τους χιλιάδες νέους που δε βολεύονται στο μίζερο, μιζαδόρικο και υποταγμένο κόσμο που τους τάζουν οι εκφραστές του ευρωοράματος των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Τους νέους και τις νέες που αναζητούν διέξοδο στα αδιέξοδα που ορθώνονται μπροστά τους σε κάθε δραστηριότητα της ζωής τους.

Από αύριο και για τρεις μέρες θα αναδειχτεί η πολιτική και πολιτιστική πρόταση της ΚΝΕ. Θα αποδειχθεί, για άλλη μια φορά, ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ήταν και παραμένει προϊόν συλλογικής έκφρασης και δράσης της νέας γενιάς. Μέσα από το περιεχόμενο των εκδηλώσεων και το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα δοθεί απάντηση στον "πλαστικό" πολιτισμό και θα αναδειχτεί η δύναμη του λαού και των νέων για δημιουργία. Το μήνυμα που στέλνουν, εξάλλου, τα μέλη της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ μέσα από το φετινό Φεστιβάλ είναι ξεκάθαρο. "Ο λαός δεν έχει ανάγκη από σπόνσορες, χορηγούς και μάνατζερ, μπορεί και μόνος τους να δημιουργεί και να πρωταγωνιστεί".

Ειδικά φέτος, με το Φεστιβάλ αναδεικνύεται και η πρόταση της ΚΝΕ για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, που μετά το 1995 παραμένει εγκαταλειμμένο. Εδώ και δύο χρόνια κάτοικοι και φορείς απαιτούν την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος του λαού και της νεολαίας, μέσα από τη δημιουργία χώρων πράσινου και πολιτισμού. Απαιτούν την προστασία από τυχόν επιτήδειους που θα θελήσουν να κερδοσκοπήσουν μέσα από την ανάπτυξή του και τα έργα υποδομής. Ηδη κάποιοι φοβούνται ότι η διοίκηση του δήμου στρέφεται κυρίως στη δημιουργία χώρων αναψυχής κερδοσκοπικού χαρακτήρα και υψώνουν φωνή αντίστασης σε τέτοια σχέδια απ' οπουδήποτε κι αν προέρχονται. Παράλληλα, αν και υπάρχουν ήδη μελέτες για την αξιοποίηση του χώρου, δεν έχει ξεκινήσει καμία προσπάθεια στην κατεύθυνση λύσης του ιδιοκτησιακού αλαλούμ που επικρατεί για το χώρο του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα.

Η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ επανέρχεται στο θέμα και με ανακοίνωσή της σημειώνει πως προκαλεί ερωτήματα η καθυστέρηση των διαδικασιών. Ρωτά γιατί δεν προχωρά η απαλλοτρίωση ή η αποζημίωση των ιδιοκτησιών που υπάρχουν στο χώρο, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα και να ξεκινήσουν τα έργα υποδομής. (Υπάρχουν 80 οικογένειες στις οποίες επί χρόνια, ο στρατός πλήρωνε ετησίως μια συμβολική αποζημίωση γιατί τους είχε επιτάξει το χώρο από το 1915. Μετά την άρση της επίταξης το 1995, ο χώρος αποδόθηκε στους ιδιοκτήτες και αυτοί τοποθέτησαν πινακίδες στο χώρο καθορίζοντας με βάση παλιά τοπογραφικά σχέδια τα όρια των ιδιοκτησιών τους).

Από την άλλη όμως πλευρά, τα τελευταία χρόνια κατά καιρούς εμφανίζονται και διάφοροι άλλοι ως ιδιοκτήτες που επιβουλεύονται το χώρο του πρώην στρατοπέδου. Η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καλεί τους υπεύθυνους να προστατέψουν το χώρο από τους διάφορους επιτήδειους και να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία έργων υποδομής προς όφελος του λαού και της νεολαίας της περιοχής. Εργα όπως πνευματικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ. και όχι έργα αμφίβολης ποιότητας, έργα βιτρίνας, ή κέντρα υποκουλτούρας τα οποία θα ιδιοποιούνται οι κάθε λογής κερδοσκόποι.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και τις τρεις μέρες είναι το εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  • Κεντρική εξέδρα

- 8μ.μ.: Ανοιγμα εκδηλώσεων

- 8.15μ.μ.: Η ζωή και το έργο του Κώστα Βάρναλη.Τιμητικό αφιέρωμα στον μεγάλο μας ποιητή, με γνωστούς καλλιτέχνες της πόλης. Απαγγέλλουν ηθοποιοί του ΚΘΒΕ.

- 10.30μ.μ.: Συναυλία - αφιέρωμα στο παραδοσιακό τραγούδι με τον Β. Κασούρα.

  • Λαϊκή σκηνή

- 9μ.μ.: Θέατρο Σκιών: "Ο Καραγκιόζης και η μαστούρα".

- 9.30μ.μ.: Ποντιακοί χοροί από χορευτικό σχήμα της Θέρμης.

- 11μ.μ.: Γλέντι με το συγκρότημα "Μακεδονία",με μακεδονίτικα, νησιώτικα και άλλα παραδοσιακά τραγούδια.

  • Εξέδρα παραστάσεων

- 9μ.μ.: Θεατρική παράσταση: "Λευκό Καμπαρέ",από τη Λαϊκή Μορφωτική Στέγη Αμπελοκήπων.

- 9.30μ.μ.: Συζήτηση με θέμα "Δράση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά".

- 11μ.μ.: Προβολή ταινίας σε γιγαντοοθόνη: Σπάνια ντοκουμέντα σε πρώτη προβολή από τη ζωή του Τσε Γκεβάρα.

  • Εξέδρα ερασιτεχνικής δημιουργίας

- 9.30μ.μ.: Ελληνικό ροκ από τις "Σταγόνες".

- 10.30μ.μ.: Εντεχνο ελληνικό τραγούδι από τους "Ανώνυμους".

- 11.30μ.μ.: Εντεχνο ελληνικό, λαϊκό και πολιτικό τραγούδι από τους "Προικοθήρες".

ΣΑΒΒΑΤΟ

  • Κεντρική εξέδρα

- 8μ.μ.: Η Λαϊκή Επιμορφωτική Στέγη Αμπελοκήπων παρουσιάζει τους "Αχαρνής" του Αριστοφάνη.

- 9.30μ.μ.: Ομιλία από τον Αλέκο Μαρινάκη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- 10μ.μ.: Συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.

  • Λαϊκή σκηνή

- 8.45μ.μ.: Παραδοσιακοί χοροί από το παιδικό τμήμα του χορευτικού σχήματος της Αγίας Τριάδας.

- 11.30μ.μ.: Συναυλία με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια με τους Μαριώ, Κώστα Βόμβωλο και το συγκρότημα "Τομπουρλίκα".

  • Εξέδρα παραστάσεων

- 8.30μ.μ.: Αφιέρωμα: "30 χρόνια από το θάνατο του Τσε".Συμμετέχουν ηθοποιοί της πόλης.

- 10μ.μ.: Συζήτηση με θέμα "Πολιτισμός - Πολιτιστική Πρωτεύουσα".Συντονίζει ο δημοσιογράφος Α. Νικολάου.

- 11.30μ.μ.: Προβολή ταινίας σε γιγαντοοθόνη από την εκδήλωση προς τιμήν του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου,που διοργανώθηκε από την ΚΟΘ του ΚΚΕ.

  • Εξέδρα ερασιτεχνικής δημιουργίας

- 8.30μ.μ.: Heavy Metal από τους "Liguid Grave".

- 10μ.μ.: Hard Rock από τους "Ασημους".

- 11μ.μ.: Hard Rock από τους "Αδράνεια".

- 12μ.μ.: Ελληνικό Rock με στοιχεία δημοτικής μουσικής από τους "Μέθεξις".

ΚΥΡΙΑΚΗ

  • Κεντρική εξέδρα

- 8μ.μ.: Παραδοσιακοί χοροί από το Μορφωτικό Καλλιτεχνικό Σύλλογο Χαλκηδόνας.

- 9μ.μ.: Ομιλία από τον Δημήτρη Γόντικα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- 10μ.μ.: Συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι της χώρας μας με τους: Μαρία Δημητριάδη,Πάνο Καραδημήτρη και Ανθή Τατσιούλη.

  • Λαϊκή σκηνή

- 10.30μ.μ.: Λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα "ΜΙΝΟΡΕ".

  • Εξέδρα παραστάσεων

- 8μ.μ.: Συζήτηση με θέμα "Εκπαιδευτική Αντιμεταρρύθμιση".

- 10μ.μ.: Απονομή επαίνων σε όσους συμμετείχαν στις εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, ποίησης και σκίτσου, που διοργάνωσε το 23ο Φεστιβάλ.

- 11μ.μ.: Προβολή ταινίας σε γιγαντοοθόνη: "50 χρόνια Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας",η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ την 1/12/96.

  • Εξέδρα ερασιτεχνικής δημιουργίας

- 10μ.μ.: Ελληνικό Rock από τους "Αντίκες".

- 11μ.μ.: Ανεξάρτητο ελληνικό Rock από τους "Halvana".

Μαζί στην αντεπίθεση

Πυρετός προετοιμασίας επικρατεί στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης (Φοιτητική Εστία) στα Ιλίσια, όπου στήνεται η πολιτεία του 23ου Φεστιβάλ που θα λειτουργήσει το τετραήμερο 18 - 21 Σεπτέμβρη, με κεντρικό σύνθημα "Εχουμε τα ίδια όνειρα, έχουμε τον ίδιο εχθρό - μαζί στην αντεπίθεση".

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, πολύ πλούσιο τόσο σε θεματολογία όσο και σε συμμετοχές από ανθρώπους της Τέχνης, περιλαμβάνει μια σειρά από συναυλίες με γνωστά συγκροτήματα και καλλιτέχνες, οι οποίες θα πραγματοποιούνται καθημερινά. Την Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη έχουν προγραμματιστεί τα αφιερώματα για την Ελληνοτουρκική Φιλία και τους Νέους Δημιουργούς, ενώ το Σάββατο 20/9 θα υπάρχει αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο.

Ολες τις μέρες του Φεστιβάλ θα γίνουν συζητήσεις για την παιδεία, τον αθλητισμό, τα ναρκωτικά, τον πολιτισμό, το δικαίωμα στη σταθερή δουλιά με δικαιώματα, τους αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Κορυφαίες στιγμές του κεντρικού τετραήμερου, θα είναι το Σάββατο, οπότε και θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός και η Κυριακή με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

Οι προφεστιβαλικές

Στο μεταξύ, για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής προφεστιβαλικές εκδηλώσεις:

Αύριο Παρασκευή:

- Στην Ιστιαία,με ομιλητή τον Θ. Παπαθανασίου, μέλος της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

- Στη Λαμία,με ομιλητή τον Γ. Ποσοτίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο:

- Στην Αλεξανδρούπολη,με ομιλητή τον Ν. Χριστάνη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στο Πασαλιμάνι στον Πειραιά,με ομιλητή τον Στ. Παπαθανασίου, υπεύθυνο του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή:

- Στη Λιβαδειά,με ομιλητή τον Γ. Ποσοτίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στην Κομοτηνή,με ομιλήτρια την Θ. Καπέτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Διήμερες εκδηλώσεις

Διήμερες εκδηλώσεις έχουν ακόμη προγραμματιστεί:

  • Παρασκευή και Σάββατο,12 - 13 Σεπτέμβρη:
  • - Στο Αγρίνιο,με ομιλητές τον Λ. Παπαδημητρίου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Α. Αρβανιτάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Σάββατο και Κυριακή,13 - 14 Σεπτέμβρη:

- Στη Χαλκίδα (παραλία, μνημείο Εθνικής Αντίστασης), με ομιλητές τον Λ. Μυλωνά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Κ. Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στην Πάτρα,με ομιλητή τον Κ. Μυτιληνιού, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στα Γιάννενα,με ομιλητές την Λ. Ράζου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το Σάββατο θα γίνει συζήτηση με την πρέσβειρα της Κούβας για το σοσιαλισμό, όπως τον ζουν στο Νησί της Επανάστασης, ενώ θα υπάρξει και αφιέρωμα στον Τσε.

Μετά την ομιλία του Σπ. Χαλβατζή την Κυριακή, θα ακολουθήσει συζήτηση εκπροσώπων φορέων της πόλης με θέμα "Νομοσχέδιο Αρσένη και οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας".

  • Παρασκευή και Σάββατο 19 - 20 Σεπτέμβρη:

- Στο Ηράκλειο,με ομιλητή τον Γ. Χαρίτο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο ρυθμό του Φεστιβάλ και η Λάρισα

Το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Σεπτέμβρη, στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ οι εκδηλώσεις

Πυρετός προετοιμασίας για την επιτυχία των εκδηλώσεων της κεντρικής προφεστιβαλικής εκδήλωσης της ΚΝΕ επικρατεί στους κνίτες της Λάρισας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Σεπτέμβρη, στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ και όπως σημειώνει ο Αγις Τρυγάζης,γραμματέας του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, "οι χιλιάδες νέοι που αναμένεται να κατακλύσουν το χώρο του Φεστιβάλ θα είναι η ζωντανή απόδειξη της δουλιάς που έκανε η Οργάνωση Λάρισας της ΚΝΕ στο προηγούμενο διάστημα".

"Αλλωστε - συνεχίζει - η μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Ταχυδρομείου, στα ΤΕΙ, στον Τύρναβο, στην Αγιά, στην Ελασσόνα και στη Φαλάνη, έδειξαν τις αυξημένες δυνατότητες που έχει η Οργάνωσή μας να επικοινωνεί και να συσπειρώνει τη νεολαία".

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της κεντρικής προφεστιβαλικής εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Σάββατο 13/9:

Α ΕΞΕΔΡΑ (Κηποθέατρο):

- 7.40-8.30 μμ: Μουσικό συγκρότημα.

- 8.30-9.30 μμ: Χορευτικό συγκρότημα "Αντιχασιωτών".

- 9.30-10.30 μμ: Ομιλία του Γιώργου Χαρίτου,μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ.

- 10.30 μμ: Ροκ συναυλία.

Β ΕΞΕΔΡΑ (Ταβέρνα):

- 7.30-7.40 μμ: Εναρξη από το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ.

- 7.40-8.30 μμ: Μουσικό συγκρότημα.

- 8.30-9.00 μμ: Συζήτηση για τις εξελίξεις στην παιδεία.

- 10.30 μμ: Ρεμπέτικο - Λαϊκό τραγούδι από το συγκρότημα "Μικρόκοσμος".

Κυριακή 14/9:

Α ΕΞΕΔΡΑ (Κηποθέατρο):

- 8.00-9.00 μμ: Αφιέρωμα στο προοδευτικό τραγούδι.

- 9.00-10.00 μμ: Ομιλία του Θόδωρου Τζιαντζή,μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- 10.00-12.00 μμ: Συναυλία με τους Διονύση Τσακνή και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Β ΕΞΕΔΡΑ:

- 8.00-9.00 μμ: Μουσικό συγκρότημα.

- 9.00-10.00 μμ: Δημοτικό πρόγραμμα από την ορχήστρα "ΗΧΟΣ ΓΗΓΕΝΗΣ".

Επίσης, στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσουν περίπτερα και βιβλιοπωλείο και θα προβληθεί ταινία από τη ζωή και τη δράση του Τσε Γκεβάρα.

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Στις 23 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Κάνιγγος

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 23 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος, αποφάσισε να πραγματοποιήσει το Συντονιστικό των εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων. Για μια ακόμη φορά καθηγητές, δάσκαλοι, γονείς, μαθητές και εργαζόμενοι θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στον αντιεκπαιδευτικό και αντιλαϊκό νόμο για την παιδεία, ζητώντας την κατάργησή του και την ανατροπή του στην πράξη, ενώ θα δώσουν απάντηση με τη συντονισμένη δράση και αγώνα για την περιφρούρηση και αναβάθμιση του ενιαίου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Στο μεταξύ, προχτές Τρίτη, ξεκίνησε η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, με σκοπό να διαμορφωθεί το πρόγραμμα δράσης του κλάδου για το επόμενο διάστημα και η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή. Την ερχόμενη Τρίτη 16 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί, στις 8 το απόγευμα, σύσκεψη των ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου στα γραφεία της ΔΟΕ. Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν περιφερειακές συσκέψεις των ΕΛΜΕ στην επαρχία, το διάστημα 15-19 Σεπτέμβρη.

Κατά την προχτεσινή συνεδρίαση η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) επέμεινε στη θέση της ότι θα πρέπει το κίνημα των εκπαιδευτικών να έχει στόχο την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου και την ανατροπή του στην πράξη. Μάλιστα τόνισε κατά τη συνεδρίαση ότι είναι ανάγκη η πλατιά συνεργασία και ο συντονισμός της δράσης και του αγώνα.

Επίσης, η ΔΕΕ πρότεινε στις 27 Σεπτέμβρη να συγκληθεί η Ολομέλεια των Προέδρων των ΕΛΜΕ,με κύριο προσανατολισμό να ασχοληθεί με τους τρόπους που θα αντιμετωπιστεί ο νόμος, ενώ τονίστηκε ότι θα πρέπει η Ολομέλεια να αποσυνδεθεί με την Οργανωτική Ι. Σε αυτή την πρόταση επέμενε και θα την επαναφέρει και στην αυριανή συνεδρίαση.

Στο μεταξύ, ολοκληρώνονται οι περιοδείες του ΔΣ της ΔΟΕ σε όλη την Ελλάδα, που είχαν σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τον αντιεκπαιδευτικό νόμο Αρσένη, αλλά και για να ανταλλάξουν γνώμες με τους τοπικούς Συλλόγους, για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μάλιστα, τη Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της ΔΟΕ θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική σύσκεψη των ΔΣ των Διδασκαλικών Συλλόγων του Λεκανοπεδίου.

Επίσης, την επόμενη μέρα, δηλαδή την Τρίτη, θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΔΟΕ για να διαμορφωθεί το πρόγραμμα δράσης του κλάδου για το επόμενο διάστημα και το οποίο θα εισηγηθεί η Ομοσπονδία στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων. Μάλιστα, αναμένεται η Ολομέλεια των προέδρων των Διδασκαλικών Συλλόγων να συγκληθεί τέλος Σεπτέμβρη.

Εμποδίζουν την πρόσβαση στο χώρο του Φεστιβάλ

Την άρνηση του υπουργού Αμυνας να απαντήσει, έστω και τηλεφωνικά, και να δώσει λύση στο πρόβλημα που προέκυψε μετά την αυθαίρετη πράξη του Ελληνα διοικητή της μονάδας του κλιμακίου του ΝΑΤΟ, να κλείσει την εξωτερική είσοδο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, κατήγγειλε χτες ο γραμματέας της ΚΟΘ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μάλιστα, προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου πως το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, αύριο, θα ανοίξουν την πύλη.

Ενα λειτουργικό ζήτημα μετά την αυθαίρετη αυτή πράξη μετατρέπεται σε πολιτικό. Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ο γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι μέχρι πρόσφατα η πρόσβαση στο χώρο του πρώην στρατοπέδου ήταν ελεύθερη, γιατί το κλιμάκιο του ΝΑΤΟ έχει εγκαταστήσει διπλή περίφραξη γύρω από το χώρο του και προστατεύεται από αυτή. Πριν από δέκα μέρες και ενώ είχαν αρχίσει οι εργασίες του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, τελείως αυθαίρετα ο Ελληνας διοικητής της μονάδας, προφανώς σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία, έκλεισε την εξωτερική πύλη του πρώην στρατοπέδου, και με αυτό τον τρόπο εμποδίζει την πρόσβαση στο χώρο του Φεστιβάλ από την παραλιακή είσοδο.

Από τότε, η ΚΟΘ και η ΚΝΕ έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να λύσουν το πρόβλημα με τους αρμόδιους στρατιωτικούς. Επειδή όμως το θέμα μεταφέρθηκε στην πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα στον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο,τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, όσο και ο Γ. Κατσαρός, μέλος της ΚΕ, προσπαθούν να επικοινωνήσουν απευθείας με τον υπουργό, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο γραμματέας της ΚΟΘ σημείωσε ότι εύλογα βγαίνει το συμπέρασμα πως ο υπουργός αποφεύγει να απαντήσει έστω τηλεφωνικά για το ζήτημα. "Καταγγέλλουμε - είπε - το γεγονός γιατί είναι μια τελείως αυθαίρετη πράξη που έχει και πολιτική συγκάλυψη. Ταυτόχρονα, προειδοποιούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι εμείς την πύλη θα την ανοίξουμε. Δεν είναι πύλη στρατοπέδου, είναι η παλιά περίφραξη του στρατοπέδου, όπου μέχρι πρόσφατα ο χώρος ήταν ελεύθερος".

Σύσκεψη σπουδαστών ΤΕΙ Χαλκίδας

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας για την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που "πέρασε" η κυβέρνηση κατακαλόκαιρο. Χτες ο σπουδαστικός σύλλογος της ΣΔΟ του ΤΕΙ Χαλκίδας καταδίκασε ομόφωνα την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και τη δήθεν επανάσταση στο χώρο της παιδείας, που τίποτε άλλο δε σημαίνει παρά ένταση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση και την εμπορευματοποίηση. Ο σύλλογος των σπουδαστών τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και καλεί όλους τους φορείς σε αγώνα. Για το σκοπό αυτό, σήμερα το ΔΣ του συλλόγου καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σε σύσκεψη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας, στις 8 μμ,για καλύτερο συντονισμό και κοινή δράση. Επίσης το ΔΣ του συλλόγου της ΣΔΟ αποφάσισε τη σύγκληση της ΓΣ των σπουδαστών - με την έναρξη των μαθημάτων - για λήξη απόφασης κινητοποιήσεων.

Δημαγωγική εξαγγελία το ενιαίο λύκειο

Τεχνικά, Επαγγελματικά, Γενικά, πάντως σε καμία περίπτωση ενιαία, Λύκεια ιδρύει το υπουργείο Παιδείας, αποκαλύπτοντας έτσι από μόνο του ότι οι εξαγγελίες για προώθηση του ενιαίου τύπου λυκείου, χρόνιου αιτήματος του εκπαιδευτικού κινήματος είχαν στόχο να παραπλανήσουν και να κάνουν πιο ελκυστικά τα άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Οπως αποκαλύπτεται με εγκύκλιο, η οποία έχει ημερομηνία 26 Αυγούστου, το υπουργείο Παιδείας ιδρύει 10 Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια, επιλέγοντας να καλύψει τις ανάγκες για νέα λύκεια με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου και αποκαλύπτοντας το δημαγωγικό ρόλο που έπαιξε η εξαγγελία του ενιαίου τύπου λυκείου.

Εγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Από τις 16 Σεπτέμβρη μέχρι και 3 Οκτώβρη πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την εγγραφή τους όσοι εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα δικαιολογητικά για την εγγραφή είναι: αίτηση εγγραφής, απολυτήριο λυκείου, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι γραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και έξι φωτογραφίες ταυτότητας. Οσοι δεν εγγραφούν σύμφωνα με το ειδικότερο πρόγραμμα κάθε σχολής ή τμήματος μέσα στις παραπάνω προθεσμίες, χάνουν το δικαίωμα εγγραφής. Ειδικά οι εισαχθέντες στο Β εξάμηνο των ΤΕΙ, αν δεν εγγραφούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, μπορούν να εγγραφούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη 1998. Αύριο λήγει και η προθεσμία εγγραφής των εισαχθέντων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Χιλιάδες νέοι θα κατακλυσουν το στρατόπεδο Κόδρα της Καλαμαριάς την

Χιλιάδες νέοι θα κατακλύσουν το στρατόπεδο Κόδρα της Καλαμαριάς, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ