ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Κυβερνητική απάτη"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα

Σχετικά με την προχτεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη,προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, για τις μεταβολές των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/98, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ,εξέδωσε χτες την παρακάτω ανακοίνωση:

"Η πολυδιαφημιζόμενη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τα όρια συνταξιοδότησης, σύμφωνα με την οποία παγώνει ο νόμος της ΝΔ, που προβλέπει σταδιακή αύξησή τους στα 65 χρόνια, δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμα κυβερνητική απάτη.

Η σχετική ρύθμιση αφήνει ακέραιο το νόμο της ΝΔ, ο οποίος θίγει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Απλώς εξαιρεί από τις ρυθμίσεις του όσους θεμελιώνουν δικαιώματα συνταξιοδότησης το 1997.

Την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση με γρήγορους ρυθμούς καθημερινά τινάζει στον αέρα το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, με υποσχέσεις - δολώματα, προσπαθεί να πείσει τους εργατοϋπαλλήλους και τους συνταξιούχους ότι το ασφαλιστικό πρόβλημα, οι κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων, θα αντιμετωπιστούν με φιλοδωρήματα και φιλανθρωπίες τύπου ΕΚΑΣ.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει αυτόν τον εμπαιγμό ως φιλολαϊκό μέτρο, μόνο σαν πρόκληση θα εισπραχθεί από τους ανθρώπους του μόχθου. Οι σημερινές δυνατότητες της τεχνολογίας και της εισαγωγής της επιστήμης στην παραγωγή, αλλά και οι ανάγκες των ίδιων των εργαζομένων απαιτούν μείωση στα 50 για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες και όχι αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Ενα τέτοιο μέτρο θα αποτελούσε συμβολή και στην εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, θα έθιγε τα κέρδη της εργοδοσίας. Αυτά ακριβώς προφυλάσσει η κυβέρνηση.

Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι ενώ η κυβέρνηση υποχρεώνεται σε ελιγμούς κάτω από την πίεση του κινήματος και τη γενικευμένη δυσαρέσκεια, σε τίποτα δεν αλλάζει τη βασική της επιδίωξη, που είναι η προώθηση και εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων.

Καμιά επανάπαυση. Κανένας εφησυχασμός δεν μπορεί να υπάρξει από τους εργαζόμενους".

Πλήρης σύγχυση

Πρέπει να επισημανθεί ότι η προχτεσινή - σκόπιμα ασαφής, ακόμα και ως προς το επιμέρους ζήτημα που βάζει - εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δημιουργεί συγχύσεις σχετικά με το ποιοι ακριβώς εξαιρούνται από τις αντιασφαλιστικές διατάξεις του 2084, ακόμα και στα επιτελεία των ασφαλιστικών οργανισμών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, "στις περιπτώσεις εκείνες που ο ασφαλισμένος συμπληρώσει το απαιτούμενο από τις καταστατικές διατάξεις όριο ηλικίας και θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, με τον απαιτούμενο βεβαίως χρόνο ασφάλισης, μέχρι την 31/12/97, μπορεί να συνεχίσει εργαζόμενος και να αποχωρήσει όποτε επιθυμεί". Ωστόσο, ο ν.2084 περιλαμβάνει έναν κυκεώνα ρυθμίσεων και υπορυθμίσεων για διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων που είναι αδύνατον να ερμηνευτούν με μια μονοσέλιδη εγκύκλιο, η οποία εκδόθηκε μπροστά στο φόβο ομαδικών αιτήσεων συνταξιοδότησης στο τέλος του χρόνου από τον δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που θα δημιουργούσε πιεστικές καταστάσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αγώνας δρόμου για τα ΤΣΑ

Η κυβέρνηση πιέζει για την έναρξη των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης τον Οκτώβρη. Αντιδράσεις από Εργατικά Κέντρα εκφράστηκαν σε χτεσινή σύσκεψη της ΓΣΕΕ

Μέχρι τον Οκτώβρη ελπίζει η κυβέρνηση να αρχίσει η υλοποίηση των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,για να χτυπήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, παράλληλα με τις αποφάσεις που θα προκύψουν από τον "κοινωνικό διάλογο" στην ίδια κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας Ι. Τσαμουργκέλη,ο οποίος έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου για το θέμα, μέσα στους επόμενους δυο μήνες τα ΤΣΑ θα είναι έτοιμα να υπογραφούν στις περιοχές που θα εφαρμοστούν πιλοτικά (Ημαθία, Μαγνησία, Βοιωτία, Αχαϊα, Κοζάνη, Φλώρινα, δυτικές περιοχές Αθήνας και δυτικές περιοχές Πειραιά). Σε λίγες μέρες αναμένεται να αρχίσει από διυπουργικό όργανο η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι φορείς και στη συνέχεια θα σχεδιαστούν τα λεγόμενα "επιχειρηματικά πλάνα". Το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή των ΤΣΑ, αφού όμως συζητηθούν και καταληχτούν οι λεπτομέρειες υλοποίησης της κάθε δραστηριότητας.

Ο Ι. Τσαμουργκέλης ισχυρίστηκε ότι τα ΤΣΑ θα κινηθούν στα πλαίσια του "εθνικού νομοθετικού πλαισίου" για τις αμοιβές και τις εργασιακές σχέσεις, όμως είναι δεδομένο ότι οι εργοδοτικοί φορείς ζητούν την ανατροπή συμβάσεων και νόμων και ότι η κυβέρνηση κινείται σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

Η εικόνα αυτή αποκαλύφτηκε και χτες, αφού σε αντίθεση με την εικόνα της συναίνεσης για την επίτευξη των συμφωνιών που πρόταξε ο πρόεδρος του ΕΙΕ,εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις και επιφυλάξεις για τα ΤΣΑ από εκπροσώπους Εργατικών Κέντρων που συμμετείχαν σε σύσκεψη της ΓΣΕΕ,σχετικά με την πορεία των Τοπικών Συμφώνων.

Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς μετέφερε ομόφωνη απόφαση για αποχώρηση από τις συζητήσεις για τα ΤΣΑ,ζήτησε από τη ΓΣΕΕ να διαμορφώσει ανάλογη στάση και κατάγγειλε ότι στις συναντήσεις που έγιναν με φορείς και το ΕΙΕ,εκφράστηκε απροκάλυπτα ο στόχος μείωσης του εργατικού κόστους σε βάρος των εργαζομένων! Εντονη κριτική άσκησε και ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας,τονίζοντας την επιδίωξη που εκφράστηκε για συμφωνίες απασχόλησης έξω από όσα ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.Ανάλογη ήταν και η εικόνα από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας,το οποίο δε συμμετέχει στις συναντήσεις για τα ΤΣΑ.

Χαρακτηριστική ήταν όμως η τοποθέτηση του Σ. Λαιμού,μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ και συμβούλου της "Αυτ. Παρέμβασης",ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της υλοποίησης των ΤΣΑ, παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν και τις εμφανείς κυβερνητικές και εργοδοτικές επιδιώξεις. Ο Σ. Λαιμός κινήθηκε στη λογική της συμμετοχής της ΓΣΕΕ στα ΤΣΑ "για να εμποδιστούν δυσάρεστες εξελίξεις"... Υποστηρικτές της προώθησης των ΤΣΑ εμφανίστηκαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Βόλου και Πειραιά, ενώ ορισμένες επιφυλάξεις εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Δράμας.

"Κάτω τα χέρια" από τα επιδόματα ανεργίας

Συνάντηση της ΕΕ της ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό με τον υπουργό Εργασίας

Να μην επιχειρήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας - πράγμα που έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας - απαίτησε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού,σε συνάντηση που είχε με τον Μ. Παπαϊωάννου.

Οι ανησυχίες και οι θέσεις των συνδικαλιστών αντιμετωπίστηκαν από τον υπουργό με την εξής φράση: "Ακόμα δεν το είπα, εσείς πήγατε σε απεργία" (!) - αναφερόμενος στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία για την Τρίτη 16 του Σεπτέμβρη. Ο ίδιος έφτασε στο σημείο να προδικάσει το αποτέλεσμα της κινητοποίησης, δηλώνοντας ειρωνικά ότι η συμμετοχή "δε θα ξεπεράσει το 10%"!

Σε υπόμνημα, που παρέδωσαν στον υπουργό οι συνδικαλιστές, αναλύεται η τραγική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο (καταστρατήγηση ασφαλιστικών κι εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων) και σημειώνεται ότι η αναλογία εποχιακών και εργαζομένων αορίστου χρόνου έχει φτάσει στο 75% προς 25%!Συνοπτικά οι προτάσεις της Ομοσπονδίας για την επιδότηση ανεργίας, όπως αναφέρονται στο υπόμνημα, είναι: Αύξηση των ποσών των επιδομάτων και της χρονικής της διάρκειας. Ριζική αναδιάρθρωση του πλαισίου λειτουργίας των Επιθεωρήσεων Εργασίας για ουσιαστικό έλεγχο με τριμερή συμμετοχή και με επιβολή ποινών και προστίμων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία. Νομοθετική ρύθμιση για την κατοχύρωση στην απασχόληση των αποφοίτων τουριστικών σχολών. Εφαρμογή των Νόμων για την επαναπρόσληψη. Αμεση έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για απογραφή των αλλοδαπών και χορήγηση αδειών εργασίας και αμοιβής, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις και την ασφαλιστική νομοθεσία. Να προσδιοριστεί χρονικά η τουριστική περίοδος και να διώκονται ποινικά οι εργοδότες που καταστρατηγούν τις διατάξεις για την εποχιακή επιδότηση και εισφοροδιαφεύγουν.

"Θέλουν λουκέτα στο μυαλό μας"!

Ανοιχτή επιστολή - καταγγελία εργαζομένων για το εργασιακό καθεστώς στη "ΦΑΜΑΡ Μαρινόπουλος"

"Τελευταία μας ανακοινώθηκε ότι δε θα πηγαίνουμε στην τουαλέτα όταν θέλουμε, αλλά όλοι μαζί, το πρωί από τις 9.50 έως τις 10 και το απόγευμα απ' τις 13.50 έως τις 14! Αυτό το "σύνδρομο" της ΦΑΜΑΡ ξεκινάει από παλιά. Προσπαθεί χρόνια τώρα να βάλει "λουκέτα" στο μυαλό μας. Χρονομετρά κάθε μας κίνηση, με στόχο να αποσπάσει - όπως μας λένε - το 95% της ανθρωποδύναμής μας.Παλιότερα κάθε εργαζόμενος στη ΦΑΜΑΡ ήταν υπεύθυνος για τη συμπλήρωση εντύπων - που φρόντιζε ο ίδιος να του το υπογράφει ο "αρχηγός" γραμμής - σημειώνοντας την ώρα που πήγαινε και την ώρα που επέστρεφε από την τουαλέτα".

Τα παραπάνω είναι ένα μόνο απόσπασμα από τα όσα ανατριχιαστικά καταγγέλλονται για το εργασιακό καθεστώς στη "ΦΑΜΑΡ Μαρινόπουλος" στον Αλιμο, σε ανοιχτή επιστολή εργαζομένων προς τον διευθυντή του εργοστασίου. Ανάλογες καταγγελίες έχει κάνει η κλαδική ομοσπονδία και το κλαδικό σωματείο.

Αναφορικά με το ίδιο θέμα, η επιστολή συνεχίζει ότι ο έλεγχος των κινήσεων στη συνέχεια ανατέθηκε στις νέες τεχνολογίες και έτσι "κάθε "αρχηγός" γραμμής ανέλαβε να καταγράφει δίπλα σε κωδικούς κάθε μας κίνηση. Στη συνέχεια συγκρίνουν ανθρωποώρες - μηχανοώρες σε ανάλογο πρόγραμμα. Αποτέλεσμα για μας, όταν τελειώνουμε κάθε δουλιά "αναφερόμαστε" σαν στρατιωτάκια και λέμε στον υπεύθυνο "γράψε μας" και αυτός μας απαντάει "σας έχω γράψει". Οι υπεύθυνοι, που έχουν υπερβάλλοντα ζήλο, ενημερώνουν τον επόμενο "αρχηγό" την ακριβή ώρα που μας "άφησαν"".

"Η δημοκρατία - καταλήγει η επιστολή - πρέπει να περάσει τις πύλες των εργοστασίων και κάθε χώρου δουλιάς. Εκεί που χιλιάδες άνθρωποι, και όχι πρίγκιπες, περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους".

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ