ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μόνο για γυναίκες

Οταν φτάσει η καμπή, η κρίσιμη ηλικία, η "μετάβαση" γίνεται δύσκολη. Από τη νεότητα σε κάποιον άλλο χώρο, όχι στο γήρας. Οχι, ακόμη. Στον προθάλαμο ίσως... Ολα όσα οφείλουν να ξέρουν οι γυναίκες που φτάνουν σ' αυτήν τη σημαντική και κρίσιμη στιγμή, θα ειπωθούν στην εκπομπή της Εύας Ντελιδάκη,

"Με υγεία",που θα προβάλει η ΕΤ-1 στις 10 το πρωί της Τρίτης. Τίτλος της εκπομπής είναι: "Οστεοπόρωση - Η διατροφή κατά της αρρώστιας - Προβλήματα κλιμακτηρίου" και θα μιλήσουν ειδικοί επιστήμονες που θα λύσουν όλες τις τυχόν απορίες. Για την οστεοπόρωση μιλούν στην Εύα Ντελιδάκη ο διευθυντής του ενδοκρινολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο "Μεταξά" Φίλιππος Καλρμίδης, επ. καθηγητής, διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής του Κέντρου Οστεοπόρωσης ΙΚΑ. Ακόμη, θα δούμε τα νεότερα της κλιμακτηρίου. Ο Σταύρος Αθανασίου, μαιευτήρας - χειρουργός - γυναικολόγος και ειδικός ουρογυναικολογίας, μας μεταφέρει τα πλέον αισιόδοξα μηνύματα γι' αυτήν τη δύσκολη εποχή στη ζωή μιας γυναίκας.

Οι αδελφοί Ταβιάνι

Την ταινία "Οι ανατρεπτικοί" των Ταβιάνι θα προβάλει η ΕΤ-3 στις 22.45 την Τρίτη. Πρόκειται για μια πολιτική ταινία του 1967, που θα μας γυρίσει στην Ιταλία της εποχής του θανάτου του κομμουνιστή ηγέτη Παλμίρο Τολιάτι και θα δούμε τις μαζικές εκδηλώσεις πένθους. Θα ζήσουμε τις τρεις μέρες που προηγούνται της κηδείας του και τις άλλες τρεις που έπονται και θα εστιάσουμε την προσοχή μας σε τέσσερα πρόσωπα. Σε τέσσερις κομμουνιστές, που χωρίς να συναντηθούν ποτέ, που χωρίς να διασταυρωθεί η ζωή τους, περνούν με το δικό του τρόπο ο καθένας μια κρίσιμη στιγμή της ζωής τους. Ο θάνατος του Τολιάτι στην Ιταλία υπήρξε μια ώρα πένθους και περισυλλογής, μια μέρα μαύρη, που κανείς, που την έζησε, δε θα την ξεχάσει. Οι Ταβιάνι δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να μελετούν "ήρωες", που οι ίδιοι κατασκεύασαν, να μελετούν και να εξηγούν μερικές περιπτώσεις ανθρώπων που σπάζουν τη φαινομενική τους ηρεμία και προχωρούν με όλα τα τραύματα που αφήνει ένας εσωτερικός, ψυχικός "πόλεμος".

Το σκοτεινό πρόσωπο της Αθήνας

Η νύχτα κρύβει τα μυστικά της, που τη μέρα τα "σκεπάζει" το φως, η ταχύτητα, η βιασύνη, το μποτιλιάρισμα, το άγχος να προλάβουμε. Να προλάβουμε τι τελικά; Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δει κανείς τη σειρά της κοινωνικής έρευνας που θα προβάλει η ΕΤ-2 την Τετάρτη στις 01.00: "Νυχτερινό ωράριο".Με το νυχτερινό ωράριο θα γνωρίσουμε μια Αθήνα διαφορετική, θα σεργιανίσουμε διαφορετικούς δρόμους, ή έστω τους ίδιους που θα μας φανούν διαφορετικοί. Θα συναντήσουμε ανθρώπους που ζουν έντονα εκείνες τις σκοτεινές, μικρές ώρες, είτε γιατί αναγκάζονται, είτε γιατί το θέλουν. Ανθρωποι από διαφορετική προέλευση συναντιούνται και συμπορεύονται χωρίς να βλέπονται. Μέσα στο σκοτάδι. Οι προσκεκλημένοι της εκπομπής είναι άνθρωποι που δουλεύουν σε μπαρ, σε πατσατζίδικα, σε καζίνο ή σε λέσχες, άνθρωποι κοινοί, απλοί, που όμως έχουν πολλά να μας πουν για το αινιγματικό πρόσωπο της Αθήνας. Σκηνοθεσία Σπύρος Τσιφτσής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ