ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Στις 18 Σεπτέμβρη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον ξαφνικό θάνατο της γλυκιάς και αγαπημένης μας αδελφής ΔΕΣΠΩΣ Κοτσάλη - ΚΩΣΤΟΥΔΗ.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ, που μαζί του αγωνίστηκε σε όλη της τη ζωή και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Τα αδέρφια της

  • Στη μνήμη της αγαπημένης μας Δέσποινας Κοτσάλη - Κωστούδη, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Ηλιούπολης, 20.000 δρχ.

Αγαπημένη μας, σε κρατούμε μέσα στην καρδιά μας με άσβεστη αγάπη και λατρεία.

Ο σύζυγος Βαγγέλης (Αλέξης)

Τα παιδιά Νίκη και Γαβριήλος

Η εγγονή Αφροδίτη

* * *

λ9

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΔΑΤΣΙΟΥ.Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το 1977.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ευφροσύνη Δάτσιου, τα παιδιά του Γιάννης, Χρήστος, Βασίλης και τα εγγόνια του πρόσφεραν 25.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".* * *

λ9

Συμπληρώνονται σήμερα, 14 Σεπτέμβρη, 40 μέρες από τότε που άφησε την τελευταία του πνοή, ο αγωνιστής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ. Καταγόταν από τον Καύκασο. Γεννήθηκε το 1920 και το 1939 ήρθε στην Ελλάδα. Ζούσε στο χωριό Σταυροχώρι Κιλκίς. Το 1942 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και έγινε μέλος του Γραφείου της ΟΚΝΕ του χωριού του. Το 1943 πέρασε στην ΕΠΟΝ. Το 1944 βγήκε στο βουνό, αντάρτης, στον ΕΛΑΣ. Το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου εντάχθηκε στην Πολιτοφυλακή, και υπηρέτησε ως την παράδοση των όπλων από τον ΕΛΑΣ, το Μάρτη του 1945. Μετά την Απελευθέρωση κυνηγήθηκε και αυτός, για την αντιστασιακή δράση του, πέρασε στη Γιουγκοσλαβία και στις αρχές του 1948 στάλθηκε στο ΔΣΕ. Υπηρέτησε σε ορεινό χειρουργείο ως νοσοκόμος μέχρι το φθινόπωρο του 1949. Στις τελευταίες επιχειρήσεις του Γράμμου, βρέθηκε σε κλοιό μαζί με τραυματίες. Πιάστηκε, φυλακίστηκε και αφέθηκε ελεύθερος το 1952. Γύρισε στο χωριό του και εντάχθηκε στην ΕΔΑ. Το 1980 έγινε μέλος της ΚΟΒ του χωριού του και το 1984 εκλέχτηκε υπεύθυνος του Παραρτήματος του χωριού του της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του, οι κόρες του και οι γαμπροί του πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και η ανιψιά του Λίζα Λαπουρίδου από το Μεταλλικό άλλες 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στις 13 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 13 χρόνια απουσίας του αγνού αγωνιστή και ιδεολόγου, ο οποίος ήταν υπόδειγμα ήθους και κομματικής συνέπειας ΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ.Ηταν ένας από τους αμέτρητους αγωνιστές, που ένιωσαν στο πετσί τους τη βαρβαρότητα και τη μισαλλοδοξία του μεταβαρκιζιανού κράτους και παρακράτους. Παρέμεινε αμετακίνητος ως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού, για τα οποία έδωσε τα καλύτερα χρόνια της ζωής του. Γνώρισε την απάνθρωπη ζωή των στρατοπέδων συγκέντρωσης για 10 ολόκληρα χρόνια, σε Ικαρία, Αη - Στράτη, στο κολαστήριο του Μακρονησιού και πάλι στον Αη - Στράτη, στη φοβερή Γιούρα.

Οι πολύχρονες διώξεις κλόνισαν ανεπανόρθωτα την υγεία του και τον οδήγησαν στο θάνατο.

Στην πάντα αξέχαστη μνήμη του, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Νέας Κυψέλης, 30.000 δρχ. για το δοκιμαζόμενο λαό της Κορέας.

Η σύντροφός του Μαρία Πετροπούλου

* * *

λ18

Ο ΜΗΤΣΕΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ,που έφυγε από τη ζωή πριν από 23 χρόνια, μέλος του ΚΚΕ ως το θάνατό του, στον Εμφύλιο, ήταν μαχητής του ΔΣΕ.

Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Γαζής) το 1945 πιάστηκε από παρακρατικούς τρομοκράτες και βασανίστηκε. Το 1946 βγήκε πολύ νωρίς στο βουνό και συγκρότησε το Ιππικό του ΔΣΕ. Εδωσε πολλές και επιτυχημένες μάχες. Το 1949, με την υποχώρηση του ΔΣΕ, έμεινε μόνος του και μπροστά στον κίνδυνο να πιαστεί αιχμάλωτος αυτοκτόνησε.

Η γυναίκα του, επίσης αγωνίστρια, εκτελέστηκε στη Λάρισα το 1949.

Στη μνήμη των παραπάνω αγωνιστών, η Ολυμπία Τριανταφύλλου (σύζυγος του Μ. Τριανταφύλλου και αδελφή του Περικλή Οικονόμου) και τα παιδιά της Θεοφάνης, Παρασκευή και Ευαγγελία πρόσφεραν στη ΝΕ Καρδίτσας 50.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του ΘΩΜΑ ΤΣΙΤΣΙΚΑ,που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο στα 16 χρόνια του, η γιαγιά του Ολυμπία Τριανταφύλλου και οι γονείς του Κώστας και Παρασκευή πρόσφεραν στη ΝΕ Καρδίτσας 20.000 δρχ.

* * *

λ9

Στις 30 Αυγούστου 1997, πέθανε στη Λευκώνα Σερρών ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΑΘΟΝΙΚΙΑΔΗΣ,αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, οι Κώστας Ιωαννίδης και Χρήστος Τομπρουκίδης πρόσφεραν στο ΚΚΕ 15.000 δρχ.

* * *

λ9

Στη μνήμη της μητέρας μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ από την Τυρολόγη Σερρών, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο κόμμα που έμεινε πιστή ως το θάνατό της.

Κώστας Ιωαννίδης

* * *

λ9

Σήμερα, 14 Σεπτέμβρη, κλείνουν 5 χρόνια από το θάνατο του ΑΛΕΚΟΥ ΣΟΥΛΑΜΙΔΗ.Γεννήθηκε στο χωριό Ποταμιά Κιλκίς. Μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, για ένα διάστημα εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πολίχνης.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Μάχη Σουλαμίδου και τα παιδιά του Μιχάλης και Σοφία με τις οικογένειές τους, πρόσφεραν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης, και 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ "Καρατάσου" Θεσσαλονίκης, στην οποία ανήκε.

* * *

λ9

Με τη συμπλήρωση 7 χρόνων από το θάνατο της αγωνίστριας ΜΑΡΙΑΣ ΤΖΙΟΜΑΛΛΟΥ,εργάτριας στη ΧΡΩΠΕΙ Πειραιά, ο σύζυγός της προσφέρει στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό της σύντροφος, 1.000 δρχ. και 4.000 δρχ. στη ΝΕ Σερρών.

* * *

λ9

Ο ΠΑΝΟΣ ΧΡΟΝΑΚΗΣ (Χρονόπουλος) γεννήθηκε στο χωριό Δροσοπηγή Τριφυλίας. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 - '41 και στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο.

Εκτελέστηκε στις αρχές του 1949, έπειτα από καταδικαστική απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης.

Στη μνήμη του, τα αδέρφια του Χρυσούλα, Σωτήρης και Γιαννούλα πρόσφεραν 2.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Με τη συμπλήρωση 14 χρόνων από το θάνατο (14 Σεπτέμβρη 1983) του αγωνιστήΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΟΡΚΟΦΙΚΗ,μέλους του ΚΚΕ από το χωριό Μύλα Μεσσηνίας, η γυναίκα του Χρυσούλα Δορκοφίκη, ο γιος του Γιώργος και ο κουνιάδος του Σωτήρης προσφέρουν στη μνήμη του 3.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".* * *

λ9

Στις 16 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 11 χρόνια από τον ξαφνικό χαμό του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΕΟΔΟΣΗ ΣΑΡΡΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, μέλους του ΚΚΕ ως το θάνατό του. Από έφηβος πήρε μέρος στους λαϊκούς αγώνες.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Μαρία προσφέρει 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Πλινθόκτιστων Καισαριανής, της οποίας ήταν από τα δραστήρια μέλη.

* * *

Στις 8 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο παλαίμαχος κομμουνιστής ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ από την Κριτζά Λασηθίου Κρήτης. Εμεινε πιστός στις μαρξιστικές - λενινιστικές ιδέες ως τα γεράματά του. Διαπαιδαγωγούσε καθημερινά με τη στάση του, όχι μόνο τον περίγυρό του, αλλά ευρύτερα.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουν στο κόμμα του, το ΚΚΕ, 50.000 δρχ.

* * *

λ9

Συμπληρώνονται 13 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΟΥΔΟΥΤΣΗΣ.Γεννήθηκε στο χωριό Πέτρα Μυτιλήνης. Νέος έφθασε στον Πειραιά, όπου ως λεβητοποιός ρίχτηκε στη βιοπάλη και στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη. Στέλεχος του ΚΚΕ, για 4 τετραετίες, εκλεγόταν σύμβουλος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δραπετσώνας. Η χούντα τον εξόρισε στη Γιάρο και τη Λέρο για 3 χρόνια. Φυλακίστηκε ακόμη και το 1979 επί "δημοκρατίας Καραμανλή" για 4 μήνες στον Κορυδαλλό για "αντίσταση κατά της αρχής".

Εμεινε πιστός, αταλάντευτος και δραστήριος αγωνιστής για τα ιδανικά του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

Ηταν μέλος της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του και για τη σημερινή γιορτή του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγός του Δήμητρα, τα παιδιά του Μερσίνα και Χρυσόστομος

* * *

Στη μνήμη της ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, οι Δημήτριος και Χριστόφορος Γιαλέλης πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" από 5.000 δρχ.

* * *

λ9

Με τη συμπλήρωση δυόμισι μηνών από το θάνατο του ΑΡΓΥΡΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ,η σύζυγός του Γεωργία Ευσταθίου πρόσφερε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", μέσω ΚΟΒ Ριζούπολης.

* * *

λ9

Μας άφησε χρόνους προ ημερών ο αξέχαστος παιδικός μου φίλος, συναγωνιστής και σύντροφός μου ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ.Ηταν εξέχουσα προσωπικότητα. Αριστούχος σ' όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης. Συμπέσαμε στο Α Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο. Εκείνος στη Φιλολογία και εγώ στα Νομικά. Προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες κατά την Κατοχή ως ΕΑΜικός σύνδεσμος με την αντιφασιστική ομάδα των Γερμανών. Μέλος με προσφορά σημαντική σε αρκετές οργανώσεις και αρκετή συγγραφική εργασία.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρω 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", μέσω της ΚΟΒ Περισσού.

Στρατής Καστρινός

* * *

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της αγαπημένης μας αδελφής ΠΗΓΗΣ Στεφ. Τασούλη - ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ, συνταξιούχου δασκάλας από τα Τρίκαλα, η οποία αγωνίστηκε στα δύσκολα χρόνια για την αξιοπρέπεια της οικογένειάς της, για την απελευθέρωση της πατρίδας και για μια δίκαιη κοινωνία.

Στην αξέχαστη μνήμη της και ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 20.000 δρχ., στη ΝΕ Τρικάλων 20.000 δρχ. και στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ 20.000 δρχ.

Σοφία Τασούλη - Πούλιου

* * *

λ9

Ο αγαπημένος σύντροφός μου ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ κακοποιήθηκε άγρια το Σεπτέμβρη του 1986, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της επιχείρησης ΕΔΟΚ - ΕΤΕΡ από αστυνομικούς, στην προσπάθειά τους να στηρίξουν την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Αποτέλεσμα της κακοποίησης αυτής ήταν ο άδικος χαμός του.

Με τη συμπλήρωση 11 χρόνων από το θάνατό του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην εφημερίδα μας, το "Ριζοσπάστη", μέσω της ΚΟΒ Φρυγίας Βύρωνα και 25.000 δρχ. στην Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα.

Η γυναίκα του Ζωή Νικηφορίδου - Μαυροειδή

Τα παιδιά του Ολγα, Τζένη, Ερμής

* * *

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου θείου μας ΚΩΣΤΑ ΚΙΜΙΣΚΙΔΗ,γιατρού, εξέχοντα επιστήμονα και αγωνιστή της δημοκρατίας, που πέθανε στις 6 Σεπτέμβρη 1997 και κηδεύτηκε στη Θεσσαλονίκη, προσφέρουμε στη ΝΕ Κιλκίς 30.000 δρχ. και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Γιώργος - Εύη Κιμισκίδου

Σάββας - Θεοδώρα Ιωαννίδου

  • Επίσης στη μνήμη του Κώστα Κιμισκίδη,ο οποίος στη ζωή του υπήρξε ένας εκπληκτικός άνθρωπος, στάθηκε ακλόνητος, υπόδειγμα πιστού και αφοσιωμένου αγωνιστή της δημοκρατίας, πρόσφεραν: Τα ανίψια του Ελένη και Αχιλλέας Κωστέας 5.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη". Τα αδέρφια του Κυριάκος και Ολγα Κιμισκίδη 20.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη". Και τα εξαδέλφια του Θανάσης και Αναστασία Κιμισκίδου 5.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΣΟΦΙΑΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗ,πιστής στους αγώνες και τα οράματα του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης ως το τέλος της ζωής της, που έφυγε από κοντά μας στις 12 Αυγούστου 1997, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η φίλη της Αιμιλία Ιωαννίδου

***

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

λ9

Το Σάββατο, 20 Σεπτέμβρη, στις 10.00 π.μ. στην εκκλησία Ανάστασης του Κυρίου στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο της παλαίμαχης αγωνίστριας

ΣΟΦΙΑΣ Γεωργιάδου - ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Η οικογένειά της



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ