ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αδύνατον να εισπραχθούν χρέη 1 τρισ. δρχ.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα χρέη προς το δημόσιο. Μισό τρισεκατομμύριο οι οφειλές των μεγαλοεπιχειρηματιών. Φούμαρα αποδεικνύονται οι κυβερνητικές υποσχέσεις για επιτάχυνση της είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών

Τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δραχμές κινδυνεύει να χάσει το δημόσιο από τους διάφορους μεγαλοοφειλέτες του, αφού η πολιτική όλων των κυβερνήσεων στην πραγματικότητα διευκόλυνε τους μεγαλοεπιχειρηματίες να "φεσώνουν" χωρίς επιπτώσεις το δημόσιο. Αυτό προκύπτει από μελέτη που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με την οποία, μόνο το 12% από το σύνολο των καταγεγραμμένων οφειλών προς το δημόσιο είναι δυνατόν να εισπραχθούν - κι αυτά μετ' εμποδίων! Η είσπραξη δηλαδή του υπόλοιπου 88%, που αντιστοιχεί σε 1,1 τρισεκατομμύριο δραχμές, θεωρείται από δύσκολη έως αδύνατη, παραδοχή που δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να οδηγήσει ακόμα και στην παραγραφή αυτών των χρεών.Ετσι, για μια ακόμα φορά, δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα αποδεικνύονται οι κατά καιρούς υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων εσόδων θα προέλθει δήθεν από την κινητοποίηση των μηχανισμών είσπραξης των οφειλών προς το δημόσιο.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου έγινε με εντολή του υπουργείου Οικονομικών, ενώ στη σχετική ομάδα εργασίας συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης Μεγαλοοφειλετών Δημοσίου. Χτες, παρουσιάστηκαν τα βασικά συμπεράσματα από το πρώτο στάδιο του έργου. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς,που παρευρέθηκε στη συγκεκριμένη εκδήλωση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει στη δημοσιότητα λίστες με τα ονόματα των οφειλετών προς το δημόσιο, όταν ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο (γύρω στο τέλος του Οκτώβρη).

Το 1ο στάδιο του έργου συμπεριέλαβε την καταχώριση πρωτογενών πληροφοριών από 52 Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), αποτυπώθηκαν στοιχεία για 9.500 οφειλέτες, από τους οποίους εισήχθησαν στο πληροφοριακό σύστημα στοιχεία για 4.462,δηλαδή ποσοστό περίπου 50%. Οι οφειλές που έχουν καταχωρηθεί στο 1ο στάδιο του έργου ανέρχονται σε 1,25 τρισ. δρχ.Τα βασικότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από το 1ο στάδιο του έργου και τα οποία παρουσιάστηκαν χτες είναι τα εξής:

  • Μόνο το 12% του συνόλου των οφειλών είναι δυνατόν να εισπραχθεί. Συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν το 5% των οφειλών πλήρως εισπράξιμες και το 7% μερικώς εισπράξιμες. Δηλαδή, μόλις το 12% είναι δυνατόν να εισπραχθεί. Το 67% των οφειλών χαρακτηρίστηκαν ως επισφαλούς εισπρακτικής δυνατότητας και το 21% ως ανεπίδεκτης εισπρακτικής δυνατότητας. Αν ληφθεί υπόψη ότι λόγος γίνεται μέχρι στιγμής για σύνολο καταγεγραμμένων οφειλών συνολικού ύψους 1,25 τρισ. δραχμών, τα παραπάνω σημαίνουν ότι μπορούν να εισπραχθούν το πολύ 150 δισ. δρχ., ποσό αμελητέο σε σχέση με το σύνολο των ανείσπρακτων χρεών προς το δημόσιο.
  • Το 98,5% των οφειλετών προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και το 1,5% από το δημόσιο τομέα.
  • Σε ό,τι αφορά την κατανομή των οφειλών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκύπτει ότι το 59% των οφειλών (ποσοστό που αντιστοιχεί σε 727 δισ. δρχ.) προέρχεται από το δημόσιο τομέα, ενώ το 41% των οφειλών (500 δισ. δρχ.) προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Οπως είναι γνωστό, όλα τα τελευταία χρόνια γίνεται μια άνευ προηγουμένου σπέκουλα με τα χρέη που φέρεται να έχουν προς το δημόσιο κρατικές επιχειρήσεις, δημόσιοι οργανισμοί κλπ. Στην πραγματικότητα τα κονδύλια αυτά στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν είναι τίποτα άλλο από ποσά που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χρωστούσαν στο δημόσιο ή στις τράπεζες από "θαλασσοδάνεια" διάφοροι μεγαλοσχήμονες εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτοί οι γνωστοί γόνοι μεγάλων τζακιών, που κάποια στιγμή προχώρησαν σε συνολική "στάση πληρωμών", κάνοντας "προβληματικές" τις επιχειρήσεις τους, δημιουργώντας χρέη δεκάδων και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων προς το δημόσιο τις κρατικές τράπεζες κλπ. Ποσά, που με τον πλέον προκλητικό τρόπο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ "κοινωνικοποίησαν", μεταφέροντάς τα σαν βάρος σε οργανισμούς όπως ο ΟΑΕ, οι οποίοι τώρα φέρονται να χρωστούν όλα αυτά τα ποσά στο δημόσιο. Από τα χρέη αυτά του δημοσίου προς το δημόσιο υπάρχει και ένα μέρος που προέρχεται από τη σκανδαλώδη τακτική των κυβερνήσεων να υλοποιούν τα μικροκομματικά και ρουσφετολογικά τους σχέδια με κονδύλια των ΔΕΚΟ.
  • Η παραπάνω άποψη ενισχύεται από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, και συγκεκριμένα το 44% αυτών, προέρχεται από δάνεια, σύμφωνα με όσα δείχνουν τα συμπεράσματα της ίδιας μελέτης. Ειδικότερα, από δάνεια προέρχεται το 61% των οφειλών του δημόσιου τομέα. Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, το 32% των οφειλών προέρχεται από παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, το 28% από έμμεσους φόρους κλπ.
  • Περίπου το 92% των οφειλών, αφορούν ποσά μεγαλύτερα από 100 εκατ. δρχ. Ωστόσο, οι περισσότεροι οφειλέτες, και συγκεκριμένα το 57% όσων έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, χρωστούν ποσά που κυμαίνονται μεταξύ 10-50 εκατ. δρχ.
  • Το 92,7% των οφειλών που προέρχονται από τη βιομηχανία αφορούν ποσά μεγαλύτερα από 100 εκατ. δρχ.
Νέα δημοπρασία ομολόγων και πολλά ερωτηματικά

Σε νέα δημοπρασία κρατικών ομολόγων προχωρεί αύριο Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος της προηγούμενης ανεπιτυχούς έκδοσης, η οποία ακυρώθηκε επειδή οι λεγόμενοι "θεσμικοί επενδυτές"... ζητούσαν επιτόκια ασυνήθιστα υψηλά, κατά την υπουργική ανακοίνωση. Στάση την οποία τήρησαν όλοι ανεξαιρέτως, μη εξαιρουμένων και των κρατικών τραπεζών.

Ο Γ. Παπαντωνίου, ερωτώμενος χτες για το θέμα αυτό, αρνήθηκε ουσιαστικά να απαντήσει, δηλώνοντας απλά ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να απορρίψει συμφωνίες οι οποίες δεν είναι συμφέρουσες. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι "θεσμικοί" επιχείρησαν να εκβιάσουν το υπουργείο, επειδή υπήρξε μία διαρρέουσα φιλολογία ότι το τελευταίο βρίσκεται σε δύσκολη θέση για να αντιμετωπίσει αυξημένες δανειακές του ανάγκες. Το θέμα πάντως της σχέσης υπουργείου - "θεσμικών" παραμένει θολό, παρά το γεγονός ότι τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικές εταιρίες τη δεκαετία του '90 έχουν κερδίσει μυθώδη ποσά μέσω του δανεισμού του κράτους με υψηλά μέχρι και κερδοσκοπικά επιτόκια. Προφανώς σήμερα ζητούν να κερδίσουν πολλά περισσότερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ