Την παρακάτω ανοιχτή επιστολή απευθύνει προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης Κ. Σημίτη το Προεδρείο του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ),μέλους της FIR:
Κύριε Πρόεδρε,
Από τότε που αναλάβατε την Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν έχουμε σταματήσει με τηλεγραφήματά μας να ζητάμε να δεχτείτε μια πενταμελή αντιπροσωπεία των Πανελλήνιων ΕΑΜογενών Ενώσεων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ, Συνταγματάρχη ε. α. Νίκο Τερζόγλου.
Παρ' όλες αυτές τις προσπάθειές μας, από πριν τις εκλογές, όχι μόνο δεν ανταποκριθήκατε στο αίτημά μας, αλλά ουδέποτε μας δώσατε μια οποιαδήποτε απάντηση.
Πριν έξι (6) μήνες μας παραπέμψατε στην κ. Παπαδοπούλου Μιράντα. Αποφασίσαμε να παρουσιαστούμε με την ελπίδα ότι αυτό θα αποτελούσε ένα πρώτο βήμα για να γίνουμε δεκτοί σε ακρόαση και από σας. Δυστυχώς όμως, διαψευστήκαμε και εμείς και τα πάνω από εκατό χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη της Ενωσής μας.
Η στάση σας αυτή μας προκαλεί έκπληξη και λύπη, γιατί δεν ξεχνάμε ότι ο πατέρας σας υπήρξε Εθνοσύμβουλος της Ελεύθερης Κυβέρνησης της ΠΕΕΑ και όλοι εμείς τον τιμούμε σαν μια εξέχουσα προσωπικότητα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και θα περιμέναμε και από σας ανάλογη συμπεριφορά απέναντί μας. Στις 29/8/1989 η Βουλή αποφάσισε ομόφωνα τη συμπλήρωση της Νομοθεσίας για την ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των Αγωνιστών, με βάση σχέδιο Νόμου της τότε Οικουμενικής Κυβέρνησης.
Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επέδειξαν και εξακολουθούν να επιδεικνύουν αχαρακτήριστη ασυνέπεια σχετικά με την εφαρμογή αυτής της απόφασης του Ελληνικού Κοινοβουλίου, παρά τις υποσχέσεις του προκατόχου σας Α. Παπανδρέου όταν βρισκόταν στην Αντιπολίτευση.
Κύριε Πρωθυπουργέ, για ακόμη μια φορά σας καλούμε να πάψετε να τηρείτε μια στάση τόσο περιφρονητική προς τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και να μας δεχτείτε για να σας θέσουμε τα τόσο σοβαρά και τόσο επείγοντα αιτήματά μας.
Ο Πρόεδρος Ν. ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ
Ο Γενικός Γραμματέας Φ. ΤΣΕΚΕΡΗΣ
Καλούνται αρχές, βουλευτές, συγγενείς των θυμάτων, κόμματα, φορείς και ο λαός της περιοχής να τιμήσουν την εκδήλωση με την παρουσία τους.
Η μεταφορά από Λιβαδειά θα γίνει δωρεάν με πούλμαν, στις 10.15 πμ από την πλατεία Μπούσγου (1ο Γυμνάσιο).
Πέρασαν 53 χρόνια από τη μέρα εκείνη - 13 Σεπτέμβρη 1944 - που οι απελευθερωτικές δυνάμεις του 26ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τους Κώστα Κωνσταντάρα, Χάρη Ιορδάνογλου, Γιώργο Τσαρουχά, Πέτρο Ερυθριάδη, Τάκη Πετκίδη και Βάβουλη, μπήκαν θριαμβευτικά στην Καβάλα, ύστερα από 3,5 χρόνια σκληρής γερμανοβουλγαρικής φασιστικής κατοχής. Σύσσωμος ο λαός της πόλης υποδέχεται με ενθουσιασμό, πατριωτική έξαρση, με λουλούδια, αγκαλιές και φιλιά τα τμήματα του ΕΛΑΣ, που ύστερα από τρίχρονους, σκληρούς αγώνες, απίστευτες κακουχίες, πείνα, εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες στα αιματοβαμμένα βουνά Τσαλ - Νταγ, Παγγαίο, Σύμβολο και Υψάριο, έφεραν την πολυπόθητη λευτεριά.
Την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι Βουλγαρικές Αρχές είχαν προσαρτήσει στο βουλγαρικό έδαφος την περίοδο της φασιστικής κατοχής και δεν μπορείς ν' αγνοήσεις τα νιάτα που χάθηκαν αγωνιζόμενα για τη λευτεριά της πατρίδας. Τους Κώστα Μαυρίδη 22 ετών, Φίλιππο Κινάλη 15, Κυριάκο Λιμπέρη 20, Βασιλάκη Λουλούδη 16, όλοι τους νέα παιδιά, ανταρτοΕΠΟΝίτες και άλλους πολλούς που πότισαν με το αίμα τους τις ρίζες του δέντρου της λευτεριάς.
Δε θα ξεχάσουμε ποτέ όσο ζούμε ότι δώσανε τα νιάτα τους για να βρισκόμαστε εμείς ακόμη στη ζωή. Εμείς οι ασπρομάλληδες αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.
Και αν θέλει να γράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το ανεπανάληπτο αυτό Επος της Εθνικής μας Αντίστασης, πρέπει ν' ανατρέξει στα αρχεία των γραφείων της ΠΕΑΕΑ και του ΚΚΕ, εκεί που είναι όλα τα ντοκουμέντα αμερόληπτα γραμμένα και φυλαγμένα. Και όχι ν' ακούει αυτούς που κιότεψαν και απαρνήθηκαν τα ιδανικά της. Η ιστορία της ΕΑ πρέπει να διδαχθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας, δε θα επιτρέψουμε εμείς οι αντιστασιακοί τη διαστρέβλωση της αλήθειας.
ΦΩΤΗΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ
Αντιστασιακός
Στις 24-8-97 πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο - προσκύνημα στα μνημεία των πεσόντων μαχητών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, καθώς και των εκτελεσθέντων από τις μετακατοχικές αγγλοαμερικανικές κυβερνήσεις και το παρακράτος. Την εκδήλωση οργάνωσε το Παράρτημα Ληξουρίου της ΠΕΑΕΑ στα χωριά της επαρχίας Πάλλης, Χαλδάτα, Μαντουκοφαβάτα και Αγία Θέκλα. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ληξουρίου. Στεφάνια κατατέθηκαν από τους προέδρους των παραπάνω κοινοτήτων, από τους εκπροσώπους των Παραρτημάτων Αργοστολίου και Ληξουρίου της ΠΕΑΕΑ, καθώς και από τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων.
Μεγάλος Απών των φετινών εκδηλώσεων ο αξέχαστος συναγωνιστής Γεράσιμος Στεφανάτος.
Την Κυριακή 31 Αυγούστου 1997 στο χωριό Γοργόπη Παιονίας Ν. Κιλκίς τελέστηκε μνημόσυνο στην εκκλησία Αγιος Νικόλαος του νεκροταφείου για τους 12 εκτελεσμένους αγωνιστές στις 31 - 8 - 1944, από τους Γερμανούς κατακτητές, 500 μέτρα έξω από το χωριό μας.
Στο μνημείο διαβάζουμε τα ονόματα των εκτελεσμένων: Κων/νος Αντωνίου, 17 ετών, Δημήτρης Γρηγοριάδης, 54 ετών, Κων/νος Ευταξίας, 67 ετών, Λάζαρος Ηλκος, 19 ετών, Χαρίλαος Καπαγερίδης, 47 ετών, Οθων Κοροβίνης, 65 ετών, Παναγιώτης Μακρής, 60 ετών, Αρχοντής Ποτονός, 47 ετών, Αριστοτέλης Ποτονός, 17 ετών, Ευστράτιος Σκαρλάτος, 51 ετών, Σωτήρης Τζορίλης, 60 ετών, Ιωάννης Τζορίλης, 20 ετών.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι οικογένειες των θυμάτων και το Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση το ιστορικό της μέρας ανέφερε στην κεντρική ομιλία του ο Τάσος Παπαδόπουλος από μέρους του Παραρτήματος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια: Αντιπροσωπεία από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Γουμένισσας και Αξιούπολης, ο πρόεδρος της Κοινότητας του χωριού μας Κων/νος Χατζηνικολάου,ο δήμαρχος Γουμένισσας Δημήτρης Πέτσος,πολύς κόσμος από το χωριό μας και τη γύρω περιοχή.
Στο μνημόσυνο δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος από τη Νομαρχία Κιλκίς παρόλο που τους είχε σταλεί πρόσκληση.
Ε. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στο χωριό Γοργόπη Ν. Κιλκίς, για τους 12 εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης