ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λεωφορεία για το φεστιβάλ

Από την περιοχή της Φοιτητικής Εστίας στα Ιλίσια διέρχονται πέντε λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ. Πρόκειται για τις γραμμές:

  • Με στάση έξω από το χώρο του Φεστιβάλ: "221" Αθήνα - Πανεπιστημιούπολη,με αφετηρία την οδό Ακαδημίας. "140" Πολύγωνο - Γλυφάδα.
  • Με στάση κοντά στο χώρο του Φεστιβάλ: "224" Καισαριανή - Ελ. Βενιζέλου,"222" Αθήνα - Ζωγράφου Α,με αφετηρία την οδό Ακαδημίας (στάση "Κάραβελ"), "235" Αθήνα - Ζωγράφου Β,με αφετηρία την οδό Ακαδημίας (στάση "Γέφυρα").
  • Επίσης, λεωφορεία δρομολογούν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ ως εξής:

  • Σήμερα και αύριο

- Πειραιάς: 7 μμ από την πλατεία Δημοτικού θεάτρου.

- Κοκκινιά: από Νεκροταφείο Νεάπολης, από Γήπεδο Ιωνικού, από πλατεία Αγ. Γεωργίου, από Γραφεία Αχτίδας, από πλατεία Δαβάκη και από Κρατικό Νοσοκομείο. Σάββατο και Κυριακή 6.30 μμ από τη Νεάπολη.

- Χολαργός: στις 6.30 μμ από την πλατεία Αντίστασης (τέρμα Χολαργού), στις 6.45 μμ από την πλατεία Κύπρου και 7 μμ από την πλατεία Δημοκρατίας.

- Πατήσια: στις 6.30 μμ από την πλατεία Αγ. Βαρβάρας - Τέρμα Πατησίων και μετά στάση στην πλατεία Κολιάτσου. Στις 6.30 μμ από την πλατεία Αγ. Ελευθερίου, στάση στο σταθμό Κάτω Πατησίων και στάση στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα.

- Υμηττός: στις 6 μμ από την πλατεία Υμηττού.

- Δάφνη: στις 6 μμ από την πλατεία Δημαρχείου.

- Χαϊδάρι: στις 6 μμ από το Δαφνί, στις 6.15 μμ από το Δάσος και στις 6.30 μμ από το Παλατάκι.

- Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Αγ. Βαρβάρα: στις 6 μμ από Παλατάκι - Χαϊδάρι, στις 6.15 μμ από την πλατεία Αγ. Ελεούσας - Αγ. Βαρβάρα και στη συνέχεια στις 6.30 μμ από την πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω.

- Ελληνικό: στις 6 μμ από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στις 6.30 μμ από την πλατεία Δημαρχείου Αργυρούπολης.

- Ηλιούπολη: Σήμερα στις 6.30 μμ από το Δημαρχείο και αύριο στις 6 μμ από την Αγ. Παρασκευή και στάση στον Αγ. Κωνσταντίνο και στις 6 μμ από το Δημαρχείο και στάση στην Αγ. Μαρίνα.

- Αιγάλεω: στις 6 μμ από την οδό Δημοκρατίας 34, Νταμαράκια και στις 6.30 μμ από Παπαναστασίου και Μπότσαρη. Την Κυριακή στις 6 μμ και από την πλατεία Λαμπράκη.

- Αγ. Βαρβάρα: Κυριακή στις 6 μμ από την πλατεία Αγ. Ελεούσας.

- Περιστέρι: στις 6.30 μμ από την πλατεία Δημαρχείου και στις 6.30 μμ από την πλατεία Δέγλερη. Επίσης, από Νέα Ζωή στις 6 μμ από τον Αγ. Γεώργιο και στις 6.30 μμ από την πλατεία του Λόφου Αξιωματικών.

- Καλλιθέα: από την πλατεία Δαβάκη σήμερα στις 6 μμ και αύριο στις 5.30 μμ και στις 6.30 μμ.

- Νέα Σμύρνη: από την κεντρική πλατεία ΟΤΕ σήμερα στις 6.15 μμ και αύριο στις 5.45 μμ και στις 6.45 μμ.

- Αγ. Παρασκευή: στις 6 μμ από τα Γραφεία της ΚΟ Αγ. Παρασκευής (Σουλίου 52).

- Ν. Ιωνία: στις 5.45 μμ από Ηλεκτρικό Σταθμό Ν. Ιωνίας και στις 6 μμ από το Δημοτικό Σχολείο Καλογρέζας.

- Γαλάτσι: στις 6.30 μμ από το παλιό τέρμα.

- Ν. Κόσμος: και τις δύο μέρες στις 6.30 από τα Γραφεία της ΚΟΒ Ν. Κόσμου (Φραντζή 68).

- Κορυδαλλός: στις 6 μμ από την πλ. Ελευθερίας.

- Κερατσίνι: στις 6 μμ από πλ. Χαραυγής και στις 6.30 μμ από πλ. Λαού.

- Γλυφάδα: στις 6 μμ από πλ. Αγ. Τρύφωνα (Καραχάλιου).

  • Αύριο

- Μελίσσια: στις 6 μμ από τη Λεωφ. Δημοκρατίας 65.

- Μαρούσι: στις 6 μμ από τον ηλεκτρικό σταθμό (πλατεία Ευτέρπης).

- Πετράλωνα: στις 6 μμ από τα Σφαγεία και στις 6.15 μμ από τον ηλεκτρικό σταθμό Πετραλώνων.

- Ν. Ηράκλειο: στις 6 μμ από τα γραφεία της ΚΟΒ Ν. Ηρακλείου (Λ. Ηρακλείου 364).

- Μεταμόρφωση: στις 6 μμ, από την άνω πλ. Μεταμόρφωσης.

- Φιλαδέλφεια: στις 6 μμ, από Εθνική Τράπεζα.

- Αλιμος, Καλαμάκι: στις 6 μμ από τα γραφεία της ΚΟΒ (Θεομήτορος και Μπιζανίου).

- Αγ. Δημήτριος (Μπραχάμι): στις 6 μμ από το Νέο Τέρμα και μετά στάση στον Αγ. Βασίλειο.

- Αγ. Ανάργυροι: Το πούλμαν που βάζει το παράρτημα ΠΕΑΕΑ της περιοχής θα αναχωρήσει στις 6 μμ από το τέρμα των λεωφορείων και θα κάνει στάση στην πλ. Ανάκασας και στο Δημαρχείο.

- Γκύζη: στις 6 μμ από πλ. Γκύζη.

- Ελευσίνα: 6.30 μμ από το Δημοτικό πάρκινγκ.

- Μενίδι: 5 μμ από τη γέφυρα Μενιδίου.

- Λούτσα: 4.15 μμ από διασταύρωση ΟΤΕ (μίνι μάρκετ).

- Ραφήνα: 4 μμ από στάση Ραφήνας.

- Σαλαμίνα: 5 μμ από την πλατεία Ηρώων (παραλία Σαλαμίνας).

- Ερυθραία - Κηφισιά 5.30 μμ από Ν. Ερυθραία έναντι Πονηράκη και 5.35 μμ από Κηφισιά (πλατεία Πλατάνου).

Μπορούμε!

Οταν οι νέοι συμφωνούν ότι ίδιος είναι ο εχθρός, ίδια τα όνειρα και "σφίγγουν τα χέρια"

"Κάρτα Γνωριμίας", "όπλο" στα χέρια των νέων κομμουνιστών. Θεσμός και παράδοση των Φεστιβάλ της ΚΝΕ η επαφή και η συζήτηση με νέους ανθρώπους που επισκέπτονται το χώρο του Φεστιβάλ. Ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων για τις προτάσεις και τις θέσεις της Κομμουνιστικής Νεολαίας, απέναντι στη νεολαία που μορφώνεται, εργάζεται, διασκεδάζει και διεκδικεί τα δικαιώματά της. Ευκαιρία να ακούσουν τις απόψεις, τους προβληματισμούς της νέας γενιάς. Η επαφή με νέους ανθρώπους πλουτίζει τις δικές τους εμπειρίες.

Το ενδιαφέρον των νέων για να ακούσουν τους Κνίτες είναι μεγάλο. Αλλωστε, την Πέμπτη, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, συμπληρώθηκαν τόσες κάρτες, όσες είχαν συμπληρωθεί και τις τέσσερις μέρες του προηγούμενου Φεστιβάλ. "Το ενδιαφέρον τους για την ΚΝΕ, την πάλη και τους αγώνες μας, είναι πραγματικό. Θέλουν να μάθουν για τις εκδηλώσεις μας, για τον τρόπο που λειτουργεί η Οργάνωση, για τις καθημερινές μάχες που δίνουμε", λέει ο Γιάννης,ένας από τους Κνίτες που του ζητήσαμε να μεταφέρει τις εμπειρίες του. Και συνεχίζει: "Η συζήτηση είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Μιλάμε για τις εκδηλώσεις που γίνονται, για τη μουσική, για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Αλλά κυρίως για τα προβλήματα που έχουμε στο σχολείο, την ανεργία, τα χίλια μύρια προβλήματα που βιώνουμε στη βάρβαρη κοινωνία, που όλα τα υποτάσσει στο κέρδος, για τα αδιέξοδα. Ολα τα παιδιά έχουν τους προβληματισμούς τους".

"Αυτό που τους τραβάει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον είναι όταν διαπιστώνουν ότι όλη αυτή η μεγάλη πολιτεία του Φεστιβάλ είναι δημιούργημα δικό μας. Στη συντροφικότητα που διαπιστώνουν σε όλους εμάς που δουλεύουμε για το Φεστιβάλ, στη σχέση μας, και εν τέλει στη συλλογική δύναμή μας ανακαλύπτουν μια διέξοδο για το μέλλον που ονειρεύονται", λέει ο Ανδρέας και συμπληρώνει: "Μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά, όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στους νέους με τους οποίους συζητάμε, το γεγονός ότι "επικοινωνούμε", γνωριζόμαστε, ανακαλύπτουμε πως θέλουμε το ίδιο αύριο και μπορούμε να το πετύχουμε, αρκεί να βρεθούμε στον ίδιο δρόμο του συλλογικού αγώνα. Ετσι, η συμπλήρωση της "κάρτας γνωριμίας" είναι το σφίξιμο των χεριών μας".

Με τον Αντρέα συμφωνεί και η Εφη: "Αυτό που με γεμίζει ενθουσιασμό, είναι ότι τελικά είμαστε πολλοί. Στις συζητήσεις που κάνουμε με όλα τα παιδιά, διαπιστώνουμε ότι όντως "έχουμε τον ίδιο εχθρό, έχουμε τα ίδια όνειρα". Το θέμα είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Τότε, η αντεπίθεση θα γίνει πράξη. Από εμάς εξαρτάται".

Βίωμα η παραδοσιακή μας κληρονομιά

"Ο χορός μάς κάνει να αισθανόμαστε τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, κοινωνικοποιεί και φέρνει πιο κοντά", μας έλεγε χτες η Χριστίνα Λυκούδη,μέλος του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Φαρακλάδων η "Εύγερος" Κεφαλλονιάς, λίγο πριν αρχίσει να λικνίζεται στους ρυθμούς της κερκυραϊκής "Πέρδικας" και τους άλλους παραδοσιακούς χορούς από τα Επτάνησα και τη Θράκη. "Η συμμετοχή μας εδώ, στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, συμπλήρωσε η ίδια είναι για μας σημαντική. Θέλουμε να συμβάλουμε με το δικό μας τρόπο, στη δουλιά που κάνει η ΚΝΕ".

Ο Κεφαλλονίτικος σύλλογος ιδρύθηκε το 1975 στην Αθήνα και σήμερα συγκεντρώνει πολλά νέα παιδιά, που συμμετέχουν στην προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης των ελληνικών λαϊκών χορών που κάνει ο σύλλογος με τα τμήματα το χορευτικό, τη μεικτή χορωδία και μαντολινάτα.

Χαιρετίζοντας από την πλευρά του το Φεστιβάλ της ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, εκπρόσωπος του συλλόγου μίλησε για το θεσμό που προάγει τον πολιτισμό και ενισχύει τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή - χωρίς ναρκωτικά, διαφθορά και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. "Είναι συγκινητικό, τόνισε, στην εποχή της υποβάθμισης των ιδανικών να υπάρχουν νέοι που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο" και επισήμανε ότι η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι η πιο χρήσιμη επένδυση για την πρόοδο της χώρας.

"Ο Σύλλογος "Εύγερος" καλλιεργεί στις ψυχές των ανθρώπων την αγάπη, τον αλληλοσεβασμό, τη μουσική, το χορό, τον πολιτισμό", υπογράμμισε και ευχήθηκε"στις γλάστρες των σπιτιών να φυτεύουμε λουλούδια και όχι ναρκωτικά". Υστερα τα μαντίλια κι ο χορός είχαν τον πρώτο λόγο...

  • Την Πέμπτη, στην κεντρική εξέδρα, ο χορευτικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από τη Μακεδονία, την Κρήτη και τη Μικρά Ασία. Ο χορευτικός τομέας δημιουργήθηκε το 1976 με στόχο την ευαισθητοποίηση των φοιτητών σε θέματα του λαϊκού μας πολιτισμού. Παράλληλα οι φοιτητές καταγράφουν και επεξεργάζονται όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τον ελληνικό πολιτισμό. "Ολο και περισσότερο, μέρα με τη μέρα, γινόταν βίωμά μας η παραδοσιακή μας κληρονομιά", είπε στην αρχή του προγράμματος μέλος του Χορευτικού Τομέα. Και το πρόγραμμα που παρουσίασαν οι φοιτητές ήταν η απόδειξη.
Ρεπορτάζ: Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ, Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ, Μπέρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ, Γιάννης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ, Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ, Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ, Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, Δήμητρα ΜΥΡΙΛΛΑ, Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Χρήστος ΖΟΥΛΙΑΤΗΣ, Βαγγέλης ΤΟΚΑΣ, Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ, Γιώργος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ