ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μερικοί το προτιμούν... νεοελληνικό

Ο θεατρικός "χάρτης" του φετινού χειμώνα έχει ήδη "χαραχτεί" και οι ρυθμοί των δοκιμών έχουν ενταθεί. Πριν ακόμη κλείσουν οι καλοκαιρινές αυλαίες, οι προετοιμασίες εντείνονται προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τη χειμερινή σεζόν. Πλούσιο το ρεπερτόριο της φετινής χρονιάς με έργα τόσο από το κλασικό όσο και από το σύγχρονο παγκόσμιο ρεπερτόριο. Το πλέον αισιόδοξο μήνυμα, όμως, αυτής της χρονιάς το φέρνει η απόφαση πολλών θιάσων - πέρα από τις γνωστές "στέγες" που πάντα υποστήριζαν και προωθούσαν τη νεοελληνική δραματουργία - να εντάξουν στο ρεπερτόριό τους έργα ελληνικά, έργα όχι μόνο δόκιμων θεατρικών συγγραφέων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων.

Νεοελληνικό έργο

Εναρκτήριο έργο της "Νέας Σκηνής" του Λευτέρη Βογιατζή θα είναι σε επανάληψη το "Στην Εθνική με τα μεγάλα" του Μιχάλη Βιρβιδάκη,σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, ενώ στη συνέχεια, στο "Θέατρο της οδού Κυκλάδων" ο Λευτέρης Βογιατζής θα ανεβάσει το τελευταίο έργο του Γιώργου Διαλεγμένου "Η νύχτα της κουκουβάγιας".

  • "Το πρόβλημα του Κώστα",του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Βασίλη Ραϊση,θα ανεβάσει το θέατρο "Στοά",ενώ εναρκτήριο έργο θα είναι η "Φυλακή του Ολλυ" του Εντουαρντ Μποντ.
  • Το έργο του Παύλου Μάτεσι "Προς Ελευσίνα" θα παρουσιάσει το "Ανοιχτό Θέατρο" σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη. Παίζουν: Ντίνα Μιχαηλίδη, Μπέλλα Μπερδούση, Μαριέττα Σγουρδαίου, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Νίκος Καραγεώργος, Μηνάς Χατζησάββας.
  • Την "Αγγέλα" του Γιώργου Σεβαστίκογλου θα παρουσιάσουν οι "Μορφές",στον Κάτω όροφο του "Εμπρός",σε σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου και μουσική Ανρί Κεργκομάρ. Σε διπλή διανομή θα παίξουν οι πρώτοι απόφοιτοι της δραματικής σχολής των "Μορφών".
  • Στο Θέατρο "Νίκης Τριανταφυλλίδη" εκτός από το "Μυστικό της κοντέσας Βαλέραινας" του Ξενόπουλου,που θα συνεχιστεί για τρίτη χρονιά, θα παρουσιαστεί επίσης "Η Δράκαινα" του Δ. Μπόγρη και στις γιορτές θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο,με την "Περσεφόνη" και την "Επιστροφή της Ιφιγένειας".
  • "Παπαγάλος με πορτοκαλί φτερά" είναι ο τίτλος του έργου του Β. Αργυρόπουλου,που θα ανέβει στο "Απλό Θέατρο",με την Εύα Κοταμανίδου.
  • Στο "Αναλυτή",ο Κώστας Ρηγόπουλος και η Κάκια Αναλυτή επιστρέφουν με το "Σε φιλώ στη μούρη" του Γιώργου Διαλεγμένου,ενώ το "Ενυδρείο" του Κώστα Μουρσελά θα ανεβάσει ο Τάσος Χαλκιάς στο "Σταθμό",σε σκηνοθεσία Δημήτρη Εξαρχου.
  • Στο Εθνικό Θέατρο θα ανέβουν, επίσης, το "Πανηγύρι" του Δημήτρη Κεχαϊδη,σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα, με τους Μπέττυ Βαλάση, Γιάννη Μόρτζο, και το "Βίρα τις άγκυρες" των Ρέππα - Παπαθανασίου,που θα είναι το εναρκτήριο έργο του "Κοτοπούλη - Ρεξ",σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή με τους: Βέρα Κρούσκα, Γιάννη Μπέζο, Τάνια Τρίπη κ.ά.
  • "Ριάλιτι σόου" είναι ο τίτλος του έργου του Παναγιώτη Μέντη,που θα ανέβει στο θέατρο "Μελίνα",σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, ενώ στο θέατρο "Βασίλη Αυλωνίτη" εναρκτήριο έργο θα είναι το "Ποιος ανακάλυψε την Αμερική" της Χρύσας Σπηλιώτη,σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Σκηνές ρεπερτορίου

Τέσσερα έργα θα παρουσιάσει το "Φάσμα" στις δύο σκηνές του "Απλού Θεάτρου".Στην Κεντρική Σκηνή: "Μόλυ Σουήνη" του Μπ. Φρίελ (σε επανάληψη) σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα με τους: Μάνια Παπαδημητρίου, Στέλιο Καλογερόπουλο, Νίκο Αρβανίτη, ενώ στις 17 Δεκέμβρη θα ανέβει το έργο του Ο' Νιλ "Ενα φεγγάρι για τους καταραμένους",με τους Αρη Λεμπεσόπουλο, Μάνια Παπαδημητρίου, Γιώργο Μωρόγιαννη. Νέα Σκηνή: "Τυφώ", οπτικοακουστικό θέαμα της Βουβούλας Σκούρα σε ποίηση Μαρίας Κυρτζάκη με τον Αρη Λεμπεσόπουλο.

  • Τρία έργα πρόκειται να παρουσιάσει το φετινό χειμώνα η θεατρική εταιρεία "Πράξη",στο "Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας".Στην Α Σκηνή η Μπέττυ Αρβανίτη θα ερμηνεύσει τον επώνυμο ρόλο στο έργο του Γιάλμαρ Σέντεμπεργκ"Γερτρούδη",που θα σκηνοθετήσει η Νικαίτη Κοντούρη. Στη Β Σκηνή θα παρουσιαστούν δύο άπαιχτα στην Ελλάδα έργα του σύγχρονου αγγλόφωνου ρεπερτορίου. Η "Δυσδαιμόνα ή ένα έργο για ένα μαντίλι" της βραβευμένης Αμερικανίδας συγγραφέα Πόλα Φόγκελ,σε σκηνοθεσία Κοσμά Φοντούκη και το έργο του Νοτιοαφρικανού συγγραφέα Αθολ Φούγκαρτ "Blood Knot",σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μυλωνά.
  • Σε εναλλασσόμενο πρόγραμμα θα παρουσιαστούν, επίσης, στο "Ανοιχτό Θέατρο" το έργο "Μετά την πρόβα" και το μονόπρακτο "Η τελευταία κραυγή" του Ινγκμαρ Μπέργκμαν,σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, με τους: Κώστα Γαλανάκη, Ντίνα Μιχαηλίδη, Μηνά Χατζησάββα.
  • Πέντε έργα σε παραγωγή του "Θεάτρου του Νότου",μετακλήσεις ξένων θιάσων στο θέατρο "Αμόρε" και ένα ρεπερτόριο διεθνών προσανατολισμών, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του φετινού προγράμματος του "Θεάτρου του Νότου". Κεντρική Σκηνή: "Ιβάνοφ" του Αντον Τσέχοφ,σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς. Παίζουν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιάννης Βογιατζής, Τασσώ Καββαδία κ.ά. "Βαλς Εξιτασιόν" της Ελενας Πέγκα,ειδική παραγγελία του "Θεάτρου του Νότου", σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά και Εφης Θεοδώρου. Παίζουν: Κώστας Ζαχαράκης, Μαρία Κατσανδρή, Ακύλας Καραζήσης κ.ά. Τέλος, η "Πυριτιδαποθήκη" του Ντέγιαν Ντουκόφσκι,σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Μαυρομάτη, με τους: Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Γιάννη Ροζάκη, Γιώτα Φέστα κ.ά. Στον Εξώστη: "Σόπινγκ εντ Φάκινγκ" του Μαρκ Ρέιβενχιλ,σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, με τους: Θέμιδα Πάνου, Γεράσιμο Σκιαδαρέση κ.ά. και "Το βρακί" του Καρλ Στερνχάιμ,σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Παίζουν: Ακης Σακελλαρίου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Μάνος Βακούσης κ.ά.
  • Στον Επάνω Οροφο του "Εμπρός" θα συνεχιστούν οι παραστάσεις του "Γυάλινου κόσμου" του Τ. Ουίλιαμς,σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου, σκηνικά - κοστούμια Λίλης Πεζανού και μουσική Νίκου Κυπουργού. Παίζουν: Ράνια Οικονομίδου, Νίκος Κουρής κ.ά.
Εργα από το παγκόσμιο ρεπερτόριο
  • Μαρία Κάλλας θα είναι το χειμώνα η Κάτια Δανδουλάκη στο θέατρό της. Το έργο "Μάστερ Κλας" του Τ. Μακ Ναλκ θα σκηνοθετήσει ο Μιχάλης Κακογιάννης, ενώ στο ίδιο θέατρο η Μάγια Λυμπεροπούλου στη δεύτερη σκηνή θα ανεβάσει πέντε μονόπρακτα του Τ. Ουίλιαμς με τίτλο "Αμερικάνικα μπλουζ".
  • Στο "ανανεωμένο" θέατρο "Μουσούρη" ο Μίνως Βολανάκης και οι Γιώργος Μιχαλακόπουλος και Γιώργος Μοσχίδης θα παρουσιάσουν το έργο του Τσαρλς Ντάιερ "Κάτω από τη σκάλα",σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη.
  • Σε δύο θέατρα φέτος θα ανέβει το έργο του Μπέκετ "Περιμένοντας τον Γκοντό".Στο θέατρο "Τζένη Καρέζη" τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Γιάννης Ιορδανίδης και τους ρόλους ερμηνεύουν: Κώστας Καζάκος, Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Μποσταντζόγλου και Σταμάτης Τζελέπης. Ενώ η παράσταση που θα σκηνοθετήσει ο Μίνως Βολανάκης θα ανέβει στο "Ιλίσια",όπου μετά τα Χριστούγεννα η Νόνικα Γαληνέα ανεβάζει τον "Ιλιγγο" του Νόελ Κάουαρντ.
  • Εναρκτήριο έργο της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου θα είναι η κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο "Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης",σε μετάφραση Αννας Βαρβαρέσου και σκηνοθεσία Στέφανου Ληναίου, με τους Στέφανο Ληναίο, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Γιώργο Γεωγλερή κ.ά. Στο "Αλφα" ετοιμάζεται η "Ευρυδίκη" του Ανουίγ,σε σκηνοθεσία Μάγιας Λυμπεροπούλου, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, με τους Γιάννη Βούρο, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Χρήστο Πάρλα κ.ά.
  • Το "Ντα" του Ιρλανδού συγγραφέα Χιου Λέοναρντ πρόκειται να ανεβάσει, στις 2 Οκτώβρη, το "Μοντέρνο Θέατρο" στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου "Αλκυονίδα".Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι, σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα, σκηνικά - κοστούμια Βασίλιεφ Τσιντικόφ. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιώργος Μεσσάλας, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Ντένη Θεμελή, Τόνης Γιακωβάκης, Γιώργος Φρατζεσκάκης, Γιώργος Λιβανός κ.ά.
  • "Αγάπη και κατανόηση" είναι ο τίτλος του έργου του Τζο Πένχολ,που θα ανέβει στην Κεντρική Σκηνή του "Θεάτρου Ερευνας".Η μετάφραση είναι της Ιρένε Μαραντέι και η σκηνοθεσία του Δημήτρη Ποταμίτη.
  • Στο θέατρο "Θυμέλη" θα ανέβουν τα έργα "Μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα" του Ο' Νιλ και του Εντουάρντο Μανέ "Στο Μαντράς τη νύχτα εκείνη...".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ