ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πρωτάθλημα αλά Μάαστριχτ

Ολο και λιγότεροι Ελληνες αγωνίζονται στο λεγόμενο ...ελληνικό πρωτάθλημα

Είκοσι εφτά χρόνια περίμενε η ΑΕΚ την επιστροφή της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Για τελευταία φορά, κατέκτησε το ελληνικό πρωτάθλημα το 1970. Ο Τρότζος, ο Αμερικάνος, ο Ζούπας, Τσάβας, ο Λαρετζάκης, τη δεκαετία του '60, οδήγησαν το δικέφαλο της Νέας Φιλαδέλφειας στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Κορυφαίες στιγμές, η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1968 και η συμμετοχή στην τελική τετράδα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ένα χρόνο νωρίτερα. Ηταν η ομάδα που διέδωσε το μπάσκετ στους Ελληνες. Ως αντάλλαγμα, εισέπραξε την αγάπη και την εκτίμηση.

Στον αγώνα εναντίον της Ρασίγκ Παρί, η ΑΕΚ επέστρεψε μεταξύ... των πλούσιων ομάδων της Ευρώπης. Δεν ήταν, όμως, η ΑΕΚ του παρελθόντος. Μόνο το όνομα μιλούσε για την ιστορία της. Στον αγωνιστικό χώρο υπήρχαν εννέα ξένοι και ο Κακιούζης. Καλοί επαγγελματίες οι Λάρσεν, Αντερσεν, Πιρς. Αλλο πράγμα, όμω,ς η ομάδα του 1970 κι άλλο η σημερινή. Η ΑΕΚ του παρελθόντος εξέπεμπε συναίσθημα. Κρατούσε άσβηστες τις μνήμες του ξεριζωμού. Με τη σημερινή ομάδα, χρειάζεσαι διερμηνέα για να συνεννοηθείς.

Παραγκωνισμός
των ταλέντων

Η ΑΕΚ δεν αποτελεί εξαίρεση. Η αγορά ξένων παικτών είναι κανόνας στη σύγχρονη Βαβέλ του επαγγελματικού μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός εναντίον της Εφές Πίλσεν στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς τον Π. Φασούλα, θα ήταν μια αμιγώς γιουγκοσλαβική ομάδα. Τα ίδια ισχύουν για τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ, τον Αρη, ακόμα και για τον Παπάγου. Το κυνήγι της κορυφής οδήγησε σε αποφάσεις, που προσβάλλουν τη νοημοσύνη και αδικούν τη χώρα που γέννησε τις αθλητικές ιδέες.

Ο ελληνικός αθλητισμός δεν είχε βάσεις για να δεχτεί χωρίς συνέπειες τον άκριτο ανταγωνισμό που επέβαλε το Μάαστριχτ. Εστω και χωρίς την καλύτερη δυνατή υποδομή, η χώρα δε σταμάτησε να βγάζει ταλέντα στο μπάσκετ. Η διαφορά είναι ότι κανενός πλέον δε χρειάζονται. Κανείς δεν περιμένει να ωριμάσουν. Τρεις παγκόσμιους πρωταθλητές με την Εθνική Εφήβων, έχει στη δύναμή της η ΑΕΚ. Αντ' αυτών, αγωνίζονται ο αζήτητος στην Ισπανία Λάσα και ο 38χρονος Πιρς. Δεκάδες ταλαντούχοι παίκτες έμειναν στάσιμοι σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Αρη. Το πάθημα του Πανιωνίου δεν έγινε μάθημα. Ολοι βιάζονται. Οι προπονητές να κατακτήσουν τίτλους και διακρίσεις. Οι πιτσιρικάδες να τα οικονομήσουν. Οι παράγοντες ν' αποκτήσουν ερείσματα στην κοινωνία και τον κρατικό κορβανά. Μέσα από αυτές τις συνθήκες, μερικές δεκάδες ανθρώπων μοιράζονται ετησίως έναν πακτωλό δέκα δισεκατομμυρίων δραχμών, αδιαφορώντας αν οι χιλιάδες νεαροί που γεμίζουν τα γήπεδα, έχουν τις στοιχειώδεις συνθήκες να αθληθούν.

Η στροφή προς τους ξένους παίκτες, ειδικά για φέτος, είναι επιλογή Ελλήνων προπονητών. Εκτός των Ιβκοβιτς, Σερφ και Σούμποτιτς, οι υπόλοιποι έντεκα της Α1 κατηγορίας, είναι απόφοιτοι ελληνικών σχολών. Πάνε πολλά χρόνια από τότε που είχαμε ανάλογο συσχετισμό. Σαν παίκτες έχουν βιώσει την αδικία και τη μιζέρια. Σαν προπονητές συμβιβάστηκαν με την εξουσία. Εκτός από ένα καλό συμβόλαιο, δε διεκδίκησαν τίποτα περισσότερο, με αποτέλεσμα πολλές φορές να πέφτουν κι οι ίδιοι θύματα της νοοτροπίας που αποδέχτηκαν.

"Κώδωνας κινδύνου"
από την Εθνική

Η πολιτική των σωματείων θα επηρεάσει άμεσα και την Εθνική Ομάδα. Εκτός κι αν η ομοσπονδία κατεβάσει τη δική της ομάδα στο πρωτάθλημα, προκειμένου να αγωνίζονται οι Ελληνες παίκτες. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα των Εφήβων, το 2004, ως μίνιμουμ θα μπορούσε να διεκδικήσει το ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο. Πόσοι, όμως, από εκείνη τη φουρνιά θα έχουν την αναμενόμενη εξέλιξη;

Γ. Γ.


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Ες αύριον τα σπουδαία

Το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ "κλέβει" την παράσταση της 3ης αγωνιστικής, που αρχίζει σήμερα

"Ανάβουν τα αίματα" στην τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α Εθνικής, που περιλαμβάνει το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ που μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

Αύριο, στο Ολυμπιακό Στάδιο, στις 20.30 (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) θα διεξαχθεί η μάχη των "Ευρωπαίων", όπου "ερυθρόλευκοι" και "κιτρινόμαυροι" καλούνται να μετρήσουν τις δυνάμεις τους αυτή τη φορά για τις εγχώριες υποχρεώσεις τους. Ο γηπεδούχος Ολυμπιακός προέρχεται από τη μεγάλη νίκη και την καλή εμφάνιση επί της Πόρτο στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ και σίγουρα το κλίμα στην ομάδα θεωρείται ιδανικό.

Με τον αέρα του γηπεδούχου, έστω και εάν δεν αγωνίζονται στη φυσική τους έδρα, και τη συμπαράσταση του κόσμου, οι Πειραιώτες αισιοδοξούν για θετικό αποτέλεσμα στην πρώτη δυνατή κόντρα της χρονιάς.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει επισημάνει στους παίκτες τους τη μεγάλη προσοχή που πρέπει να δείξουν στην άμυνα, προκειμένου να αποφευχθούν τα λάθη των δυο πρώτων αγωνιστικών, όπου ο Ολυμπιακός δέχτηκε πρώτος γκολ. Ο κόουτς του Ολυμπιακού δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα, ενώ ανοιχτή παραμένει μια θέση στην άμυνα. Πιθανή ενδεκάδα: Τοχούρογλου, Καραταϊδης, Γεωργάτος, Βαρεσάνοβιτς, Πασσαλής, Ανατολάκης, Νταμπίζας, Νινιάδης, Αλεξανδρής, Ιβιτς, Τζόρτζεβιτς.

Στην αντίπερα όχθη, ιδανικό χαρακτηρίζεται και το κλίμα στις τάξεις της ΑΕΚ, αφού η εντυπωσιακή νίκη με 5 - 0 επί της Ντίναμπουργκ, αλλά και η αλλαγή ηγεσίας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, έχουν δώσει άλλον αέρα στην ομάδα.

Από τις μέχρι στιγμής εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, η ομάδα δεν έχει αποδώσει και τα αναμενόμενα, αλλά, όπως πιστεύουν στον "Δικέφαλο", έφθασε πλέον το πλήρωμα του χρόνου.

Ο Ντουμίτριου Ντουμιτρίου δίνει μεγάλη έμφαση στην άμυνα της ομάδας, προκειμένου να διασφαλίσει το 0, με κύριους στυλοβάτες τον Γιάννη Καλλιτζάκη και τον Αντον Ντόμπος. Από κει κει πέρα, η παρουσία του ξεκούραστου Ντέμη Νικολαϊδη που ξεπέρασε τον τραυματισμό του δίνει άλλον τόνο στην επιθετική γραμμή της Ενωσης. Η Ενωση αναμένεται να ξεκινήσει με την ίδια ενδεκάδα που παρουσίασε στον παιχνίδι με την Ντίναμπουργκ. Πιθανή ενδεκάδα: Ατματζίδης, Κοπιτσής, Κασάπης, Ντόμπος ή Κωστένογλου, Καλιτζάκης, Μαχαιρίδης, Κατσαβός, Μαλαδένης, Σαβέφσκι Κωστής, Νικολαϊδης.

Εκστρατεία στην Πάτρα

Με τη συμπαράσταση 5.000 και πλέον οπαδών του, που θα εκστρατεύσουν στην Πάτρα, ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να περάσει νικηφόρα και το εμπόδιο της Παναχαϊκής. Οι πράσινοι, που άρχισαν εντυπωσιακά το πρωτάθλημα, δεν έχουν δεχτεί ούτε γκολ ακόμα, θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς από την περσινή βαριά ήττα με 3 - 1. Ο Βασίλης Δανιήλ όμως δεν πετάει στα σύννεφα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους παίκτες του τριφυλλιού. Οπως επισήμανε ο Ελληνας τεχνικός, η ομάδα της Πάτρας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού τα ανεπιτυχή αποτελέσματα των πρώτων αγωνιστικών είναι πλασματικά και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της σημερινής αντιπάλου. Με κύρια αιχμή τον Κριστόφ Βαζέχα, οι πράσινοι αισιοδοξούν για τους τρεις βαθμούς. Πιθανή ενδεκάδα: Νικοπολίδης, Αποστολάκης, Καπουράνης, Μιλόγιεβιτς, Κωνσταντινίδης, Κολιτσιδάκης, Γ. Χ. Γεωργιάδης, Μίκλαντ, Κόλα, Βαζέχα, Λαγωνικάκης ή Στράντλι.

Το "μάρμαρο" για το άσχημο ξεκίνημα της Παναχαϊκής πλήρωσε τελικά ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος και έτσι οι Πατρινοί θα έχουν σήμερα για πρώτη φορά στο πάγκο τον Σταύρο Διαμαντόπουλο. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα ελπίζουν ότι η αλλαγή προπονητή θα φέρει άλλον αέρα στην ομάδα, που ψάχνει ακόμα τον εαυτό της.

Ψάχνει την πρώτη νίκη ο ΠΑΟΚ

Κατάμεστη για άλλη μια φορά αναμένεται να είναι η Τούμπα σήμερα στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη, μετά τις συνεχείς επιτυχίες του "Δικεφάλου", που έχουν σκορπίσει αισιοδοξία στους οπαδούς του.

Με νωπές ακόμα τις μνήμες από τη μεγάλη νίκη επί της Αρσεναλ, ο Αγγελος Αναστασιάδης προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα, προκειμένου να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ επισήμανε τη μεγάλη προσοχή που θα πρέπει να δείξουν οι παίκτες της ομάδας στο παιχνίδι, ξεχνώντας τα πανηγύρια για τη διεθνή επιτυχία.

Από την άλλη, η Ξάνθη, μετά το στραβοπάτημα στην έδρα της την προηγούμενη αγωνιστική με αντίπαλο την Καλαμάτα, θα προσπαθήσει σήμερα να ρεφάρει. Αλλωστε, το να περάσει αλώβητη από μια τόσο ισχυρή έδρα θα αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα και για την παραπέρα πορεία της ομάδας.

Ο αγώνας θα αρχίσει στις 19.00 και θα μεταδοθεί απ' ευθείας από το ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ.

Τα άλλα ματς

Η του ύψους ή του βάθους, η μέχρι στιγμής παρουσία της Καλαμάτας στο πρωτάθλημα και μάλλον αποτελεί γρίφο η σημερινή της παρουσία, έστω και εάν αγωνίζεται στην έδρα της με αντίπαλο τον Πανιώνιο.

Και οι δυο ομάδες προέρχονται από σημαντικές επιτυχίες, αφού οι γηπεδούχοι πήραν πολύτιμη ισοπαλία στην Ξάνθη, ενώ οι φιλοξενούμενοι νίκησαν εκτός έδρας τον Πανηλειακό.

Οι γηπεδούχοι έχουν προβάδισμα στα προγνωστικά λόγω έδρας, αλλά σίγουρα οι Νεοσμυρνιώτες δε θα αποτελέσουν εύκολη λεία.

Την πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα αναζητά σήμερα ο Απόλλωνας Αθηνών, που υποδέχεται στη Ριζούπολη τον Πανηλειακό. Η ελαφρά ταξιαρχία του Μπάμπη Τεννέ προέρχεται από μια πολύ καλή εμφάνιση, παρά την ήττα από τον Παναθηναϊκό και το πάθημα της πρεμιέρας από τον Ιωνικό φαίνεται να έχει γίνει μάθημα.

Αλλωστε, μια ακόμη εντός έδρας ήττα θα φορτίσει ακόμα περισσότερο το ήδη βεβαρημένο κλίμα στην ιστορική ομάδα.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, η ομάδα του Πύργου προσγειώθηκε ανώμαλα τη δεύτερη αγωνιστική, αφού μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στην Καλαμάτα ήρθε η ήττα από τον Πανιώνιο. Πάντως, στην ομάδα του Πέτρου Ραβούση υπάρχει η αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα σήμερα στη Ριζούπολη.

Ενα παιχνίδι ανοιχτό σε κάθε πρόβλεψη είναι αυτό που διεξάγεται σήμερα στον Κορυδαλλό μεταξύ της γηπεδούχου Προοδευτικής και του ΟΦΗ. Η ομάδα του Κορυδαλλού, που εξέπληξε τους πάντες με την απόδοσή της στις δυο αγωνιστικές, έχει δείξει ότι είναι ικανή να κάνει τη ζημιά σε οποιοδήποτε αντίπαλο. Με βασικό όπλο την ισχυρή τους έδρα, οι Κορυδαλλιώτες δε φαίνεται να τρομάζουν από τις μεγάλες διεθνείς επιτυχίες των αντιπάλων τους και αισιοδοξούν ότι μπορούν να γευτούν τη χαρά της νίκης απέναντι στον Ευρωπαίο ΟΦΗ.

Οι Κρητικοί προέρχονται και αυτοί από μια μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, αφού ήδη βρίσκονται με το ένα πόδι στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και θέλουν να συνεχιστούν οι επιτυχίες και στο εσωτερικό.

Στην ομάδα υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία, ενώ ο Εβγκέ Γκέραρντ συνιστά ψυχραιμία και προσοχή, ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο της Προοδευτικής.

Εξω υπάρχει πρόβλημα, μέσα όμως μεταμορφώνεται. Ο λόγος για την ομάδα της Βέροιας, που μέσα στην έδρα της αλλάζει πρόσωπο. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και σήμερα με αντίπαλο τον Ιωνικό, αν και το έργο των παικτών της γηπεδούχου είναι πολύ δύσκολο.

Ο πρωτοπόρος Ιωνικόςδεν αποτελεί εύκολο αντίπαλο, αφού η ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ έχει δείξει από την αρχή ότι φέτος στοχεύει ψηλά... Μέχρι στιγμής, η ομάδα της Νίκαιας έχει την καλύτερη επίθεση, καθώς έχει σημειώσει 7 γκολ, τα 5 μαζεμένα στην Παναχαϊκή την προηγούμενη αγωνιστική. Παράλληλα, και στην άμυνα τα πράγματα είναι ιδανικά, αφού δεν έχει δεχτεί γκολ.

Τη χαρά τη νίκης θέλουν να γευτούν οι Καβαλιώτες σήμερα, με αντίπαλο τον Αθηναϊκό. Με καινούριο προπονητή τον παλιό παίκτη του ΠΑΟΚ Κώστα Ιωσηφίδη, στην ομάδα της Μακεδονίας, αισιοδοξούν ότι παρά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα των πρώτων αγωνιστικών η ομάδα θα βρει τον δρόμο της.

Στην αντίπερα όχθη, ο Αθηναϊκός του Γκερντ Πρόκοπ ταξιδεύει για την Καβάλα, με στόχο το καλύτερο, αφού σε ένα παιχνίδι εκτός έδρας ό,τι πάρεις μπορείς να αποδειχθεί πολύτιμο για τη συνέχεια σε μια ομάδα, που στόχο έχει την παραμονή της στην κατηγορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ