ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
124 ΠΒΕ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Το καψώνι στην ημερήσια διάταξη

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για τραυματισμό νεοσύλλεκτου στη διάρκεια καψωνιού

Επιβεβαιώνονται και από το ΓΕΑ οι καταγγελίες για κακοποίηση νεοσύλλεκτου σμηνίτη στην 124 ΠΒΕ στην Τρίπολη. Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν, στις 22 Σεπτέμβρη ο σμηνίτης Παναγιώτης Κουτσούκος,απόφοιτος Νομικής, τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια ομαδικού καψωνιού, στο οποίο υποβλήθηκαν οι νεοσύλλεκτοι. Ως υπεύθυνος για το καψώνι φέρεται ένας μόνιμος σμηνίας, εκπαιδευτής του Κέντρου. Το γεγονός επιβεβαιώνεται από το ΓΕΑ, απλά όμως γίνεται προσπάθεια υποβάθμισής του υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για σοβαρό τραυματισμό αλλά για... "πιάσιμο", ωστόσο δηλώνεται ότι διενεργείται έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες.

Το φαινόμενο, ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο Κέντρο, δεν είναι μεμονωμένο. Σύμφωνα με καταγγελίες νεοσυλλέκτων, το καψώνι έχει ενσωματωθεί στη βασική εκπαίδευση. Εδώ αναφέρουν χαρακτηριστικά τις λεγόμενες "ασκήσεις στρατιωτικοποίησης",που αναγκάζονται να υποστούν οι νεοσύλλεκτοι τις πρώτες μέρες της κατάταξης. Στη διάρκεια αυτών των ασκήσεων δοκιμάζονται τα όρια ψυχικής και σωματικής αντοχής των νεοσύλλεκτων. Το πιο αξιοσημείωτο, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες νεοσύλλεκτων, είναι ότι οι ασκήσεις αυτές, που περισσότερο έχουν χαρακτήρα βασανιστηρίων, γίνονται με την καθοδήγηση γιατρών!

Η ΚΝΕ

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αρκαδίας της ΚΝΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τους υπεύθυνους για τον τραυματισμό του νεοσύλλεκτου σμηνίτη και τονίζει:

"Στην ημερήσια διαταγή στο στράτευμα, βρίσκονται το ρουσφέτι, η κακή ποιότητα ζωής, η αντιδημοκρατική συμπεριφορά σε βάρος των στρατευμένων νέων. Τα προβλήματα αυτά οξύνονται από τις αναδιαρθρώσεις που σχεδιάζονται στο στρατό και τα εθνικιστικά κηρύγματα των κάθε λογής πατριδοκάπηλων.

Ολα αυτά αποσκοπούν στην εκμάθηση της υποταγής, ώστε να γίνει αργότερα χωρίς κραδασμούς η ένταξη στην παραγωγή και η αποκοπή του νέου από την πάλη.

Αυτά τα κρούσματα, αυτή η πολιτική κουρελιάζουν τα ιδεολογήματα των "εκσυγχρονιστών" του ΠΑΣΟΚ και δείχνουν τη μόνη διέξοδο για τη νεολαία, που είναι:

Να περάσουμε στην ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

- Για τα δικαιώματά μας στη ζωή, στη μόρφωση και τον πολιτισμό.

- Για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των στρατευμένων κόντρα στον πολύμορφο αυταρχισμό και την καταστολή".

Οχι στην παράδοση της χώρας στους "Ράμπο" του ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση - καταγγελία της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας για την προκλητική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης για τα πυρηνικά όπλα και την εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς επιθετικούς σχεδιασμούς

Τον προκλητικό τρόπο της κυβέρνησης, που αρνείται να παραδεχτεί την ύπαρξη και αποθήκευση στη χώρα μας αμερικανικών πυρηνικών όπλων, καθώς και την ενεργό στήριξη από την Ελλάδα των ΝΑΤΟικών επιθετικών σχεδίων, καταγγέλλει με τη σειρά της η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες.

Η ανακοίνωση αυτή έχει ως εξής:

"Με προκλητικό και ανησυχητικό τρόπο ήρθε πάλι στη δημοσιότητα το θέμα των πυρηνικών στον Αραξο. Σε σχετική δήλωση του Αμερικανού Ουίλιαμ Μαρκίν ότι υπάρχουν δέκα πυρηνικές βόμβες στον Αραξο, ισχύος Χιροσίμα, η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της κ. Ρέππα δηλώνει ότι είναι παλιάς τεχνολογίας και ότι στη σημερινή πραγματικότητα δεν την απασχολεί το ζήτημα. Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό τη στάση της κυβέρνησης, που προκαλεί τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας.

Η ΕΕΔΥΕ χρόνια τώρα καταγγέλλει την ύπαρξη των πυρηνικών στον Αραξο, ζητώντας την άμεση αποχώρηση όλων των πυρηνικών από τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση είναι ειλικρινής, όταν δηλώνει ότι στις σημερινές συνθήκες δεν την απασχολεί το θέμα, διότι έχει μετατραπεί σε γρανάζι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Συναποφασίζει και υλοποιεί τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ.

Η πρόσφατη Σύνοδος στη Μαδρίτη σηματοδοτεί την επιτάχυνση της κυριαρχίας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή και πριν από όλα του ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια της προετοιμασίας των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης, που στόχο έχουν το ματοκύλισμα των λαών που αντιστέκονται στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο (βλέπε τέως Γιουγκοσλαβία, Αλβανία), αυτές τις μέρες ξεκίνησε μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση, η DYNAMIC - MIX με τη συμμετοχή 14 χωρών.

Ανοιχτά πια και απροκάλυπτα ομολογείται από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους η ενεργός στήριξη των ΝΑΤΟικών επιθετικών σχεδίων. Σε εποχές μόνιμης, σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους υλοποιείται εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ, που ανταποκρίνεται σε αυτά τα σχέδια.

Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες απέναντι στο λαό και δε νομιμοποιείται να παραδίδει τη χώρα στους "Ράμπο" του ΝΑΤΟ που ματοκυλούν τους λαούς. Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει το θέμα των πυρηνικών στον Αραξο, που πραγματικά επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό και αυταρχικό χαρακτήρα αυτής της κυβέρνησης.

Στις σημερινές συνθήκες πιστεύουμε ότι ένα ρωμαλέο αγωνιστικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, που θα αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους, μπορεί να βάλει φρένο κατ' αρχήν και να ανατρέψει στη συνέχεια την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Καλούμε κάθε μαζικό φορέα, ΟΤΑ, εργατικά σωματεία, συλλόγους, μαθητικά συμβούλια κτλ. να διοργανώσουν τις δικές τους δραστηριότητες για την Ειρήνη. Ο λαός μας, με τις πλούσιες αγωνιστικές, φιλειρηνικές και εθνικοαπελευθερωτικές παραδόσεις και την πάλη του, μπορεί να αποτρέψει τη μετατροπή της χώρας μας σε πεδίο εκπαίδευσης και εξόρμησης των πολυεθνικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων".

ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "DYNAMIC - MIX - 97"
Αποκαλύπτεται ο επιθετικός της χαρακτήρας

Αποκαλύπτεται καθημερινά ο επιθετικός χαρακτήρας της ΝΑΤΟικής άσκησης "DYNAMIC - MIX - 97",που διεξάγεται στην Ελλάδα και αποσκοπεί στην προετοιμασία των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ για νέες επεμβάσεις στις χώρες της περιοχής. Είναι τέτοιο το θράσος τους, που δε διστάζουν να το πουν καθαρά. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το "Διασυμμαχικό Κέντρο Ενημερώσεως Κοινού", που έστησε το ΝΑΤΟ στην Κυπαρισσία για τις ανάγκες της άσκησης, αναφέρεται καθαρά ότι οι δυνάμεις ασκούνται για να είναι σε θέση να επέμβουν "σε περίπτωση εμφανίσεως γενικευμένης κρίσης στην περιοχή", κατά τα πρότυπα της ΝΑΤΟικής δύναμης που επέβαλε τη Συνθήκη του Ντέιτον στη Βοσνία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΝΑΤΟ, στην Κυπαρισσία πρόκειται, στα πλαίσια της άσκησης, να διεξαχθεί στις 27 Σεπτέμβρη άσκηση των Στρατηγικών Εφεδρειών (SRF) της SFOR (ΝΑΤΟική δύναμη της Βοσνίας). Η SRF, όπως αναφέρουν, απαρτίζεται από μάχιμες δυνάμεις χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και χωρών που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Σταθμεύει έξω από τη Βοσνία και διατηρεί ετοιμότητα ενίσχυσης των δυνάμεων της SFOR εφόσον απαιτηθεί, σε περίπτωση εμφανίσεως γενικευμένης κρίσης στην περιοχή.

Στην ίδια ανακοίνωση επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για προετοιμασία των δυνάμεων ταχείας επέμβασης: "Η σχεδίαση της SRF προβλέπει την ύπαρξη μιας δύναμης μακράν του θεάτρου επιχειρήσεων, η οποία θα είναι σε θέση να αναπτυχθεί ταχέως στην περιοχή επιχειρήσεων, εφόσον η αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης απαιτεί επιπλέον δυνάμεις. Η δύναμη αυτή θα ενεργήσει κάτω από τους ίδιους εν ισχύι κανόνες εμπλοκής που διέπουν τη δράση των δυνάμεων της SFOR". Μάλιστα, όπως σημειώνεται, το ΝΑΤΟ εκτιμά, "δεδομένου ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των στρατευμάτων της SFOR, μια τέτοια ενίσχυση είναι δυνατόν να απαιτηθεί".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επανεμφάνιση Εβερτ μέσω βιβλίου

Δύο ήταν τα χαρακτηριστικά της χτεσινής παρουσίασης του βιβλίου του Μ. Εβερτ, με το βαρύγδουπο τίτλο "Ο κόσμος που έρχεται - Ο ρόλος της Ελλάδας στο Διεθνές Περιβάλλον", με το οποίο ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να καταγράψει τη "νέα, υπερκομματική εμφάνισή" του στο πολιτικό σκηνικό.

Πρώτον, η παρουσία στη σχετική εκδήλωση που έγινε στην Παλαιά Βουλή ορισμένων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι εντάσσονται στο "πατριωτικό" ΠΑΣΟΚ, όπως οι Παπαθεμελής, Βερυβάκης, Καψής, Κρητικός, Ζακολίκος, Μαγκάκης, καθώς και το στέλεχος της ΠΟΛ.ΑΝ. Δ. Σταμάτης. Η παρουσία τους εξηγείται, τόσο από τις σχέσεις και επαφές που έχει μαζί τους ο Μ. Εβερτ, αλλά και από τις θέσεις που εκφράζει στο βιβλίο του. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν το σύνολο σχεδόν της ΚΟ της ΝΔ, με επικεφαλής τον Κ. Καραμανλή, ενώ αναμενόμενες ήταν οι απουσίες των Κ. Μητσοτάκη και Ντ. Μπακογιάννη.

Δεύτερον, όσο αφορά το ίδιο το περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο αναπαράγει τα γνωστά στερεότυπα της άρχουσας τάξης για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ η ανάλυση των εξελίξεων σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο θυμίζει αναλύσεις δανεισμένες από τα συρτάρια "ιδρυμάτων", των επονομαζόμενων "δεξαμενών σκέψης". Σε επίπεδο "εποικοδομητικών" προτάσεων, επαναλαμβάνει όλες αυτές που είχε κάνει και ως πρόεδρος της ΝΔ. Στο "διά ταύτα", ο Μ. Εβερτ επαναφέρει την πρόταση για "χάραξη μιας ενιαίας πανεθνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής", μέσω της λειτουργίας του άτυπου συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, τη θεσμοθέτηση θέσης μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών, κ.ά. Το βιβλίο παρουσίασαν με κολακευτικά λόγια ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Χρ. Χριστοφόρου και οι καθηγητές Θ. Κουλουμπής και Π. Καζάκος. Μάλιστα, ο Θ. Κουλουμπής δε δίστασε να προτείνει να διδάσκεται το βιβλίο ως πανεπιστημιακό σύγγραμμα!

Το βιβλίο αναφέρεται στους πέντε άξονες της εξωτερικής πολιτικής και στην πολιτική που πρέπει να ακολουθεί. Ετσι, στην ευρωπαϊκή πολιτική εκτιμά ότι η χώρα μας πρέπει να ταχθεί υπέρ της ομοσπονδιακής ενοποίησης, επαναλαμβάνοντας τον αστήρικτο ισχυρισμό ότι "τα εξωτερικά σύνορα της χωρών - μελών είναι και σύνορα της ΕΕ", ενώ στέκεται κριτικά απέναντι στις "άτολμες" αποφάσεις του Αμστερνταμ. Επιχειρεί να καταστήσει περισσότερο ελκυστικό το οικοδόμημα των πολυεθνικών, ζητώντας να υπάρξει "κοινωνική διάσταση", ενώ τάσσεται υπέρ της σύστασης ενός "τέταρτου πυλώνα" για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Για τη βαλκανική πολιτική, αναμασά τους γνωστούς μεγαλοϊδεατισμούς περί πρωταγωνιστικού ρόλου και δίνοντας ένα παράδειγμα υποδεικνύει ότι "η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει ακόμα πιο ενεργά στη διαμόρφωση του σύγχρονου αλβανικού κράτους" (!). Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις οποίες αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος, τάσσεται υπέρ της καλής γειτονίας και συνεργασίας, αλλά "δε θα αποδεχθούμε ούτε παζαρέματα, ούτε οποιαδήποτε άλλη μεθόδευση, που θα αποβλέπει στην ανατροπή του status quo στο Αιγαίο και την εγκαθίδρυση καθεστώτος συγκυριαρχίας". Παράλληλα, προτείνει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, από τα 6 ν.μ., στα 12 ν.μ., πριν από οποιαδήποτε προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης. Μεταξύ των προτάσεων για το Κυπριακό, περιλαμβάνεται και αυτή για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Εκδήλωση για το 14ο ΠΦΝΦ

Εκδήλωση, με θέμα: "Το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στην Αβάνα, αφετηρία ανάπτυξης της φιλίας, της αλληλεγγύης και της αντιιμπεριαλιστικής δράσης των λαών", διοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας Κεφαλλονιάς, την Κυριακή 28 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μμ,στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Θα μιλήσει η Μέλπω Αλεξανδροπούλου,αντιπρόσωπος του Συνδέσμου στο 14ο Φεστιβάλ που έγινε στην Κούβα.

ΠΤΩΣΗ F-16
Χωρίς κανένα αποτέλεσμα οι έρευνες

Χωρίς κανένα αποτέλεσμα, λες και το κατάπιε η θάλασσα, συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση κάποιου ίχνους από τα συντρίμμια του μοιραίου μαχητικού αεροσκάφους τύπου F-16, που συνετρίβη προχτές το μεσημέρι στο κεντρικό Αιγαίο, παίρνοντας μαζί του τον τριαντάχρονο χειριστή του, υποσμηναγόΧρήστο Αγγελόπουλο.Στην επιχείρηση, που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του Αγ. Ευστρατίου, παίρνουν μέρους θαλάσσια και εναέρια μέσα.

Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία, αφού εκφράζει τη λύπη της για τον άτυχο χειριστή, καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματα που προκύπτουν από τις πτώσεις μαχητικών αεροσκαφών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ