ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μοιραία ακόμη και η "πρώτη φορά"

Η Κ. Μάτσα σχολιάζει τα τελευταία περιστατικά χρήσης ναρκωτικών

Ηταν η "πρώτη φορά", που ο 15χρονος στη Ρόδο έκανε χρήση χασίς, αλλά πήγε σε ημικωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Το "τσιγαριλίκι" πρόσφερε στον 15χρονο ένας 22χρονος Τσιγγάνος. Και το ότι έκανε πρώτη φορά χρήση χασίς, αποτελεί ομολογία του ίδιου του 15χρονου προς τους γιατρούς του νοσοκομείου της Ρόδου, όπου και εξακολουθεί να νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Το περιστατικό συνέβη προχτές και έρχεται μετά το θάνατο της 13χρονης στη Θεσσαλονίκη από χρήση ηρωίνης. Η αλληλουχία των περιστατικών αυτών δεν είναι τυχαία γεγονότα και δεν αποτελούν απλή σύμπτωση. Αποτελούν εκδήλωση της κρίσης του συστήματος, με ένα δραματικό και οδυνηρό τρόπο σε προσωπικό επίπεδο. Η τοξικομανία ως τρόπος ζωής είναι η "αρνητική" άρνηση της κρίσης του συστήματος και εκφράζεται με την ιδιότυπη "αυτουργία" των τοξικομανών σε βάρος και της ίδιας της ζωής τους.

Για την πύκνωση των περιστατικών της χρήσης ναρκωτικών από όλο και μικρότερες ηλικίες και, μάλιστα, με τέτοια άμεσα δραματικά αποτελέσματα, μίλησε στο "Ρ" η Κ. Μάτσα,διευθύντρια της μονάδας απεξάρτησης "18 Ανω". "Τα περιστατικά αυτά, είπε η Κ. Μάτσα, αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί κανείς να γενικεύει και να λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιεί "αθώες" ουσίες. Δεν μπορεί, δηλαδή, να ξέρει εκ των προτέρων τις αντιδράσεις του οργανισμού σε μια τέτοια τρυφερή ηλικία, ακόμα και με τη χρήση των ναρκωτικών για μια φορά. Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι και η μία φορά μπορεί να αποβεί μοιραία".

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Διαμαρτυρίες για το νέο μισθολόγιο

Παραμένουν κλειστά τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς οι πανεπιστημιακοί διαμαρτύρονται για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, σχετικά με το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ, το οποίο θεσμοθετεί την ετεροαπασχόληση και δημιουργεί ανισότητες ανάμεσα στις διάφορες βαθμίδες.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο είναι επίσης κλειστό, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι το νέο μισθολόγιο, με την κατάργηση των ειδικών κινήτρων για τα παραμεθόρια πανεπιστήμια, οδηγεί σε "αντιστροφή" της δυναμικής ανάπτυξής τους, ιδιαίτερα μετά από τις τελευταίες ρυθμίσεις για τη μετακίνηση των μελών ΔΕΠ μεταξύ ΑΕΙ και ζητά την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου και τη συζήτηση εκ νέου με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Για τη σημαντική μισθολογική υποβάθμισή τους και τον εξευτελισμό της επιστημονικής τους οντότητας, που προωθούνται από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το μισθολόγιο του προσωπικού των ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητών - ΕΛΕ, διαμαρτύρονται με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, 14 "Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες" (ΕΛΕ) του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και της "Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας". Οι Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες επισημαίνουν ότι "πέρα από το ύψος των αποδοχών, το μισθολόγιο που συζητείται διαπνέεται από μια αυταρχική αντίληψη, η οποία στοχεύει στη χειραγώγηση, τόσο των ΕΛΕ, όσο και των ερευνητών που εργάζονται στα Ερευνητικά Κέντρα.

Συγκέντρωση στην Καρδίτσα

Πολιτική συγκέντρωση - συζήτηση οργανώνει η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ την Κυριακή 28 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης,για ζητήματα που έχουν σχέση με τον νέο νόμο για την παιδεία που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, η πρωτοβουλία αυτή του ΚΚΕ προέκυψε σαν αναγκαιότητα, με το δεδομένο της σύγχυσης και σκόπιμης ασάφειας που συνοδεύει τις εξειδικεύσεις του νόμου, καθώς και της απόκρυψης πλευρών που θα πυροδοτήσουν εντονότατες εκρήξεις στο χώρο της παιδείας. Ετσι, για το σκοπό αυτό και για να κατατεθούν για συζήτηση οι απόψεις του Κόμματος για συνολικότερα ζητήματα, οργανώνεται αυτή η εκδήλωση, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν, όχι μόνο εκπαιδευτικοί (διορισμένοι και αδιόριστοι), αλλά και γονείς και μαθητές. Τις απόψεις του ΚΚΕ θα τις παρουσιάσει ο Παν. Γεωργιάδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σύσκεψη σήμερα στην Πάτρα

Η Συντονιστική Επιτροπή φορέων της Πάτρας, που αποτελείται από την ΕΛΜΕ Πάτρας, το Σύλλογο Δασκάλων Πάτρας, το Σύλλογο Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Νομού Αχαϊας, το Σύλλογο ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πάτρας, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, Φοιτητικούς Συλλόγους, τη Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών Σωματείων και τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο, πραγματοποιεί σύσκεψη σήμερα στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού (Φωκαίας 26), με θέμα το συντονισμό της δράσης απέναντι στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας. Στο κάλεσμά της, η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει πως "στο χέρι μας είναι, ενωμένοι να εμποδίσουμε την εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού - αντιπαιδαγωγικού νόμου και να παλέψουμε για αναβαθμισμένη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία".

Να ανατραπεί στην πράξη ο αντιεκπαιδευτικός νόμος

Τη Δευτέρα αναμένεται να διαμορφώσει την εισήγησή του προς τον κλάδο το ΔΣ της ΟΛΜΕ, το οποίο συνεδριάζει, ενόψει της ολομέλειας των προέδρων των ΕΛΜΕ(Οργανωτική Ι) στις 8 Οκτώβρη.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) επισημαίνει ότι στην εισήγηση πρέπει να τονίζεται το περιεχόμενο, η φιλοσοφία και οι στόχοι που έρχεται να υπηρετήσει ο αντιεκπαιδευτικός νόμος. Επίσης η ΔΕΕ τονίζει την αναγκαιότητα να περιέχεται ξεκάθαρα στην εισήγηση η ανατροπή στην πράξη με αγώνες ο νόμος και η ΟΛΜΕ να καλέσει τους εκπαιδευτικούς να μην δεχτούν καμία αξιολόγηση του έργου τους και να μην εφαρμόσουν την αξιολόγηση των μαθητών, ακόμα και όταν εκδοθούν τα ΠΔ (η εφαρμογή των διαγνωστικών τεστ είναι νομικά αστήρικτη, καθώς δεν έχουν εκδοθεί τα ΠΔ).

Η ΔΕΕ προτείνει στο ΔΣ της ΟΛΜΕ συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης με 24ωρη απεργία στις 14 Οκτώβρη, 48ωρη στις 22 και 23 Οκτώβρη και συλλαλητήρια και ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ μέχρι τις 30 Οκτώβρη για κλιμάκωση του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ