ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σχέσεις με αρπακτικά

Το φθινόπωρο, έστω κι αν μας χαμογελά, ψυχρά φυσικά, μπήκε. Είτε μας αρέσειείτε όχι και οι σκέψεις που διατρέχουν το νου είναι φθινοπωρινές. Και η μουσική που ακούμε, φθινοπωρινή είναι κι αυτή. Ετσι, λοιπόν, σήμερα θα δούμε μια εξαιρετική "φθινοπωρινή" ταινία που υπογράφει ο μεγάλος σκηνοθέτης Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Πρόκειται για τη "Φθινοπωρινή Σονάτα",που θα παρουσιάσει η ΕΤ-2 στις 00.30. Είναι μια ταινία τρυφερή, αλλά και σκληρή, που αφηγείται την επίσκεψη μιας μάνας στον τόπο της εγκατάλειψης, δηλαδή του φόνου. Μιας μάνας, που μοναδικός της στόχο ήταν η καριέρα της και η καλοπέρασή της. Μιας μάνας που εγκατέλειψε ένα ανάπηρο παιδί σε ένα άλλο λίγο μεγαλύτερο, αλλά γερό, παιδί. Για να το μεγαλώσει, να το φροντίσει, να του σταθεί. Εκείνη έλειπε πάντα. Τα χρόνια πέρασαν, οι φιλοδοξίες κορέστηκαν και η πιανίστα έγινε τόσο διάσημη, τόσο λαμπερή με τις υπέροχες ερμηνείες της στο πιάνο, που το μόνο που θέλει να παίξει πια είναι μια φθινοπωρινή σονάτα, μια σονάτα επιστροφής στο παρελθόν. Να ξαναδεί τα παιδιά της, να αντιμετωπίσει τις ενοχές της, φοβάται. Ενα από τα ωραιότερα δράματα του Μπέργκμαν, με κυρίαρχο θέμα τη σύγκρουση μητέρας και κόρης, μια προσπάθεια επικοινωνίας, μια προσπάθεια συγχώρησης, μια δύσκολη μεταμέλεια. Μια προσωπικότητα έντονη που έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με μια άλλη αδύνατη και άβουλη. Αλλά είναι η προσωπικότητα της ίδιας της κόρης. Πρόκειται για τη μοναδική και ανεπανάληπτη συνεργασία της Ινγκριντ Μπέργκμαν και της Λιβ Ούλμαν.

Από το STAR στις 00.30 "Το αρπακτικό" του Ανρί Βερνέιγ.

Θα γυρίσουμε στα 1943, και θα πάμε στην εξωτική, αινιγματική Τυνησία που βρίσκεται κάτω από γερμανική κατοχή. Μια μονάδα της λεγεώνας των ξένων μπαίνει στο Ελ Κσουρ, μια παραλιακή πόλη. Η αποστολή των ανδρών είναι να καταφέρουν να πάρουν στην κατοχή τους έξι δισεκατομμύρια φράγκα από την τράπεζα της βορείου Αφρικής και να τα παραδώσουν στους συμμάχους. Οι Γερμανοί όμως έχουν ειδοποιηθεί για την επιχείρηση και τους περιμένουν πανέτοιμοι να τους συλλάβουν. Με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό.

Από την ΕΤ-3 στις 23.00 "Ανήλικη μητέρα" του Μάνουελ Σάμερς, με πρωταγωνιστές μια ομάδα παιδιών ηλικίας 8-15 ετών. Πρόκειται γιαασυνήθιστη περιπέτεια μιας παρέας παιδιών, που δημιουργούν μια ωραία αλλά "απαγορευμένη" σχέση, έτσι που η αφελής "αρραβωνιαστικιά" ενός από αυτά τα αγόρια, να φέρει στον κόσμο ένα μωρό, πιο μωρό από την ίδια, στα περιθώρια μια ακατανόητης κοινωνίας που τα περιβάλει. Η ταινία διακρίθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας από το Σύλλογο Κριτικών Νέας Υόρκης και Αργεντινής και, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας από τον Εθνικό Σύλλογο Θεάματος.

Μελωδικό πρωινό

Η "Καλημέρα" από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, που μεταδίδεται κάθε μέρα στις 7 το πρωί, παρουσιάζει σήμερα μεγάλο ενδιαφέρον. Θα ακουστούν αποσπάσματα από έργα των: Πέρσελ, Τοζέλι, Μότσαρτ, Ντόμπλερ Σοπέν, Κέτλεμπι, Ιβάνοφ, Ροσίνι, Καζέλα, Γιόχαν Στράους, Βόιετχ Ντούσεκ και Ντβόζαρκ. Μην τη χάσετε, μια "μουσική καλημέρα" είναι ό,τι μας χρειάζεται για να αντέξουμε τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Aπό την ταινία του Ι. Μπέργκμαν "Φθινοπωρινή σονάτα". (ΕΤ-2 00.30)
Η ψυχή της γάτας

Οσοι γοητεύονται από τη χάρη μιας γάτας, όσοι θαυμάζουν αυτό αιλουροειδές με τις υπέροχες νωχελικές και χορευτικές κινήσεις, όσοι στέκονται άναυδοι και τη χαζεύουν να τεντώνεται ή να πηδά με άνεση μακρινές αποστάσεις, να σκαρφαλώνει σε δέντρα και να αψηφά τον σκύλο, που κάτω από το δέντρο τη γαβγίζει και την απειλεί, τότε όλοι αυτοί - και δε θα είναι λίγοι - ας μη χάσουν το ντοκιμαντέρ της ΕΤ-2 "Το πορτρέτο μιας γάτας" στις 19.00. Αλήθεια πόσα ξέρουμε για την προέλευση της; Ελάχιστα. Η γάτα εμφανίζεται ως κατοικίδιο ζώο στην Αίγυπτο των Φαραώ. Πολύ αργότερα παρουσιάζεται στην Κίνα και στο τότε Σιάμ που η Βασίλισσα του την είχε εν είδει σκύλου για να την προστατεύει. Οι άνθρωποι που διέθεταν φαντασία, αναρωτήθηκαν τι θα έβγαινε με τις διασταυρώσεις. Και τις τόλμησαν! Οπως για παράδειγμα είναι μια κινέζικη γάτα που διασταυρώθηκε με γάτα από το Κέιπ Τάουν. Μέσα λοιπόν από το πορτρέτο μιας γάτας θα γνωρίσουμε πέντε αντιπροσωπευτικούς τύπους γατών: της Αβησσυνίας, της Αγκυρας, της Νορβηγικής, της Ευρωπαϊκής και της Περσικής. Η εκπομπή επιχειρεί κάτι πολύ δύσκολο, να κατανοήσει ο άνθρωπος τη συμπεριφορά αυτού του αινιγματικού πανέμορφου ζώου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ