ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΤΖΕΝΤΑ 2000"
Ενα αντιλαϊκό σχέδιο

Συζητήθηκε χτες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας με παρόντα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου

Θα μπορούσε να ήταν απλά μία ακόμα φιέστα. Μια φιέστα για τα καλά του "Αμστερνταμ", της Διακυβερνητικής, δηλαδή, Διάσκεψης, που υποτίθεται πως θα αναθεωρούσε επί το βέλτιστον την κραγμένη στις συνειδήσεις των λαών Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Δυστυχώς για τους οργανωτές, η φιέστα δεν τους βγήκε. Η παρέμβαση του επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Σπ. Χαλβατζή,χάλασε την εικόνα της συναίνεσης και του αποπροσανατολισμού των πραγματικών στόχων της Διακυβερνητικής του Αμστερνταμ, που επιχειρήθηκε χτες στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών. Τη φιέστα είχε οργανώσει ο νομάρχης Αθηνών, Δ. Ευσταθιάδης, που κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, για να ενημερώσει, υποτίθεται, τα σχετικά με τη Διακυβερνητική και την "Ατζέντα 2000".

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο Σπ. Χαλβατζής έθεσε τα θέματα στην ουσία τους και απέδειξε ότι η Διακυβερνητική επιβεβαίωσε την κυριαρχία των υπερεθνικών κέντρων. Ο Δ. Ευσταθιάδης από το ΠΑΣΟΚ, όπως και ο Θ. Κατριβάνος (ο συνδυασμός του στηρίζεται από τη ΝΔ) μαζί με τον Γ. Δραγασάκη του ΣΥΝ, απλώς εξέφρασαν τη χαρά τους για την παρουσία του υπουργού στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Ο Γ. Παπανδρέου στην αρχική του παρέμβαση υποστήριξε ότι η Διακυβερνητική ήταν μια μεγάλη διαπραγμάτευση, στην οποία η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει τους περισσότερους στόχους της. Αναφερόμενος όμως ειδικότερα, είπε ότι η Συνθήκη αναφέρεται μεν στο σεβασμό των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης, το παράδειγμα όμως που χρησιμοποίησε ήταν ότι δε θα τεθούν πλέον σε αμφισβήτηση τα σύνορα Γαλλίας, Γερμανίας στην περιοχή της Αλσατίας. Μετά την παρέμβαση του Σπ. Χαλβατζή ότι η Διακυβερνητική δεν κατοχυρώνει τα ελληνικά σύνορα από την Τουρκία, ο Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι "δεν υπάρχει εγγύηση πως θα ξεσηκωθεί η Ευρώπη εάν γίνει παραβίαση". Αυτό το μετέφρασε ως κάποια... αρχή.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και ταυτόχρονα προκλητικός ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μιλώντας για τη Συνθήκη του Σένγκεν. Τη χαρακτήρισε"προστασία της ασφάλειας, ελευθερίας και δικαιοσύνης του πολίτη". Στη δευτερολογία του προσέθεσε ότι το φακέλωμα που γίνεται από τη Συνθήκη του Σένγκεν είναι καλύτερο από αυτό που έκανε η ΚΥΠ (!), διότι κατά την άποψή του ο πολίτης μπορεί να ελέγχει το φάκελό του!

Καμιά ουσιαστική πληροφορία δεν έδωσε ο Γ. Παπανδρέου για την προστασία της απασχόλησης, παραπέμποντας το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής του Νοέμβρη, που θα επικυρώσει τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής. Τις προθέσεις πάντως των ισχυρών της ΕΕ τις αποκάλυψε στη δευτερολογία του, λέγοντας ότι "πρέπει να γίνει ο δύσκολος συμβιβασμός" μεταξύ της φύλαξης "κάποιων δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά να μην είναι και ακριβά τα εμπορεύματα που παράγονται από τις χώρες της Κοινότητας".

Για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σε σχέση με τα θέματα της Τουρκίας, ο Γ. Παπανδρέου απλά σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται τη θέση που έχει εκφραστεί από κάποιες χώρες της ΕΕ, ότι εάν δε λυθεί το Κυπριακό να μην μπει η Κύπρος στην Κοινότητα. Αφησε ασχολίαστη όμως την επισήμανση από τον Σπ. Χαλβατζή των πρόσφατων δηλώσεων της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μ. Ολμπράιτ. Οπως και διά της σιωπής του επιβεβαίωσε την υπογράμμιση του γεγονότος από τον Σπ. Χαλβατζή ότι σήμερα το ΝΑΤΟ κυριαρχεί πλήρως και στην ΕΕ.


ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Μόνη διέξοδος η αντίσταση

Αποσπάσματα από την ομιλία του επικεφαλής της ΝΑΣ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

"Η μόνη λύση για τους αιρετούς είναι να αναδείξουμε το αντιλαϊκό περιεχόμενο αυτής της Συνθήκης. Να διαλέξουμε μια άλλη κατεύθυνση απ' αυτή της ανεργίας, της λιτότητας, της αποδιάρθρωσης της αγροτικής οικονομίας, του πολέμου, της υποβάθμισης της παιδείας".

Με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής, προέτρεψε τους νομαρχιακούς συμβούλους Αθήνας ν' αντισταθούν στις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, που συνιστούν σοβαρούς κινδύνους για όλα τα στρώματα του πληθυσμού, για τους θεσμούς και την Αυτοδιοίκηση, για την ίδια τη χώρα.

"Τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία των ηγετικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ολοκλήρωση της αντίληψης των υπερεθνικών κέντρων. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δε θίχτηκε καθόλου ο πυρήνας της συντηρητικής, αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, που είναι η Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση. Για την ΟΝΕ δεν είπαν κουβέντα γιατί έτσι θα άνοιγαν το κουτί της Πανδώρας, που κρύβει πολλούς κινδύνους. Γίνεται φανερό ότι όσα λέγονταν για αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ προς όφελος των λαών ήταν ψεύτικα και αποπροσανατολιστικά", σημείωσε χαρακτηριστικά. Για να συμπληρώσει, στη συνέχεια, πως βασική αιτία της αποτυχίας της Διακυβερνητικής ήταν οι αγώνες που αναπτύχθηκαν σε όλες της χώρες της ΕΕ κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Χαρακτηριστικά ανέφερε τους αγώνες εργαζομένων σε Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ελλάδα.

"Ολοι αυτοί οι αγώνες, σημείωσε, χτυπούσαν τον πυρήνα της Συνθήκης του Μάαστριχτ". Στο σημείο αυτό ο Σπ. Χαλβατζής μετέφερε τα λόγια του προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που σηματοδοτούν ακόμα πιο ανησυχητικές εξελίξεις για τους λαούς και της Ευρώπης: "Η φτώχεια και η ανισότητα στο σύγχρονο κόσμο αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα, που θα εκραγεί αργότερα στα παιδιά μας. Χωρίς ισότητα δεν πρόκειται να υπάρξει σταθερότητα".

Σ' ό,τι αφορά τη Συνθήκη του Σένγκεν ο επικεφαλής της ΝΑΣ τόνισε ότι προωθήθηκε για να ελέγχει, να χειραγωγεί, να ποδηγετεί και ατομικά και συλλογικά τους ανθρώπους και τους μαζικούς φορείς. Την ίδια στιγμή, σημείωσε, κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να την ωραιοποιήσουν.

"Σχετικά με την απασχόληση, αυτό που διαπιστώνουμε ότι αναπτύσσεται είναι μια γιγαντιαία επίθεση στο δικαίωμα στη δουλιά. Αυτό που προωθείται είναι το μοίρασμα της φτώχειας, της ανεργίας και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας", τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής. Και σημείωσε στη συνέχεια την εξής αντίφαση: "Η πολιτική για την απασχόληση παραμένει στην ευθύνη των χωρών -μελών, ενώ η οικονομική πολιτική είναι στην ευθύνη των επικυρίαρχων της ΕΕ. Την ίδια στιγμή δε δίνεται δραχμή, και χωρίς πόρους δεν υπάρχει καμιά προοπτική".

Αναφορικά με την "Ατζέντα 2000" σημείωσε ότι εισάγεται ο "ανταγωνισμός" σε όλα τα επίπεδα, προωθούνται χαμηλότερα μεροκάματα ενώ ήδη άρχισαν να παίρνουν μέτρα για μείωση της αγροτικής παραγωγής και του αριθμού των απασχολούμενων. Σημείωσε ακόμα ότι η απευθείας σύνδεση των περιφερειών με την ΕΕ στόχο έχει την εξυπηρέτηση της ευρωπαϊκής πολιτικής και την ανάπτυξή τους ως επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του εθνικού κράτους και το σπάσιμο του εθνικού προγραμματισμού. "Είναι ανάγκη να συμβάλουμε στην ενημέρωση των εργαζομένων και του λαού ολοκληρωμένα, έγκυρα και έγκαιρα για όλα αυτά τα ζητήματα. Ετσι μπορούν να αποφασίσουν, μετά γνώσεως, για τη ζωή τους, για το μέλλον τους. Εμείς πιστεύουμε ότι θα διαλέξουν μια άλλη κατεύθυνση", κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ