ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Μονόδρομος ο αγώνας κατά των αντιλαϊκών επιλογών

Είναι ανάγκη το Μέτωπο των εργαζομένων να αντιπαλέψει το μέτωπο κυβέρνησης - μεγαλοκαπιταλιστών, τόνισε σε ομιλία του το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ μιλώντας, χτες, στον Πόρο

Σήμερα που όλα τα προβλήματα του λαού και του τόπου οξύνονται και η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου αναπτύσσεται σε όλη τη γραμμή, ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων. Τώρα που η κυβέρνηση υλοποιώντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, υπονομεύει τις κοινωνικές κατακτήσεις, αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις και με συγκεκριμένα μέτρα κατεδαφίζει το ασφαλιστικό σύστημα, είναι επιτακτικά αναγκαίο να ξεσηκωθεί ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης του λαού και της νεολαίας.

Τα παραπάνω υπογράμμισε, χτες, σε ομιλία που έκανε στον Πόρο όπου πραγματοποίησε περιοδεία ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα πλαίσια της Εξόρμησης του Κόμματος για την ενημέρωση του λαού. Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ανάμεσα στα άλλα:

"Ως συνέχεια του Μάαστριχτ έχουμε τις αποφάσεις της Διακυβερνητικής του Αμστερνταμ και την προοπτική της "Ατζέντας 2000" που επεξεργάζονται οι πολιτικοί εκπρόσωποι των πολυεθνικών. Αποφάσεις που πρέπει όχι μόνο να ανησυχήσουν και να αφυπνίσουν τους εργαζόμενους και το λαό, αλλά να τους εξεγείρουν, να τους συσπειρώσουν και να τους οδηγήσουν σε μαζική, ενωτική κοινή δράση.

Και δεν είναι μόνον τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που πλήττονται βάναυσα από την επίθεση κυβέρνησης και ολιγαρχίας. Η επίθεση αναπτύσσεται σε όλη τη γραμμή, κυρίως με τον ακρωτηριασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, η κοινωνική ασφάλιση, το περιβάλλον, όλα βρίσκονται στο στόχαστρό τους. Ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος που αναπτύσσει η κυβέρνηση, βοηθούμενη και από τη δραστήρια στάση της ΝΔ και του ΣΥΝ, προωθείται με αντικειμενικό στόχο να κατακρεουργήσει τις κατακτήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Και επωμίζονταιτεράστιες, ιστορικές ευθύνες οι πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που συμβιβάζονται, υποτάσσονται στις κυβερνητικές εντολές και στις επιδιώξεις των πολυεθνικών. Δε λειτουργούν ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, αλλά συχνά ως κυβερνητικοί υπάλληλοι.

Υπήρχαν ανέκαθεν στην ηγεσία του εργατικού κινήματος ρεφορμιστές και διάφορα συμβιβαστικά στοιχεία. Σταματούσαν, όμως, σε κάποια όρια. Είχαν και κάποιες αντιστάσεις. Σήμερα τα ηγετικά στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος που ανήκουν στο κυβερνητικό κόμμα, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα που συμφωνούν και προωθούν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο", "τα 'χουν δώσει όλα"!Οχι μόνον έχουν υποταχθεί, αλλά ενεργούν σαν η αιχμή του δόρατος για την προώθηση της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Να τους ανταμείψουν ανάλογα

Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι δε θα πρέπει μόνον να προβληματίζονται από αυτή τη συμπεριφορά. Χρειάζεται να αξιολογήσουν τη στάση τους και να τους ανταμείψουν ανάλογα. Κι αυτό όχι μόνον όταν κληθούν στις αρχαιρεσίες του συνδικάτου τους, αλλά μέσα στην καθημερινή δράση, μέσα στους ενωμένους και μαζικούς αγώνες και στις κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

"Η κυβέρνηση ξοδεύει 400 εκατομμύρια για την προπαγάνδιση του σχεδίου "Ιωάννης Καποδίστριας".Το κύριο ζητούμενο γι' αυτή είναι η διαμόρφωση μιας θεσμικής υποδομής, για να προωθήσει πιο γοργά και αποτελεσματικά την πολιτική ιδιωτικοποίησης και της πρόσθετης φορολογίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή. Επιδιώκει να αλώσει στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δήμους και νομαρχίες και να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις στο χώρο της ΤΑ.

Οι αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, είναι για την κυβέρνηση η αιχμή του δόρατος στην προσπάθειά της να αλλάξει το διοικητικό μηχανισμό. Γι' αυτό πρέπει να καταδικαστούν και σήμερα και αύριο στις εκλογές η πολιτική πρακτική και οι υποστηρικτές του σχεδίου "Καποδίστριας".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας και αναφερόμενος στην προχτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τόνισε:

Πρόσφατα "ανακάλυψαν" και την έλλειψη διαφάνειας, τις μίζες, τις απάτες που γίνονται στον τομέα των περιβαλλοντικών μελετών. Τη στιγμή, δηλαδή, που με νόμους και διάφορες υπουργικές αποφάσεις, ουσιαστικά πάνε να κατα4ργήσουν τις περιβαλλοντικές μελέτες, "ανακάλυψαν" τις απάτες! Κι αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα, προσπαθούν να τα παρουσιάσουν με βαρύγδουπες ανακοινώσεις και με πανηγυρικές συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ως το άπαν του εκσυγχρονισμού. Τα νέα τζάκια του ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκαν δίπλα στα παλιά και με τα μεγάλα έργα και την Ολυμπιάδα, φαίνεται ότι δημιουργούνται και καινούρια.

Οι μίζες, οι ρεμούλες και οι απάτες θα συνεχίζονται, όσο το λαϊκό κίνημα δε βάλει "χαλινάρι" και δεν αλλάξει τους συσχετισμούς υπέρ των αγωνιστικών, αντιμονοπωλιακών δυνάμεων.

Η διαδικασία διχοτόμησης της Κύπρου, κάνει νέα, πιο γοργά βήματα. Η κ. Ολμπράιτ δίνει εντολές και οδηγίες καθημερινά, σχεδόν, για το τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου. Η λογική αποδοχής της επιδιαιτησίας των Αμερικανών από την ελληνική κυβέρνηση έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις.

Καταλήγοντας ο Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε:

Στις αντιλαϊκές πολιτικές δίνονται απαντήσεις καθημερινά στις μικρές και μεγάλες μάχες των εργαζομένων. Στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις της φετινής χρονιάς. Στον αγώνα των υγειονομικών και άλλων εργαζομένων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα για την υγεία. Στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Στις συσπειρώσεις δημάρχων, κοινοταρχών και Συμβουλίων, καθώς και κατοίκων των κοινοτήτων ενάντια στο πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας".

Σήμερα έχει διαμορφωθεί ένα σκληρό μέτωπο κυβέρνησης - μεγαλοκαπιταλιστών, συνεπικουρούμενο από ισχυρά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που επιδιώκουν να καθυποτάξουν την αγωνιστική, λαϊκή συνείδηση, να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία, να τους οδηγήσουν στην αδράνεια και στο περιθώριο.

Απέναντι σ' αυτό το αντιλαϊκό μέτωπο, είναι απαραίτητο να αντιταχθεί το Μέτωπο των αγωνιστικών λαϊκών δυνάμεων που έχουν συμφέρον από μια άλλη πολιτική, από μια άλλη πορεία για το λαό και τον τόπο. Κι όσο πιο γρήγορα δράσουν οι λαϊκές δυνάμεις για τη συγκρότησή του, τόσο μεγαλύτερη συσπείρωση θα πραγματοποιείται, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είναι οι αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ο δρόμος της αντίστασης και της ρήξης με αυτή την πολιτική, ο δρόμος που οδηγεί σε μια δίκαιη κοινωνία, είναι μονόδρομος για το λαό.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις

Λίγες μέρες πριν την πανελλαδική "συνένωση" των φωνών διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών σχεδίων κατάργησης των κοινοτήτων, οι κινητοποιήσεις ανά νομούς πληθαίνουν και οι προετοιμασίες για την αγωνιστική παρουσία στην πλατεία Κάνιγγος, την 9η Οκτώβρη, εντείνονται.

Στα Γιάννενα,συγκέντρωση και πορεία με αυτοκίνητα στην Εθνική Αθηνών - Ιωαννίνων πραγματοποίησαν χτες κάτοικοι και αιρετοί του νομού. Παράλληλα, σε όλα τα χωριά σημειώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με διάφορες μορφές.

Την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο Δερβένι,απέκλεισαν χτες, οι κάτοικοι των κοινοτήτων της γύρω περιοχής, ενώ αύριο Δευτέρα ετοιμάζεται μαζικό συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη. Την ίδια μέρα, θα διαδηλώνουν κατά των κυβερνητικών σχεδίων και οι κάτοικοι της Χαλκιδικής,με παγχαλκιδικιώτικη συγκέντρωση και κατάληψη της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής στο ύψος των Νέων Μουδανιών.

Συγκέντρωση δημάρχων, κοινοταρχών και δημοτών πραγματοποίησε χτες και η Συντονιστική Επιτροπή Πάτρας,στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της πόλης, προκειμένου να συζητήσουν και να οργανώσουν τη δράση τους ενάντια στα προωθούμενα σχέδια. Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα τον "Ι. Καποδίστρια" πραγματοποίησαν επίσης χτες στο χώρο της αγοράς του Μουζακίου, οι κοινότητες της περιοχής Μουζακίου και Αργιθέας.

Από αύριο

Η νέα βδομάδα ξεκινά με συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Τρικαλινών στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή του Νομού.

Την Τρίτη, 30 Σεπτέμβρη, οι Συντονιστικές Επιτροπές των νομών της Ανατολικής Μακεδονίας προγραμματίζουν τον αποκλεισμό των οδικών αρτηριών που οδηγούν από τη Δράμα, τις Σέρρες και την Καβάλα προς τη Θράκη. Το πρωί της ίδιας μέρας θα γίνει παγκαρδιτσιώτικη συγκέντρωση, στο Δέλτα των Εθνικών οδών Καρδίτσας - Αθηνών, Καρδίτσας - Λάρισας, Καρδίτσας - Βόλου. Ενώ στη Λαμία η Συντονιστική Επιτροπή οργανώνει τη συγκέντρωση και πορεία των κοινοτήτων, στην πλατεία Πάρκου.

  • Μεθοδεύσεις σχετικά με τις συνενώσεις που θα προκύψουν στην περιοχή της Πύλου, καταγγέλλει η Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή. Με ανακοίνωσή της προς τους κυβερνητικούς και κομματικούς παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος τάσσεται κατά της υπαγωγής των κοινοτήτων Ρωμανού και Κορυφασίου στον Δήμο Χιλιοχωρίου και κάνει λόγο για εφαρμογή της παλαιοκομματικής μεθόδου του "διαίρει και βασίλευε".
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμφωνία επί της ουσίας

Τη σύμπνοιά της με τα σχέδια δημιουργίας ισχυρών διοικητικών δήμων, που προωθεί η κυβέρνηση με τον "Ι. Καποδίστρια", επιβεβαίωσε χτες η ηγεσία της ΝΔ, στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου και εξάντλησε την αντιπολιτευτική της πρακτική σε επιμέρους δημαγωγικές αντιρρήσεις επί της διαδικασίας επιβολής των αναγκαστικών συνενώσεων.

Με το βλέμμα στραμμένο στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, η ηγεσία της ΝΔ επέκρινε το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" ως αντιδημοκρατικό και αναποτελεσματικό και "αντέταξε" το δικό της όραμα για τη λειτουργία και δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συμπυκνώνεται στην εισαγωγή και υλοποίηση της αρχής της οικονομίας της αγοράς. Στην ουσία δηλαδή επιβεβαίωσε την κοινή πολιτική αντίληψή της με το κυβερνών κόμμα, τη δημιουργία δηλαδή διοικητικών μηχανισμών, που θα λειτουργούν ως μέσο επιβολής της κυρίαρχης πολιτικής και των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατά τα άλλα, στη χτεσινή συνεδρίαση, ακούστηκαν προτάσεις για μητροπολιτικό σύστημα διοίκησης των μεγαλουπόλεων. Επίσης διατυπώθηκαν απόψεις για την ανάγκη να πραγματώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση την ιστορική της αποστολή, προβάλλοντας - προς την κατεύθυνση αυτή - την αναδιοργάνωσή της με τρόπο αποτελεσματικό, χρήση υπολογιστών και άλλα τέτοια, που θα συμβάλλουν στην... άμεση επαφή του πολίτη με το θεσμό.

Στο Ναύπλιο η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα επισκεφτεί το Ναύπλιο αύριο Δευτέρα 29.9.97,μετά από πρόσκληση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Στις 5.00 μμ η Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων στα ΞΕΝΙΑ.Το θέμα της συνάντησης είναι η κυβερνητική πρόθεση για ιδιωτικοποίηση των ΞΕΝΙΑ, ερήμην των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.

Στις 5.30 μμ θα συναντηθεί με το Σύλλογο Εμπόρων Ναυπλίου.

Στις 6.00 μμ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα συναντηθεί με άλλους τοπικούς φορείς.

Στις 6.30 μμ θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Στις 7.15 μμ η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ