ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΑΡΜΑΟΥ,του κομμουνιστή, ΕΑΜίτη, ΕΠΟΝίτη, του Μακρονησιώτη, του ακούραστου αγωνιστή της ειρήνης, του ζωγράφου, η γυναίκα του προσφέρει στο "Ριζοσπάστη" 20.000 δρχ.

* * *

λ9

Στις 24 Σεπτέμβρη, έκλεισαν 12 χρόνια από το θάνατο του ΜΑΝΟΛΗ ΜΑΝΟΥΡΑ (Σμαήλη), από τα Ανώγεια της Κρήτης.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Χρυσούλα Μανουρά προσφέρει στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΓΕΛΗ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Τριάδας" Κοκκινιάς, 10.000 δρχ.

Η σύζυγός του Δέσποινα Αγγελή και τα παιδιά του

* * *

λ9

Στις 30 Αυγούστου 1997, σε ηλικία 46 χρόνων, πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο ο αγαπημένος μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΚΑΚΗΣ,μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Ελευθερίου - Κορδελιού, της οποίας ήταν μέλος.

Η σύζυγός του, τα παιδιά, ο αδελφός και ο πατέρας του

* * *

Το κενό που μας άφησες, φεύγοντας από τη ζωή, στο χώρο της Εθνικής Αντίστασης, στο κόμμα σου, στο κόμμα μας, αγαπητέ μας συναγωνιστή ΓΙΩΡΓΙΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ,είναι μεγάλο. Δεν ήσουν περαστικός, αδιάφορος, αλλά πρωτομάχος στους πολυποίκιλους αγώνες για την πραγμάτωση των καθηκόντων μας στο χώρο της Εθνικής Αντίστασης, στο ΚΚΕ και στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Βαθιά μέσα μας θα παραμείνει η ζωντάνια σου, το ηθικό σου ανάστημα, ο πρώτος στους πρώτους. Οσα, όμως, και αν γράψουμε, δε θα μπορέσουμε να αποδώσουμε το στίγμα ενός ολοκληρωμένου αγωνιστή, αλλά και ενός οικογενειάρχη, άξιου προς μίμηση.

Η θέση σου στη ΔΕ μένει κενή. Να είσαι σίγουρος, όμως, πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα, έτσι όπως εσύ το ήθελες.

Μέσα από την καρδιά μας, σου στέλνουμε φιλί αγάπης, για να μεταφραστεί σε παρηγοριά στην αγαπημένη σου οικογένεια.

Στη μνήμη σου, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Για τη ΔΕ του Παραρτήματος Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ

Σωκράτης Γκέκας, Γρηγόρης Βακαλόπουλος

  • Επίσης στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, η οικογένειά του πρόσφερε 50.000 δρχ. στο Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Πάνε 2 χρόνια που "έφυγε" το αξιολάτρευτο αγγελούδι μας.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 25.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Μάρκος - Ανδριανή Δουλήγερη, Καλλιθέα

* * *

λ9

Στο Βόλο, έγινε την περασμένη Κυριακή, 21 Σεπτέμβρη, το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ,που πέθανε στις 13 Αυγούστου 1997.

Γεννήθηκε το 1916 στο Μορφοβούνι (Βουνέσι) της Καρδίτσας. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια και από μικρό παιδί ρίχτηκε στη βιοπάλη. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940. Στην Κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ και δούλεψε δραστήρια. Κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ και πολέμησε τους κατακτητές. Τρία αδέρφια του, επίσης αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, έπεσαν στον αγώνα. (Ο ένας σκοτώθηκε στην Καρδίτσα). Το 1946, το κύμα τρομοκρατίας τον ανάγκασε να βγει ξανά στο βουνό. Υπηρέτησε στα τμήματα των Αγράφων του ΔΣΕ, και βγήκε στην Αλβανία το Μάη του 1950, με την τελευταία ομάδα που ήτανε στ' Αγραφα.

Εζησε στην Ουγγαρία πολιτικός πρόσφυγας. Δούλεψε στο χτίσιμο του χωριού Μπελογιάννη και εγκαταστάθηκε εκεί, μέχρι που επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του και ζούσε στο Βόλο.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του Ρωξάνη και τα παιδιά του πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

* * *

λ9

Εκλεισαν 2 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης συζύγου μου ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ,ΕΠΟΝίτισσας στην Κατοχή.

Στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη των αδελφών μου ΝΙΚΟΥ,που εκτελέστηκε το 1947 στο Επταπύργιο, ΗΛΙΑ,που πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, των πεθερικών μου ΜΕΡΟΠΗΣ και ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ,προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 20.000 δρχ. στο Παράρτημα Συκεών της ΠΕΑΕΑ και 10.000 δρχ. στην εφημερίδα μου, το "Ριζοσπάστη".

Κ. Μητσόπουλος

* * *

λ9

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ γεννήθηκε το 1920 στο Περιβόλι Δομοκού. Αγωνιστής της Αντίστασης στην Κατοχή, με το ψευδώνυμο Ηρακλής και το βαθμό του υπολοχαγού, στον Εμφύλιο, κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Εζησε πολλά χρόνια πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία.

Επαναπατρίστηκε το 1975.

Οι κακουχίες υπέσκαψαν την υγεία του και έφυγε από κοντά μας το 1985, πιστός και δραστήριος αγωνιστής για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Με τη συμπλήρωση 12 χρόνων από το θάνατό του, προσφέρουμε στη μνήμη του 10.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

Η νύφη του Πολυξένη και ο αδερφός του Παναγιώτης Κουβαράς

* * *

λ9

Σήμερα, 28 Σεπτέμβρη, γίνεται το μνημόσυνο του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΑΡΑΝΤΙΔΗ.Οταν επαναπατρίστηκε από τη Σόφια εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και άνοιξε ψαροταβέρνα. Ηταν αγαπητός και απόκτησε μεγάλη πελατεία. Ακόμη και σήμερα τον θυμούνται όσοι περνούν έξω από το κλειστό μαγαζί του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Οι γονείς του Ανδρέας και Τριανταφυλλιά, η γυναίκα του Σταυρούλα, τα παιδιά του Βάγια και Τάκης, τα αδέρφια του Γιάννης και Μόσχος.

* * *

λ9

Στις 2 Οκτώβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος απ' τη μέρα που έφυγε για πάντα από κοντά μας η αγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά ΧΡΙΣΤΙΝΑ Χρ. ΓΚΕΣΟΥΛΗ.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιστερίου.

Θανάσης, Ελένη και Κοραλλένια Γκεσούλη

* * *

λ9

Συμπληρώθηκαν 6 μήνες από την ημέρα που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΗΛΙΑΣ ΚΟΛΟΒΟΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στους Σοφάδες Καρδίτσας και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον αγώνα του λαού για τη λευτεριά της πατρίδας, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό. Ενθουσιώδης και πρωτοπόρος στις εκδηλώσεις του λαϊκού κινήματος, διέθεσε ως το τέλος της ζωής του όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα ως πρόεδρος, για πολλά χρόνια, του Παραρτήματος Σοφάδων της ΠΕΑΕΑ και στέλεχος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

Η συντρόφισσα της ζωής του Σταυρούλα

* * *

18

Σήμερα, 28 Σεπτέμβρη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο της συζύγου μου ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΠΛΙΑΜΟΥ,μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη του ΣΩΤΗΡΗ ΜΠΛΙΑΜΟΥ από το Παραλίμνιο Σερρών, ΕΠΟΝίτη στην Κατοχή, του ΚΩΣΤΑΚΗ ΒΑΣΙΟΥ από τη Μεσολακκιά Σερρών, αντάρτη του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, που εκτελέστηκε το 1948 σε ηλικία 17 χρόνων, μαζί με άλλους 9 ΕΛΑΣίτες, προσφέρω στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

Χρήστος Μπλιάμος

* * *

λ9

Με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΥΡΚΑΔΗ,στελέχους του ΚΚΕ στο Περιστέρι, η σύζυγός του Παρασκευή Κυρκάδη και τα παιδιά του πρόσφεραν στη μνήμη του 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Σαφράμπολης, στο ΚΚΕκαι 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Σαφράμπολης.

* * *

Η Μαρία Ξαφένια, από την Περίσταση Πιερίας, πρόσφερε στο "Ριζοσπάστη" 15.000 δρχ., στη μνήμη του θείου της ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και του αδερφού της ΓΙΑΝΝΗ.

* * *

λ9

Συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αγαπημένος μου και αξέχαστος σύζυγος ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ,ο οποίος αγωνίστηκε πιστά για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρω 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Μαρία Ιωαννίδου

* * *

λ18

Στη μνήμη της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΜΟΥ (αδελφής της Μαρίας Ιωαννίδου), που πέθανε στις 22 Δεκέμβρη 1995, καθώς και στη μνήμη του φίλου τους ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΛΕΡΙΔΗ,η Μαρία Ιωαννίδου και ο Αριστείδης Λύκος πρόσφεραν στο"Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

* * *

λ9

Στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που έμειναν πιστοί στα ιδανικά της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας και αγωνίστηκαν δίπλα στο ΚΚΕ: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (φωτογραφία), ΘΑΝΑΣΗ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ,ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΡΩΤΣΟΥ,ΝΙΟΝΙΟΥ ΓΕΡΑΝΙΟΥ,ΦΩΤΗ και ΧΡΥΣΑΦΟΥΛΑΣ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ,ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ,ΔΙΟΝΥΣΙΑΣ ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΥ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ,που τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί στο Επιτάλιο, ο Γιώργης Γκρυμούτης από την Αλφειούσα πρόσφερε 5.000 δρχ. στο"Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στη ΝΕ Ηλείας.

* * *

λ9

Στη μνήμη των γονιών μου ΕΛΕΝΗΣ και ΘΩΜΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ,του αδελφού μουΓΙΑΝΝΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ,που σκοτώθηκε το 1934 υπηρετώντας τη θητεία του, τουΚΩΣΤΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ και του ΚΟΣΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ μαχητών του ΔΣΕ, που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Εμφύλιου, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. για τη ΛΔ Κορέας.

Γιώργος Σιδηρόπουλος

* * *

Ο Παρθένης Διανέλλος προσφέρει 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, στη μνήμη των αγωνιστών ΜΗΤΣΟΥ ΜΠΑΣΔΕΚΗ,ΑΝΝΑΣ ΚΟΤΤΑ και ΓΙΑΝΝΗ ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗ.

* * *

Σήμερα 28 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του ακριβού φίλου ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ,στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος μόχθησε για τους πολιτικούς πρόσφυγες στη Ρουμανία και τα παιδιά τους.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΗ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ και της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΦΩΤΟΥ, συζύγου του προέδρου της ΠΕΕΠΠ, προσφέρω 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Γιάννης Γούλας

* * *

λ9

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΔΟΣ γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Βυσσινιά Καστοριάς, από γονείς εργατο-αγρότες. Το 1941 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και αργότερα πέρασε στο ΚΚΕ. Το 1943 εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και το 1944 βγήκε στο βουνό, αντάρτης του ΕΛΑΣ. Πολέμησε τους κατακτητές στην περιοχή του Βίτσι και του Βόιου Κοζάνης. Μετά την Απελευθέρωση, δούλεψε στην οργάνωση της ΕΠΟΝ στην περιοχή Κορέστια. Πιάστηκε από παρακρατικούς τρομοκράτες, βασανίστηκε απάνθρωπα και το χειμώνα του 1946, κατέφυγε στο ΔΣΕ. Ηταν επίτροπος διμοιρίας. Τραυματίστηκε βαριά στο κεφάλι και νοσηλεύτηκε στις ανατολικές χώρες.

Με το τέλος του Εμφύλιου, βρέθηκε στη Ρουμανία και το 1951 πήγε στην Τασκένδη. Εκεί σπούδασε, πήρε πτυχίο δασκάλου Ιστορίας το 1957 και από το 1957 ως το 1961 ήταν δάσκαλος στα Ελληνόπουλα. Το 1961 πήγε στη Βάρνα της Βουλγαρίας, για λόγους υγείας και δούλεψε ως δάσκαλος και εκεί ως το 1987, που επέστρεψε στην πατρίδα. Εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Καστοριά και συνδέθηκε με την ΚΟΒ Μανιακών και το Παράρτημα Καστοριάς της ΠΕΑΕΑ.

Πέθανε στις 14 Φλεβάρη 1997.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Αλεξάνδρα Σίδου και η κόρη του Ελένη πρόσφεραν 5.000 δρχ. στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟλ9

Σήμερα, 28 Σεπτέμβρη, στις 10.00 π.μ., στο Κοιμητήριο του Αγίου Θεοδώρου Μεταμόρφωσης, γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο της λατρευτής μας

ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο σύζυγός της Ιωάννης Λαμπρόπουλος

Τα παιδιά και τα εγγόνια της



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ