ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Οι φαρμακοποιοί θα πληρώσουν το "μάρμαρο"

Η αγορανομική διάταξη, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, προβλέπει άμεσα την αύξηση τιμών μέχρι 25% σε πολλά φάρμακα, αλλά σταδιακή μείωση των τιμών σε μικρό αριθμό φαρμάκων

Από την τσέπη των φαρμακοποιών θα βγάλει τελικά η κυβέρνηση το κόστος της περιβόητης ανακοστολόγησης των φαρμάκων, που ολοκληρώνεται σήμερα με την έγκριση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι τιμές 7.000 περίπου σκευασμάτων, κυκλοφορούντων και νέων.

Σύμφωνα με τη σχετική αγορανομική διάταξη που υπογράφτηκε χτες από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη,προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

  • οι αυξήσεις που θα προκύψουν από την ανακοστολόγηση - στην πραγματικότητα προέκυψαν ήδη, αφού η διάταξη ολοκληρώθηκε και υπογράφτηκε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακοστολόγησης - "εγκρίνονται εφόσον δεν υπερβαίνουν το ποσοστό του 25%".Δηλαδή, θα επιβληθούν άμεσα.
  • σταδιακά, θα επιβληθούν οι μειώσεις σε όσα φάρμακα προκύπτει από την ανακοστολόγηση μείωση, καθώς σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη, μειώσεις μέχρι του ποσοστού 50% θα εφαρμόζονται εφάπαξ, ενώ στην περίπτωση που το ξεπερνούν, το υπόλοιπο θα εφαρμόζεται μετά από ένα χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την πεποίθηση πως τα φάρμακα που δε θα πάρουν ικανοποιητικές για τους βιομηχάνους και τους εισαγωγείς αυξήσεις, καθώς και αυτά των οποίων οι τιμές θα μειωθούν, πολύ σύντομα θα τα δούμε να παίρνουν "την ανιούσα".

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη διάταξη επιφέρονται μια σειρά από αλλαγές στην παλαιότερη διάταξη που καθόριζε τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών και τα ποσοστά κέρδους. Συγκεκριμένα:

  • Ως χονδρική τιμή ορίζεται η τιμή πώλησης προς τους φαρμακοποιούς, στην οποία περιλαμβάνονται το κέρδος του φαρμακεμπόρου και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις, χωρίς τις νομοθετημένες υπέρ τρίτων επιβαρύνσεις όπως ίσχυε. Ετσι, ενώ το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού παραμένει ονομαστικά στο 35%, στην πραγματικότητα δραχμικά μειώνεται, αφού υπολογίζεται επί μικρότερης βάσης.
  • Το ποσοστό κέρδους των φαρμακεμπόρων ορίζεται στο 8% επί της καθαρής τιμής παραγωγού ή εισαγωγέα.
  • Η έκπτωση 4% που ήταν υποχρεωτική επί της χονδρικής τιμής για τις πωλήσεις σε επαρχιακά φαρμακεία που βρίσκονται εκτός έδρας νομού και σε πόλεις με λιγότερους από 10.000 κατοίκους τώρα περιορίζεται σε 5.000 κατοίκους.
  • Για τη διαμόρφωση των τιμών των εγχωρίως παρασκευαζομένων φαρμάκων λαμβάνονται υπόψη "τα σχετικά στοιχεία κόστους", αντί για "τα στοιχεία κόστους της επιχείρησης" που όριζε η προηγούμενη αγορανομική διάταξη.
  • Το ανώτατο ποσοστό κέρδους φαρμακοβιομηχανίας ορίζεται σε 8,5% από 12,5%, αλλά υπολογίζεται στο συνολικό κόστος εκτός αποσβέσεων, τόκων και κέρδους τρίτων για φασόν, ενώ μέχρι τώρα από το συνολικό κόστος επί του οποίου υπολογιζόταν το κέρδος εξαιρούνταν και οι εισφορές υπέρ ΤΣΑΥ, ΤΕΑΥΦΕ και ΕΟΦ, οπότε υπολογιζόταν σε μικρότερη βάση.
  • Για τα παυσίπονα θα εφαρμοστούν άμεσα οι νέες τιμές που θα προκύψουν, ανεξάρτητα από το ποσοστό αύξησης ή μείωσης.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης υποστήριζε χτες ότι από την ανακοστολόγηση προκύπτουν αυξήσεις μέχρι 25% σε 1.925 φάρμακα, μειώσεις μέχρι 85% σε 4.100 φάρμακα, ενώ υπολογίζεται ότι τα πρώτα 200 σε κυκλοφορία φάρμακα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 15%.

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Διαμαρτύρονται για τον αποχαρακτηρισμό τους από βιοτεχνίες

Συνέπεια του αποχαρακτηρισμού τους είναι ότι θα πληρώνουν στη ΔΕΗ 20% ακριβότερα το ρεύμα

Ακριβότερο κατά 20% θα πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα 18.000 συνεργεία αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα. Αυτό, γιατί ο αποχαρακτηρισμός τους, με βάση σχετική κοινοτική οδηγία, από βιοτεχνίες, υποχρέωσε τη ΔΕΗ, με τη σειρά της, να εξαιρέσει τις εν λόγω επιχειρήσεις από τα βιοτεχνικά τιμολόγια ρεύματος και να τις εντάξει σε τιμολόγια με αυξημένη τιμή κιλοβατώρας. Για την απόφαση αυτή, διαμαρτύρεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων (ΠΟΒΕΑΜ), χαρακτηρίζοντάς την ως αυθαίρετη και τυχοδιωκτική.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, με τη μέθοδο του αποχαρακτηρισμού, καλείται ο κλάδος αυτός να πληρώσει για λογαριασμό της ΔΕΗ 2 δισ. δρχ. από άμεσες καταβολές (αντικατάσταση μετρητών και εγγυητική διαφορά) και 1 δισ. δρχ. το χρόνο από την επιπλέον αύξηση του 20% στα τιμολόγια αυτής. Η ανακοίνωση στρέφεται κατά της πολιτικής αυτής, υποστηρίζοντας ότι οι υπεύθυνοι επικαλούνται δήθεν στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ΣΤΑΚΟΔ '91 - '95 κλπ., αγνοώντας σκόπιμα πως στη ΣΤΑΚΟΔ '97 συμπεριλήφθηκαν τα συνεργεία ως βιοτεχνίες και ότι αυθαίρετα οι διοικούντες της ΔΕΗ προχώρησαν στη ληστρική αφαίμαξη του κλάδου. Τέλος, καλεί τη Διοίκηση της ΔΕΗ και τους αρμοδίους στο υπουργείο Ανάπτυξης να επανεξετάσουν τη στάση τους και να αποσύρουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση σαν αντιδεοντολογική και αντιδημοκρατική, προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, ότι τα μέλη της ομοσπονδίας δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Προς κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων

Συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων - που ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα οι υπάλληλοι όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών - αποφάσισαν στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν χτες τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των υπαλλήλων του υπουργείου.

Σε σχετική ανακοίνωση των Ομοσπονδιών, χαρακτηρίστηκε καθολική η συμμετοχή των εργαζόμενων του υπουργείου Οικονομικών (εργαζόμενοι στις εφορίες, τα τελωνεία, το Γενικό Λογιστήριο, το Κέντρο Πληροφορικής, το Γενικό Χημείο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε ΝΠΔΔ κλπ.), καθώς - σύμφωνα με την ανακοίνωση - το ποσοστό συμμετοχή στην 48ωρη απεργία που είχαν προκηρύξει για την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του υπουργείου, έφτασε το 95%. Με το δεδομένο αυτό, συγκλήθηκαν χτες έκτακτα οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις βρίσκονται οι φαρμακοποιοί καθώς πέρα από τη μείωση του εισοδήματός τους που τους επιφυλάσσει η ανακοστολόγηση με τον τρόπο που επέλεξε να την κάνει η κυβέρνηση, εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι από ασφαλιστικά ταμεία, με εξαίρεση το ΙΚΑ για το οποίο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι στο επόμενο διάστημα με την ακολουθούμενη από τη διοίκηση πολιτική και αυτό δε θα είναι σε θέση να πληρώσει τους φαρμακοποιούς.

Η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών" τονίζει ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα στενά όρια των θεσμικών ζητημάτων του κλάδου, ούτε είναι θέμα έλλειψης συντονισμού όπως υποστηρίζει η πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου. Είναι, υπογραμμίζει, θέμα ολόκληρης της πολιτικής φαρμάκου. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση σε άλλη κατεύθυνση που να αναγνωρίζει το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό και το λειτούργημα τού φαρμακοποιού και αυτό δεν αντιμετωπίζεται με "συντονιστικά όργανα", αλλά με ανάκληση όλων των μέχρι σήμερα μέτρων και συζήτηση από την αρχή για το θέμα "φάρμακο".

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Περίεργες διαδικασίες στις προμήθειες του Ναυτικού

Για προμήθεια ακατάλληλων αλλοδαπών προϊόντων, κατηγορεί την αρμόδια επιτροπή του Πολεμικού Ναυτικού ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά. Με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο Σύλλογος, και με βάση καταγγελίες εταιρίας - μέλους του, υποστηρίζει ότι η "Κατράδης - Σχοινιά Ναυτιλίας ΑΕΒΕΕ" καταγγέλλει πως τα επιφορτισμένα όργανα του Πολεμικού Ναυτικού ενέκριναν την παραλαβή ακατάλληλων αλλοδαπών προϊόντων. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει: "Ως γνωστόν, το ΠΔ 284/89, βάσει του οποίου διενεργούνται οι προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων, προβλέπει σε ορισμένες περιπτώσεις, που αναφέρονται διαφορές κατά την παράδοση των υλικών, την παραπομπή της υπόθεσης σε επιτροπή επίλυσης διαφορών. Για την παραπομπή αυτή, τίθενται ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες, εν προκειμένω, δεν τηρήθηκαν, όπως αναφέρει η καταγγέλλουσα βιομηχανία. Και είναι αδιανόητο η οποιαδήποτε βιομηχανία να παραλαμβάνει υλικά αποδεδειγμένα άχρηστα και ακατάλληλα για το σκοπό που προορίζονται".

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά καταγγέλλει ότι οι μεθοδεύσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και ζητά τη διερεύνηση του θέματος.

Ενας ο ενδιαφερόμενος αγοραστής της ΚΕΡΑΦΙΝΑ

Η εταιρία ΝΕΟΚΑΤ που δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών κατέθεσε τη μοναδική δεσμευτική προσφορά στο διαγωνισμό για την πώληση του μετοχικού κεφαλαίου της "Κεραφίνα", που έληξε χτες. Αν και κατά την πάγια τακτική του υπουργείου Ανάπτυξης τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δεν ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, η μοναδική προσφορά της ΝΕΟΚΑΤ αναφέρεται στο εξευτελιστικό τίμημα των 411 εκατ. δρχ. με προκαταβολή 103 εκατ. δρχ. και εξόφληση σε 7 δόσεις, ενώ κάνει λόγο για 3ετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 710 εκατ. δρχ. Τα αποτελέσματα του εν λόγω διαγωνισμού δείχνουν πού οδηγεί κερδοφόρες επιχειρήσεις η εμμονή της κυβέρνησης στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η "Κεραφίνα", που πέρασε στον έλεγχο του ΟΑΕ για να "εξυγιανθεί" από τα οικονομικά βάρη της οικογενείας Στασινοπούλου και δραστηριοποιείται στο χώρο των ειδών υγιεινής, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια συνεχή κερδοφορία. Κατέχει το 20% της ελληνικής αγοράς ειδών υγιεινής και ταυτόχρονα κάνει σημαντικές εξαγωγές, κύρια προς το Ισραήλ. Το '96 παρουσίασε τζίρο ύψους 1,7 δισ. δραχμών, παρά τις "φιλότιμες" προσπάθειες από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 1990 έγινε έλεγχος στην επιχείρηση από την Εφορία και της επιβλήθηκε πρόστιμο 800 εκατ. δραχμών για ατασθαλίες που είχαν γίνει όταν την επιχείρηση είχε ο πρώην ιδιοκτήτης της, Ν. Στασινόπουλος.

Ελεγχος της οικονομίας από κοινοτικούς

Φτάνει σήμερα στην Αθήνα αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτηθεί από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών να πραγματοποιήσουν τον καθιερωμένο - τακτικό ανά 3 μήνες έλεγχο - της ελληνικής οικονομίας. Οι ελεγκτές της κοινότητας, θα έχουν σειρά επαφών με εκπροσώπους των οικονομικών υπουργείων, της Τράπεζας της Ελλάδας και άλλους παράγοντες, από τους οποίους θα ενημερωθούν αναλυτικά για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην εκπλήρωση των στόχων που έχει δεσμευτεί με το πρόγραμμα "σύγκλισης" και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Θα ζητήσουν δηλαδή και θα ενημερωθούν από την κυβέρνηση και άλλους παράγοντες του τόπου, για την πορεία των ελλειμμάτων, του πληθωρισμού, του δημοσίου χρέους και άλλων βασικών οικονομικών μεγεθών. Επίσης, θα ενημερωθούν για τα μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 1998, προκειμένου να εκπληρώσει ή να προσεγγίσει τους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ