ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στην αφάνεια αρχαιότητες

Στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου Λακωνίας και την προϊστορική πόλη (Εποχή του Χαλκού) αναφέρεται η Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ και Μπάμπη Αγγουράκη προς τους υπουργούς Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι "καθώς δε δημιουργείται η κατάλληλη υποδομή, παραμένουν στην αφάνεια τα ευρήματα της προϊστορικής πόλης.Επιπλέον, παρ' όλο που από το 1976 έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος, κατά καιρούςη Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ενοικιάζει σε ιδιώτες για εκμετάλλευση το χώρο αυτό, μαζί με την παρακείμενη λίμνη Στρογγυλή.Πρόκειται για μία εξοργιστική πρακτική, αφού οι ανεξέλεγκτες μηχανικές εργασίες αναδιαμόρφωσης του χώρου έχουν καταστρέψει ήδη το αρχαίο κανάλι του οικισμού με τη γέφυρα, καθώς και τους τάφους και το δρόμο που βρίσκονται κοντά του.Επιπλέον θέτουν σε κίνδυνο τους τάφους του νεκροταφείου στην υφαλοράχη της ακτής. Εξάλλου, από τους 60 θαλαμωτούς τάφους του νεκροταφείου, οι μεν παιδικοί - που βρίσκονται στην ακτή - ποδοπατιούνται από τους διερχόμενους, οι υπόλοιποι - που βρίσκονται στην υφαλοράχη - χρησιμοποιούνται από τους τουρίστες ως σκουπιδότοπος ή τουαλέτες...".

Οπως σημειώνεται στο κείμενο της Ερώτησης ο οικισμός περιλαμβάνει "ναούς, μέγαρα, συνοικίες, μεγάλα κτίρια των 9 ή 10 δωματίων, λιθόστρωτους δρόμους, θαλαμοειδείς τάφους, αλλά και λακκοειδείς κ.ά".

Οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: "ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε αυτός ο οικισμός με τις εγκαταστάσεις του και τα ευρήματά του να προστατευτεί, διαμορφωθεί η κατάλληλη υποδομή και να αξιοποιηθεί για την επιστημονική έρευνα, καθώς και για την προβολή της πατρίδας μας".

Σε απάντησή του ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρει ότι "η αστυνόμευση του χώρου είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,το οποίο είναι ενημερωμένο από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟ για τους κατά τόπους αρχαιολογικούς χώρους και ασκείται διά των λιμενικών αρχών". Σχετικά με το εκμισθούμενο Δημόσιο Κτήμα δηλώνει ότι "ο χειρισμός ανήκει στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και το μίσθωμα θα καταβάλλεται στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Αν πρόκειται για έκταση αιγιαλού ο ενδιαφερόμενος θα έπρεπε να είχε απευθυνθεί στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων". Επίσης, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι "η αρμόδια Υπηρεσία ήδη από το 1992, με έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων επισήμανε ότι ουδέποτε έχει γίνει χωροθέτηση των χερσαίων αρχαίων λειψάνων, λόγω ελλείψεως εξειδικευμένου προσωπικού στην αρμόδια Εφορεία. Ανάλογο αίτημα για την αποστολή τοπογράφου μηχανικού για τη θεσμοθέτηση της ζώνης Α στην περιοχή της παραλίας Βιγκλαφίων και προκειμένου να διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής διατυπώθηκε εκ νέου από την Ε' ΕΠΚΑ το 1996".Τέλος, δηλώνει "ότι "προωθείται" η ίδρυση Μουσείου σε κτίριο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Νεαπολιτών".

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Πολεμούν το απεργιακό δικαίωμα

Το "κράτος δικαίου" και η "αδέκαστη δικαιοσύνη" ακυρώνουν το δικαίωμα των εργαζομένων να απεργήσουν. Ποινικοποιώντας την απεργία, πολεμούν το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων. Αυτό συνέβη και με τις τρίωρες στάσεις που είχε κηρύξει το ΣΕΗ για τους ηθοποιούς που εργάζονται στο ΚΘΒΕ για τις 27 και 28 του Σεπτέμβρη και 12 και 13 του Οκτώβρη. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, προς χάριν και της ανεκδιήγητης "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", έκρινε τις απεργιακές στάσεις παράνομες και καταχρηστικές,επειδή, κατά την απόφαση, τα αιτήματα χαρακτηρίζονται "γενικόλογα και επουσιώδη" και γιατί "οι μέρες που έχουν προγραμματιστεί οι στάσεις εργασίας ακυρώνουν τη συμμετοχή του ΚΘΒΕ στο 6ο Φεστιβάλ της Ενωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, το οποίο χαρακτηρίζει κορυφαίο θεατρικό γεγονός για ολόκληρη την Ευρώπη, με συνέπεια τη δυσφήμηση και βλάβη του ΚΘΒΕ".Μετά από αυτό οι προγραμματισμένες παραστάσεις των "Βακχών" πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ στις 12 και 13 του Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί η παράσταση της "Βαβυλωνίας".

Δηλαδή πότε δε θα ήταν παράνομη η απεργία; Ποιος κρίνει πότε πρέπει να γίνει αυτή; Η εργοδοσία; Και πρέπει οι εργαζόμενοι να παίρνουν την άδειά της για να απεργήσουν; Οσο για τη "δυσφήμηση και τη βλάβη", αυτή την έχει επιφέρει από καιρό στο ΚΘΒΕ η ίδια η κυβερνητική πολιτική και η διεύθυνση του θεάτρου. Τελευταίο χαρακτηριστικό η παράσταση των "Βακχών",αλλά και τα όσα συμβαίνουν στο ΚΘΒΕ και συνοψίζονται στο κείμενο διαμαρτυρίας που μοίραζαν στο κοινό οι ηθοποιοί πριν από την παράσταση. Οι ηθοποιοί διαμαρτύρονται για την ανυπαρξία προγραμματισμού του θεάτρου και την προσπάθεια της διεύθυνσής του να χωρίσει σε τρεις κατηγορίες τους ηθοποιούς, με την υπογραφή τριών διαφορετικών συμβάσεων εργασίας.Η δικαιολογία της διεύθυνσης ότι "δεν υπάρχουν αίθουσες για να ανέβουν οι παραστάσεις" καταρρίπτεται, γιατί θα μπορούσε το ΚΘΒΕ να περιοδεύσει στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα.Κι ενώ ακόμη δεν καταρτίστηκε το ρεπερτόριο,η διεύθυνση του θεάτρου, με προκλητικό τρόπο, προτείνει την κατάργηση των ετήσιων συμβολαίων των ηθοποιών και αντικατάστασή τους με 5μηνα, 8μηνα και 12μηνα συμβόλαια.

Οσο για την παράσταση, που προκάλεσε το κοινό στην πρώτη του παρουσίαση, παρουσιάστηκε με κάποιες μικροαλλαγές - επεμβάσεις του Β. Παπαβασιλείου,αφού ο Μ. Λάνγκχοφ δε "μας τίμησε" αυτή τη φορά διά της παρουσίας του.

Αναδρομική παρουσίαση

Αναδρομική έκθεση της δουλιάς του Θεόδωρου Στάμου (1922-1997) εγκαινιάζεται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη.Είναι η πρώτη φορά που η δημιουργία του αυτοδίδακτου αυτού καλλιτέχνη παρουσιάζεται μ' έναν τόσο περιεκτικό τρόπο. Περίπου 150 πίνακες και σχέδια από αμερικανικά και ευρωπαϊκά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές θα παρουσιαστούν μέχρι τις 30 τουΝοέμβρη.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, "τη δεκαετία του '40 τα πρώτα του έργα έχουν βιομορφικά χαρακτηριστικά και αντλούν θέματα από αρχαίους μύθους. Τη δεκαετία του '50, γίνονται όλο και πιο αφηρημένα με τεχνική που έχει έντονα καλλιγραφικά στοιχεία, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του '50 και κατά τη διάρκεια του '60, ο Θ. Στάμος δείχνει ενδιαφέρον για τα χρωματικά πεδία. Στις δεκαετίες του 1980 και 1990, η δουλιά του επανακτά εντονότερα καλλιγραφικά στοιχεία, εμπλουτισμένα με έντονους συμβολισμούς. Οπως διαφαίνεται, η κεντρική ιδέα αυτής της διαφοροποιημένης εξέλιξης είναι η σχέση του καλλιτέχνη προς τη φύση".

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος τετρακοσίων σελίδων. Περιλαμβάνει τα έργα, παράλληλα με ιστορικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες και τεχνοκριτική ανάλυση, που σκοπό έχουν να ανιχνεύσουν την πενηντάχρονη συμβολή του Θ. Στάμου στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, ένα από τα πιο σημαντικά καλλιτεχνικά κινήματα του αιώνα μας.

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονται στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Περιλαμβάνουν ξενάγηση και εικαστικό εργαστήρι (πρωτοβάθμια εκπαίδευση) και ξενάγηση και προβολή διαφανειών (δευτεροβάθμια εκπαίδευση).

Κλέφτες... εκμαγείων

Την αποθήκη των εκμαγείων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου Κρήτης παραβίασαν άγνωστοι, χτες το πρωί.

Μέχρις στιγμής από την αρμόδια Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων δεν έχουν διαπιστωθεί απώλειες ούτε στο υλικό του ΤΑΠΑ ούτε στον περιορισμένο αριθμό αρχαιοτήτων που φυλάσσονται στην αποθήκη και είναι κυρίως όστρακα. Πάντως φύλακας δεν υπήρχε...

Για φίλους του χορού

Μικροί και μεγάλοι φίλοι του χορού σπεύσατε! Ο Σύνδεσμος Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών,ένας σύλλογος με συνεχή παρουσία και προσφορά στη διάδοση και διάσωση των δημοτικών χορών και τραγουδιών προσκαλεί όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στις χορευτικές του ομάδες, στο στέκι του (Τζωρτζ 9, 1ος ορ., αίθουσα "Παναρκαδικής"). Τα μαθήματα είναι δωρεάν και γίνονται κάθε Τρίτη (8-10μμ) για τους μεγάλους και κάθε Σάββατο (10.30πμ - 2μμ) για τους μικρούς. Πληροφορίες τις ίδιες μέρες και ώρες των μαθημάτων στο τηλέφωνο 3823.014 και στο τηλέφωνο 3802.923 (8πμ-2μμ).

  • Μια βραδιά προς τιμήν του Γάλλου συγγραφέα και μεταφραστή Ζακ Λακαριέρ οργανώνει η "Στοά του Βιβλίου",στις 3/10 (8.30μ.μ.), στις Αίθουσες Λόγου και Τέχνης,με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων συγγραφικής δράσης, γνωριμίας και βαθιάς φιλίας του με την Ελλάδα. Τον τιμώμενο θα προσφωνήσει ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης,ενώ για το έργο του θα μιλήσουν οι: Τίτος Πατρίκιος, Πέτρος Παπαδόπουλος, Λευκή Μολφέση.
Εντατικές δοκιμές

Το "Θέατρο Εξαρχείων" ανοίγει αυλαία στις 10 του Οκτώβρη, επαναλαμβάνοντας, το έργο του Ντέιβιντ Χέαρ "Γυάλινος ουρανός",που ανεβαίνει σε μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλλα,σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη,σκηνικά - κοστούμια Φαίδωνα Πατρικαλάκη.Παίζουν: Τάκης Βουτέρης, Αννίτα Δεκαβάλλα, Θεοφάνης Μαντζώρος.Το έργο, που παίχτηκε στο Λονδίνο με τεράστια επιτυχία, απέσπασε τα βραβεία Ολιβιέ και ΒΒC, ως το καλύτερο έργο του 1995. Οι ήρωες του συγγραφέα είναι πάντα απλοί καθημερινοί άνθρωποι και τα έργα του χαρακτηρίζονται από βαθύτατο ουμανισμό.

  • "Το βαλς των ταυρομάχων" του Ζαν Ανούιγ (φωτό) θα ανέβει, στο Θέατρο "Διάνα",σε μετάφραση Μαρλένας Γεωργιάδη,σκηνοθεσία Εύης Γαβριηλίδη,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα και μουσική επιμέλεια Ιακώβου Δρόσου.Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Χρυσούλα Διαβάτη, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Σωκράτης Αλαφούζος, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Τάκης Βλαστός, Μαρία Γκάγκου, Ντέπη Πάγκου, Ρωξάνη Καλτάκη κ. ά.
  • Το "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε" του Πιραντέλο θα είναι το εναρκτήριο έργο του "Αμφι - Θεάτρου" και θα ανέβει το Δεκέμβρη σε μετάφραση Δημήτρη Μυράτ,σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου και σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ.Πριν από τις 10 του Οκτώβρη και για 8 μόνο παραστάσεις θα παρουσιαστεί η "Ευγένα" του Θ. Μοντσελέζε,που παρουσιάστηκε προ ημερών στο θέατρο Παπάγου.
  • Το έργο του Ευγένιου Ο' Νιλ "Το ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μες στη νύχτα" θα παρουσιαστεί στο θέατρο "Αθηνά" σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου,σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη και σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ.Παίζουν: Ζωή Λάσκαρη, Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Γιώργος Χριστοδούλου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ