ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Πρόεδρος της Αγριας Δύσης

Τελευταία μέρα του Σεπτέμβρη απόψε και ποιος έχει όρεξη για να δει τηλεόραση; Ο χειμώνας, κρύος, γκρίζος, μελαγχολικός και ατέλειωτος είναι προ των πυλών εντός ολίγων ωρών. Θα βγούμε, έτσι μας λέει η ψυχή μας. Τελικά, όμως ενδέχεται και να μείνουμε μέσα. Τότε εκτός από το να διαβάσουμε ένα βιβλίο, κάτι που είναι πολύτιμο, να ακούσουμε ένα ωραίο κομμάτι, ή να καθίσουμε λιγάκι να σκεφτούμε πόσα είναι τα μισά της χιλιάδας, τα οποία όμως δε διαθέτουμε, μπορεί να καταλήξουμε στην τηλεόραση. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στο πρόγραμμα, καλού - κακού. Ετσι: Από το STAR στις 22.00 "Νίξον" του Ολιβερ Στόουν.

Πρόκειται για μια δήθεν πολιτική ταινία και λέμε δήθεν διότι ο σκηνοθέτης δεν προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στην παραίτηση του Νίξον για το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ, ένα σκάνδαλο που πήρε τεράστιες διαστάσεις, ενώ στην πραγματικότητα είναι κάτι που πάντα γινόταν στην Αμερική και αλλού και συνεχίζει να γίνεται και τώρα. Ο Νίξον, ο πολιτικός που ποτέ δεν υπήρξε συμπαθής σε κανέναν. Ηταν ένας άξεστος άνθρωπος, το χαϊδεμένο παιδί του Αϊζενχάουερ, ο μακελάρης του Βιετνάμ, ο άνθρωπος που συνέχισε το λάδωμα, τη διαφθορά, την κατασκοπία, τη συνωμοσία και τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Αμερικής. Ο "νέος" Νίξον, όπως ήταν το σλόγκαν της προεκλογικής του καμπάνιας, δεν είχε αλλάξει σε τίποτε με τον παλιό Νίξον, με τον εκάστοτε "Νίξον", τον εκάστοτε πλανητάρχη. Ιδιος και απαράλλακτος με τον εαυτό του, με την ιδεολογία του, με την πολιτική του. Τώρα, γιατί ο Στόουν σε τούτη την ταινία μας παρουσιάζει έναν Ρίτσαρντ Νίξον ως έναν Ριχάρδο σαιξπηρικό δεν το γνωρίζουμε. Πάντως δεν είναι τυχαία η επιλογή του Αντονι Χόπκινς στον ομώνυμο ρόλο. Ο Χόπκινς ένα άριστος ηθοποιός του σαιξπηρικού θεάτρου δίνει τον καλύτερο εαυτό, ερμηνεύει άψογα, υπακούει με απόλυτη πειθαρχία στο σκηνοθέτη, με αποτέλεσμα να καταφέρνει να πείσει τον ανιστόρητο θεατή για τη "δραματική" φιγούρα του Προέδρου των ΗΠΑ.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 01.20 "Χωρίς συρματοπλέγματα" του Κινγκ Βιντόρ.

Οσο γνωστός κι αν είναι ο ηθοποιός, καλά θα κάνει να μην ανακατεύεται με το σενάριο. Στην περίπτωση που μας απασχολεί σήμερα είναι ο Κερκ Ντάγκλας που ανακατεύτηκε τόσο πολύ με το σενάριο, το άλλαξε και τελικά εγκατέλειψε τα γυρίσματα της ταινίας, η οποία όμως παραμένει εντυπωσιακή. Ο Ντέμσι είναι ένας ανυπότακτος καουμπόι που μισεί τις διαχωριστικές γραμμές, τα συρματοπλέγματα και παίρνει υπό την προστασία του τον νεαρό Τζεφ. Προσλαμβάνονται στο ράντσο μιας αυταρχικής γυναίκας και ξαφνικά από φίλοι γίνονται ερωτικοί αντίζηλοι και εχθροί. Ο σκηνοθέτης προβληματίζεται για τα "συρματοπλέγματα", για τις διαχωριστικές γραμμές, για την ιστορία του "εκπολιτισμού" της Αγριας Δύσης.

Από την ΕΤ-3 στη 1.00 "Ποτέ δεν είναι αργά" του Γκιλς Βάλκερ με την Ολυμπία Δουκάκη. Πρόκειται για μια κωμωδία που αφηγείται την ιστορία τεσσάρων φίλων που ψάχνουν να βρουν χρήματα για την κηδεία ενός φίλου τους.

Εξομολογήσεις

Είχαμε συνηθίσει να τη βλέπουμε ως ένα άσχημο, αδύνατο παπάκι, που έπαιζε σε ρόλους αστείους και ασήμαντους. Πέρσι, είχαμε την ευκαιρία να τη δούμε στο "Ολοι λένε σ' αγαπώ" του Γούντι Αλεν, και πραγματικά τα χάσαμε. Αναυδοι μείναμε με τη μεταμόρφωσή της. Δεν είχαμε πια μπροστά μας ένα κοριτσάκι, αλλά μια μεγάλη κωμική ηθοποιό, που συνάρπασε το κοινό με την εκπληκτική ερμηνεία της. Η Αμερικανίδα ηθοποιός Γκόλντιν Χόουν είναι μια διάσημη, γοητευτική, πλούσια και ευτυχισμένη γυναίκα. Η προσωπική της ζωή, όμως, δεν ακολουθεί τα πρότυπα της ζωής των σταρ, αφού η Χόουν δε δίνει συνεντεύξεις, δεν αφιονίζεται με τη δημοσιότητα και είναι αφοσιωμένη στη δουλιά της και στην οικογένειά της, τον σύζυγό της - Κερτ Ράσελ - και στα τρία παιδιά της. Αυτή η συνέντευξη που θα παρακολουθήσουμε απόψε από την ΕΤ-2 στις 21.00 είναι η μια και μοναδική συνέντευξη, που η χαριτωμένη Γκόλντιν Χόουν παραχώρησε σε συνάδελφο του BBC. Και αξίζει να τη δούμε, αφού μιλά μονάχα για την καριέρα της, τους φίλους της, και όλα όσα τη βοήθησαν να είναι μια ευτυχισμένη πενηντάρα, χωρίς να "κλαίει" τα καλύτερα χρόνια που πέρασαν, αλλά εκείνα που περιμένει ότι θα είναι ακόμη καλύτερα.

Η αφίσα της ταινίας "Ποτέ δεν είναι αργά" (ΕΤ-3 01.00)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ