ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στο βάθος... διάλογος
  • Στις 10 Οκτώβρη το πρώτο ραντεβού Αθήνας και Αγκυρας, σε ΝΑΤΟικό τραπέζι για να συζητήσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο
  • Αύριο έρχεται στην Αθήνα ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για να διασφαλίσει την πραγματοποίηση της συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ το Νοέμβρη στην Κύπρο

"Η αμερικανική διπλωματία δεν έχει χάσει τις ελπίδες της για την επανάληψη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, παρά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στη Νέα Υόρκη", τόνισε ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Σαμπάχ" και πρόσθεσε ότι "πρέπει να δούμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μακροπρόθεσμα", "δεν πρέπει να μένουμε στις λέξεις, αλλά να βλέπουμε τις πράξεις πίσω από αυτές".

Προσπαθώντας να δουν τα πράγματα πίσω από τις σκληρές λέξεις του Θ. Πάγκαλου, ακολουθώντας τη "συμβουλή" του Αμερικανού διπλωμάτη, Ελληνες διπλωμάτες υπογραμμίζουν πως η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, έχει πλέον ξεκινήσει. Ηδη, Αθήνα και Αγκυρα έχουν στη διάθεσή τους και μελετούν τις προτάσεις του γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα και προετοιμάζονται για τη διαπραγμάτευση η οποία θα λάβει χώρα στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Οι προτάσεις Σολάνα, πρέπει να σημειωθεί, περιλαμβάνουν και "μέτρα", όπως οι πτήσεις αφοπλισμένων αεροσκαφών, τα οποία είχαν απορριφθεί από την Αθήνα, πέρυσι, κατά τη διάρκεια ανάλογων συζητήσεων στους κόλπους της συμμαχίας.

Σήμερα, η Ουάσιγκτον, όπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την προσπάθεια του γγ του ΝΑΤΟ και είναι αποφασισμένη να παρέμβει, προκειμένου να εξασφαλίσει μια "ρεαλιστική" προσέγγιση των δύο χωρών στις προτάσεις Σολάνα. Αυτή, άλλωστε θεωρείται και η κύρια αποστολή του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις των ΗΠΑ, ο οποίος την προσεχή Τετάρτη θα βρεθεί στην Αθήνα.

Ο μεσοπρόθεσμος στόχος αυτής της διπλωματικής δραστηριότητας της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την εκτίμηση της Αθήνας, είναι η προετοιμασία της συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ τον προσεχή Νοέμβρη στην Κρήτη.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πιθανότητα συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ σημείωσε πως "η Βαλκανική Διάσκεψη στην Κρήτη γίνεται με τη συμμετοχή όλων των Βαλκάνιων ηγετών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα θέματα των Βαλκανίων. Δεν αποτελεί μια διμερή συνάντηση. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει στην Κρήτη είναι, η επίσκεψη των Τούρκων ηγετών να δώσει τη δυνατότητα σε μία επικοινωνία η οποία θα αξιοποιεί τις εμπειρίες, θετικές και αρνητικές, που υπάρχουν, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το τοπίο ακόμη περισσότερο. Είναι δυνατόν, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό να υπάρξει συζήτηση, εφ' όσον και η άλλη πλευρά δέχεται η συζήτηση αυτή να γίνει στη μία και μοναδική βάση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από εμάς - γιατί μιλήσατε για βάση συζήτησης και αυτή δεν είναι άλλη από το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την τήρηση των Διεθνών Συνθηκών - ή είναι πιθανότατο να μην υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση, αν δε γίνει αποδεκτή αυτή η κοινή βάση".

Τσουκάτος κατά Πάγκαλου

Στην Αθήνα, οι φραστικές εκρήξεις του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, έδωσαν στο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Θ. Τσουκάτο την ευκαιρία να "δημοσιοποιήσει" την άποψη του Μαξίμου, σύμφωνα με την οποία με "τέτοιες λέξεις (δολοφόνοι, βιαστές και ληστές που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών) δε γίνεται εξωτερική πολιτική".

Ο Θ. Τσουκάτος δημοσιοποίησε αυτή την άποψη μιλώντας σε δημοσιογράφους, στους οποίους την επομένη απέδωσε και την ευθύνη της "παρερμηνείας" της δήλωσής του. Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας αναφερόμενος σε αυτό το θέμα υποστήριξε πως "δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα για τον κ. Πάγκαλο. Να είναι σαφές αυτό. Ασφαλώς, ο πρωθυπουργός τον καλύπτει και τον περιβάλλει ιδιαίτερα με την εμπιστοσύνη του. Αλλά, παρά το ότι δεν πρέπει να συζητούμε, γενικώς, τις δηλώσεις που γίνονται, για να μην υπάρξει παρανόηση, γιατί γνωρίζω τι μπορεί να δημιουργηθεί από τέτοιου είδους θέματα, σας λέω ότι ο κ. Τσουκάτος δεν είπε αυτό ακριβώς. Ο ίδιος, σε αποσαφήνιση που θεώρησε αναγκαία να κάνει, είπε πως βεβαίως ο κ. Πάγκαλος είναι εξαιρετικά επιτυχημένος στον τομέα του και τον υποστηρίζουν όλες οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, για την πολιτική την οποία ασκεί. Και βεβαίως, ρωτήθηκε για συγκεκριμένες λέξεις, τις οποίες δεν επανέλαβε. Είπε, όμως, ότι δεν πρέπει να απομονώνονται κάποιες λέξεις για να βγαίνει συμπέρασμα, γιατί η εξωτερική πολιτική δε γίνεται με την απομόνωση κάποιων λέξεων".


Περίεργο δημοσίευμα της "Ομπσέρβερ"

Ενα περίεργο και ύποπτο δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα της κυριακάτικης έκδοσης της βρετανικής εφημερίδας "Ομπσέρβερ",περί εκπαίδευσης Κούρδων "τρομοκρατών" στην Ελλάδα, άνοιξε νέο κύκλο συζητήσεων και σεναρίων γύρω από το θέμα, προκαλώντας, παράλληλα, ερωτηματικά σχετικά με τις επιδιώξεις των κέντρων από όπου εκπορεύονται αυτά τα σενάρια.

Το εκτενές δημοσίευμα της "Ομπσέρβερ" στηρίζεται στις "αποκαλύψεις" ενός μετανοημένου Κούρδου "τρομοκράτη", με το όνομα Σέιντο Χαζάρ,ο οποίος φέρεται να δίνει συνέντευξη στην εφημερίδα από το δωμάτιο ξενοδοχείου, που διέμενε στη Νάξο. Ανάμεσα στα πολλά και διάφορα που περιγράφει ο Χαζάρ, είναι ότι κατασκεύαζε βόμβες για το PKK, μάλιστα κάνει λόγο και για χημικά και βιολογικά όπλα, που αποθηκεύονταν στη Δροσιά. Επίσης, εμπλέκει την οργάνωση "17 Νοέμβρη", αλλά και τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, που, όπως υποστηρίζει, ενισχύουν και εκπαιδεύουν τους Κούρδους αντάρτες.

Τις "αποκαλύψεις" του Σ. Χαζάρ διέψευσε κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση. Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου ΓΓ του υπουργείου Τύπου Γ. Νικολάου, δήλωσε την Κυριακή ότι τα "όσα αναφέρονται είναι αναληθή, ανυπόστατα και κατασκευασμένα, η ελληνική κυβέρνηση τα διαψεύδει κατηγορηματικά". Ο ίδιος επισημαίνει ότι η βρετανική εφημερίδα, για να υποστηρίξει τις θέσεις της, "χρησιμοποιεί τους γνωστούς ισχυρισμούς της τουρκικής προπαγάνδας". Επίσης, σημειώνει ότι τα όσα "αποκαλύπτει" ο Χαζάρ είναι ήδη δημοσιευμένα σε βιβλίο που εκδόθηκε το 1996 στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς.

Στο χορό μπήκε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Ετσεβίτ ο οποίος κατηγορεί την Ελλάδα ότι υποστηρίζει το PKK. "Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ανοιχτά το PKK", δήλωσε στο πρακτορείο "ΑΝΑΤΟΛΗ". Παράλληλα, στο θέμα δόθηκε τεράστια προβολή χτες από τα ΜΜΕ της Τουρκίας, όπου παραθέτονται οι ισχυρισμοί που επανειλημμένα έχουν διατυπωθεί από την Τουρκία, περί δήθεν στήριξης που παρέχει στο ΡΚΚ η Ελλάδα, ενώ ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι ζητήθηκαν πληροφορίες από την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα και σημείωσε ότι "είναι γνωστές οι επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στα στρατόπεδα του ΡΚΚ".


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεκάλογος σύμπλευσης με την κυβερνητική πολιτική

Τη συμφωνία της ηγεσίας της ΝΔ επί της ουσίας των διατάξεων του σχεδίου "Καποδίστριας" επιβεβαίωσε η κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και ΚΕ του κόμματος, το περασμένο Σάββατο στην Ερέτρια. Από την άλλη, προκειμένου να αποκρύψει τη σύμπλευση με την κυβέρνηση, αλλά και για να εκτονωθούν οι αντιδράσεις από την πλευρά των οπαδών του κόμματος, ρίχτηκε, από τον Κ. Καραμανλή, το πυροτέχνημα της τροποποίησης του νομοσχεδίου από... την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η ΝΔ "λέει "ναι" στη συστηματική προετοιμασία, τη μελέτη και τον προγραμματισμό ενός σημαντικού προγράμματος, όπως είναι οι συνενώσεις. Λέει "ναι" πάνω απ' όλα στην πολιτική και κοινωνική συναίνεση", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του, ενώ στη δευτερολογία του συμπλήρωσε ότι "είναι εσφαλμένη η άποψη που ακούστηκε και σήμερα ότι είμαστε αντίθετοι επί της αρχής στην προοπτική των συνενώσεων".

Ο "δεκάλογος" στον οποίο κατέληξε η ηγεσία του κόμματος όσον αφορά τις θέσεις της για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι "αποκαλυπτικός" για την πολιτική γραμμή πλεύσης. Από αυτόν προκύπτει με σαφήνεια η σύμπλευση στόχων με την κυβέρνηση Σημίτη, αφού η ΝΔ τάσσεται υπέρ "μιας ισχυρής, ευέλικτης και αποτελεσματικής διοίκησης, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο" και υπέρ της "αρχής της ενότητας του κράτους". Παράλληλα τάσσεται υπέρ των συνενώσεων, διαφωνώντας για το "θεαθήναι" όσον αφορά τον αναγκαστικό χαρακτήρα που προωθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι "η ουσιαστική και πραγματική συνένωση ορισμένων καθοριστικής σημασίας λειτουργιών των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ θα συμβάλει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας τους".

Ειδικότερα συντάσσεται με το σύνολο των αντιδημοκρατικών επιλογών της κυβέρνησης, όπως ο διορισμός του περιφερειάρχη, το εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής για την εκλογή των δημάρχων από την πρώτη Κυριακή, με ένα ποσοστό γύρω στο 40%.

Πιέσεις για προγραμματικές συμφωνίες

Οι προγραμματικές συμφωνίες των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών με "ελληνικές" επιχειρήσεις αποτελεί σημείο αιχμής των πιέσεων που ασκεί η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου η σύναψη των συμφωνιών να μη γίνει την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία της 31.12.97, αλλά άμεσα. Προφανής στόχος δεν είναι βέβαια η διασφάλιση της διαφάνειας, όπως διακηρύσσεται στη σχετική δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος, αλλά η διασφάλιση της δυνατότητας της ηγεσίας της ΝΔ να "παίξει" στη σύναψη των προγραμματικών συμφωνιών.

Το θέμα απασχόλησε τη χτεσινή σύσκεψη του Κ. Καραμανλή με τους "σκιώδους υπουργούς", στην οποία εκφράστηκε η ανησυχία μήπως η καταληκτική ημερομηνία για τη σύναψη των προγραμματικών συμφωνιών χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση "ως πρόσχημα και άλλοθι για την υιοθέτηση πρόχειρων και αδιαφανών επιλογών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ