ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην αντίθετη... συχνότητα

Ενώ αύριο, Πέμπτη, ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους σε ημερίδα με θέμα την προκήρυξη τηλεοπτικών αδειών,η Ενωση Περιφερειακών Καναλιών,σε ψήφισμά της, εκφράζει την αντίθεσή της τόσο για το "χάρτη" των συχνοτήτων, όσο και για την προκήρυξη.

Η Ενωση Περιφερειακών Καναλιών πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση και στο ψήφισμα που εξέδωσε, θεωρεί ότι ο χάρτης των τηλεοπτικών συχνοτήτων και οι προκηρύξεις των αδειών, αντί ν' αποτελέσουν την απαρχή ρύθμισης των τηλεοπτικών πραγμάτων της χώρας μας, στην ουσία αποβλέπουν στη "φίμωση και τον εξαφανισμό, τόσο της ελεύθερης και αδέσμευτης τηλεόρασης, όσο και στον εξανδραποδισμό του συνόλου περίπου των τηλεοπτικών σταθμών της ελληνικής περιφέρειας και των "μικρών" του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης". Επισημαίνεται, επίσης, ότι με το χάρτη των συχνοτήτων και τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται, δημιουργούνται προβλήματα εκεί που δεν υπήρχαν, προβλήματα που άπτονται και εθνικών μας θεμάτων, κυρίως στις ακριτικές περιοχές.

Στο ψήφισμά της η Ενωση μιλά για αυθαιρεσίες, αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και "ετσιθελισμό". Θεωρεί ότι ο περιορισμός των συχνοτήτων έγινε χωρίς λόγο και αιτία, με κύριο σκοπό την "εξοικονόμηση διαύλων για την εξυπηρέτηση τηλεοπτικών σταθμών, που εκπέμπουν κωδικοποιημένο τηλεοπτικό σήμα". Επισημαίνει ακόμη ότι η επιλογή του χρόνου για τη διαδικασία χορήγησης αδειών δεν είναι άσχετη, με τη θεσμική αλλαγή στην περιφέρεια, με τη δρομολόγηση δηλαδή του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας".

Στην απόφασή της, η Ενωση καλεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, να παρέμβει άμεσα "ως αυτόνομη διοικητική αρχή που είναι" και να σταματήσει τη διαδικασία που "ξεκίνησε ερήμην του" για τη χορήγηση των "τηλεοπτικών δεδομένων". Ζητά από τους υπουργούς Τύπου και Συγκοινωνιών ν' ανακαλέσουν τη διυπουργική απόφαση για το χάρτη των συχνοτήτων, καθώς και τις προκηρύξεις για τη χορήγηση αδειών σε σταθμούς τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας. Και αυτό γιατί η Ενωση πιστεύει πως η διαδικασία χορήγησης αντί να επιλύει τα προβλήματα, τα περιπλέκει, με αποτέλεσμα τη "φίμωση της τηλεοπτικής φωνής της ελληνικής περιφέρειας και την ανεργία εκατοντάδων εργαζομένων".

Αληθινοί εφιάλτες

Μια γαλλική ταινία του Γκιλμάζ Γκιουνέι, του σκηνοθέτη που έκανε τις μνήμες αληθινών περιστατικών εφιαλτικά αριστουργήματα, θα παρουσιαστεί σήμερα στην ΕΤ - 3 στις 22.30. Πρόκειται για την ταινία "Ο τοίχος",που θα μας ξεναγήσει στην κόλαση των φυλακών της Αγκυρας. "Ο τοίχος" γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Γαλλία, όπου ο Γκιουνέι είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο. Η εξορία δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα στη δουλιά του Γκιουνέι, λείπει η δύναμη, η έμπνευση, που αντλούσε από την πατρίδα του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι τόσο αριστουργηματική, όπως "Το κοπάδι" και "Ο δρόμος"."Ο τοίχος" είναι μια συγκλονιστική μαρτυρία για το σωφρονιστικό σύστημα της Τουρκίας. Η ταινία πραγματεύεται την εξέγερση κάποιων αγοριών μέσα στις τουρκικές φυλακές εναντίον των δεσμοφυλάκων και του κατεστημένου των φυλακών. Γυρίστηκε στα 1983 και πρωταγωνιστούν οι: Αϊσέ Εμέλ και Τουντσέλ Κούρτιζ.

Ασημένια μαλλιά

Ενα αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας,που περιλαμβάνει την ελληνική ταινία "Γάμος στο περιθώριο", παρουσιάζει η ΕΤ-1 στις 22.00. Η ταινία καταγράφει τον έρωτα δυο ηλικιωμένων ανθρώπων που είναι χήροι και αντιμετωπίζουν τις αντιδράσεις των σοβαροφανών της επαρχιώτικης κοινωνίας. Μετά την ταινία η δημοσιογράφος Εύα Ντελιδάκη συζητά με επώνυμους και απλούς πολίτες για το λεγόμενο "χάσμα των γενεών" και για το πώς μπορεί αυτό να εκμηδενιστεί, αλλά και για τις ανάγκες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας να ζήσουν, να χαρούν, να προσφέρουν, να δημιουργήσουν, να εκτονωθούν. Ανάμεσά τους η κοινωνική λειτουργός Πόπη Καλιγέρη - Βυθούλκα. Επίσης στην εκπομπή μιλούν οι: Ροζίτα Σώκου, Μαρία Φωκά, Αριστείδης Μόσχος, Γιάννης Σπάρτακος. Σκηνοθεσία Γιώργος Παπαδόπουλος.

Βενετία '97

Συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στο αρχαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου, το Φεστιβάλ Βενετίας. Στα δύο ωριαία προγράμματα με τίτλο "Βενετία '97", προσωπικότητες της έβδομης τέχνης, που βρέθηκαν φέτος στο φεστιβάλ, μιλούν σε αποκλειστικές συνεντεύξεις, για τη δουλιά τους και για το μέλλον του κινηματογράφου. Ανάμεσά τους στο πανέμορφο νησάκι της Βενετίας, το Λίντο, βρέθηκαν οι Χάρισον Φορντ, Εμα Τόμσον, Τζέρεμι Αϊρονς, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Ζαν Γιμού, Ζεράρ Ντεπαρτιέ, Βίλεμ Νταφόε, Μισέλ Πικολί, Σάλι Πόρτερ, Αλίντα Βάλι κ.ά. Μέρος των εκδηλώσεων του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο Ιταλό ηθοποιό που χάθηκε, τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, ακόμη, διάφορα χάπενινγκ, που έγιναν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, όπως τον Γούντι Αλεν να κάνει βόλτες με τη γόνδολα ή να παίζει το κλαρινέτο του. Η επιμέλεια και σκηνοθεσία είναι της Ελπίδας Σκούφαλου(ΕΤ - 2, 19.00).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ