ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικές απαιτήσεις

Στην Αθήνα σήμερα, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να επαναλάβει τις αμερικανικές απαιτήσεις, για άρση του ελληνικού βέτο, σχετικά με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία, καθώς και για την έναρξη της συζήτησης για τα ΜΟΕ

Μόλις λίγες μέρες μετά το ναυάγιο των ελληνοτουρκικών επαφών στη Νέα Υόρκη, απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σπεύδει στην περιοχή, προκειμένου να διατηρήσει "ζωντανή" τη διαδικασία για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μ. Γκρόσμαν, σταματώντας σήμερα στην Αθήνα, θα συναντηθεί με τον Θ. Πάγκαλο και, φυσικά, θα επαναλάβει τις αμερικανικές απαιτήσεις, όπως ακριβώς είχε κάνει και λίγες μέρες νωρίτερα στη Ν. Υόρκη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μ. Ολμπράιτ.

Οι αφόρητες αμερικανικές πιέσεις, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, επικεντρώνονται σε δύο σημεία, στα οποία αναμένεται ναεπιμείνει και σήμερα ο Αμερικανός διπλωμάτης. Πρώτον, η Ουάσιγκτον απαιτεί από την Αθήνα την άρση του βέτο για την κοινοτική χρηματοδότηση προς την Αγκυρα και γενικότερα μια θετική στάση της ελληνικής διπλωματίας στους ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς της Τουρκίας.

Η δεύτερη αμερικανική απαίτηση είναι η προώθηση των ελληνοτουρκικών συζητήσεων, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση ΜΟΕ στο Αιγαίο.

Οι αμερικανικές παρεμβάσεις πάντως, πρέπει να σημειωθεί, εκδηλώνονται μέσα στη βαριά ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί μετά τις επαφές στη Νέα Υόρκη. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, χτες, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. "Πιστεύουμε, είπε ο υπουργός, ότι η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να ξεπεραστεί. Οσο σοβεί αυτή η κρίση, πάντοτε είναι ενδεχόμενη μία ένταση, η οποία καλό είναι να αποφευχθεί. Αυτό, βέβαια, μπορεί να γίνει, επειδή η Τουρκία διατηρεί, ως φαίνεται, τις επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας. Ελπίζουμε να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο".

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ "ΟΜΠΣΕΡΒΕΡ"
Συνωμοσία βλέπει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης

Συνωμοσία σε βάρος της Ελλάδας χαρακτήρισε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Ομπσέρβερ", για εκπαίδευση Κούρδων "τρομοκρατών" στην Ελλάδα. "Αυτή η συνωμοσία, είπε, γίνεται σε μια κρίσιμη φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, ο Σέιντο Χαζάρ, που αναφέρεται στο δημοσίευμα της ξένης εφημερίδας, ήρθε στη χώρα μας φέτος το Φλεβάρη με βίζα του ελληνικού προξενείου της Φραγκφούρτης για ένα μήνα. Το Μάρτη πήρε παράταση παραμονής και για τον Απρίλη. Τότε είχε δηλώσει ότι θα εργαστεί στα γραφεία του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Κουρδιστάν (ERNK). Ποτέ δεν απασχόλησε τις ελληνικές αρχές. Μετά τον Απρίλη εξαφανίστηκε από τα γραφεία του Μετώπου.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Χαζάρ - που είχε τουρκικό διαβατήριο - έφυγε πεζός από τη Δοϊράνη στα Σκόπια με κατεύθυνση τη Γερμανία. Στα σύνορα, πλήρωσε το πρόστιμο από την παράνομη παραμονή του στη χώρα μας. Οι αρχές ασφάλειας ερευνούν τη γενικότερη δραστηριότητά του, ιδιαίτερα μετά τον Απρίλη, όταν έπαψε να πηγαίνει στα γραφεία του ERNK.

Οσον αφορά την ύπαρξη ή όχι στρατοπέδου εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών στην Ελλάδα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ότι, το 1995, ομάδα Αμερικανών είχε έρθει στη χώρα μας και παρακολούθησε τις έρευνες των ελληνικών αρχών για την ύπαρξη ή μη του στρατοπέδου, χωρίς όμως να βρουν κάτι.

Σχετικά με το θέμα, υπήρξε τοποθέτηση και του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Μάικλ Μακ Κάρι,ο οποίος δήλωσε χτες ότι δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να συνηγορεί υπέρ των ισχυρισμών ότι η Ελλάδα έχει ανάμειξη στις δραστηριότητες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). "Δε συμμεριζόμαστε αυτές τις απόψεις. Θεωρούμε την Ελλάδα στενό σύμμαχο, μία χώρα με την οποία έχουμε εξαιρετικά θετικές σχέσεις", δήλωσε ο Μακ Κάρι αναφερόμενος στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη δράση της διεθνούς τρομοκρατίας και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο (...) που θα ενίσχυε την οποιαδήποτε υπόθεση, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα πατρονάρει την τρομοκρατία".

Στο στόχαστρο το "κράτος πρόνοιας"

Η κατάργηση ή συγχώνευση 1.150 περίπου δημοσίων οργανισμών, με στόχο τη διάλυση του λεγόμενου κοινωνικού κράτους πρόνοιας, θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης, που έχει ο Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Αλ. Παπαδόπουλο, καθώς και το οικονομικό επιτελείο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το "πράσινο φως" για να προχωρήσει η νομοθετική διαδικασία, ώστε να επικυρωθεί το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής που είχε συσταθεί γι' αυτό το σκοπό. Στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, περιλαμβάνονται η εκχώρηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, συγχώνευση κατά ομάδες των 300 ασφαλιστικών ταμείων του δημόσιου τομέα, συγχώνευση των 3 φορέων των αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ), κατάργηση ειδικών οργανισμών περιοχών που "έχουν ολοκληρώσει το έργο τους", μεταφορά στους δήμους των Λιμενικών Ταμείων, κατάργηση 11 Ειδικών και Γενικών Γραμματειών υπουργείων, συγχώνευση των διοικήσεων των νοσοκομείων ανά περιφέρεια ή νομό, συγχώνευση - κατά ομάδες και περιοχή - των 126 Εταιριών Προστασίας Αποφυλακιζόμενων και Ανηλίκων κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ