ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Καθηγητές ... στο παζάρι!

Συνεχίστηκε και χτες η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου, στη Βουλή

Με την ψήφιση άρθρων του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση του τελευταίου Θερινού Τμήματος της Βουλής, ενώ συνεχίζεται για τρίτη βδομάδα η αποχή των μελών ΔΕΠ των πανεπιστημίων από τα διδακτικά και εξεταστικά τους καθήκοντα, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ.

Η συζήτηση στη Βουλή εστιάστηκε κυρίως στον τρόπο ελέγχου και φορολόγησης των εσόδων των πανεπιστημιακών από άλλες δραστηριότητες, εκτός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ εκ μέρους του υπουργείου παιδείας κατατέθηκαν διορθώσεις σε επιμέρους θέματα, που δεν αγγίζουν την πολιτική ουσία του νομοθετήματος. Το ΚΚΕ εξέφρασε συνολικά την αντίθεσή του στη λογική του νομοσχεδίου - που ψήφισαν επί της αρχής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΚΚΙ - ενώ ο ΣΥΝ απέφυγε και χτες να τοποθετηθεί καθαρά στο εάν ψηφίζει ή όχι το νομοσχέδιο.

Παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,τόνισε πως "με το νομοσχέδιο αυτό το πανεπιστήμιο και οι πανεπιστημιακοί μετατρέπονται σε χώρο και σε υποκείμενα τροφοδοσίας της αγοράς. Και μπαίνει, έμμεσα πλην σαφώς, και το στοιχείο της ιδιωτικοποίησης. Γιατί όταν ζητάμε από τα δημόσια πανεπιστήμια, από τα ΑΕΙ να είναι ανταγωνιστικά, προφανώς ζητάμε να είναι ανταγωνιστικά προς τα άλλα που δεν είναι δημόσια και δεν έχουν το σημερινό χαρακτήρα του πανεπιστημίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας μας". Ειδικά για το θέμα της απασχόλησης των πανεπιστημιακών καθηγητών τόνισε πως αν υιοθετηθούν οι απόψεις της κυβέρνησης "βγάζουμε όλους τους πανεπιστημιακούς έξω από τα πανεπιστήμια, στην πιάτσα, στο παζάρι, στην αγορά και τους κάνουμε κυνηγούς του κέρδους και ιδιαίτερα υπηρέτες του επιχειρηματικού κέρδους".

Το λόγο πήρε χτες και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης,(παρεμβαίνοντας για μια ακόμα συνεχόμενη φορά σε συζήτηση νομοσχεδίου) τασσόμενος υπέρ της δυνατότητας των βουλευτών και ευρωβουλευτών να διδάσκουν ταυτόχρονα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και όχι να γίνεται αναστολή της εργασίας τους με διατήρηση του τίτλου.

Χτες, αποφάσισε την αναστολή των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και διοικητικών δραστηριοτήτων η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διαμαρτυρόμενη για το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ, το οποίο, όπως τονίζει, "συνεχίζει την αρνητική παράδοση της στάσης της πολιτείας απέναντι στην ανώτατη παιδεία κατά τα τελευταία έτη που οδηγεί με βεβαιότητα στο μαρασμό των κρατικών ΑΕΙ". Η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης εκφράζει την αντίθεσή της στις διατάξεις που αφορούν τον έλεγχο, ενώ τονίζει ότι το μισθολόγιο υποβαθμίζει το ρόλο των ακριτικών πανεπιστημίων και αγνοεί τις λειτουργικές τους ανάγκες με την κατάργηση των κινήτρων που, όπως τονίζεται, θα οδηγούσαν στην προσέλευση αξιόλογου επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού και "τα οδηγεί σε κατάρρευση και αφανισμό".

Αγωνιστική απάντηση από τους μαθητές

Στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα και στην Αθήνα μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας το μεσημέρι

Συγκέντρωση ενάντια στην εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση πραγματοποιούν σήμερα οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, ενώ στην Αθήνα διοργανώνουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 6 μ.μ. στο χώρο της Καμάρας με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Οργάνου των Νυχτερινών Σχολείων Θεσσαλονίκης, του 2ου Λυκείου Συκεών, του 1ου Νυχτερινού Λυκείου, του 5ου ΤΕΛ και της ΤΕΣ που στεγάζεται στο συγκρότημα του Κόκκινου Σχολείου.

Οι μαθητές καταγγέλλουν ότι με το νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας, πρόσβαση στη γνώση θα έχουν λίγοι και σταθερή δουλιά ακόμη λιγότεροι. Δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δε θα ανεχθούν το πέταγμα των μαθητών από τα λύκεια, το διαχωρισμό των μαθητών σε σαϊνια και κουμπούρες, το φακέλωμα των τεστ αξιολόγησης. Διεκδικούν να αποσυρθεί τώρα ο νέος νόμος - έκτρωμα, να δοθεί 15% από τον προϋπολογισμό για την παιδεία, ενιαίο βασικό πολυτεχνικό 12χρονο σχολείο, δημόσιο, δωρεάν και υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές και το σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης να ενταχθεί στη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Στην Αθήνα, μαθητές εκλεγμένοι στα μαθητικά συμβούλια σχολείων, πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείαςενάντια στα νέα μέτρα που προωθούνται στην παιδεία και τη γενικότερη αντιεκπαιδευτική πολιτική, διεκδικώντας παράλληλα να πραγματοποιηθούν οι μαθητικές εκλογές τις ίδιες ημερομηνίες σε όλα τα σχολεία. Το ραντεβού έχει οριστεί για τα Προπύλαια στις 11.30 το μεσημέρι.Αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα, τόνισε ο Γαβρήλος Τσαρκαντόγλου, μαθητής του ΕΠΛ Αιγάλεω, επισημαίνοντας ότι "υπάρχει ένας γενικός ξεσηκωμός στα σχολεία και ιδιαίτερα ανάμεσα στους μαθητές της Α λυκείου". Τονίζει επίσης ότι γίνονται προσπάθειες για συντονισμό των μαθητών ενάντια στα νέα μέτρα που προωθούνται στα σχολεία, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμα οι εκλογές για τα νέα δεκαπενταμελή μαθητικά συμβούλια και σε πολλά σχολεία, ανάμεσα στα οποία και στο δικό του, δεν έχουν αρχίσει κανονικά τα μαθήματα αλλά γίνονται τρίωρα και τετράωρα...

Συντονίζουν τη δράση τους οι σπουδαστές

Στην κατεύθυνση του συντονισμού της δράσης των σπουδαστών ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά καλεί τα ΔΣ των Συλλόγων ΤΕΙ Αθήνας σε ευρεία σύσκεψη, την ερχόμενη Τρίτη. Παράλληλα, τη Δευτέρα τα ΔΣ της ΣΤΕΦ και της ΣΔΟ Πειραιά διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Το ΔΣ της ΣΤΕΦ Πειραιά καταδικάζει το νόμο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τονίζοντας ότι υποβαθμίζει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και διαμορφώνει μια "σούπα" πτυχίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου θα υπάρχουν ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΚΕΚ, Προγράμματα Σπουδών Επιλογής, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο κλπ. "Ολα αυτά έρχονται την ίδια στιγμή που η ανεργία μαστίζει την πλειοψηφία των αποφοίτων των ΤΕΙ, όταν η συνεχής υποχρηματοδότηση της παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό οδηγεί τα ιδρύματά μας σε ελλείψεις σε εργαστήρια και καθηγητές", τονίζεται στο κείμενο της απόφασης.

Απόφαση για πραγματοποίηση σύσκεψης συντονισμού με τους φορείς του νομού πήρε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του ΤΕΙ Χαλκίδας ύστερα από πρόταση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της σχολής "σκόνταψε" στο μπλοκ των παρατάξεων ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΝΕ, οι οποίοι, όπως καταγγέλλουν οι ΠΚΣ, σε αγαστή συνεργασία αρνήθηκαν ουσιαστικά να εφαρμόσουν την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ανάλογο σκηνικό επαναλήφθηκε και στη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Χαλκίδας. Οι ΠΚΣ Χαλκίδας δηλώνουν, πάντως, ότι θα συνεχίσουν με όλες τους τις δυνάμεις την προσπάθεια για συντονισμό των φορέων ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και καλούν σε ευρεία σύσκεψη συντονισμού την ερχόμενη Τρίτη.

"ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον "Ευαγγελισμό", κατά τη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση, διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή των αποδοχών τους, αλλά και για τη μη πρόσληψη προσωπικού. Σήμερα, στον "Ευαγγελισμό", θα γίνει σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου.

Χτες σε συνέντευξη Τύπου, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι δε θα δεχτούν συρρίκνωση του εισοδήματός τους, καθώς με την περικοπή των υπερωριών μειώνεται κατά 40.000 δραχμές περίπου. Ζητούν την ενσωμάτωση των υπερωριών στο βασικό μισθό. "Το παράλογο είναι - τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου Ν. Παππάς - ότι αυτή τη στιγμή δε ζητούμε αυξήσεις, αλλά να μην "κόψουν" τις αποδοχές μας, παρόλο που είναι χαμηλές για τη δουλιά που κάνουμε".

Για τις ελλείψεις σε προσωπικό, σημείωσε ότι είναι χρόνιο πρόβλημα και ότι πλέον το νοσοκομείο λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων. Μόνο στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν 584 κενές θέσεις και άλλες 100, περίπου, στο παραϊατρικό προσωπικό.

Στη συνέντευξη Τύπου, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων. Ο Β. Σγουραμάνης,υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε ότι πίσω από κάθε άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει ένα αίτημα εργαζομένων στα νοσοκομεία κρύβεται η γενικότερη πολιτική της στο χώρο της υγείας. Σημείωσε ότι η πολιτική της λιτότητας και του περιορισμού των κρατικών δαπανών για την υγεία και την πρόνοια θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα από - χωρίς ημερομηνία λήξης - προγράμματα "σύγκλισης". Τέλος, τόνισε ότι ο αγώνας των υγειονομικών θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα, όταν δυναμώσει και διευρυνθεί, όταν συντονιστούν τα βήματά τους με αυτά των άλλων εργαζομένων.

Επίσης, παραβρέθηκαν η βουλευτίνα Φ. Πετραλιά (ΝΔ), ο Αλ. Φλαμπουράρης (ΣΥΝ) και ο Θ. Καραμπάτσος (ΔΗΚΚΙ).

ΟΛΜΕ
Συνεδριάζει και σήμερα το ΔΣ

Την ανάγκη να ανατραπεί στην πράξη με αγώνες ο αντιεκπαιδευτικός νόμος, υπογραμμίζει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών"

Συνεχίζεται και σήμερα η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, προκειμένου να διαμορφωθεί η πρόταση προς τον κλάδο ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ (Οργανωτικά Ι), που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτώβρη. Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" εμμένει στη θέση της για ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νόμου στην πράξη, με αγώνες που θα περιλαμβάνουν και απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου. Σε ό,τι αφορά το διάλογο με το υπουργείο Παιδείας, η ΔΕΕ τονίζει ότι οι καθηγητές σε διάλογο θα πάνε με την ανάπτυξη κινητοποιήσεων και όχι με βάση το αντιδραστικό περιεχόμενο του νόμου.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" εμμένει στην αναγκαιότητα η εισήγηση προς τον κλάδο να κατονομάζει τους υπεύθυνους για τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, με σαφή θέση απέναντι στο περιεχόμενο της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία, των εκθέσεων του ΟΟΣΑ κλπ. Η ΔΕΕ επίσης τονίζει ότι είναι αναγκαίο να επισημαίνεται πως οι αλλαγές που προωθούνται στην παιδεία εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση, που υπηρετεί τις ανάγκες του κέρδους και έχουν ως αποτέλεσμα την ύψωση νέων φραγμών στο δικαίωμα της μόρφωσης και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ