ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποδοχή Σημίτη με διαμαρτυρία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας θα κάνουν σήμερα στις 10.30 π.μ. Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ). Την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης πήραν ορισμένοι σύλλογοι αναπήρων, όπως οι παραπληγικοί, οι αιμορροφιλικοί και οι νεφροπαθείς, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στο υπουργείο Υγείας, όπου και θα συζητήσει το πρόγραμμα δράσης στους τομείς της υγείας και της πρόνοιας.

Τα ΑΜΕΑ με τη σημερινή συγκέντρωσή τους έξω από το υπουργείο θα διαμαρτυρηθούν και θα ζητήσουν απ' τον πρωθυπουργό την ικανοποίηση χρόνιων αιτημάτων τους.

Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση των ΑΜΕΑ καλεί τα μέλη της και τους γονείς να πάρουν μέρος στη σημερινή συγκέντρωση.

Εν τω μεταξύ, χτες, εξέδωσε ανακοίνωση και η Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), για τα προχτεσινά επεισόδια με τους παραπληγικούς στο υπουργείο Υγείας. Η ανακοίνωση είναι πολύ προσεγμένη στη φρασεολογία και προσπαθεί να "ισορροπήσει" τις εσωκομματικές διαφορές στο ΠΑΣΟΚ. Πάντως, αναφέρει ότι ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης υπερέβη τα εσκαμμένα και υιοθετεί τις καταγγελίες του συλλόγου παραπληγικών, ενώ υπενθυμίζει με νόημα στον Κ. Γείτονα ότι ήταν παρών στα επεισόδια.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Διώχνουν άπορους από το γηροκομείο!

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μιλά για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων

Ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας για τους Ηλικιωμένους η είδηση από το Γηροκομείο της Μυτιλήνης ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο την περιθωριοποίηση των ηλικιωμένων και στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, ήρθε να διαψεύσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους κομπασμούς της κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών" του Κ. Σημίτη, ότι εφαρμόζουν ειδικά προγράμματα ανακούφισης των ηλικιωμένων.

Οι άποροι σε ίδρυμα ανιάτων

Η διοίκηση του Γηροκομείου της Μυτιλήνης προσανατολίζεται στη μείωση του αριθμού των τροφίμων, καθώς και στις απολύσεις εργαζομένων, επειδή τα χρέη του ιδρύματος σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη κρατικής μέριμνας καθιστούν τη λειτουργία του ανέφικτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Γηροκομείου σκέφτεται σοβαρά να πραγματοποιήσει όσα τον περασμένο Μάρτη προειδοποιούσε με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, στην οποία περιέγραφε και την κατάσταση του ιδρύματος. Ετσι λοιπόν η διοίκηση προσανατολίζεται στη μείωση των τροφίμων κατά 35 ηλικιωμένους, σε σύνολο 120 που υπάρχουν σήμερα, οι οποίοι είναι άποροι και θα βρουν στέγη, αν υλοποιηθεί η απόφαση, στο Ιδρυμα Ανιάτων Αγιάσου, ενώ το προσωπικό θα μειωθεί κατά πέντε εργαζόμενους, τη στιγμή που χρειάζονται ακόμη εφτά για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.

Οι υπεύθυνοι του Γηροκομείου υπολογίζουν ότι έτσι θα κερδίσουν από τη μείωση του κόστους κάποιες δεκάδες εκατομμυρίων, τα οποία όμως πάλι δεν αρκούν για να πληρωθούν τα χρέη στο ΙΚΑ, που πλησιάζουν τα 200 εκατομμύρια δραχμές, αλλά και τα χρέη προς το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Μυτιλήνης για αγορά τροφής, που την περασμένη άνοιξη ξεπερνούσαν τα 126 εκατομμύρια δραχμές.

Πέρα όμως από τη λογική "πονάει δόντι κόβουμε κεφάλι" των υπευθύνων του ιδρύματος, σοβαρές ευθύνες φέρει και η κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει εδώ και πολύ καιρό το πρόβλημα, χωρίς όμως να έχει κάνει τίποτα μέχρι σήμερα. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα νοσήλια - τροφεία που καταβάλλει το κράτος στο Ιδρυμα είναι 1.000 δραχμές τη μέρα, ενώ το πραγματικό κόστος ανέρχεται στις 6.475 δραχμές!

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση

Ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας και ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης στο χτεσινό τους μήνυμα αναφέρουν ότι η "κυβέρνηση και το υπουργείο εφαρμόζουν μία σειρά από προγράμματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, όπως μέτρα για χαμηλόμισθους συνταξιούχους, ενίσχυση των θεσμών ανοιχτής προστασίας των ηλικιωμένων, "Βοήθεια στο Σπίτι", σε 102 περιοχές της χώρας".

Προφανώς, αναφέρονται στα διαβόητα Επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), τα οποία έχουν απορρίψει οι συνταξιούχοι. Μάλιστα, η κυβέρνηση δε φάνηκε συνεπής ούτε και ως προς την εξαγγελία της για αναπροσαρμογή τόσο των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και σύμφωνα με τον πληθωρισμό για το ΕΚΑΣ. Οσον αφορά το περίφημο πρόγραμμα για τη "Βοήθεια στο Σπίτι" είναι το εξής ένα, που εφαρμόστηκε πιλοτικά στο Περιστέρι, όπου καταγράφηκαν 188 υπερήλικες μόνοι και μη αυτοεξυπηρετούμενοι. Μετά από αξιολόγηση δόθηκε παροχή υπηρεσίας μόνο σε 78 άτομα.

Τα άλλα 102 προγράμματα ανακοινώθηκαν στις 27.6.1997 ότι θα εφαρμοστούν το β εξάμηνο του 1997. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει πέντε χρόνια και προβλέπεται η χρηματοδότηση κάθε δήμου με 12 εκατομ. δραχμές το χρόνο για τα τρία πρώτα χρόνια. Για τα επόμενα δύο χρόνια θα χρηματοδοτηθεί το 50% και το υπόλοιπο 50% θα καλυφθεί με χρηματοδότηση του δήμου.

"Στόχος του υπουργείου είναι η διεύρυνση πολλών προγραμμάτων, αλλά και η εξειδίκευση μέτρων για την τρίτη ηλικία", αναφέρουν στο μήνυμά τους ο Κ. Γείτονας και ο Θ. Κοτσώνης.

Υποκρισία της ΝΔ

Στο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής διαπιστώνει ότι "η τρίτη ηλικία με οδύνη βλέπει να ωθείται στο περιθώριο και την απομόνωση", "από την αδυναμία του κράτους να τους εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, ποιότητα ζωής, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση", ξεχνώντας ότι το κόμμα του ήταν ο πρωτομάστορας των αντισυνταξιουχικών νόμων - που εφαρμόζει σήμερα με ευλάβεια και το ΠΑΣΟΚ - και έχουν οδηγήσει "μεγάλο αριθμό συνταξιούχων κάτω απ' το όριο φτώχειας", όπως αναφέρει και στο μήνυμά του ο Κ. Καραμανλής.

Το ΔΗΚΚΙ σε μήνυμά του επισημαίνει ότι τα "γηρατειά δεν επαιτούν αλλά απαιτούν το τίμημα του αγώνα, του ιδρώτα και του μόχθου τους για μια καλύτερη Ελλάδα" και υπόσχεται ότι θα είναι συμπαραστάτης στα αιτήματά τους.

ΚΚΕ
Αντιμετωπίζονται "ως βάρος της γης"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος

"Η 1η Οκτώβρη, Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας, δεν προσφέρεται για ανούσιες, υποκριτικές και δημαγωγικές επαναλήψεις εκδηλώσεων δήθεν ενδιαφέροντος για τους απόμαχους της εργασίας", επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Από το τέτοιο, συνεχίζει η ανακοίνωση, "ενδιαφέρον" όλων των κυβερνήσεων έχουν χορτάσει, τόσο τα άτομα της τρίτης ηλικίας, όσο και οι εργαζόμενοι. Μπροστά στα άτομα της τρίτης ηλικίας, που με το αίμα και τον ιδρώτα τους συσσώρευσαν αμύθητα πλούτη, που καρπώνονται οι λίγοι, βρίσκονται σήμερα τεράστια προβλήματα της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, των συντάξεων, της στέγης, της φροντίδας, της ψυχαγωγίας. Βρίσκεται το πελώριο ηθικοπολιτικό πρόβλημα, ότι αντιμετωπίζονται από το κράτος ως βάρος της γης!".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Το ΚΚΕ συμπαρατάσσεται με τους καημούς και τους αγώνες των ανδρών και γυναικών της τρίτης ηλικίας. Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι με την αγωνιστική παρουσία τους στο πλευρό της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των άλλων εργαζομένων, θα συνεχίσουν να μάχονται για τα δικαιώματά τους, για να γίνει κάποτε σεβαστή η πολύχρονη προσφορά τους στους κοινωνικοπολιτικούς και εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας".

Αναστολή λειτουργίας της Υγειονομικής Σχολής

Την αναστολή της λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), από την 1η Οκτώβρη, ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο κοσμήτορας της σχολής, Γ. Κυριόπουλος.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου των καθηγητών της Σχολής, η απόφαση αυτή πάρθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με το μισθολόγιο του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ, με το οποίο καταργείται η μισθολογική εξομοίωση των καθηγητών της ΕΣΔΥ, με αυτούς των ΑΕΙ. Η ρύθμιση αυτή εντάσσει τους καθηγητές της ΕΣΔΥ σε νέο μισθολόγιο, χαμηλότερο κατά 35%. Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι μόνο "δραχμικό", όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γ. Κυριόπουλος. "Η αναστολή της λειτουργίας της σχολής δε γίνεται μόνο για λόγους οικονομικούς. Γίνεται κυρίως επειδή μέσα από αυτό το νομοσχέδιο επιχειρείται να μπει η σχολή σε κατώτερο πλαίσιο λειτουργίας", επισήμανε ο Γ. Κυριόπουλος και συνέχισε: "Η κίνηση αυτή του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά μόνο σαν εχθρική για μια σχολή που παίζει πρωταρχικό ρόλο τα τελευταία 20 χρόνια".

Την ίδια άποψη, εξάλλου, εξέφρασε και η καθηγήτρια διατροφής και μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Α. Τριχοπούλου και ο Τζ. Λέβετ,τέως κοσμήτορας της ΕΣΔΥ.

Τέλος, οι ομιλητές κάλεσαν τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας, καθώς και όλους τους βουλευτές των κομμάτων να αντιδράσουν δυναμικά σε αυτή τη μεροληπτική και επιθετική ενέργεια κατά της σχολής.

Παναττικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων

Η φετινή μέρα των ηλικιωμένων βρήκε τους συνταξιούχους της χώρας μας "στο πόδι" για την προετοιμασία του παναττικού - πανσυνταξιουχικού συλλαλητηρίου, που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων στις 16 Οκτώβρη 1997 στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 π.μ.

Οι συνταξιούχοι της χώρας με επικεφαλής τη ΣΕΑ αντιπαλεύουν την εκσυγχρονιστική λιτότητα της κυβέρνησης του Σημίτη. Ταυτόχρονα, η ΣΕΑ ενώνει τη φωνή της με τους εργαζόμενους της χώρας, γι' αυτό και αποφάσισε ομόφωνα να πάρει μέρος στην πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Οκτώβρη 1997. Παράλληλα, για την προετοιμασία περιφερειακών συγκεντρώσεων θα γίνουν συσκέψεις ανά τη χώρα, όπως: Στις 8 Οκτώβρη στην Καβάλα και στο Ρέθυμνο, στις 9 στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Οκτώβρη στη Λάρισα, επίσης στα Γιάννενα και σε άλλες περιοχές.

Είναι η περήφανη γενιά που έχτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα και δεν έμαθε να παραδίνει τ' άρματα.

Εκτίμηση αποτελεσμάτων μετά από πενταετία

"Είναι πάγια τακτική και εμπίπτει στο πλαίσιο της ιατρικής δεοντολογίας να μην δημοσιοποιούνται τα κλινικά πρωτόκολλα πριν το τελικό τους αποτέλεσμα", τονίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, όσον αφορά την προβολή των εργασιών της ερευνήτριας Β. Αποστολοπούλου για το εμβόλιο στον καρκίνο του μαστού.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ευρύτατη κάλυψη των εργασιών από τα Μέσα Ενημέρωσης είχε ως αποτέλεσμα να καλλιεργηθούν ελπίδες και προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται στο στάδιο της έρευνας αυτή τη στιγμή. Τα αποτελέσματα θα εκτιμηθούν μετά από μία πενταετία. Εξάλλου, από την ίδια την ερευνήτρια διευκρινίστηκε ότι οι μέχρι τώρα μελέτες ήταν σε πειραματόζωα. Για πρώτη φορά το εμβόλιό της θα εφαρμοστεί σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού Σταδίου 2 στην Ελλάδα. Τέλος, σημειώνεται ότι παρόμοιες ερευνητικές προσπάθειες - με διαφορετικές ουσίες - γίνονται σε άλλα 22 Κέντρα σε όλο τον κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ