ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΑΡΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δικαιούμαστε δωρεάν στέγαση

- Τι απαντάτε στην αδιάλλακτη στάση του γενικού διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) Γιάννη Κουμέντου, να επιβάλει με κάθε τρόπο τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και κατ' επέκταση να επιβληθεί ενοίκιο στους φοιτητές των Εστιών;

- Δεν περιμέναμε από μια συζήτηση που έγινε στα πλαίσια μια δυναμικής κινητοποίησης του Συλλόγου μας, ότι το ΕΙΝ θα αναθεωρήσει τις απόψεις του. Ωστόσο δώσαμε να καταλάβει πως δε θα "τα βρει" τόσο εύκολα μαζί μας. Ξεκαθαρίζουμε ότι με τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις μας από εδώ και πέρα θ' αποτρέψουμε στην πράξη την επιβολή ενοικίου. Δε θα αφήσουμε πρωτοετείς φοιτητές να πληρώσουνε. Γι' αυτό από τη Δευτέρα, που πιθανά θα αρχίσουν να δίνουν δωμάτια στις Εστίες, θα είμαστε εκεί και θα ενημερώνουμε τους φοιτητές καλώντας τους να μην πληρώσουν ενοίκιο.

- Ο καυγάς τελικά γίνεται για τις 1.500 δραχμές ενοίκιο που θέλουν να επιβάλουν; Κάποιοι θα έλεγαν ότι για ένα τέτοιο ποσό δεν αξίζει τόση φασαρία.

- Υπάρχουν παιδιά που αδυνατούν να καταβάλουν ακόμη και τις 1.500 δραχμές το μήνα. Ομως το θέμα δεν είναι στο ποσό. Βρίσκεται στην πρόθεσή τους να περάσουν τη λογική της ανταποδοτικότητας, τού "πλήρωσε για να έχεις". Και σήμερα μπορεί να μιλάνε για 1.500 δραχμές πιστεύοντας ότι θα περάσει πιο εύκολα, αλλά αύριο όμως ποιος ξέρει τι θα μας ζητάνε... Εμείς δεν το δεχόμαστε, οι Εστίες έχουν χτιστεί με λεφτά του ελληνικού λαού και τον γονιών μας και δικαιούμαστε τη δωρεάν διαμονή.

- Το ΕΙΝ διά στόματος του γενικού διευθυντή του δηλώνει ότι τα χρήματα από το ενοίκιο θα πηγαίνουν στην εφορία των Εστιών προκειμένου να χρηματοδοτεί πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες των Εστιακών Φοιτητών. - Είναι πρόφαση. Λεφτά υπάρχουν, όμως η κυβέρνηση τα χαρίζει στους λίγους μεγαλοκεφαλαιούχους. Δε χρειάζεται να πούμε για τη φοροδιαφυγή της ολιγαρχίας κλπ. Αυτή την περίοδο γίνονται έργα στις Εστίες αξίας 400 εκατομμυρίων δραχμών και είναι γελοίο να προσπαθούν να μας πείσουν ότι τους είναι αναγκαίες οι 1.500 δραχμές.

- Γιατί ο σύλλογός σας τάσσετε ενάντια στα έργα που γίνονται στις Εστίες; Εσείς οι ίδιοι δε διεκδικούσατε τη βελτίωση της υποδομής και των συνθηκών ζωής;

- Καταρχήν αυτά τα έργα όπως γίνονται δείχνουν ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ανάγκες των φοιτητών. Οι Εστίες έχουν μετατραπεί σε ένα εργοτάξιο. Πάνω στις πλάτες μας χτίζουν, γκρεμίζουν, την ώρα που εμείς διαβάζουμε για την εξεταστική περίοδο. Πέρα από αυτό, αμφιβάλλουμε για τα έργα, γιατί ξέρουμε τις προθέσεις τους. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις εστίες για σεμινάρια και συνέδρια και γενικότερα για ανάγκες ξένες προς αυτές των φοιτητών και φυσικά έναντι αδράς αμοιβής. Δεν είναι περίεργο άραγε να δίνονται τόσα λεφτά για τις Εστίες και τους φοιτητές, τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση η οποία ξεθεμελιώνει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας;

- Τι διεκδικεί ο σύλλογός σας κόντρα στις προσπάθειες του ΕΙΝ και του υπουργείου Παιδείας να προωθήσουν και στο χώρο των Εστιών την ιδιωτικοποίηση;

- Ξεκαθαρίζουμε ότι δε δεχόμαστε κανένα ενοίκιο και κανέναν εσωτερικό κανονισμό. Απαιτούμε να σταματήσουν τώρα οι ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται με την παραχώρηση υπηρεσιών των Εστιών σε εργολάβους. Να δοθούν χρήματα για ανέγερση νέων Εστιών, να γίνει άμεσα επινοικίαση ξενοδοχείων, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις στέγασης. Να αποπερατωθούν τώρα όλα τα έργα καλλωπισμού που γίνονται στο χώρο των Εστιών και να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις που υπάρχουν και έχουν αντίκτυπο στις συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών.

Α. Α.


ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ας αποστασιοποιηθούμε από τη μαζική προπαγάνδα των ΜΜΕ υπέρ της κυβέρνησης Σημίτη - μια προπαγάνδα που επιχειρεί να μας πείσει ότι η Ελλάδα, επί "εκσυγχρονιστών", έλυσε όλα σχεδόν τα προβλήματά της και μετατρέπεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε παράδεισο - κι ας δούμε την πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται στη χώρα μας, στη σημερινή συγκυρία.

Στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής, η προπαγάνδα στέκεται σε κάποιους δείκτες - αριθμούς που ευημερούν και καλλιεργεί τη "Μεγάλη Ιδέα" της λεγόμενης σύγκλισης με την ΕΕ.

Να, όμως, ποια είναι η πραγματικότητα:

  • Δουλιά για τους εργάτες δεν υπάρχει, η ανεργία αυξάνεται, αφού συνεχίζονται το κλείσιμο επιχειρήσεων και οι απολύσεις. Το εισόδημα όσων ακόμα εργάζονται μειώνεται και οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν.
  • Οι αγρότες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα χωράφια, αφού, με αποφάσεις της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση, περιορίζονται οι καλλιέργειες, μειώνονται οι τιμές των προϊόντων, αυξάνεται το κόστος παραγωγής, δεν κατασκευάζονται έργα υποδομής στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
  • Οι επαγγελματοβιοτέχνες βάζουν "λουκέτα", αφού, ουσιαστικά, εργάζονται για την εφορία και δεν μπορούν ν' αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό των πολυεθνικών που διεισδύουν στην ελληνική αγορά.
  • Οι συνταξιούχοι πεινούν, αφού οι συντάξεις είναι εξευτελιστικές και τις"τρώει" η ακρίβεια.

Για ποιους, λοιπόν, πάει καλά η οικονομία; Μόνο για μια ελάχιστη μειοψηφία Ελλήνων, των μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων, που αυξάνουν τα κέρδη τους.

Στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής, η προπαγάνδα ισχυρίζεται πως ο "εκσυγχρονισμός", διακρινόμενος από κοινωνική ευαισθησία, προωθεί μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών και αλλάζουν την κοινωνία μας προς το καλύτερο.

Να, όμως, ποια είναι η πραγματικότητα:

  • Στο χώρο των υπηρεσιών υγείας κατεδαφίζεται ό,τι απόμεινε από το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αυξάνονται τα νοσήλια και οι τιμές των φαρμάκων, μ' αποτέλεσμα να πλήττονται τ' ασφαλιστικά ταμεία, το δικαίωμα της υγείας μετατρέπεται σε ακριβό εμπόρευμα σε χέρια ιδιωτών, απλησίαστο για τους φτωχούς κι αδυνάτους τούτης της χώρας.
  • Στο χώρο της παιδείας, με τη νέα "αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση", χτίζονται νέα ταξικά τείχη, για ν' αποκλειστούν τα παιδιά της φτωχολογιάς από τη μόρφωση και τη γνώση.
  • Στο χώρο του πολιτισμού πριμοδοτείται και προβάλλεται η "κουλτούρα" της παρακμής - στη μουσική, στο θέατρο, στο βιβλίο (βλέπε την προβολή του "άρλεκιν" της κυρίας Λιάνη - Παπανδρέου) - ενώ αποσιωπούνται, αν δεν κυνηγιούνται, οι γνήσιες δημιουργίες ανθρώπων των Γραμμάτων και της Τέχνης.
  • Στο χώρο του αθλητισμού - και μ' αφορμή την Ολυμπιάδα του 2004 - προωθείται η εμπορευματοποίηση (φτάσαμε στο σημείο να ξεπουλιούνται ομάδες σε πολυεθνικές και ν' αφελληνίζονται όλα, σχεδόν, τα πρωταθλήματα), ενώ ο ερασιτεχνικός, μαζικός, λαϊκός αθλητισμός μαραζώνει.

Ποιοι και σε ποιους τομείς, λοιπόν, απολαμβάνουν τις "εκσυγχρονιστικές αλλαγές" στην ελληνική κοινωνία; Μόνο οι λεφτάδες που μπορούν να γιατρευτούν σε νοσοκομεία του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, να σπουδάσουν σε ξένα πανεπιστήμια, ν' ακούνε μουσική στο Μέγαρο, ν' αθλούνται σε εγκαταστάσεις γκολφ, μπριτζ, τένις κ. α.

Στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, η προπαγάνδα εφευρίσκει εθνικές επιτυχίες κι αναφέρεται σε αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή μας και παγκοσμίως.

Να, όμως, ποια είναι η πραγματικότητα:

  • Η Ελλάδα παρέδωσε την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της στα χέρια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ - μόλις προχτές περί τα 100 αμερικανικά άρματα μάχης έκαναν απόβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής άσκησης DYNAMIC MIX 97 - που, με πρόσχημα τις ελληνοτουρκικές διαφορές, προωθούν τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου, ενώ στήνουν στρατηγεία και σπέρνουν πυρηνικά όπλα στο έδαφός μας, μετατρέποντας τη χώρα μας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών εναντίον των λαών της περιοχής, υπονομεύοντας το ειρηνικό μέλλον του λαού μας.
  • Η Ελλάδα παρέδωσε την οικονομία και την ανάπτυξή της στην ΕΕ, αφού, ουσιαστικά, την κυβερνά ο "αυτόματος πιλότος" των Βρυξελλών, με αποφάσεις που καθορίζονται από τις συμφωνίες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, τις διατάξεις της "Λευκής Βίβλου" και της ΚΑΠ, τις επιταγές της συμφωνίας Σένγκεν. Η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί ως "Νομαρχία της ΕΕ", εφαρμόζοντας μια πολιτική που οδηγεί σε παραγωγική συρρίκνωση, σε καταπάτηση εθνικών και ατομικών δικαιωμάτων του λαού μας.

Ποιοι ωφελούνται από τις "εθνικές επιτυχίες" στην εξωτερική πολιτική; Μόνο οι ιμπεριαλιστές, οι πολυεθνικές και το ντόπιο κεφάλαιο που συνεργάζεται μαζί τους.

Η προπαγάνδα επιμένει να μας πείσει ότι η πολιτική της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης προωθείται μέσω του διαλόγου και της πειθούς, κι απολαμβάνει της αποδοχής του λαού μας. Για το πρώτο επικαλείται τις συχνές συνεδριάσεις των κυβερνητικών οργάνων και τον λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο" και για το δεύτερο κάποια κατασκευασμένα γκάλοπ και την ουσιαστική συμφωνία όλων των κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ.

Να, όμως, ποια είναι η πραγματικότητα:

  • Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται σε ξένα κέντρα, συγκεκριμενοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου κι ανακοινώνονται από τα ΜΜΕ, χωρίς να γίνεται κανένας ουσιαστικός διάλογος κι απλώς χρησιμοποιούνται κάποιοι συμφωνούντες ως "μαϊντανοί".
  • Ο λαός, όχι μόνο δεν επιδοκιμάζει αυτή την πολιτική και δεν αποδέχεται τους διαχειριστές της, αλλά αγωνίζεται εναντίον τους. Εργαζόμενοι και άνεργοι παλεύουν για την εξασφάλιση δουλιάς και υπερασπίζονται τις κατακτήσεις τους. Οι αγρότες, εδώ και τρία χρόνια βρίσκονται σε συνεχείς και μεγάλες κινητοποιήσεις, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Σε αγώνες κατέρχονται οι ΕΒΕ και οι συνταξιούχοι. Στην επιχείρηση κατεδάφισης της δημόσιας υγείας και παιδείας αντιδρούν με κινητοποιήσεις γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς. Μεγάλες "καινοτομίες" του "εκσυγχρονισμού" - όπως το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" που αποσκοπεί στην κατάργηση των κοινοτήτων και στην ερήμωση της υπαίθρου - αντιμετωπίζουν πολλές και δυναμικές λαϊκές αντιδράσεις.
  • Η κυβέρνηση, όχι μόνο δε διαπνέεται από δημοκρατικό ήθος και ύφος, αλλά συμπεριφέρεται με πρωτοφανή αυταρχισμό έναντι των λαϊκών αντιδράσεων στην πολιτική της. Στέλνει τα ΜΑΤ εναντίον των ναυτεργατών, των αγροτών, των συνταξιούχων. Προσβάλλει και κακοποιεί ακόμα και τους παραπληγικούς. Ποινικοποιεί τους αγώνες με τη χρησιμοποίηση της Δικαιοσύνης. Δραστηριοποιεί χαφιέδες, αναβιώνοντας αλήστου μνήμης εποχές.

Με ποιους διαλέγεται, λοιπόν, η κυβέρνηση και ποιοι συμφωνούν με την πολιτική της; Διαλέγεται μόνο με τον ΣΕΒ και κάποιους συμφωνούντες, εκ προοιμίου, κυβερνητικούς και συμπαθούντες συνδικαλιστές και συμφωνούν με την πολιτική της μόνο οι μεγάλοι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ - που αποτελούν και τον πυρήνα της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας μας - γι' αυτό και την προπαγανδίζουν.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η προπαγάνδα απέχει παρασάγγας της πραγματικότητας, που βιώνει ο λαός μας.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δε διαπνέεται από δημοκρατικό ήθος και ύφος, αλλά συμπεριφέρεται με πρωτοφανή αυταρχισμό. Στέλνει τα ΜΑΤ εναντίον των ναυτεργατών, των αγροτών, των συνταξιούχων. Προσβάλλει και κακοποιεί ακόμα και τους παραπληγικούς. Ποινικοποιεί τους αγώνες με τη χρησιμοποίηση της Δικαιοσύνης. Δραστηριοποιεί χαφιέδες, αναβιώνοντας αλήστου μνήμης εποχές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ