ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Να είστε ικανοποιημένοι!

Να είστε και ικανοποιημένοι! Σε αυτό το έσχατο όριο θράσους έφτασε χτες η κυβέρνηση, η οποία κλήθηκε για μια ακόμα φορά να απαντήσει γύρω από το τεραστίων διαστάσεων πολιτικό ζήτημα που ανέκυψε, με την αποκάλυψη του χαφιέ, ο οποίος στο πλαίσιο "διατεταγμένης υπηρεσίας" παρακολουθούσε τις εργασίες κλειστής σύσκεψης της ΕΣΑΚ.

Οταν χτες ο "Ρ" ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αν ο πρωθυπουργός έχει ασχοληθεί ή σκέφτεται να ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση, και αν, εν πάση περιπτώσει, ήρθε σε κάποια επικοινωνία για το θέμα με τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο κ. Ρέππας έδωσε την ακόλουθη απάντηση: "Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εχει ασχοληθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ενδελεχώς με το θέμα αυτό. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι σε εξέλιξη μια έρευνα. Δεν πρέπει να πούμε οτιδήποτε άλλο. Η πολιτική θέση της κυβέρνησης έχει με κατηγορηματικό και σαφή τρόπο εκδηλωθεί από την πρώτη στιγμή. Και πιστεύω ότι σας ικανοποιεί όλους"!

Και η χτεσινή στάση της κυβέρνησης, αλλά και τα όσα προηγήθηκαν με αφορμή την αποκάλυψη του γεγονότος, ισοδυναμούν με ευθεία βολή κατά στοιχειωδών δημοκρατικών κανόνων. Η κυβέρνηση του "εκσυγχρονισμού", όχι μόνο επιδιώκει τη συσκότιση του περιστατικού, μέσω της υποβάθμισής του, αλλά και προβαίνει σε πρωτοφανείς πρακτικές στο επίπεδο της προπαγάνδας. Πρακτικές που συνιστούν νομιμοποίηση του χαφιεδισμού, όταν αυτός ασκείται σε δημόσιους χώρους!

Αυτό ήταν το νόημα των προχτεσινών τοποθετήσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που μίλησαν για "διατεταγμένη υπηρεσία" στην οποία προβαίνει και πρέπει να προβαίνει η Ασφάλεια "όταν υπάρχει οποιαδήποτε μαζική δραστηριότητα"! Τα γεγονότα, βέβαια, πιστοποιούν ότι ο χαφιεδισμός επιτελείται και σε δημόσιους και σε κλειστούς χώρους (όπως αυτός της ΕΣΑΚ), μόνο που στην τελευταία περίπτωση, επειδή είναι απροκάλυπτος, όταν αποκαλύπτεται βαφτίζεται "υπερβάλλων ζήλος"!

Η κυβερνητική συμπεριφορά, που υποδηλώνει την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να κλείσει το θέμα όπως όπως, φανερώνει ότι τα πράγματα παίρνουν ένα πολύ επικίνδυνο κατήφορο. Οχι μόνο γιατί η κυβέρνηση αρνείται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ξεριζωθούν αυτοί οι κατάπτυστοι - και σύμφυτοι με το αυταρχικό αστικό κράτος - μηχανισμοί, αλλά γιατί το περιεχόμενο της πολιτικής της, φαίνεται να έχει ανάγκη τη διαφήμιση της ύπαρξης και δράσης αυτών ακριβώς των μηχανισμών και πρακτικών. Στάση που αν μη τι άλλο συνιστά προμήνυμα έντασης του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας κατά του λαού.

Υπουργική κάλυψη στο παρακράτος

Με μια προκλητική, τόσο για την κάλυψη που προσφέρει σε τραμπούκους οι οποίοι δρουν μέσα στην Ελληνική Αστυνομία, όσο και για τις απειλές, που, εμμέσως πλην σαφώς, διατυπώνει, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, με έγγραφό του προς τη Βουλή, δίνει σήμα έγκρισης για ακόμα πιο μαύρες μέρες

Με την υπογραφή του ίδιου του υπουργού Δημόσιας Τάξης, του Γ. Ρωμαίου, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ουσιαστικά χτες ότι οι όλο και πιο πυκνές ποικίλες αστυνομικές επιχειρήσεις τρομοκράτησης του λαού, με στόχο να εθιστεί στο "αυτονόητο" της κρατικής καταστολής, όχι μόνο έχουν πλήρη κυβερνητική κάλυψη, αλλά και γίνονται κατ' εντολήν της!

Με έγγραφη απάντηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Γ. Ρωμαίος, απαντώντας σε Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα και Μπάμπη Αγγουράκη, με αφορμή την εισβολή τραμπούκων που δήλωναν αστυνομικοί της ομάδας Μ-4 σε συρμό του Ηλεκτρικού, το βράδυ της 22ης Ιούλη, επιβεβαιώνει την αποκάλυψη του "Ρ" ότι, παρά τις αρχικές διαψεύσεις της Αστυνομίας, επρόκειτο για ομάδα αστυνομικών και δηλώνει: "Ολες οι ενέργειες των αστυνομικών στην προκειμένη περίπτωση υπήρξαν νόμιμες και έγιναν στα πλαίσια της αποστολής τους".

Πέραν του πολιτικού ζητήματος που εγείρει η απάντηση, σημειώνεται ότι: Με αυτήν ο υπουργός διαψεύδει: Τον αττικάρχη Ι. Γεωργακόπουλο, που δήλωσε στις 23 Ιούλη στο "Ρ" ότι "στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας δεν υπήρχαν δυνάμεις της Αστυνομίας"! Τον διευθυντή της Ασφάλειας Ι. Παπαδάκη, που την ίδια μέρα δήλωσε στο "Ρ" "άγνοια για το θέμα", συμπλήρωσε ότι "δεν υπάρχουν τέτοιες ομάδες" και διαβεβαίωνε: "θεωρώ τα άτομα αυτά ξένα προς την υπηρεσία"!

Αυτά, λοιπόν, τα "ξένα προς την υπηρεσία άτομα", δηλώνει τώρα ο υπουργός ότι ανήκουν στη Διεύθυνση Αμεσης Δράσης, που "στα πλαίσια της αποστολής της" έκανε εκείνο το βράδυ εξόρμηση "με ειδικές ενισχυμένες μονάδες της Μ-4",τις μονάδες, δηλαδή, που, κατά τον Ι. Παπαδάκη, "δεν υπάρχουν"!

Ο υπουργός ανακοινώνει πλέον επισήμως ότι: Πράγματι εκείνο το βράδυ ήταν αστυνομικοί αυτοί που σταμάτησαν το τρένο. Επικαλείται, μάλιστα, για την ενέργεια αυτή "αίτημα" του προϊσταμένου έκδοσης εισιτηρίων. Ξεφουρνίζει, τώρα, ότι το σταμάτημα του τρένου ήταν επιβεβλημένο και γιατί είχαν "πληροφορία" οι αστυνομικοί ότι στο χώρο του σταθμού "είχε θεαθεί ο καταζητούμενος για σωρεία κλοπών και διαρρήξεων Αλβανός λαθρομετανάστης Γεώργιος Κρέκος". Διαβεβαιώνει, επίσης, ο υπουργός ότι ο με πολιτική περιβολή αστυνομικός που μπήκε στο τρένο (σ.σ. ξεχνάει πάλι να αναφέρει το όνομά του), παρουσία υπαλλήλων των ΗΣΑΠ, "επέδειξε την ταυτότητά του, δήλωσε την ιδιότητά του και εξήγησε στους επιβάτες ότι θα ακολουθήσει έλεγχος για εντοπισμό λαθρομεταναστών".

Στο σημείο αυτό, να υπενθυμίσουμε ότι εκείνο το βράδυ στο τρένο επέβαιναν δύο μέλη της Συντακτικής Επιτροπής του "Ρ" και εξαιτίας αυτής της σύμπτωσης έγινε γνωστή η αστυνομική επιχείρηση. Γεγονός που εμφανίζεται να αγνοεί ο υπουργός και γι' αυτό, ίσως, σπεύδει να καλύψει τα μέλη της ομάδας Μ-4, δηλώνοντας ότι τα στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ "διατυπούμενα περί τρομοκρατίας και χρήσης γκλομπ και σιδερογροθιών είναι ανακριβή". Ο υπουργός εμφανίζεται να υιοθετεί σωρεία ψευδών στοιχείων που του δόθηκαν από την Αστυνομία, μόνο που - αν και δημοσιογράφος, που όπως συχνά - πυκνά φροντίζει να υπενθυμίζει για να προβάλλει το "μη αυταρχικό" προφίλ του - ξέχασε να διασταυρώσει. Ετσι, καταλήγει να καταφεύγει ευθέως σε διατύπωση απειλής κατά ενός δημοσιογράφου του "Ρ", ισχυριζόμενος ότι "επετέθη φραστικά στον αρχιφύλακα, ζητώντας εξηγήσεις και παροτρύνοντας τους επιβάτες να μη συμμορφωθούν". Ως δημοσιογράφος, ο υπουργός κατανοεί πού βρίσκεται η απειλή στη συγκεκριμένη φράση. Μόνο που αυτή είναι έωλη! Γιατί υπάρχουν τουλάχιστον δύο ακόμα μαρτυρίες στη διάθεση του "Ρ", που ανατρέπουν έναν προς έναν τους ισχυρισμούς, στους οποίους στηρίζει την απειλή του. Και επειδή θα επανέλθουμε, απαντώντας σε μία προς μία τις φράσεις με τις οποίες ο υπουργός επιχειρεί να εξαπατήσει και το Κοινοβούλιο, προκειμένου να καλύψει τους τραμπούκους που ομολογημένα πλέον είναι μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας,καλό θα ήταν για τον ίδιο να ξαναψάξει τα στοιχεία. Για παράδειγμα (οι πλέον αθώες ερωτήσεις): Ποιος - όνομα ζητάμε - ήταν ο επικεφαλής της ομάδας, τι βαθμό φέρει; Η, γιατί στον επόμενο συρμό δεν έγινε έρευνα, αφού ψάχνανε συγκεκριμένο κακοποιό; Πόσοι και ποιοι, τι στολή φορούσαν, αν φορούσαν, αυτοί που στην πλατεία και όχι στην πλατφόρμα δήλωναν αστυνομικοί;

Για τον προσανατολισμό των Σωμάτων Ασφαλείας

"Διατεταγμένη υπηρεσία" η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Για άλλη μια φορά έγινε φανερό ότι τα Σώματα Ασφαλείας (ΣΑ) είναι προσανατολισμένα στην παρακολούθηση και καταστολή των λαϊκών αγώνων. Αυτή είναι εκσυγχρονιστική πολιτική της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη.

Ας έκανε τον αφελή ο κ. Ρωμαίος πρόσφατα στη Βουλή, αναρωτώμενος πώς αποδεικνύεται η θέση του ΚΚΕ για τον αντιλαϊκό προσανατολισμό των ΣΑ.

Ασφαλώς αυτό δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Εχει ιστορία και συνέχεια, ενώ έχουν καταγγελθεί και πρόσφατα παρόμοια περιστατικά. Μόνο που η κυβέρνηση απέρριπτε τις σχετικές καταγγελίες, αρνιόταν την ύπαρξη αστυνομικών σε διατεταγμένη υπηρεσία για την παρακολούθηση των λαϊκών εκδηλώσεων.

Αυτή τη φορά όμως δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, γιατί ο ασφαλίτης πιάστηκε στα πράσα και ομολόγησε την ταυτότητα και αποστολή του, όπως ομολογήθηκε και από τον άμεσα υπηρεσιακό προϊστάμενό του η "άνωθεν εντολή" που είχαν.

Ακόμα όμως και αυτό το ατράνταχτο στοιχείο, που δεν μπορεί να αποσιωπήσει η κυβέρνηση, όπως έκανε και με προηγούμενα περιστατικά, επιχειρεί να το διαστρεβλώσει προδικάζοντας την αποσιώπηση των ευθυνών της.

Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει την αστυνομική παρουσία (με στολή και χωρίς στολή) και παρακολούθηση λαϊκών εκδηλώσεων ακόμα και... συσκέψεων, στον "περιβάλλοντα χώρο", στο όνομα της... προστασίας τους!!!

Είναι φανερό πού οδηγεί αυτό.

Είναι φανερό ότι οι κομμουνιστές είναι ο πρώτος αλλά όχι ο μόνος στόχος. Ολοι οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό τους κίνημα πρέπει να αντιπαρατεθούν σ' αυτή την πορεία. Η ανάγκη της αντίστασης αυτής συμπεριλαμβάνει και τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών.

Οι μέθοδοι παρακολούθησης και καταστολής δεν τους εξαιρούν. Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο δεν είναι άσχετη με το χώρο, αλλά θα δυναμώσει και τον αυταρχισμό και τα διάφορα επακόλουθά του μέσα στα ΣΑ. Οι "λίστες του αίσχους", που δικαιολογημένα καταγγέλλουν οι αστυνομικοί, είναι αποτέλεσμα τέτοιων μεθόδων παρακολούθησης και φακελώματος που εφαρμόζονται μέσα στην Αστυνομία. Ακόμη, επίσης, χειρότερες μέρες θα γνωρίσει ο ήδη κουτσουρεμένος συνδικαλισμός των αστυνομικών.

Το συνδικαλιστικό τους κίνημα με τη δράση του πρέπει να αντιστέκεται στη μετατροπή του αστυνομικού προσωπικού σε μέσο για την παραβίαση συνταγματικών ελευθεριών. Αλλιώς, άθελά του μπορεί να γίνεται συνεργός σε μια πορεία με αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο των αστυνομικών, στα προβλήματά τους.

Ταυτόχρονα και το λαϊκό κίνημα πρέπει να παλέψει για την απόδοση όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων στους αστυνομικούς καθώς και πλήρων συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Ενώ είναι γνωστές οι τεράστιες ελλείψεις αλλά και οι δυνατότητεςτης Αστυνομίας να προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες για την προστασία του πολίτη, για την αντιμετώπιση του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, η κυβέρνηση φαίνεται θεωρεί εγκληματικότητα πρώτα απ' όλα τον αγώνα των εργατών. Ο "εσωτερικός κίνδυνος" θεωρείται σημαντικότερος από τους εμπόρους ναρκωτικών. Εκεί στρέφεται κατά κύριο λόγο ο πυρήνας των προσπαθειών της κυβέρνησης. Οταν μιλά για τη βελτίωση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, εννοεί την ασφάλεια της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, του εργασιακού μεσαίωνα. Αυτό πρώτ' απ' όλα θέλει να διασφαλίσει, γιατί έρχονται μπόρες.

Οι άθλιες συνθήκες εργασίας και εγκατάστασης της πλειοψηφίας των αστυνομικών, τα μη επαρκώς επανδρωμένα τμήματα και υπηρεσίες, όπως η Τροχαία, η Δίωξη των ναρκωτικών, έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Και ας μη μας πει κανείς υπερβολικούς. Αν η κυβέρνηση έχει αντίρρηση, ας μας απαντήσει: Γιατί κάνουν χρυσές δουλιές οι σεκιούριτι; Ποια κενά "δικαιολόγησαν" την ύπαρξή τους; Ποιος νομιμοποίησε και συμπλήρωσε το περιεχόμενο της αποστολής τους;

Ο προσανατολισμός των ΣΑ είναι η καταστολή του λαϊκού κινήματος. Γι' αυτό διατηρείται και ενισχύεται ο στρατιωτικός χαρακτήρας του Σώματος και ιδιαίτερα σε ειδικότερους τομείς καταστολής (ΜΑΤ - ΕΚΑΜ). Σ' αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται και οι "σκέψεις" για τη δημιουργία αστυνομικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης.

Ο αυταρχισμός έχει δυναμώσει όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και με μηχανισμούς διακρατικού επιπέδου (δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης, EUROPOLκ.ά.).

Παραθέτουμε μερικά στοιχεία που καταδείχνουν την ενίσχυση του αυταρχισμού:

  • Η Συμφωνία Σένγκεν που τώρα εντάσσεται στο Κοινοτικό Δίκαιο και θα επικυρωθεί μαζί με τη Διακυβερνητική του Αμστερνταμ.
  • Ο νόμος για το ηλεκτρονικό φακέλωμα που περιλαμβάνει τα πάντα.
  • Η νομιμοποίηση και λειτουργία ιδιωτικών στρατών σεκιούριτι γιατρομοκράτηση, ιδιαίτερα στους τόπους δουλιάς.
  • Τα διάφορα επεισόδια αυταρχισμού που καταγγέλλονται, όπως η πρόσφατη έφοδος σε συγκέντρωση του ΚΚΕ σε χωριό της Αχαϊας, πάνοπλων αστυνομικών για τη σύλληψη αλλοδαπού... σε παρακείμενο καφενείο.
  • Η προσπάθεια να οργανωθεί σε δημοτικό επίπεδο ιδιαίτερο αστυνομικό σώμα με ανάλογα χαρακτηριστικά.
  • Οι έφοδοι, οι αναίτιες συλλήψεις και ο ξυλοδαρμός αθώων πολιτών.
  • Οι δηλώσεις για περιορισμό και παρεμπόδιση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας στο όνομα της ελεύθερης κυκλοφορίας!

Η πολιτική που γυρίζει τον εργάτη στο μεσαίωνα απαιτεί όχι μόνο ενδυνάμωση της πρόληψης και καταστολής των λαϊκών αγώνων, αλλά και των μέσων που απαιτούνται γι' αυτό.

Απαιτεί το στήσιμο και τη γιγάντωση διαφόρων μηχανισμών (επίσημων και ανεπίσημων) σε προσωπικό και μέσα. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή επανάληψη ορισμένων από τις πρακτικές του παρελθόντος (αυτές δε σταμάτησαν ποτέ) αλλά με μια πολυσύνθετη διαδικασία παρακολούθησης, τρομοκράτησης, πιέσεων και εξαγορών με πολύμορφους τρόπους και μέσα, που δυναμώνει.

Διαδικασία για την οποία προχώρησε σε μεγάλο βαθμό και ο τεχνολογικός εξοπλισμός.

Φανερά και μυστικά κονδύλια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων διατίθενται για την ολοκλήρωση της ετοιμότητας αυτών των μηχανισμών με την οικονομική συνδρομή και πίεση της ΕΕ.

Είναι φανερό. Η κυβέρνηση είναι τρομοκρατημένη. Φοβάται τις αντιδράσεις που προκαλεί η πολιτική της. Φοβάται την απήχηση των θέσεων του ΚΚΕ για την ανάγκη οργάνωσης της λαϊκής πάλης, ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Είναι γελασμένη αν νομίζει ότι με τέτοια μέτρα θα καταστείλει την οργή του λαού.Γίνεται πλέον ακόμη πιο καθαρό ότι η δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας θα περιορίζονται.

Γι' αυτό χρειάζεται αντεπίθεση των εργαζομένων. Να δώσουν την πολύμορφη απάντηση που αρμόζει στην περίσταση.

Γιάννης ΝΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ραδιοτηλεοπτικά προνόμια στους μεγαλοϊδιοκτήτες

Τα περί διαφάνειας και νομιμότητας του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, επανέλαβε και χτες ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή το Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο συζητήθηκαν θέματα του υπουργείου Τύπου. Φυσικές ουσιαστικά θεωρεί ο αρμόδιος υπουργός τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει ο χάρτης τηλεοπτικών συχνοτήτων και η προκήρυξη για τις άδειες. "Ασφαλώς", είπε δημιουργούνται αντιδράσεις, γιατί πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί θα "κοπούν". Σήμερα εκπέμπουν σε όλη την Ελλάδα 250, ενώ σύμφωνα με το χάρτη που έχει διαμορφωθεί, θα μπορούν να εκπέμπουν 111 τοπικοί και περιφερειακοί σταθμοί και 6 πανελλαδικής εμβέλειας.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, χτες, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, για τα προνόμια που δίνονται στους μεγαλοϊδιοκτήτες, μέσα από το νόμο για τα ΜΜΕ και από ΠΔ, μίλησε για "στερεότυπα" και για "φωνή από το παρελθόν", που "λέει" ότι η κυβέρνηση θέλει να "εξαφανίσει τους μικρούς για να βοηθήσει τους Μπερλουσκόνηδες". Τη θυμηδία των δημοσιογράφων που παρευρίσκονταν στην αίθουσα Τύπου, προκάλεσε ο ισχυρισμός του Δ. Ρέππα ότι σήμερα κανένας εργολάβος δημοσίων έργων δεν είναι μέτοχος ή ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού και πως εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις του νόμου. Ο υπουργός συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: "Αυτό εφαρμόζεται και σήμερα. Ο νόμος, ο οποίος υπάρχει, εφαρμόζεται και σήμερα με κάθε λεπτομέρεια. Και επειδή βλέπω από τις αντιδράσεις σας, ότι υπάρχει θυμηδία, σας λέω ότι δε γνωρίζετε, ασφαλώς, τις διατάξεις οι οποίες υπάρχουν σήμερα...". Ο Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες τούς αποκάλεσε "επιχειρηματίες - ενημερωτές", σημειώνοντας ότι εκτελούν δημόσια "λειτουργία κατά παραχώρηση" και πως σήμερα έχουν αντιστραφεί οι όροι, γιατί πάρα πολλοί από αυτούς, θεωρούν τους εαυτούς τους, "κυρίως επιχειρηματίες και όχι ενημερωτές της κοινής γνώμης".

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκε και η σύσταση της γενικής γραμματείας ενημέρωσης, που θα έχει ως αρμοδιότητα την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για θέματα της χώρας μας. Ηδη έχει γίνει έρευνα σε ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία για την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη. Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου επισήμαναν την ανάγκη να "αναγορευτεί το ΕΣΡ σε θεματοφύλακα της τήρησης των κανόνων", υπογραμμίζοντας ότι το συντομότερο δυνατόν θα πρέπει να εκδοθούν οι κώδικες δεοντολογίας.

"Κύμα" αγανάκτησης και οργής

Πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και συνταξιούχων καταδικάζει την αντιδημοκρατική ασφαλίτικη παρακολούθηση της σύσκεψης της ΕΣΑΚ

Διογκώνεται το κύμα καταδίκης της "διατεταγμένης" παρακολούθησης, από ασφαλίτη, συνδικαλιστικής σύσκεψης της ΕΣΑΚ.

"Η αναβίωση του "Συνδικαλιστικού" είναι αποτέλεσμα αντιλαϊκών και αντεργατικών επιλογών" σημειώνει η ΟΕΚΙΔΕ και τονίζει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που επιχειρεί συγκάλυψη. "Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει, η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,την ενέργεια των αστυνομικών οργάνων". ΗΟμοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι "η χαφιεδίστικη ενέργεια, όπου και όπως και αν σχεδιάστηκε, βαραίνει την κυβέρνηση συνολικά". Την απόδοση ευθυνών ζητά η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΥΕΘΑ,καταγγέλλοντας τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,τονίζει ότι "αν κάποιοι πιστεύουν στην αναβίωση του "Συνδικαλιστικού της Ασφάλειας" θα βρουν αντιμέτωπους όλους τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα". "Το συγκεκριμένο συμβάν, δείχνει τη σαφή πρόθεση της κυβέρνησης, προκειμένου να εφαρμόσει κατά γράμμα τις επιλογές της Λευκής Βίβλου και της "σύγκλισης"" επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο.Το Εργατικό Κέντρο Βόρειας Δωδεκανήσου καταγγέλλει την απαράδεκτη προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να τρομοκρατήσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Το Σωματείο Εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας καταγγέλλει "τα απομεινάρια χαφιεδίστικων μηχανισμών σε σύσκεψη στελεχών της ΕΣΑΚ". Η ΤΕ ΕΣΑΚ Κομοτηνής καταγγέλλει την παρακολούθηση της συνδικαλιστικής δράσης και τονίζει "ότι τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους του νομού μας, απεναντίας τους πεισματώνουν ακόμη περισσότερο". Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" Μαγνησίας σημειώνει ότι η ενέργεια αυτή "είναι άλλο ένα δείγμα των απαράδεκτων, αντιδημοκρατικών και αυταρχικών σχεδίων της σημερινής δήθεν δημοκρατικής κυβέρνησης".

Με κοινό τους ψήφισμα, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και 28 συνταξιουχικά σωματεία της Αττικής καταγγέλλουν "την κυβέρνηση γιατί με τέτοιες αντιδημοκρατικές ενέργειες προσπαθεί να αστυνομεύσει τη συνδικαλιστική δράση και να περιορίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ εκφράζει "την έντονη διαμαρτυρία της για τη νεκρανάσταση του Συνδικαλιστικού τμήματος της Ασφάλειας", για την τρομοκράτηση των εργαζομένων από την κυβέρνηση.

Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την "αναβίωση φασιστικών μεθόδων του "Συνδικαλιστικού" της Κρατικής Ασφάλειας". Την τρομοκρατική ενέργεια καταδικάζουν επίσης, η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας και το Σωματείο Συνταξιούχων Μετάλλου Αθήνας - Πειραιά.Το Σωματείο Συνταξιούχων Νομού Καβάλας εκφράζει την αγανάκτηση και οργή που κυριαρχεί στους συνταξιούχους από την αντιδημοκρατική ενέργεια.

Κυβέρνηση νομιμοποίησης του χαφιεδισμού!

Οι χαφιέδες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, μέχρι να πάψουν να υπάρχουν εκείνοι που τους δίνουν εντολές. Μέχρι να πάψουν να υπάρχουν εκείνοι που χρειάζονται χαφιέδες για να προασπίζουν την αντιλαϊκή εξουσία τους. Αυτό είναι γνωστό. Το νέο στοιχείο που προκύπτει από περιστατικό του ασφαλίτη με τα πολιτικά, που πιάστηκε επ' αυτοφώρω να παρακολουθεί τα μέλη της ΕΣΑΚ, είναι ότι ο χαφιεδισμός συνιστά πολιτική του αστικού κράτους που διαφημίζεται επίσημα! Πρόκειται για φαινόμενο πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Επαναλαμβάνουμε: Το "πρωτοφανές" δεν έγκειται στην ύπαρξη και δράση μηχανισμών παρακολούθησης. Εγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθεια να υποβαθμίσει την αποκάλυψη του γεγονότος, ουσιαστικά ομολογεί και νομιμοποιεί τη δράση των χαφιεδίστικων μηχανισμών!***

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς και οι αρμόδιοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με προεξάρχοντα τον Γ. Ρωμαίο, έχουν πει τις τελευταίες μέρες καταπληκτικά πράγματα:

Πρώτον, διατείνονται ότι οι μηχανισμοί Κρατικής Ασφάλειας πρέπει να παρακολουθούν "οποιαδήποτε μαζική διαδικασία" (!) με το πρόσχημα της περιφρούρησης της τάξης. Ετσι λέει ο κ. Ρέππας. Δηλαδή, όσοι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, απεργίες κλπ, θα πρέπει να κρατούν χώρο και για τον χαφιέ που τους... φυλάει! Επρεπε να έρθει ο "εκσυγχρονισμός" για να μάθουμε ότι υπάρχει και "νόμιμος" χαφιεδισμός!

Δεύτερον, κατά την κυβερνητική λογική, δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με το χαφιέ που εντοπίστηκε προχτές, αν βρισκόταν εκτός της αίθουσας που συνεδρίαζε η ΕΣΑΚ! Αν, δηλαδή, είχε στήσει το αυτί του και το μάτι του σε καμιά κλειδαρότρυπα για να "φακελώσει" τους συγκεντρωμένους, θα λειτουργούσε εντός του πλαισίου της νομιμότητας!

Τρίτον, αποκαλύπτεται ότι από το 1984 (δυο χρόνια μετά το 1982 που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το ΠΑΣΟΚ "κατάργησε" τους χαφιεδίστικους μηχανισμούς...), συγκροτήθηκε και λειτουργεί Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Ζητημάτων ως ειδική Διεύθυνση της Κρατικής Ασφάλειας!

Τέταρτον, με την απάντησή του στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ομολογεί ότι τα γιουρούσια των ένστολων, αλλά και με πολιτική περιβολή ανδρών της Ασφάλειας σε δημόσιους χώρους, με στόχο την τρομοκράτηση του πολίτη και την επιβολή κλίματος αστυνομοκρατίας, συνιστούν αυταρχική μέθοδο που έχει την απόλυτη πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης!

***

Ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι κάτι παραπάνω από ολισθηρός. Είναι δρόμος που αποκαλύπτει ότι ο "εκσυγχρονισμός", κάθε μέρα έλκεται και καταφεύγει όλο και περισσότερο στο... "μαύρο". Η κυβέρνηση, αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση, αργά ή γρήγορα θα πάρει το μήνυμα που έλαβαν και οι προκάτοχοί της. Πως σε αυτό τον τόπο το "μαύρο" προκαλεί αλλεργία.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

"Χωρίς προαπαιτούμενα" ΣΥΝ - εργασία

Κεντροαριστερή σύγκλιση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ χωρίς όρους θέλει ο Μ. Παπαγιαννάκης

Νέες ενδοκομματικές γκρίνιες στο ΣΥΝ για το "γάμο" ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Μια μέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλου, για "αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής και τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, προκειμένου να προχωρήσει η σύμπραξη των δύο κομμάτων, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μ. Παπαγιαννάκης με δηλώσεις του χτες έσπευσε να δηλώσει τη διαφωνία του, τονίζοντας: "Δεν μπορεί η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος να τίθενται ως προαπαιτούμενο στο διάλογο - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - για τη σύγκλιση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, αλλά θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο της σχετικής συζήτησης".

Βεβαίως, και ο Μ. Παπαγιαννάκης που έσπευσε να δηλώσει τη διαφοροποίησή του από τις απόψεις του προέδρου του ΣΥΝ, γνωρίζει πως, στην πραγματικότητα, η προβολή "όρων" μόνο δημαγωγική αξία έχει και γίνεται για τον αποπροσανατολισμό από το γεγονός ότι οι συζητήσεις και οι "συναλλαγές" έχουν, ήδη, ξεκινήσει (με συναντήσεις ΝΕ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, παρασκηνιακές συζητήσεις στελεχών των δύο κομμάτων για κεντροαριστερή σύμπραξη ενόψει των εκλογών στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κλπ.). Ενώ, επίσης, είναι γνωστό ότι ο ΣΥΝ συμφωνεί στην ουσία των κυβερνητικών επιλογών (και, τελευταία, με την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και με τις αναγκαστικές συνενώσεις κοινοτήτων).

Στο μεταξύ, χτες η Γραμματεία της ΚΠΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΝ συνεδρίασαν προκειμένου να συντονίσουν τη δράση της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας με τη συνολική λειτουργία και δράση του ΣΥΝ. Κι αυτό μετά τα "παρατράγουδα" που ακολούθησαν τη γνωστή επιστολή της Μ. Δαμανάκη, με την οποία διαμαρτυρόταν ότι η ηγεσία του ΣΥΝ "γλιστράει" σε αντιπολιτευτική τακτική απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να κάνει προγραμματική αντιπολίτευση!

Το μαζικό φακέλωμα απαιτεί μαζικές παρακολουθήσεις

Την εμφάνιση αστυνομικού της Ασφάλειας σε κλειστή συνεδρίαση συνδικαλιστικών στελεχών, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή για τη μη εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν.Η Επιτροπή καλεί σε σύσκεψη όλα τα σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά, την ερχόμενη Τρίτη 7 Οκτώβρη στις 7.30μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1), για "τον καλύτερο συντονισμό των αντιδράσεών μας".

Η συμφωνία Σένγκεν, επισημαίνει, προβλέπει μαζικό φακέλωμα των πολιτών για τα πολιτικά τους φρονήματα, τις φιλοσοφικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τη συμμετοχή σε σωματεία κ.ά. Επόμενα, συνεχίζει, χρειάζονται και μαζική παρακολούθηση των πολιτών της χώρας, για τη σύνταξη των φακέλων. Αναφέρει ότι το προαναφερόμενο περιστατικό δεν είναι μοναδικό, καθώς το τελευταίο διάστημα με την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας Σένγκεν τα φαινόμενα αυτά πληθαίνουν. Ιδιαίτερα -υπογραμμίζει- οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που παρουσιάζουν δραστηριότητα, η οποία αντίκειται στις κυβερνητικές επιλογές, συχνά παρατηρούν την επίσκεψη ασφαλιτών και άλλων "περίεργων τύπων".

Αντιδράσεις των κομμάτων

"Για ανησυχητικό κρούσμα, που θυμίζει παλιές εποχές αυταρχικής αστυνόμευσης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δραστηριότητας" κάνει λόγο ο ΣΥΝ, σχετικά με την υπόθεση της παρουσίας αστυνομικού, σε διατεταγμένη υπηρεσία, σε σύσκεψη της ΕΣΑΚ. Τονίζει ότι "οι κυβερνητικές ευθύνες δεν εξαντλούνται στην αποδοκιμασία του κρούσματος" και ζητά, από την κυβέρνηση, "να ερευνήσει ταχύτατα και να τιμωρήσει αυστηρά όσους έχουν ευθύνη γι' αυτή την απαράδεκτη ενέργεια".

Ωστόσο, ο ΣΥΝ, υποβαθμίζοντας το θέμα, προβάλλει το περιστατικό, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως "πρόβλημα κατάχρησης εξουσίας από μηχανισμούς που παραβιάζουν τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα"!

TO ΔΗΚΚΙ

"Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση - τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΔΗΚΚΙ - αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό δημιουργίας μηχανισμών καταστολής του εργατικού κινήματος, ενόψει της άγριας πολιτικής λιτότητας που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια. Αυτά τα γεγονότα αποκαλύπτουν επίσης την απάτη του δήθεν "κοινωνικού διαλόγου" που έχει ως μοναδικό στόχο τη φαλκίδευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ