ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
55 χρόνια και 105 ημέρες

Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Τώρα να ανοίξω το στόμα μου; Να αρχίσω να γράφω και γω; Να πω ό,τι έχω δει, ό,τι έχω ακούσει, ό,τι έχω καταγράψει στη μνήμη μου; Να κάνω κατάθεση ψυχής; Να πάρω ένα μολύβι και να αρχίσω να χαρακώνω; Να χαρακώνω πάνω σε πρόσωπα και καταστάσεις που σημάδεψαν τη ζωή μου; Να μιλήσω για τη δική μου Ελλάδα και τους ανθρώπους της; Για το δικό μου "κύκλο"; Να αρχίσω από εκείνον τον φαντάρο, που φύλαγε την "πατρίδα" έξω από το σπίτι μου, και - ο άμοιρος - μην ξέροντας πως λένε αυτό το "πράγμα" που κλότσαγε, έλεγε το τόπι "πλιτς - πλιτς", από το θόρυβο που έκανε, έτσι που έσκαγε στα νερά. Και μη φανταστείτε πως ήταν κανένα τόπι της προκοπής. Μια φούσκα ήταν από γουρουνίσια αρχίδια, που τα βαράγαμε πάνω σε πέτρα, όπως βαράνε το χταπόδι, για να μεγαλώσουν και ύστερα τα φουσκώναμε και παίζαμε "διπλό"!

Να πω για την πολεμίστρα, που είχανε στη γωνία και που τρυπώναμε κρυφά και χέζαμε μέσα; Να πω για τον καπετάν Διαμαντή, που κανένας δεν έμαθε ποτέ αν ζει ή αν πέθανε; Να πω για τα τραγούδια της Νίνου, που φεύγανε με φόρα από τον Αγιο Χριστόφορο και παίρνανε σβάρνα τα μισακά καπνοτόπια; Για το γεμάτο τεφτέρι του μπακάλη; Για την "ανταλλαγή" είδος με είδος: πάρε αβγά δώσ' μου ψωμί! Για το συσσίτιο στο σχολείο; Για την αδερφή μου που σκοτώθηκε πέφτοντας από μια συκιά; Για τα τραγούδια που μας βάζανε να τραγουδάμε: "θέλουμε τα αδέρφια μας που μας πήραν οι Βούλγαροι"! Για το "Δόγμα" του Τρούμαν και την ΟΥΝΤΡΑ; Για τους δοσίλογους; Για το υποχρεωτικό κατηχητικό; Για τους Εβραίους, που "κλέβανε" τα παιδιά, γι' αυτό κανένα μας δεν έπρεπε να πάει για παιχνίδι στα ρέματα!

Να πω για τις εκτελέσεις του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη, του Νικηφορίδη... Να πω για τις φυλακές και τις εξορίες; Να πω για τα κοινωνικά φρονήματα; Για το θάνατο του Στάλιν; Για την - ξαφνική - άνοδο του Καραμανλή; Για τα ανάκτορα; Για τον πατέρα Παπανδρέου, για το γιο Παπανδρέου, για τον εγγονό Παπανδρέου, για τον ανιψιό του Καραμανλή! Να πω για τα νυχτερινά σχολεία και την οικοδομή; Για τη νεολαία της ΕΔΑ, τους Λαμπράκηδες, για την Ελλάδα! Να πω για την Κούβα και τον Λουμούμπα; Για το "σμήνος που πήγε στην Κορέα"; Για το "περίφημο": στρατηγέ μου ο στρατός σου! Για τον Βάρναλη, τον Σκαρίμπα... Το κόκκινο μεροκάματο στο Πέραμα!

Να πω για τότε που οι εργάτες αγόραζαν βιβλία με δόσεις έξω από τα εργοστάσια; Μακρυγιάννη, "Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο", "Μαγεμένη Ψυχή", οι "Αθλιοι"... Να πω για τις ομάδες αυτομόρφωσης; Για τους καυγάδες μας στους θερινούς κινηματογράφους της Αλεξάνδρας, όταν έπαιζαν το Δράκουλα και την κόρη του Δράκουλα; Παρ' την κόρη σου και μπρος δε σε θέλει ο λαός! Για τις διαδηλώσεις; Για τα Ιουλιανά; Για το βγαλμένο μάτι του συντρόφου μου; Για τα σπασμένα δόντια του Χρίστου; Για τα κυριακάτικα φαγητά της κυρ' Αργυρώς, που στα τελευταία της δεν πήγαινα να τη δω παρότι πέρναγα - σχεδόν κάθε μέρα - έξω από το σπίτι της. (Εχασε τον Γιάννη της και ήμασταν φίλοι και οι δυο δεν αντέχαμε τέτοιες συγκινήσεις...).

Να πω για τη Δικτατορία; Για το Μάη του '68. Για την "άνοιξη" της Πράγας. Για τη διάσπαση. Για τα πρώτα σημάδια των κατοπινών εξελίξεων. Για τις "ομαδικές αποχωρήσεις". Για την καινούρια εφεύρεση: σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο! (Λες και ο σοσιαλισμός μπορεί να έχει άλλο πρόσωπο από ανθρώπινο). Για τη γνωστή πορεία των "φευγάτων" μέχρι την αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ. Για τη γνωστή πορεία των "φευγάτων" μέχρι την αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ. Για τη μεταπολίτευση. Για το σήμερα!

Πενήντα πέντε χρόνια και εκατόν πέντε μέρες! Μια ζωή γεμάτη, δύσκολη. Και όμορφη. Που τη μοιράστηκα - και τη μοιράζομαι - με ανθρώπους αληθινούς. Μια ζωή που δεν έχει - και δε θέλω να έχει - να κάνει σε τίποτα με όλη αυτή την αθλιότητα. Με όλους αυτούς τους χυδαίους εκβιασμούς. Με τα ακαλαίσθητα εξώφυλλα της "Αυριανής". Με μια Ελλάδα να γαβγίζει στα παράθυρα της τηλεόρασης. Με το Σπράο. Με τον Κουρή. Με την Βαρδινογιάννη να προσποιείται την Νταϊάνα στη Θράκη. Με τις ουρές έξω από του Λιβάνη. Με τη φτήνια. Με την ξεφτίλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ