ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η βίλα των οργίων

Το θεατρικό έργο του Γεράσιμου Σταύρου "Η βίλα των οργίων", θα παρουσιάσει η εκπομπή "Το θέατρο της Δευτέρας". Είναι μια κοινωνικοπολιτική σάτιρα, που, όπως λέει και ο σκηνοθέτης της παράστασης Πολ Σκλάβος, καυτηριάζει τη νοοτροπία του ρουσφετιού και την υποκρισία του κατεστημένου. Το κεντρικό πρόσωπο, ο Ζάβαρος, είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος αυτού του κατεστημένου. Επιτυχημένος επιχειρηματίας ετοιμάζεται και για την πολιτική του καριέρα, εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες των άλλων και εξαγοράζοντας της σιωπή τους. Ομως, στο παιχνίδι αυτό, θα βρει αντίπαλο το ίδιο του το "θύμα", τη Βιολέτα, η οποία θα τον εκβιάσει. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι του Πέτρου Καπουράλη, η μουσική επιμέλεια του Ιωσήφ Βάγγερ και η διεύθυνση παραγωγής του Στέλιου Αντωνιάδη. Παίζουν οι Κώστας Ρηγόπουλος, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Πάνος Σκουρολιάκος, Αντιγόνη Γλυκοφρίδη, Δημήτρης Καλιβωκάς κ. α. (Δευτέρα ΕΤ - 1 22.00).

Στην Ευρώπη των θρησκειών

Ενα οδοιπορικό στις θρησκείες των χωρών της Ευρώπης, κάνει η σειρά ντοκιμαντέρ "Η θρησκεία στην Ευρώπη". Ο πρώτος "σταθμός" είναι η Σουηδική Λουθηριανή Εκκλησία. Στη Σουηδία μια χώρα όπου από το 1960 χειροτονούνται ιερείς και γυναίκες. Θα ακολουθήσουν εκπομπές, με θέμα την ουγγρική μεταρρυθμιστική εκκλησία, τους Ρώσους και Ουκρανούς Εβραίους, την ολλανδική εβραϊκή κοινότητα και τους μουσουλμάνους της Βουλγαρίας. (Από Δευτέρα έως και Παρασκευή στην ΕΤ - 1 στις 17.30).

Αιλουροειδή

Μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ ξεκινά στο δεύτερο κρατικό κανάλι, η οποία παρουσιάζει τα άγρια αιλουροειδή της κοινωνίας των Μασάι Μάρα. Ειδικοί επιστήμονες ασχολούνται με τ' άγρια ζώα και παρουσιάζουν διαφορετικές οικογένειες ζώων. Οι τηλεθεατές θα δουν κοπάδια λιονταριών, τσίτα με τα παιδιά της, λεοπάρδαλη και άλλα αιλουροειδή. Συγχρόνως όμως και τη σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ζώα, καθώς οι κινηματογραφιστές καταγράφουν τις καθημερινές τους συνήθειες και τον τρόπο συμπεριφοράς τους, στις έξι βδομάδες που έζησαν κοντά (Παρασκευή ΕΤ - 2 19.30).

Ναοί του Πάνα

Τα σπήλαια, ναοί του Πάνα, παρουσιάζονται από την εκπομπή "Τα σπήλαια της Ελλάδας". Για τη θεότητα, που το σπήλαιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο κατ' εξοχήν χώρος λατρείας, είναι ο τραγοπόδαρος Πάνας, ο θεός των βουνών, των δασών και των βοσκών. Ο Πάνας πρωτολατρεύτηκε στην Αρκαδία και στη συνέχεια στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα σπήλαια του Πάνα στην εκπομπή παρουσιάζουν η αρχαιολόγος Χάρις Δεληγεώργη και ο θρησκειολόγος Γιάννης Λουκάς (Σάββατο ΕΤ - 2 09.30).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ