ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΑΝΤΙΝΑΤΟΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Οι λαοί δε θέλουν προστάτες

"Το φιλειρηνικό κίνημα απαντά ότι οι λαοί δε θέλουν προστάτες ούτε υποπροστάτες. Δε χρειάζονται το ΝΑΤΟικό μανδύα και τη Νέα Τάξη, που είναι οι υπεύθυνοι για τις τραγωδίες που ζουν. Το φιλειρηνικό κίνημα απαντά πως αργά ή γρήγορα οι λαοί μπορούν και πρέπει να ξεσηκωθούν, γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή για να ζήσουν ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια".Η φράση αυτή του Θανάση Παφίλη, ΓΓ της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ),αποτελεί το σκοπό του μεγάλου ανοίγματος που κάνει αυτόν τον καιρό η ΕΕΔΥΕ, μπροστά στις ανησυχητικές εξελίξεις που υπάρχουν στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο "Ρ", ο Θανάσης Παφίλης δίνει επίκαιρες και μεστές απαντήσεις για τη στρατηγική του φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη και τον κόσμο και για την ανάγκη να ανοιχτεί πιο πλατιά, ενημερώνοντας τους λαούς και οργανώνοντας την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστές δολοφόνους των λαών.

Η συνέντευξη με τον ΓΓ της ΕΕΔΥΕ είναι η ακόλουθη:

Πλούσιο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα

- Η ΕΕΔΥΕ, με πρόσφατη απόφαση της Γραμματείας της, προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα πολύπλευρο πρόγραμμα δράσης. Τι περιλαμβάνει ακριβώς;

- Η προσπάθεια που αρχίσαμε και τη συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα αφορά την ενημέρωση και κινητοποίηση του ελληνικού λαού μπροστά στις ανησυχητικές εξελίξεις, με τρία κεντρικά θέματα που έχουν και άμεση επικαιρότητα. Τα Ελληνοτουρκικά - Αιγαίο, Κυπριακό, την επέκταση και δραστηριότητα του ΝΑΤΟ και το εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ που άρχισε να υλοποιεί η κυβέρνηση. Οι επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ θα ξεκινήσουν διάφορες συγκεντρώσεις -εξορμήσεις. Από τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ θα τυπωθούν τρία προπαγανδιστικά φυλλάδια ενημέρωσης με τα αντίστοιχα θέματα. Επειδή ακριβώς παρατηρείται μεγάλη παραπληροφόρηση, θα προσπαθήσουμε με πιο άμεσο τρόπο να ενημερώσουμε το λαό, να έρθουμε σε επαφή μαζί του και να τον κινητοποιήσουμε. Ηδη ξεκινούν περιφερειακές συσκέψεις των Επιτροπών Ειρήνης και αρχίζει ο προγραμματισμός δράσης.

Απύθμενη υποκρισία και υποτέλεια των κυβερνώντων

- Ας προχωρήσουμε σιγά σιγά στα συγκεκριμένα. Η συμφωνία της Μαδρίτης, το Κείμενο Αρχών όπως το ονομάσανε, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνδυάζεται σήμερα με μια διαδικασία εναλλαγής πολεμικών ιαχών και εναγκαλισμών. Ομως η βήμα προς βήμα προσέγγιση, καλά κρατεί. Πώς βλέπετε τη συνέχεια;

- Παρά το ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης και άλλων δυνάμεων να μπερδευτεί ο κόσμος, σήμερα είναι ολοφάνερο ότι βήμα το βήμα και με τη συμφωνία και των δύο κυβερνήσεων - Ελλάδας Τουρκίας - προωθείται το αμερικανικό σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή, που έχει στόχο την εδραίωση της πλήρους κυριαρχίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οπως επανειλημμένα έχουμε προειδοποιήσει, λόγω στρατιωτικής και οικονομικής σημασίας του Αιγαίου, οι ΗΠΑ θέλουν τον απόλυτο έλεγχο. Αυτό σχετίζεται και με τους αγωγούς των πετρελαίων και τη μεταφορά του, αλλά και με την προώθηση άλλων σχεδίων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής.Το εναλλασσόμενο και εμφανιζόμενο αντιφατικό σκηνικό έχει να κάνει με δύο παράγοντες.

Ο ένας είναι ότι πρέπει να ριχτεί στάχτη στα μάτια του κόσμου και ο δεύτερος αφορά ανταγωνισμούς ανάμεσα στα συμφέροντα του ελληνικού και τουρκικού κεφαλαίου, που διαπλέκονται και με πολυεθνικές. Υποκρύπτει επίσης και τον καυγά των δύο κυβερνώντων για το ποιος θα είναι καλύτερος υπηρέτης και τοποτηρητής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Εχει όμως σημασία να αποκρυπτογραφήσει κανείς τις διάφορες κραυγές, τους υποτιθέμενους "τσαμπουκάδες" του υπουργού Εξωτερικών. Η μία πλευρά αφορά την απύθμενη υποκρισία που κρύβουν. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ότι δε συζητά με "το βιαστή, το ληστή και το δολοφόνο" και άλλα τέτοια, όταν την ίδια στιγμή και στη Μαδρίτη, αλλά κυρίως στα ανώτερα και ανώτατα επιτελεία του ΝΑΤΟ, Ελληνες και Τούρκοι συνεργάζονται αρμονικά πάνω στα ίδια σχέδια της Νέας Τάξης.

Οταν ανήκουν στην ίδια συμμαχία, όταν στις κεντρικές πολιτικές και ολέθριες για τους λαούς αποφάσεις του ΝΑΤΟ συνυπογράφουν και πρωταγωνιστούν στην εφαρμογή τους (Βοσνία, Αλβανία κλπ.).

Η άλλη πλευρά σχετίζεται με την πλήρη υποταγή και τις υποχωρήσεις. Ετσι έχει θεμελιωθεί η εξής τακτική: "Οσο περισσότερο σκύβει και υποχωρεί, τόσο περισσότερο φωνάζει", για να σκεπάσει αυτή την υποχώρηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ το κεντρικό ζήτημα ήταν οι δηλώσεις του Γραφείου Τύπου της κ. Ολμπράιτ, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι οποίες και αναγνωρίζουν ουσιαστικά όλες τις τωρινές - και γιατί όχι και μελλοντικές - τουρκικές διεκδικήσεις, αυτές προσπεράστηκαν χωρίς σημασία και για αντιπερισπασμό είχαμε τη φραστική οξύτητα για την Τουρκία.

Ολα αυτά είναι προπομπός της "επίλυσης" των προβλημάτων με την επιδιαιτησία, επικυριαρχία και σε όφελος των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Προς ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου

- Στο Κυπριακό επίσης παρουσιάζεται μια έντονη κινητικότητα. Τι λύση βλέπετε να προκρίνεται και ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση των λαών;

- Ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο μεθοδεύεται και η "επίλυση" του Κυπριακού. Είναι βέβαιο ότι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για Ενιαία, Κυρίαρχη, Ανεξάρτητη και Αποστρατιωτικοποιημένη Κύπρο, την οποία για διάφορους λόγους την υποστήριζαν τουλάχιστον στα λόγια πολλές χώρες, έχει εγκαταλειφθεί. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις που έγιναν και η φημολογία που αναπτύχθηκε. Οι ελπίδες επίσης που είχαν καλλιεργηθεί από θιασώτες της ΕΕ, ότι τάχα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα βοηθούσαν, και αυτές κατέρρευσαν. Αποδείχτηκε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις και διαδικασίες αποτέλεσαν και αποτελούν μοχλό εκβιασμών. Αυτό που επίσης γνωστοποιείται είναι ότι - λόγω θέσης στην περιοχή - η Κύπρος παίζει σημαντικό στρατιωτικό ρόλο. Θεωρείται το μεγαλύτερο και ισχυρότερο αεροπλανοφόρο της Μεσογείου.Με βάση τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για ένα νέο στρατιωτικοπολιτικό άλμα στην περιοχή Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής, η προωθούμενη λύση - ανεξάρτητα από το πώς συγκεκριμένα θα εκφραστεί - προβλέπει ΝΑΤΟποίηση του νησιού και εγκατάσταση ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής.

Μονόδρομος για τους λαούς η αντιιμπεριαλιστική πάλη

- Με αυτό το παγιωμένο, θερμό κλίμα στην περιοχή των Βαλκανίων, προβάλλεται ως "ισχυρό" επιχείρημα το εξής: Ο ρόλος της Ελλάδας σαν τοποτηρητή των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών, σαν του καλύτερου μεσίτη τους είναι μονόδρομος. Τι απαντάει το φιλειρηνικό κίνημα σε αυτό;

- Θα 'λεγα ότι είναι παγιωμένο το θερμό κλίμα, αλλά ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε μια εξελικτική διαδικασία. Τα Βαλκάνια, μετά τον Κόλπο, ήταν το δεύτερο πεδίο εφαρμογής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης. Αποτελούν τον πειραματικό σωλήνα της εφαρμογής της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ και αυτό δεν αφορά την αντιμετώπιση διαφορών μεταξύ χωρών, αλλά και εσωτερικά τους προβλήματα.

Το όλο σκηνικό αποκαλύπτει ότι η περιοχή, αλλά και η ανθρωπότητα γενικότερα αντιμετωπίζει την επιχείρηση υποδούλωσής της από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αυτή η επιχείρηση συνοδεύτηκε και θα συνοδευτεί πολύ περισσότερο από εντάσεις, πολέμους, επεμβάσεις, αίμα, καταστροφές, φτώχεια, δυστυχία και εξαθλίωση.

Πάντα σε τέτοιες δύσκολες ιστορικές περιόδους αναφύονταν οι δύο δρόμοι: Ο δρόμος της υποταγής, της απανθρωπιάς, του ραγιαδισμού και ο δρόμος της αντίστασης, της ανθρωπιάς, της αξιοπρέπειας.

Οπως πάντα, έτσι και σήμερα, εκείνοι που επιλέγουν τον πρώτο δρόμο προβάλλουν τη θέση του μονόδρομου για να δικαιολογήσουν τη στάση τους. Συμφωνούμε ότι από μια άποψη είναι μονόδρομος. Για ποιους όμως; Για τους ιμπεριαλιστές, για τους στρατοκράτες, για τις πολυεθνικές, για το μεγάλο κεφάλαιο, για τις σκοτεινές και αντιδραστικές δυνάμεις της κοινωνίας, που τρέφονται με το αίμα των λαών και των εργαζομένων, αποκομίζοντας την κυριαρχία και αμύθητα πλούτη. Με έναν τέτοιο ψυχρό κυνισμό και υποτιθέμενο ρεαλισμό στριμώχνονται σήμερα δουλικά, και στο όνομα του εκσυγχρονισμού. Προσπαθώντας από τη μια να αποδείξουν ότι είναι καλύτεροι υπηρέτες και από αυτή τη θέση, παλεύοντας από την άλλη να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγαλοσχημόνων της χώρας.

Βαλκανική διείσδυση μεγαλοσχημόνων

Ετσι για παράδειγμα διαφημίζουν τη βαλκανική διείσδυση, κόπτονται για τα συμφέροντα του ελληνικού πολιτισμού, με στόμφο μιλούν για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ενώ στην πραγματικότητα προωθούν τα συμφέροντα μιας χούφτας πλουτοκρατών, που θέλουν να εξαθλιώσουν, να καταληστεύσουν, ρίχνοντας ακόμα και στο θάνατο από την πείνα γειτονικούς λαούς. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια.

Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται δείχνει ότι αυτός ο δρόμος μπορεί μεν να συμφέρει μια ασήμαντη μειοψηφία, αλλά έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των λαών της περιοχής. Η πραγματικότητα έδειξε ότι από αυτόν το δρόμο, στην υπηρεσία της βαρβαρότητας, όχι μόνο δεν επιλύονται εθνικά θέματα με βάση τα συμφέροντα των λαών, αλλά καταργείται κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και διαμορφώνεται το δίκιο του ισχυρού, δηλαδή των ιμπεριαλιστών. Το φιλειρηνικό κίνημα απαντά ότι οι λαοί δε θέλουν προστάτες ούτε υποπροστάτες. Δε χρειάζονται το ΝΑΤΟικό μανδύα και τη "Νέα Τάξη", που είναι ο υπεύθυνοι για τις τραγωδίες που ζουν. Το φιλειρηνικό κίνημα απαντά πως αργά ή γρήγορα οι λαοί μπορούν και πρέπει να ξεσηκωθούν, γιατί δεν έχουν και άλλη επιλογή για να ζήσουν ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια.

Οχι στην Ελλάδα αποικία του ΝΑΤΟ

- Ασκήσεις προώθησης της επιθετικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ και των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης, όπως αυτή της DYNAMIC MIX, δρομολογούν εξελίξεις όπου Ελληνες φαντάροι υπηρετούν τα συμφέροντα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει μ' αυτή την πραγματικότητα;

- Δεν είναι πρώτη φορά που η χώρα μας γίνεται πεδίο ασκήσεων του ΝΑΤΟ και ο ελληνικός στρατός διμοιρία του. Απλά τώρα έχουν καταργηθεί τα προσχήματα. Οταν έγινε, πάλι στην Καλαμάτα, άσκηση χωρών του ΝΑΤΟ στα πλαίσια του "Συνεταιρισμού για την ειρήνη", η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για άσκηση αντιμετώπισης "σεισμών και καταποντισμών"!!! Σήμερα παραδέχεται ότι γίνονται για την προώθηση της Νέας Στρατηγικής του ΝΑΤΟ. Αυτό που συμβαίνει τελευταία δεν είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟικό φυλάκιο και ο στρατός σε διμοιρία του. Αυτό υπήρχε και πριν. Το καινούριο είναι ότι τώρα - χωρίς κανένα πρόσχημα - η κυβέρνηση προπαγανδίζει την αναγκαιότητα αυτής της μετατροπής. Τώρα χωρίς ντροπή δέχεται και προπαγανδίζει ότι μπορεί και πρέπει να πληρώνουμε για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, να συμμετέχουμε ενεργά στα επιθετικά σχέδια και γιατί όχι να σκοτωθούν κιόλας Ελληνές στρατιώτες για τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα. Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνάς σε μια έκρηξη ΝΑΤΟικής νομιμοφροσύνης κατέθεσε, σε δημόσιες δηλώσεις, προτάσεις για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης.

Η αντίδραση του φιλειρηνικού κινήματος και ιδιαίτερα της νεολαίας εκφράστηκε με τα "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία", "Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία" καθώς και με τις μεγάλες φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις με βασικό σύνθημα "ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ".

Απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ

- Είναι γεγονός όμως ότι ο κυνισμός των κυβερνώντων γίνεται όλο και πιο απροκάλυπτος. Ακόμα και η αποκάλυψη, με έκθεση Αμερικανών ατομικών επιστημόνων, για ύπαρξη πυρηνικών όπλων στον Αραξο αντιμετωπίζεται σαν "θέμα του παρελθόντος, που δεν απασχολεί σήμερα κανέναν". Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωράει το Δεκέμβρη σε εξοπλιστικό πρόγραμμα 4 τρισ. Πώς το σχολιάζετε;

- Οταν με τους γνωστούς λεονταρισμούς και μετά την κρίση στα Ιμια η κυβέρνηση ανακοίνωσε το εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ των 4 τρισ., η ΕΕΔΥΕ κατάγγειλε ότι πρόκειται για καθαρά ΝΑΤΟικό πρόγραμμα, που δεν αφορά την άμυνα της χώρας, αλλά κυρίως τις επιθετικές βλέψεις του ΝΑΤΟ. Παρουσιάσαμε και στοιχεία γι' αυτό. Ενα από αυτά ήταν απόφαση του ΝΑΤΟ για εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων στις χώρες που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές. Σήμερα εμμέσως πλην σαφώς το παραδέχεται και κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δυο κραυγαλέα παραδείγματα. Το ένα αφορά τη διάλυση του Β Σώματος Στρατού και τη μετατροπή του σε Ταξιαρχία Ταχείας Επέμβασης. Για ποιον και ενάντια σε ποιον; Ασφαλώς για το ΝΑΤΟ και ενάντια στους λαούς.

Το δεύτερο αφορά την αγορά μαχητικών αεροπλάνων. Μεταξύ των άλλων προβλέπεται και η αγορά 5-6 αεροπλάνων που να έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών βομβών συγκεκριμένου τύπου. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δε διαθέτει δικά της πυρηνικά, είναι ηλίου φανερότερο ότι θα πληρώσει ο ελληνικός λαός εκατοντάδες δισ. δραχμές για να αγοραστούν αεροπλάνα για τις ανάγκες των ΗΠΑ. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι η αποκάλυψη της ύπαρξης πυρηνικών βομβών στον Αραξο είναι ένα θέμα που εκτός των άλλων δείχνει πως η χώρα έχει μεταβληθεί σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ συγκεκριμένα, παρά μόνο με αερολογίες, πολύ περισσότερο που ύπαρξη πυρηνικών βομβών εκτός των άλλων κινδύνων συνιστά και ωμή παραβίαση της συνθήκης που υπογράφτηκε το 1985 μεταξύ ΗΠΑ - Σοβιετικής Ενωσης για την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη.

Η ΕΕΔΥΕ το 1996 κινητοποιήθηκε επανειλημμένα κατά του εξοπλιστικού προγράμματος (των πυρηνικών). Το Δεκέμβρη, που ψηφίζεται ο νέος προϋπολογισμός, μαζί με τους εργαζόμενους θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και θα προβάλουμε ιδιαίτερα τη θέση ότι δεν είναι δυνατόν ο λαός να καταδικάζεται στη φτώχεια και τη λιτότητα και από την άλλη να καλείται να πληρώσει αστρονομικά ποσά για να πλουτίσουν οι πολυεθνικές των όπλων και να υπηρετηθούν τα πολεμικά σχέδια του ιμπεριαλισμού.

Αγώνας σε παγκόσμιο επίπεδο

- Οι φίλοι της ειρήνης ενδιαφέρονται για το συντονισμό σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Πώς προχωράει;

- Οπωσδήποτε οι εξελίξεις μετά την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο άσκησαν βαθιά επίδραση και στο φιλειρηνικό κίνημα. Πολλοί πίστευαν πως τα πάντα χάθηκαν. Αλλοι, δειλοί κρύφτηκαν, αναζήτησαν τη "θαλπωρή" του κυρίαρχου. Πολύς κόσμος, ζαλισμένος από τις απότομες αλλαγές και την πλύση εγκεφάλου της μονοκρατορίας του ιμπεριαλισμού και των υποτακτικών του, δημιούργησε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για το ρόλο του. Η βαρβαρότητα όμως της νέας πραγματικότητας αποκαλύφθηκε γρήγορα. Κάτω από την επίμονη και ασίγαστη δράση των δυνάμεων που στάθηκαν όρθιες, το φιλειρηνικό κίνημα άρχισε να ανασυγκροτείται. Το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στο Μεξικό, τον περασμένο Οκτώβρη, πιστοποίησε τη θέληση των πρωτοπόρων αγωνιστών της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, να απευθυνθούν στους λαούς και να τους καλέσουν σε αγώνα αντίστασης και αντεπίθεσης στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη.

Η ΕΕΔΥΕ σαν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης ανέλαβε το συντονισμό των φιλειρηνικών κινημάτων της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 16-17 Μάη στην Αθήνα, ήταν ένα ακόμα βήμα για το φιλειρηνικό κίνημα. Μεταφέρθηκε η κατάσταση στην Ευρώπη, οι δυσκολίες. Ταυτόχρονα όμως και οι ελπίδες που γεννιούνται από την ανασυγκρότηση ή τη συγκρότηση νέων κινημάτων. Και στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες και στις πρώην σοσιαλιστικές.

Κίνημα ενάντια στο ΝΑΤΟ για τη διάλυσή του

Το κεντρικό θέμα για το οποίο αποφασίστηκε καμπάνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι το Δεκέμβρη είναι το ΝΑΤΟ, η επέκτασή του και ο αγώνας για τη διάλυσή του. Η θέση επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μόνο ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια απειλή υιοθετήθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Η ΕΕΔΥΕ κάνει προσπάθεια, με τη μορφή διάσκεψης ή με άλλον τρόπο, να υπάρξει - από τα κινήματα ειρήνης των χωρών που είναι υποψήφιες για σύνδεση με το ΝΑΤΟ και ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες - απάντηση κατά της διεύρυνσης και ύπαρξής του.

Το ίδιο διάστημα πραγματοποιούνται σημαντικές διεθνείς συναντήσεις. Στις 10-11-12 Οκτώβρη στο Μονπελιέ - Σετ της Ν. Γαλλίας οργανώνεται Μεσογειακή Διάσκεψη, στην οποία θα πάρουν μέρος κινήματα ειρήνης από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες. Τα θέματα είναι η κατάσταση της Μ. Ανατολής, ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ.

Στις 20-24 Νοέμβρη πραγματοποιείται παγκόσμια συνδιάσκεψη κινημάτων ειρήνης στην Οκινάουα της Ιαπωνίας κατά των ξένων βάσεων και των στρατιωτικών συνασπισμών, στην οποία θα πάρει μέρος η ΕΕΔΥΕ.

Επίσης στις 24-26 Νοέμβρη στην Κούβα οργανώνεται διάσκεψη των αμερικανικών κινημάτων ειρήνης, με τη συμμετοχή και ορισμένων ευρωπαϊκών κινημάτων. Ανάλογες δραστηριότητες προγραμματίζονται και στην Αφρική, στην Ασία και την Αυστραλία. Ετσι λοιπόν παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την ιδεολογική τρομοκρατία από αυτή την κινητικότητα, φαίνεται ότι ωριμάζει σιγά σιγά η λαϊκή αντεπίθεση.

Σε αυτή την κατάσταση οι αγωνιστές της Ειρήνης, οι προοδευτικοί άνθρωποι, αυτοί που δεν μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι βλέποντας να οικοδομείται το βασίλειο της απανθρωπιάς και αγριανθρωπισμού, πρέπει να συσπειρωθούν στο κίνημα της ειρήνης, στα κοινωνικά κινήματα για να βοηθήσουν στην πιο γρήγορή ανατροπή τους.

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Είναι ολοφάνερο ότι βήμα το βήμα και με τη συμφωνία και των δύο κυβερνήσεων - Ελλάδας Τουρκίας - προωθείται το αμερικανικό σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή, που έχει στόχο την εδραίωση της πλήρους κυριαρχίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οπως επανειλημμένα έχουμε προειδοποιήσει, λόγω στρατιωτικής και οικονομικής σημασίας του Αιγαίου, οι ΗΠΑ θέλουν τον απόλυτο έλεγχό του

Το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στο Μεξικό τον περασμένο Οκτώβρη πιστοποίησε τη θέληση των πρωτοπόρων αγωνιστών της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, να απευθυνθούν στους λαούς και να τους καλέσουν σε αγώνα αντίστασης και αντεπίθεσης στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη

Ο συντάκτης του "Ρ" συνομιλεί με τον Θανάση Παφίλη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ