ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ ΚΙΛΚΙΣ
Η κυβέρνηση φτιάχνει τσιφλικάδες!

Δεκαετίες οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται από τους γνωστούς Σουλτογιανναίους, που λόγω της ολιγωρίας των εκάστοτε - και της σημερινής - κυβερνήσεων επιχειρούν να ιδιοποιηθούν κοινόχρηστες εκτάσεις οι οποίες ανήκουν στην κοινότητα

Η εποχή των τσιφλικάδων μπορεί να τέλειωσε δεκαετίες πριν, όμως το είδος των τσιφλικάδων δε λέει να τελειώνει. Κάποιοι τσιφλικάδες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τον τόπο και τους κατοίκους ορισμένων περιοχών, αφού το ελληνικό δημόσιο δε θέλει να ξεμπλέξει μ' αυτούς που καταπάτησαν μεγάλες εκτάσεις του ελληνικού δημοσίου και τις λυμαίνονται σαν ιδιοκτησίες τους. Μια απ' αυτές τις περιπτώσεις, που ταλαιπωρεί δεκαετίες τώρα ένα ολόκληρο χωριό, στις Καστανιές Κιλκίς,είναι εκείνη της γνωστής οικογένειας Σουλτογιανναίων που επιμένουν, παράνομα, να κατέχουν και καλλιεργούν εκατοντάδες στρέμματα κοινόχρηστων εκτάσεων του δημοσίου στην περιοχή Ηλιόλουστο της κοινότητας (Καστανιές). Παρά τους δυναμικούς αγώνες των κατοίκων του χωριού τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση αδιαφορεί και κωλυσιεργεί και αποφεύγει να δώσει οριστική λύση, να αποδώσει τις δημόσιες αυτές χερσολιβαδικές - αγροτικές εκτάσεις στους πραγματικούς δικαιούχους, τους κατοίκους του χωριού.

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, πρόκειται για μια έκταση αρκετών εκατοντάδων στρεμμάτων χαρακτηρισμένων ως χερσολίβαδων κοινόχρηστων του δημοσίου στα όρια των περιοχών Ηλιόλουστου Καστανιών Κιλκίς. Είναι μια περιοχή μέρος μεγαλύτερης έκτασης του δημοσίου που εξαιρέθηκε από την απαλλοτρίωση του 1936. Και, η "οικογένεια" έσπευσε να ιδιοποιηθεί. Για να στηρίξουν αυτήν την ιδιοποίηση κατάφεραν επί Παπάγου να πάρουν δικαστική απόφαση που, κακώς κατά τους κατοίκους, τους αναγνώρισε ιδιοκτήτες με βάση την απόφαση εξαίρεσης από την απαλλοτρίωση. Βεβαίως, όπως υπογραμμίζεται η σχετική απόφαση πάρθηκε γιατί αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου που είναι ενάγων σαν πραγματικός ιδιοκτήτης, δεν έδειξαν το ενδιαφέρον που έπρεπε για την προστασία της περιουσίας του. Ομως σύμφωνα με την επιτροπή απαλλοτριώσεων η απόφαση απλώς εξαίρεσε το χερσολίβαδο από την απαλλοτρίωση και βεβαίως δεν έδωσε τίτλο ιδιοκτησίας, όπως θέλουν να ερμηνεύουν την απόφαση οι Σουλτογιανναίοι.

Αυτό επιβεβαιώνεται - ότι το χερσολίβαδο είναι δημόσια, κοινόχρηστη περιουσία - και από εμπεριστατωμένη τεχνική μελέτη που έχει πραγματοποιήσει πανεπιστημιακός. Μ' αυτά και με αυτά οι κάτοικοι του χωριού που αγωνίζονται δεκαετίες κόντρα στη σκόπιμη αδιαφορία αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, όπως λένε οι ίδιοι, η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια, στον Αρειο Πάγο και βεβαίως υπάρχει κίνδυνος να περάσει η έκταση αυτή και με τη "βούλα" του Ανωτάτου Δικαστηρίου στους καταπατητές. Μάλιστα, 900 στρέμματα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το εισόδημα των κατοίκων της κοινότητας κινδυνεύουν, τώρα, ενόψει αναδασμού να βαφτιστούν ιδιοκτησία των καταπατητών αν οριστικοποιηθούν οι σχετικοί πίνακες...

Μπροστά σ' αυτή την απαράδεκτη ολιγωρία της κυβέρνησης, του υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα που έχει την ευθύνη, οι κάτοικοι με επιστολή του προέδρου της Κοινότητας, Δημήτρη Ροδακόπουλου, έχουν επανειλημμένα απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία, μέχρι και στον πρωθυπουργό έθεσαν το ζήτημα, και ζητούν επιτέλους η πολιτεία να "κόψει το βήχα" των καταπατητών, να παρέμβει και να τους διώξει οριστικά. Οι κάτοικοι ζητούν άμεσα, από τώρα, πριν μπουν μέσα και σπείρουν οι καταπατητές τα χτήματα, το δημόσιο να παραχωρήσει την κοινόχρηστη έκταση στην Κοινότητα, σαν χερσολίβαδο που είναι. Από κει και πέρα, καλούν την κυβέρνηση να ελέγξει με ποια άδεια και ποια χαρτιά οι καταπατητές καλλιεργούν τα χτήματα του δημοσίου και τσεπώνουν όλα αυτά τα χρόνια καλλιεργώντας παράνομα τις τεράστιες επιδοτήσεις που δίνονται. Μάλιστα, καθώς οι καταπατητές έχουν ιδιοποιηθεί και χιλιάδες ακόμα στρέμματα από παλιότερα, ζητείται από την κυβέρνηση να ελέγξει από την αρχή τις "μέρες και τα έργα" της "οικογένειας" προκειμένου να αποδοθούν οι παραπάνω εκτάσεις του δημοσίου. Πάντως, όπως μας είπαν οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι οι ίδιοι να προχωρήσουν σε δικαστικές αγωγές. Και όπως υπογραμμίζουν, δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν την ολιγωρία των κυβερνητικών αρμοδίων που "δουλεύει" για τους ιδιώτες καταπατητές και θα πάρουν οι ίδιοι την ευθύνη για να εμποδιστεί η παρανομία και να αποδοθεί η έκταση στους πραγματικούς δικαιούχους, τους κατοίκους της περιοχής. Η κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη για ό,τι συμβεί, προειδοποιούν και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα...

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση σήμερα στις 10 πμ,στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Κέννεντυ (πλ. Ζούμη), για να τιμηθεί η επέτειος του μπλόκου του Περιστερίου από τους Γερμανοτσολιάδες στις 6 - 7 - 1944 και η μνήμη όλων των πεσόντων πατριωτών Περιστεριωτών. Καλούνται οι αντιστασιακοί και φίλοι της Αντίστασης, καθώς και οι αρχές της πόλης να τιμήσουν την εκδήλωση με την παρουσία τους.
  • Το Παράρτημα ΒΥΡΩΝΑ της ΠΕΑΕΑ και ο δήμος διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα στις 10.30 πμ,στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, στη μνήμη των 11 πατριωτών αγωνιστών, που έπεσαν στο μπλόκο του Βύρωνα στις 7 - 8 - 1944.
  • Το Παράρτημα ΤΑΥΡΟΥ της ΠΕΑΕΑ και ο δήμος διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα στις 10 πμ στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, για να τιμήσουν τους 11 εκτελεσμένους πατριώτες της περιοχής. Πορεία θα ξεκινήσει στις 10.30 για τον τόπο της εκτέλεσης (Χαμοστέρνας και Χάρμανλη), όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση.
  • Το Παράρτημα ΑΙΓΑΛΕΩ της ΠΕΑΕΑ και ο δήμος τελούν σήμερα στις 9.30 πμ επιμνημόσυνη δέηση στο Ναό του Αγίου Γεωργίου (γέφυρα Κηφισού), για τους Αιγαλεώτες που έπεσαν στη μάχη κατά των Γερμανών κατακτητών στις 29 - 9 - 1944.
  • Το Παράρτημα ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ, στη μνήμη της ηρωίδας ΕΠΟΝίτισσαςΗρώς Κωνσταντοπούλου και των άλλων πεσόντων αγωνιστών, διοργανώνει εκδήλωση σήμερα στις 10.30 πμ στην πλατεία Π. Π. Γερμανού (δίπλα στο ΙΚΑ Ηλιούπολης). Καλείται ο λαός της πόλης να τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση.
  • Η ΔΕ του Παραρτήματος ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί Συνέλευση των μελών με θέμα: Προγραμματισμός δράσης και οικονομικά, σήμερα στις 10.30 πμ,στα γραφεία του Παραρτήματος.
  • Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΠΕΕΠΠ ΛΑΡΙΣΑΣ πραγματοποιούν σήμερα στις 11 πμ εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, καθώς και για όλους τους πατριώτες που εκτελέστηκαν στο λόφο του Μεζούρλου Λάρισας την περίοδο 1946 - '49.

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που αναχωρεί στις 6.30 πμ από την πλατεία Κάνιγγος.

  • Τα Παραρτήματα ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ - ΧΑΛΚΙΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ, με τη συμμετοχή της Κοινότητας Νεοχωρίου, πραγματοποιούν εκδήλωση σήμερα στις 11 πμ,για να τιμηθεί η 53η επέτειος της νικηφόρας μάχης της Λαμπούσας που έδωσε ο ΕΛΑΣ εναντίον των Γερμανών. Επίσης θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια νέου μνημείου των ηρωικών αγωνιστών της ΕΑ 1941 - 1944. Πούλμαν από τη Χαλκίδα ξεκινούν στις 10 πμ από την πλατεία Αγοράς.

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που αναχωρούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 πμ.

  • Το Παράρτημα ΑΓΡΙΝΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει σήμερα στις 10 πμ,στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, εκδηλώσεις για τις επετείους: Των 56 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και των 53 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς στις 14 - 9 - 44.

Ταυτόχρονα, στη Μυρτιά και σε συνεργασία με την Κοινότητα, θα γιορταστεί η επέτειος των 54 χρόνων (10 - 7 - 43) της νικηφόρας μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών.

  • Το Σωματείο ΛΑΖΑΡΕΤΟ πραγματοποιεί σήμερα την καθιερωμένη ετήσια τελετή, στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που βρίσκονταν στις φυλακές Κέρκυρας την περίοδο του εμφυλίου πολέμου και εκτελέστηκαν στο νησάκι Λαζαρέτο της Κέρκυρας, όπου και είναι θαμμένοι.
  • Το Παράρτημα ΡΟΔΟΛΕΙΒΟΥΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί σήμερα στις 11 πμ, στην Παλαιοκώμη Σερρών, εκδήλωση προς τιμήν των εκτελεσθέντων αγωνιστών, μελών του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, Παρασκευά Μπάρμπα, Απόστολου Τζάνη, Μωυσή Πασχαλίδη, Μαζαράκη Αραμπατζή και Λάμπρου Μαζαράκη, από τους Βούλγαρους φασίστες στις 6 - 10 - 1945
  • Το Παράρτημα ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, την Κυριακή 12 - 10 - 97 στις 11 πμ, εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, για την 54η επέτειο της νικηφόρας μάχης που έδωσε στις 15 - 16 Οκτώβρη 1943 ο ΕΛΑΣ μεταξύ Κερκίνης και Καλαβρύτων, εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 12 - 10 - 97 στις 10 πμ στη θέση Αγ. Νικόλαος Τριπόλεως, στη μνήμη και τιμή των εκεί εκτελεσμένων 300 Ελλήνων πατριωτών, από τους Γερμανούς κατακτητές.
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Δύο νεκροί, ο ένας ανήλικος

Δύο ακόμα νέοι - ο ένας μάλιστα ανήλικος - βρήκαν τραγικό θάνατο από ναρκωτικά τα ξημερώματα του Σαββάτου. Στα Μελίσσια και τη Μεταμόρφωση παίχτηκε το τελευταίο επεισόδιο δύο δραμάτων, κόπηκε το νήμα της ζωής δύο παιδιών που ακόμα δεν είχαν προλάβει να ζήσουν. Η δόση του Σαββάτου ήταν για τον 16χρονο Στ. Χ. και τον 24χρονο Επαμεινώντα Μπίνη η μοιραία...

Ο 16χρονος βρέθηκε νεκρός στο προαύλιο του Αγίου Γεωργίου στα Μελίσσια από τη μητέρα του και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο "Αμαλία Φλέμιγκ", όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο Επ. Μπίνης μεταφέρθηκε από το σπίτι του (Φωκίδος 4, στη Μεταμόρφωση), σε κωματώδη κατάσταση, στο ΚΑΤ όπου λίγες ώρες αργότερα ξεψύχησε.

ΟΣΕ
Διαμαρτυρία για τις 800 απολύσεις

Την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων του ΟΣΕ που απολύθηκαν από τις 2/10/97, καθώς και το πάγωμα όλων των απολύσεων και την ανανέωση όλων των συμβάσεων, ζητεί με καταγγελία της η Πανελλήνια Επιτροπή Συμβασιούχων ΟΣΕ,που την κοινοποιεί προς τον υπουργό Μεταφορών.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι με τις απολύσεις 800 συμβασιούχων του ΟΣΕ, που άρχισαν από τις 2 Οκτώβρη, "το δίκτυο Σιδηροδρόμου απογυμνώνεται από φύλακες διαβάσεων και από τεχνίτες, συντηρητές - εργάτες γραμμής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος για την ασφάλεια των τρένων και των επιβατών, καθώς επίσης για ό,τι περνάει πάνω από τις γραμμές του τρένου, παράδειγμα ο πρόσφατος εκτροχιασμός του τρένου στην περιοχή της Φθιώτιδας, που από σύμπτωση δε θρηνήσαμε θύματα".

Οι απολύσεις - σύμφωνα με την καταγγελία - αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις κενές θέσεις εργασίας, αφού αυτή τη στιγμή με βάση το Οργανόγραμμα του Οργανισμού υπάρχει έλλειψη 3.000 θέσεων εργασίας.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

λγ9

Σήμερα 5 Οκτώβρη, στις 10.00 π.μ., στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Λυκούδι, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή, στελέχους του ΚΚΕ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΓΑΡΑ

Η οικογένειά του

***

λγ9

Σήμερα 5 Οκτώβρη γίνεται στο Μεσολούρι Γρεβενών το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου μας πατέρα και παππού

ΜΠΑΤΖΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ

αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Στη μνήμη του οι κόρες του Γιαννούλα και Νίκη, οι γαμπροί και τα εγγόνια του προσφέρουμε στον "Ριζοσπάστη" 20.000 δρχ.

***

Την Κυριακή 12 Οκτώβρη, στις 10 πμ., στην εκκλησία του Κοιμητηρίου Καλλιθέας γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΦΩΚΑΪΔΗ

Η σύζυγος, τα παιδιά του

Γιορτασμός των 56 χρόνων του ΕΑΜ

Η ΠΕΑΕΑ και οι συνεργαζόμενες ΕΑΜογενείς Ενώσεις πραγματοποιούν συγκέντρωση για το γιορτασμό των 56 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ, στο Πεδίον του Αρεως (άγαλμα Αθηνάς) την Τρίτη 7-10-97 στις 6 μμ.Το πρόγραμμα ανοίγει με απαγγελία του Β. Λιόγγαρη και ακολουθούν αντάρτικα τραγούδια από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ. Στη συνέχεια, χαιρετισμός από την ΚΝΕ, το Σύλλογο "Φίλων της Εθνικής Αντίστασης" και κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο, Ν. Τερζόγλου. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν: Το μουσικό Συγκρότημα "Ιωνία" Στ. Ψαραδάκου και ο Σύνδεσμος διάδοσης Δημοτικών χορών και τραγουδιών Ε. Λύτρα.

Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ καλούν τα μέλη τους και τους φίλους της Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση:

  • Η ΝΕ Πειραιά, στη δύναμη της οποίας είναι τα παραρτήματα Κοκκινιάς,Κερατσινίου,Κορυδαλλού,Δραπετσώνας,Περάματος,Σαλαμίνας.
  • Πετρούπολης,πούλμαν θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο (στα φανάρια) στις 5 μμ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ