ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΡΟ
Φρενάρει επικίνδυνα
  • Αλλαγή του τρόπου κατασκευής των σηράγγων μελετούν τώρα οι αρμόδιοι, ενώ τα προβλήματα στην Πανεπιστημίου συνεχίζονται
  • Σοβαρές οι ευθύνες στην κυβέρνηση και την "Αττικό Μετρό" για την κατάντια του έργου

"Στον αέρα" κινδυνεύει να τιναχτεί συνολικά η κατασκευή του μετρό της Αθήνας, καθώς ήδη εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθούν οι δύο "μετροπόντικες" και να συνεχιστεί η διάνοιξη της σήραγγας με άλλες μεθόδους, με άγνωστο βέβαια χρονοδιάγραμμα και ακόμη πιο άγνωστο επιπρόσθετο κόστος. Ολα αυτά αποδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία έγιναν οι οποιεσδήποτε μελέτες για την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου στην καρδιά της πρωτεύουσας, αλλά και του τρόπου με τον οποίο έγινε στη συνέχεια η επιλογή της μεθόδου διάνοιξης των σηράγγων με τα δύο ΤΒΜ ("μετροπόντικες"), που, ας σημειωθεί, έχουν κοστίσει 12 δισ. δρχ. Από τα δύο αυτά μηχανήματα, το μεν ένα έκανε τρία χρόνια για να φτάσει από το σταθμό Λαρίσης στην Ομόνοια και να αντιμετωπίσει πλέον τεράστια προβλήματα στην οδό Πανεπιστημίου, το δε δεύτερο έχει βαλτώσει στο Σύνταγμα και ήδη αποσυναρμολογείται. Επειδή λοιπόν τα ίδια προβλήματα της σαθρότητας του υπεδάφους αναμένεται να αντιμετωπιστούν και κατά τη διαδρομή Σύνταγμα - Δάφνη, πολλοί εισηγούνται την αλλαγή της μεθόδου διάνοιξης των σηράγγων. Ολα αυτά τα προβλήματα βέβαια δεν παύουν να τα εκμεταλλεύονται οι εργολάβοι, οι οποίοι ζητούν συνέχεια όλο και περισσότερα "πανωπροίκια" δισ. δρχ. προφασιζόμενοι απρόβλεπτες και πρόσθετες εργασίες.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που μιλούν πλέον για "σικέ" παιχνίδι μεταξύ κυβέρνησης και εργολάβων, επισημαίνοντας ότι μετά την έκταση που λαμβάνουν τα τελευταία γεγονότα δίνεται στην κυβέρνηση η ευκαιρία να ξαναμοιράσει το "μεγάλο φαγοπότι" είτε επαναδημοπρατώντας το έργο, είτε υπογράφοντας μια νέα σκανδαλώδη συμπληρωματική σύμβαση με τους ίδιους εργολάβους...

Θέματα ασφάλειας

Παράλληλα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην οδό Πανεπιστημίου, σημαντικά ερωτηματικά ανακύπτουν για την ασφάλεια του έργου, αλλά και για τις ευθύνες της "Αττικό Μετρό ΑΕ", της εταιρίας που διαχειρίζεται το έργο για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, η οποία - αν και η σαθρότητα του εδάφους ήταν γνωστή - δεν υποχρέωσε τους εργολάβους να πάρουν εκ των προτέρων όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα σταθεροποίησής του (τσιμεντενέσεις, υποστυλώματα, αλλαγή του τρόπου διάνοιξης της σήραγγας κλπ.). Τα ίδια ερωτηματικά ισχύουν και για τον ακριβοπληρωμένο σύμβουλο, την αμερικανική "Μπέχτελ", η οποία όπως φαίνεται "αγρόν αγοράζει"...

Ενισχυτικές από την άποψη αυτή είναι και οι καταγγελίες που έκανε στην εφημερίδα "Απογευματινή" ο ακαδημαϊκός και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Π. Θεοχάρης, ότι έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ρωγμές στο κτίριο της Ακαδημίας εξαιτίας των έργων του μετρό. Οπως αναφέρει ο ίδιος, λόγω των παλιών πηγαδιών, αλλά και της άντλησης των υπόγειων υδάτων για την προώθηση των έργων, "έχει διαταραχτεί ο ορίζοντας από το Λυκαβηττό και κάτω. Κατά συνέπεια, όλα τα σπίτια που βρίσκονται από το Λυκαβηττό και κάτω γέρνουν ή κινδυνεύουν να γείρουν, όπως η Ακαδημία".

Νέα αναστάτωση στο μεταξύ σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου, όταν οι περισσότεροι κάτοικοι της επταώροφης πολυκατοικίας που βρίσκεται στη γωνία Χ. Τρικούπη και Πανεπιστημίου εγκατέλειψαν το κτίριο με δική τους πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας ότι παρουσιάστηκε ρωγμή στον εξωτερικό τοίχο. Κάποιοι μάλιστα υποστήριζαν ότι το συγκεκριμένο κτίριο έχει πάρει κλίση 6 χιλιοστών. Ωστόσο ο πρόεδρος της "Αττικό Μετρό ΑΕ" διέψευσε το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι η ρωγμή αυτή είχε διαπιστωθεί πριν την έναρξη των εργασιών του μετρό. Οι κάτοικοι ωστόσο της περιοχής ανησύχησαν ακόμη περισσότερο, καθώς παρουσιάστηκε νέα καθίζηση στο πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου, το οποίο έκλεισε, ενώ οι υπεύθυνοι του εργοταξίου ειδοποίησαν και δεύτερο ιδιοκτήτη περιπτέρου να διακόψει τη λειτουργία του. Να σημειώσουμε επίσης ότι αρκετοί καταστηματάρχες, τα μαγαζιά των οποίων βρίσκονται αποκλεισμένα, έχουν ξεκινήσει νομική διαδικασία για τη διεκδίκηση διαφυγόντων κερδών.

  • Επίσης κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τη "βύθιση" του περιπτέρου στην οδό Πανεπιστημίου, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, διέταξε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Την έρευνα θα διενεργήσει πταισματοδίκης, ο οποίος καλείται να διακριβώσει αν τελέστηκαν και από ποιους αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.
Της στερούν τα δύο της παιδιά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Κύπρου πραγματοποίησαν χτες γυναικείες οργανώσεις, με αφορμή την υπόθεση της Ιφιγένειας Καλφοπούλου,η οποία εδώ και δύο χρόνια διεκδικεί τα παιδιά της από την οικογένεια του νεκρού συζύγου της που ζει στην Κύπρο.

Η υπόθεση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα, αφού παρενέβη και το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται ουσιαστικά για τη, δίχως τουλάχιστον επαρκείς εξηγήσεις, άρνηση των κοινωνικών υπηρεσιών της Κύπρου να δώσουν πίσω στη μητέρα τους τα δυο παιδιά της, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αυτά "δε θέλουν".

Να σημειωθεί πως τα παιδιά, το μεγαλύτερο είναι περίπου 12 ετών, βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα κάτω από την επιρροή της οικογένειας του συζύγου, ενώ δικαστικές αποφάσεις και στην Κύπρο και στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί υπέρ της μητέρας.

Η κυπριακή πρεσβεία φάνηκε απρόθυμη να δεχτεί χτες τους εκπροσώπους των συγκεντρωμένων - δεν τους άφησε να περάσουν ούτε την πόρτα - λέγοντας ότι ο πρέσβης έλειπε. Το ψήφισμα επιδόθηκε στον... θυρωρό και πρόκειται για κείμενο του "Δικτύου Γυναικών Ευρώπης", το οποίο έχουν υπογράψει πολλές γυναικείες οργανώσεις. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Τμήμα για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της Γυναίκας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ειδικά ότι "το ΚΚΕ παλεύει για την υπεράσπιση αλλά και διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, των γυναικών, του λαού γενικότερα". Για τη συγκεκριμένη υπόθεση τονίζεται ότι θα πρέπει να παρέμβει η κυπριακή πρεσβεία "ώστε να ληφθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να λάβει τέλος αυτή η δραματική κατάσταση και η μητέρα να ζήσει με τα παιδιά της, έχοντας η ίδια τη νόμιμη φροντίδα τους. Γεγονός που αφορά όχι μόνο στενά τα δικαιώματα της κ. Καλφοπούλου, αλλά γενικότερα την κοινωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Στην ανακοίνωση των γυναικείων οργανώσεων τονίζεται ότι "ο αγώνας αυτής της μητέρας για να έχει τη νόμιμη φροντίδα των παιδιών της είναι θέμα που αφορά όχι μόνο την ίδια αλλά την αξιοπρέπεια της κοινωνίας συνολικά".

Περί παιδικής εργασίας

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με ρυθμίσεις για την παιδική εργασία κατατέθηκε στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατατέθηκε για επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο καθορίζει προϋποθέσεις εργασίας των ανηλίκων και των παιδιών. Για το ίδιο θέμα και με ανάλογες ρυθμίσεις υπήρξε αναφορά στην τελευταία ΕΓΣΣΕ.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα απαγορεύεται η νυκτερινή και υπερωριακή εργασία για τους νέους κάτω των 18 χρόνων. Επίσης, το ωράριο για τους εργαζόμενους ηλικίας μέχρι 16 ετών ή για εφήβους που σπουδάζουν είναι μέχρι έξι ώρες ημερησίως και 30 ώρες τη βδομάδα, ενώ από τη συμπλήρωση του 16ου έτους και πάνω μπορούν να εργάζονται οκτώ ώρες ημερησίως, χωρίς να υπερβαίνουν τις 40 ώρες τη βδομάδα.

Το Προεδρικό Διάταγμα αφορά όλους τους νέους που εργάζονται με οποιαδήποτε μορφή εργασίας ή σύμβασης, αλλά εξαιρούνται οι ναυτικοί και οι αλιείς, ενώ είναι "κοινός τόπος" ότι οι ανήλικοι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ανεξάρτητα από τις διατάξεις που ισχύουν για την εργασία τους, αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, τόσο γι' αυτούς, όσο και για ενήλικες εργαζόμενους.

Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα απαγορεύεται η εργασία των παιδιών από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6.00 το πρωί, οι έφηβοι δικαιούνται ελάχιστη ανάπαυση 12 συνεχών ωρών για κάθε χρονική περίοδο 24 ωρών και θα πρέπει να απολαμβάνουν ελάχιστη εβδομαδιαία ανάπαυση δύο συνεχών ημερών, εκ των οποίων η μία θα είναι Κυριακή. Σε περίπτωση που ο χρόνος απασχόλησης υπερβαίνει τις 4,5 ώρες ημερησίως παρέχεται στους νέους διάλειμμα 30 συνεχών λεπτών.

Για τους νέους που φοιτούν σε γυμνάσια, λύκεια και τεχνικές σχολές η ημερήσια εργασία θα αρχίζει ή θα λήγει δύο τουλάχιστον ώρες μετά τη λήξη ή την έναρξη των μαθημάτων.

Θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις ΗΠΑ και τι

Θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις ΗΠΑ και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στον τομέα των αερομεταφορών, καθώς και η εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού στον ίδιο τομέα, είναι στην ατζέντα του Συμβουλίου υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, που συνεδριάζει μεθαύριο στο Λουξεμβούργο.

Στο Συμβούλιο υπουργών Μεταφορών θα εξεταστούν, επίσης, θέματα που αφορούν τους φόρους στα κοινοτικά αεροδρόμια, η συγχρηματοδότηση έργων του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς, επίσης, και η πρόσβαση στο επάγγελμα του οδικού μεταφορέα επιβατών και εμπορευμάτων. Τις ελληνικές θέσεις θα διατυπώσει στο Συμβούλιο ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Η κατασκευή του μετρό συνεχίζεται μετ' εμποδίων

Η κατασκευή του μετρό συνεχίζεται μετ' εμποδίων...

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
"Εξυγίανση" με απολύσεις

Συνεχίζουν, για 6η μέρα, την απεργία πείνας, οι εργαζόμενοι της Ενωσης Συνεταιρισμών Καρδίτσας, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις, στις οποίες προχωρεί ιδιωτική εταιρία - που ανέλαβε την "εξυγίανση" - σε συνεργασία με το ΔΣ της οργάνωσης. Στην κεντρική πλατεία της πόλης εργαζόμενοι έχουν στήσει σκηνή, στην οποία διαμένουν και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν την απεργία πείνας μέχρι τη δικαίωσή τους. Μάλιστα, μια απεργός, εξαντλημένη από την πείνα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ο αγώνας των εργαζομένων κινητοποιεί και τους φορείς της πόλης και θα συνεδριάσουν το Δημοτικό Συμβούλιο και το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, όπου αναμένεται να ληφθεί απόφαση για συγκέντρωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της εταιρίας "ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ", Γ. Μπλιάτσος - ο οποίος ανέλαβε γενικός διευθυντής για να επιβλέπει την "εξυγίανση" της Ενωσης - έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία δήλωσε κυνικά ότι θα ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιτραπεί να γίνουν ομαδικές απολύσεις 120 εργαζομένων.Συμπλήρωσε δε ότι μέχρι να γίνει δεκτό το αίτημα της εταιρίας, κάθε μήνα θα γίνονται 5 απολύσεις.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Θέλω να ευχαριστήσω μ' όλη μου την καρδιά την πρέσβειρα της Κούβας, καθώς και τον πρώην γραμματέα της Πρεσβείας για τη στάση διεθνιστικής αλληλεγγύης που επέδειξαν, όταν ήρθαν και μας επισκέφθηκαν στις δύσκολες στιγμές που περνούσαμε, όταν ο γιος μου Διονύσης Αντύπας βρισκόταν στο Νοσοκομείο Νίκαιας πολύ βαριά χτυπημένος από τροχαίο δυστύχημα. Μάλιστα μου πρότειναν να καλέσουν από την Κούβα ειδικούς γιατρούς να βοηθήσουν το παιδί μου.

Δυστυχώς ο γιος έχασε τη μάχη με τη ζωή και πέθανε την 1-10-97. Στην κηδεία του, που έγινε την Παρασκευή 3-10-97, μας τίμησαν πάλι με την παρουσία τους οι αγαπητοί σύντροφοι από την Πρεσβεία καταθέτοντας και στεφάνι στον τάφο του παιδιού μου.

Τους ευχαριστώ πολύ για τη συμπαράσταση και στέλνω τους συντροφικούς μου χαιρετισμούς στην ηγεσία και στο φίλο κουβανικό λαό.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, την Κυριακή 19-10-97 στις 11 πμ, εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, για την 54η επέτειο της νικηφόρας μάχης που έδωσε στις 15 - 16 Οκτώβρη 1943 ο ΕΛΑΣ μεταξύ Κερκίνης και Καλαβρύτων, εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Το Παράρτημα Αλίμου δρομολογεί πούλμαν, που ξεκινά από την πλατεία Καραϊσκάκη Ανω Καλαμακίου στις 7. πμ
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 12-10-97 στις 10 πμ, στη θέση Αγ. Νικόλαος Τριπόλεως, στη μνήμη και τιμή των εκεί εκτελεσμένων 300 Ελλήνων πατριωτών, από τους Γερμανούς κατακτητές. Καλούνται αγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση για να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες.

Πούλμαν δρομολογούν για την εκδήλωση, τα Κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ, που ξεκινά στις 7 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8831.368 - 8225.407 - 8234.296 - 8222.952.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ