ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωή Καρέλλη

Στη ζωή και το έργο της σημαντικής ποιήτριας Ζωής Καρέλλη, αναφέρεται η εκπομπή "Οι ποιητές μας". Η Ζωή Καρέλλη που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1901, ξεχωρίζει με το έργο της, αλλά και με τη σεμνή παρουσίασή της στο χώρο των Γραμμάτων και της τέχνης. Η σεβάσμια δέσποινα που ζει στον τόπο που γεννήθηκε, μέσα από την ποίησή της εκφράζει την υπαρξιακή αγωνία και σκιαγραφεί τον έρωτα, τη μοναξιά, το πέρασμα του χρόνου και το θάνατο. Η καλλιτεχνική της δημιουργία, είναι επηρεασμένη από όλα τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα μας και τους ανθρώπους της γενιάς της. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1935, ενώ το 1940 θα εκδώσει τη συλλογή "Πορεία". Για τη ζωή και το έργο της ποιήτριας στην εκπομπή μιλούν οι Ακαδημαϊκοί Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Πέτρος Χάρης και Σόλων Π. Κυδωνιάτης. Απαγγέλλουν οι Αντιγόνη Βαλάκου, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Μαίρη Βιδάλη και Αννυ Λούλου. Αφηγητής είναι ο Γιώργος Αθανασόπουλος και σεναριογράφος και σκηνοθέτης ο Γιάννης Φρ. Αναγνωστάκης. (Δευτέρα ΕΤ - 1 10.40)

Στην Ανδρο της τέχνης

Τη χριστιανική τέχνη στην Ανδρο έτσι όπως είναι αποτυπωμένη στις εκκλησίες της και στα μοναστήρια παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ "Χριστιανική τέχνη στην Ανδρο". Ο φακός της εκπομπής, ξεναγεί τους τηλεθεατές στην Αγία Θαλασσινή και στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, προστάτη των θαλασσινών. Παρουσιάζονται, επίσης, ο Αγιος Νικόλαος της Μεσαριάς που χτίστηκε το 1790, η Θεοσκέπαστη, η Παλατιανή και η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ολες οι εκκλησίες της Ανδρου είναι γεμάτες από τάματα ναυτικών, που γύριζαν σώοι από τις μακρινές θάλασσες. Ιστορικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ είναι ο Δημήτρης Πολέμης, η μουσική είναι του Χριστόδουλου Χάλαρη και η αφήγηση της Ελένης Κήσκυρα και του Αργύρη Παυλίδη. Η παραγωγή και η σκηνοθεσία ανήκει στον Γιώργο Δάμπαση. (Τρίτη ΕΤ - 1 17.20)

Ο "θρίαμβος" των υπολογιστών

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι πλέον μια πραγματικότητα και μπήκαν για τα καλά στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Οι υπολογιστές εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ενώ στα μέσα του 1980 είχαν εισβάλει στα περισσότερα γραφεία, επιχειρήσεις και σπίτια. Στον κόσμο και στην ιστορία των υπολογιστών αναφέρεται η αγγλική σειρά ντοκιμαντέρ "Ο θρίαμβος των ηλεκτρονικών υπολογιστών". Η πρώτη εκπομπή εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε η τέταρτη μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο. (Πέμπτη ΕΤ - 2 19.00)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ